Guest papillonek Posted June 4, 2011 Posted June 4, 2011 Tak,ale wg mnie rozwijanie u psa inteligencji poprzez uczenie się i szkolenie jest równie ważne,bo ja mam alegrie do właścicieli psów,które szczekają na wszystko i wszystkich dookoła,są niewychowane ,rozwydrzone,rozpieszczone ,noszone na rękach i pozbawione bycia psem,chociaż wyglądają jakby co dopiero wyszły od fryzjera takie ...psie zabaweczki :/ Quote
A&L Posted June 7, 2011 Author Posted June 7, 2011 Dzwoniłam do szkoły w Katowicach (bo Pani prowadząca kurs w Częstochowie nie przekonała mnie do siebie) i wstępnie oświadczam, że idziemy z Lenką w przyszłą niedzielę do przedszkola :multi: Szkolenie odbywa się co dwa tygodnie. Idziemy do szkoły Gostar w Katowicach, słyszał ktoś coś o niej? Quote
Natalia&Cody Posted June 7, 2011 Posted June 7, 2011 to super, że idziecie ! :cool3: ale niestety nic nie słyszałam nic na temat tego psiego przedszkola. ;) Kiedy będą nowe fotki ? :evil_lol: Quote
A&L Posted June 8, 2011 Author Posted June 8, 2011 Już jest zmiana planów i chyba jednak nie pójdziemy... Rozmawiałam z osobą, która była w przedszkolu i mówi, że za dużo z tego nie wyniosła, więc po co wydawać kasę za coś, co nie daje efektów? Kupie sobie jakąś książkę na temat wychowania psów, zna ktoś jakąś ciekawą? Jak mała podrośnie, to pójdziemy na szkolenie PT i na agility ;) Właściwie, to jest jakiś konkretny wiek, w którym pies może zacząć agilitowanie? Co do zdjęć, to będzie trzeba troszkę poczekać, ale postaram się niedługo coś wykombinować :) Quote
Pieseczkowo Posted June 8, 2011 Posted June 8, 2011 Chyba jakoś od roku można :) Ja tam nie chodziłam ani do żadnego przedszkola ani na żadne PT a pies ułożony. Znajdz w sobie trochę trenera i sama z nia ćwicz :D naucz podst.komend i juz. miej zawsze przy sobie jakies smaczki i nagradzaj. Jest taka metoda klikerowa może nią byś zastosowała ? :) Quote
Natalia&Cody Posted June 8, 2011 Posted June 8, 2011 Pieseczkowo napisał(a):Chyba jakoś od roku można :) Ja tam nie chodziłam ani do żadnego przedszkola ani na żadne PT a pies ułożony. Znajdz w sobie trochę trenera i sama z nia ćwicz :D naucz podst.komend i juz. miej zawsze przy sobie jakies smaczki i nagradzaj. Jest taka metoda klikerowa może nią byś zastosowała ? :) Mój też nigdzie nie był, jest ułożony i umie wiele komend, przydatnych i takich, które się do niczego nie przydadzą, ale przynajmniej się dobrze bawi. :P I o klikerze właśnie myśle .. Quote
A&L Posted June 8, 2011 Author Posted June 8, 2011 Myśląc o szkoleniu na uwadze mam głównie kontakt z innymi psami, bo Lena jest strasznym tchórzem ;/ Jeszcze mam trochę czasu do podjęcia decyzji, więc zobaczymy :) Zastanawiałam się nad klikerem... myślicie, że zdaje egzamin? Quote
Pieseczkowo Posted June 8, 2011 Posted June 8, 2011 Jak wie się jak to działa to chyba tak xD na Kleniu nie zrobilo to różnicy ,ale bardzo mozliwe ze jakos zle tego używałam. Quote
A&L Posted June 8, 2011 Author Posted June 8, 2011 Kupić nie zaszkodzi, wydatek nie duży, więc można spróbować :) Quote
Pieseczkowo Posted June 8, 2011 Posted June 8, 2011 Pewno,że tak :D nie kosztuje majatku a jak się spr. to będzie duzy plus:lol: Quote
Guest papillonek Posted June 9, 2011 Posted June 9, 2011 Nie chociłam z psem do psiego przedszkola ,bo uważałam i uważam to dalej za zbędne ;) Psa można wyszkolic samemu przy dobrych chęciach,chyba że ktoś naprawdę nie wie co jeszcze zafundowac psu ;) Quote
