Jump to content
Dogomania

Ekipa z zielonego dżipa, czyli Avril, Iwan, Tekila i Kali :D

Recommended Posts

Posted

[URL=http://iv.pl/][IMG]http://iv.pl/images/61704468817175023528.jpg[/IMG][/URL]

[URL=http://iv.pl/][IMG]http://iv.pl/images/40709362883060451547.jpg[/IMG][/URL]

[URL=http://iv.pl/][IMG]http://iv.pl/images/52608859359247055339.jpg[/IMG][/URL]

Posted

Piękna ta Twoja sunia!! :))
Jak ją zostawiasz w pokoju, to nie wchodz gdy ona piszczy, zaczekaj aż będzie chociaż 3 sekundy ciszy... potem wydłużaj ten czas, dla nas to nic, a dla psa wiele znaczy! :) Ile ona ma??
Moją miałam od szczeniaka, fakt miałam klatkę ;) i mam ja nadal chociaż jej nie zamykam, ale przy szczeniaku i pracy nie wyobrażam sobie nie mieć tego wyposażenia domu :P Mój pies pogryzł same pierdoły, papcie, skarpetki, kretke czy tusz ... ale nie mieliśmy innych zniszczeń ;) także dla mnie to wiele znaczyło, aktualnie mam psa który śpi gdy nas nie ma, ale tego nauczyła się w klatce, że gdy wychodzimy ona musi odpoczywać ;) a gdy otwieram drzwi po pracy to wita mnie pies który chce już w tej chwili wyjść :P
Będzie dobrze, a początki zawsze są trudne :)

a i jeszcze coś jeśli masz laptopa, czy komputer z kamerką to nagrywaj ją gdy wychodzisz, ja dość długo tak obserwowałam suke :P :P i gdy była w klatce a ja miałam 6h nagranie to oglądałam je w przyśpieszonym tępie bo zmieniała tylko pozycje, albo nasłuchiwała:P

Posted

Omry a moze sam fakt Twojego wyjscia jest dla niej najgorszy? Sprobuj moze rozsypac suchej karmy na podlodze tuz przed wyjsciem, ona sie moze wtedy tym zajac a Ty w tym czasie wyjsc. Zostaw jej tez w pokoju zabawke ala kong wypchana puszka itp to ja na jakis czas zajmie.

Posted

[B]Zaba14[/B], no właśnie tak robię, jak jest uciszona chwilę (na szczęście to nie jest tak, że użala się cały czas bez ustanku), to wtedy wchodzę i nagradzam :)
Mała ma 8 miesięcy, mam nadzieję, że wyrośnie trochę z takich durnych zachowań :)

[quote name='Agnes']Omry a moze sam fakt Twojego wyjscia jest dla niej najgorszy? Sprobuj moze rozsypac suchej karmy na podlodze tuz przed wyjsciem, ona sie moze wtedy tym zajac a Ty w tym czasie wyjsc. Zostaw jej tez w pokoju zabawke ala kong wypchana puszka itp to ja na jakis czas zajmie.[/QUOTE]

No robiłam tak, ale ona automatycznie wszystko zostawia i leży pod drzwiami albo na łóżku i patrzy na drzwi :)

Posted

[quote name='zaba14']a nie umisz rozsypać smakołyków tak aby zniknąć z jej pola widzenia w ciagu sekundy? :P[/QUOTE]
wierz mi, że się nie da ;)
mój Gram momentalnie przestaje jeść jak ja zostawię go w klatce i wyjdę. Teraz jest już i tak ok bo przynajmniej poza klatką je, ale on w domu musi być w klatce bo jest alarm

Posted

[quote name='Agnes']To moze jednak warto sprobowac klatke? Tylko jak pisali, trzeba do niej tak czy siak psa stopniowo przyzwyczajac.[/QUOTE]

popieram klatkę. im wcześniej kupisz, tym lepiej, to się naprawdę przydaje. chyba ladyS sprzedaje swoją, powinna być dobra dla Avril :)
ja teraz wszystko fajne daje w klatce, łącznie z normalnym jedzeniem. dziś też zamknęłam psa z ukochanymi kośćmi wieprzowymi ;) potem właziła tam sprawdzić, czy znów nie ma :lol: i robimy crate games, 2 sesje sprawiły, że Etna z entuzjazmem włazi do klatki

Posted

Ale tak szczerze - co klatka daje? Pies prawidłowo nauczony jej użytkowania się tam wycisza, tak? Ale to samo można przecież zrobić z legowiskiem. Ja niczego nie podważam, pytam z ciekawości, bo nie miałam nigdy potrzeby zagłębiania się w temat :)
Mała została dzisiaj sama, nie niszczy, tylko leży i piszczy. Piszczy cały dzień, dziś non stop kilka godzin.

Siku w domu nie było dziś, dwa razy po wyjściu z domu od razu zrobiła na dworze :)

Posted

Klatka stanowi schronienie dla psa, coś jak buda. Przykryta klatka, albo zabudowana ogranicza widoczność na zewnątrz, pies czuje się bezpieczniej niż w odkrytym legowisku. U nas psy z legowisk korzystać nie chciały, a klatka szybko przypadła im do gustu i zaczęły traktować ją jak schronienie ;)

Po klatce też pies nie spaceruje, tylko się wycisza i idzie spać, bo ma ograniczone możliwości zajęć, ewentualnie opróżnia konga albo żre kość. W dużym pomieszczeniu pies chodzi, szuka zajęcia, nie może sobie znaleźć miejsca... to tylko tak ogólnikowo, na zasadzie naszych doświadczeń ;)

Posted

Napisałam do LadyS z zapytaniem o klatkę.

Dziś Avril zrobiła już 5 razy siku, z czego 4 na dworze. Jest spory postęp, bo mała sika od razu po wyjściu z domu, więc wie, że trzeba na dworze :)

Posted

Dziś też załatwiła się na dworze :loveu:
Wczoraj została z moją mamą, jak ja wyszłam z domu na dwie godziny. Na początku bardzo piszczała, a nawet wyła, ale później położyła się i leżała spokojnie i piszczała tylko wtedy, gdy ktoś szedł po klatce.

Majki ją wczoraj napastował strasznie, mała ciągle się liże, ale nigdzie nie ma śladów krwi. Ja już nic kompletnie nie pamiętam na temat cieczek, idę sobie poczytać, bo może to już? :lol:

Posted

Pomocy! Po czym ja mam poznać, czy ona ma cieczkę? :D Ma koło ośmiu miesięcy, Majki za nią szalał i próbował ją dopaść, a jej się to podobało i chyba nawet się nadstawiała. Iwan za to wczoraj nie reagował w ogóle.

Posted

widać będzie , powinna mieć przy cieczce powiększoną i zaróżowioną "piśioche ", chcociaż pierwsze cieczki często są całkiem inne i dużo "słabsze" że nawet można je przeoczyć .
ale jak juz za nią ganiają to lepiej uważaj :)

Posted

[quote name='gops']widać będzie , powinna mieć przy cieczce powiększoną i zaróżowioną "piśioche ", chcociaż pierwsze cieczki często są całkiem inne i dużo "słabsze" że nawet można je przeoczyć .
ale jak juz za nią ganiają to lepiej uważaj :)[/QUOTE]

No właśnie nic się z jej psiochą nie dzieje :)
Zauważyłam jeszcze, że strasznie chce mnie lizać, wystarczy, że położę rękę obok niej i już chce ją lizać.
Może do weta pojechać? I tak bym musiała ją zaszczepić już jakoś na dniach.