Evelynkaa Posted June 9, 2011 Posted June 9, 2011 Ale zawsze można pójść na jedną taką sesję i zobaczyć :) Quote
A&L Posted June 9, 2011 Author Posted June 9, 2011 Pewnie, że nie jest konieczne, ale powtarzam po raz kolejny - chciałam iść głównie ze względu na jej strach przed wszystkimi stworzeniami! Quote
Guest papillonek Posted June 11, 2011 Posted June 11, 2011 A&L napisał(a):Pewnie, że nie jest konieczne, ale powtarzam po raz kolejny - chciałam iść głównie ze względu na jej strach przed wszystkimi stworzeniami! ahaaaaaa :) Moja pizdrółka też się bała wszystkiego po kolei ,ale jakoś z wiekiem jej to przechodzi ;) Quote
ania90 Posted June 11, 2011 Posted June 11, 2011 ja tam na zadne kursy nie chodzilam a pies jest posluszny i wie co i jak moze:) Quote
Guest papillonek Posted June 11, 2011 Posted June 11, 2011 Jasne,że to nie jest potrzebne,ale sa psy problemowe,którym to się przyda :) U normalnego,wychowanego psa nie widzę takiej potrzeby,chyba że ktoś nie wie jak jeszcze dogodzić psu :) Quote
Misia&Ruby Posted June 11, 2011 Posted June 11, 2011 Szkolenia dobra sprawa :) Sama bym poszła na takie z Ruby, gdybym miała możliwość bez zastanowienia. Na szkolenia nie chodzi się tylko wtedy, gdy ma się z psem jakiś problem! Pies może się na nich szkolić pod różnym kątem, np. na psa towarzysza, uczy się różnych nowych rzeczy, nawiązuję silniejszą więź z przewodnikiem. Nie wspominając już o socjalizacji ;) Quote
A&L Posted June 12, 2011 Author Posted June 12, 2011 Mi chodziło główne o kontakt z innymi psami. Słuchajcie! Wczoraj byłam z mamą i siostrą w Galerii Jurajskiej (takie centrum handlowe w Częstochowie). Weszłyśmy do Kakadu, były tam psiaki do adopcji. Patrzymy, a tam... cudowny, biszkoptowy kundelek. Nigdy w życiu kundel mnie tak nie ujął. Zadzwoniłam do dziadziusia, bo obecnie mieszkam z nim na jednej posesji, ale on nie chciał się zgodzić, żeby przygarnąć malucha, bo mamy już 2 psy na podwórku i Lenkę. Z wielkim żalem wróciłyśmy do domu (do mnie). Opowiadam o tym kundelku mojej ciotce (która mieszka posesję obok), pokazałam jej zdjęcie, a ona na to "dobra, jedźcie po nią". No i tym sposobem Lena ma kompankę do zabawy :multi: Później wstawię zdjęcia Toli. Lena jest o nią zazdrosna, ale dla mnie oczywiście całym światem jest Leniuszka! Cieszę się, że jest Tola, bo może moja mała w końcu przestanie być taka bojaźliwa :-o Quote
Natalia&Cody Posted June 12, 2011 Posted June 12, 2011 super, że go wzieliście .. ale on jest z pseudohodowli .. zrobiliście tylko miejsce na następnego pieska .. Pozdrawiam. :) Quote
Aleksa. Posted June 12, 2011 Posted June 12, 2011 Silky123 napisał(a):super, że go wzieliście .. ale on jest z pseudohodowli .. zrobiliście tylko miejsce na następnego pieska .. Pozdrawiam. :) Ale to kundelek.. adoptowany ! To chyba ze schroniska tam ktoś był,tak ? ?? Quote
Yuveza Posted June 12, 2011 Posted June 12, 2011 Super!! ale fajnie teraz będzie no i Lena nie będzie sama:multi: Tola- też mi się podoba to imię i nawet miałam je w zanadrzu dla suni jakiejś w przyszłości:D Quote
Kasi i Lena Posted June 12, 2011 Posted June 12, 2011 Tola bardzo ładne imię:loveu: Choć żadne Lenki nie przebije:loveu: Quote
Misia&Ruby Posted June 12, 2011 Posted June 12, 2011 Super, że zaadoptowaliście Tolę! Czekam z niecierpliwością na zdjęcia :) Quote
Recommended Posts