Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jeszcze i tak pewnie ze 100 razy zmienię zdanie i na koniec kupię zupełnie innego psa. Jedno jest pewne - to będzie przemyślana decyzja!

Posted

W obecnej chwili podobają mi się grzywacze i westy. Jeszcze pewnie coś bym wynalazła, w każdym razie małe-średnie psiaki ale nie kanapowce. Kiedyś podążając za modą miałam mieć czekoladowego labradora. Cieszę się jednak że do tego nie doszło bo labowy charakter mi się nie podoba.

Posted

Nie dziwię Ci się. Ja też nie mam zielonego pojęcia, jakiego wzięłabym psiaka, gdybym mogła mieć drugiego.
W chwili obecnej jacka, grzywka pp, albo cockera :) Ale to się pewnie nie długo zmieni.

Posted

Ja też lubię wesołe psy z temperamentem. Westy są idealne, ale będę chciała innego psa, bo jest wiele fajnych ras.

A teraz kilka zdjęć :)

Tak wyglądam przez okno, kiedy siedzę na łóżku, a coś mnie zaciekawi :D

Posted

Ale słodko zapatrzona.
Mi też się westy podobają i z wyglądu i z charakteru. Grzywki tylko z wyglądu, nie wiem jak u nich z charakterem. rassel terriery to moja ostatnia miłość bo mnie taki psiak zauroczył. Niby niepozorny a taki radosny mały wariat:) Jak bym miała w tej chwili decydować to mój wybór padłby na westa. Wiem że zanim będę mogła mieć kolejnego psiaka może mi się jeszcze odmienić ze sto razy;)

Posted

[quote name='Kasi i Lena']Dwa psy nie są bardziej upierdliwe do ogarnięcia niż jeden. A ile korzyści z tego że są dwa. Ja bym mogła godzinami patrzeć jak one się bawią. Są do siebie przywiązane i za sobą tęsknią. Zdarza się czasem że na siebie warczą ale zazwyczaj się uwielbiają.

Justyna co z tym Borderem? Poważnie już za tydzień? Chyba nie? Wyprawki jeszcze nie masz, bo się nic nie chwalisz;)
No cos Ty?!:evil_lol: oczywiście żartuje;) to jest kwestia 2 lat, jak uda mi sie uzbierac kase (a tak wynikło z obliczeń:evil_lol:) a i jeszcze przekonac rodziców...
[quote name='A&L']Tak tez mi się wydawało, że z 2 psami to podobny kłopot jak z jednym :smile: Myślę, że kupie drugiego, ale to za jakiś rok - dwa. Teraz chcę odchować Lenkę, jak odchowam, poszukam dobrej hodowli i kupię - czyli tak jak mówię - rok, dwa. Tylko tu pojawia się problem - jakiego psa kupić :evil_lol:. Jeszcze do niedawna byłam przekonana, że kupię drugiego westa, a teraz wolałabym chyba jakąś inną rasę (nie ze względu na to, że westy mi nie odpowiadają tak jak Justynie, tylko jest kilka ras, które mi się równie podobają). Ostatnio spodobały mi się teriery szkockie, cairn teriery i foxteriery. Co myślicie, który najlepszy? :D
No i kolejnym problemem jest to, że wolałabym jednak sprowadzić psa zza granicy, bo jakoś w te Polskie dobre hodowle nie do końca wierzę, a zdecydowałam już, że pies będzie z papierami. Tak, choćby po to, żeby się przekonać czy to rzeczywiście taka ogromna różnica.
szkot i cairn myślę że są dosc podobne do westików znaczy są w sumie jego przodkami więc nie róznią sie pewnie ogromnie, ale np: foksterier to już inna bajka;)
Ja można powiedziec że już znalazłam super hodowle borderów:D i wcale nie jest z zagranicy bo nie uważam że tutaj niema dobrych ludzi i hodowli, a za granicą gorsze tez moga sie trafić;)

A jednak nie westik?:P no ale Ty wybierasz rasy pokrewne ;) a ja zupełnie innego psa:D nic związanego z terierem;)
Mi sie tez podobają jeszcze grzywki i z charakteru a z wyglądu to juz w ogóle!:loveu:

No wiesz co!:evil_lol: ale moze i jest w tym prawda./...

Posted

Już myślałam, że za tydzień będę oglądała zdjęcia małego wariata :D Ja wybieram rasy pokrewne, bo uwielbiam terierowskie usposobienie :)

Posted

a ja totalnie wpadłam po uszy z miłością do westów i chyba pozostanę im wierna :D Choć na szkota też mam chętkę, ale najpierw west. Najgorszz jest w nich pielęgnacja, trymowanie. Ale w sumie dobrze, że przed kupnem nie wiedziałam o tym, bo tak to może bym się nie zdecydowała na westa.

Posted

Ja tam kupiłam westa z pełną świadomością. Wiedziałam o trymowaniu, alergiach itd. Jeszcze pare miesięcy temu uważałam, że szkoty są brzydkie (chodziło o długi pysk), ale mojego chłopaka ciotka sobie kupiła i uważam, że jest uroczy! Byłam z Leną u fryzjera i babka też miała właśnie szkota, który również mnie urzekł.

Edit

Jak juz jesteśmy przy rasach, to co myślicie o hybrydach? (np. maltipoo, labradoodle)?
Matko... spójrzcie na to ogłoszenie http://ale.gratka.pl/ogloszenie/12220235_west_krycie_okolice_radomia.html Jak można kryć czyms takim :crazyeye::crazyeye::crazyeye:

Posted

Słyszałam, że szkoty są trudniejsze do ułożenia od westów. W ogóle, że mają trudne charaktery.

Ale na żywo ze szkotem nie miałam do czynienia, więc nie wiem jakie są :)

Posted

[quote name='A&L']
Edit

Jak juz jesteśmy przy rasach, to co myślicie o hybrydach? (np. maltipoo, labradoodle)?
Matko... spójrzcie na to ogłoszenie http://ale.gratka.pl/ogloszenie/12220235_west_krycie_okolice_radomia.html Jak można kryć czyms takim :crazyeye::crazyeye::crazyeye:

Mi się takie coś ani trochę nie podoba :/
Jak by mało już było ras- do wyboru, do koloru.
To zachęca też do pseudo. Załóżmy, że są dwie sąsiadki. Jadna ma pudelka, druga cockerka i któraś usłyszy o czymś takim jak cockapoo. Pomyśli, że co za problem je połączyć i będą rasowe pieski, które można sprzedać...
Wiecie o co mi chodzi ;)

Posted

[quote name='kaskaSz']a ja totalnie wpadłam po uszy z miłością do westów i chyba pozostanę im wierna :D Choć na szkota też mam chętkę, ale najpierw west. Najgorszz jest w nich pielęgnacja, trymowanie. Ale w sumie dobrze, że przed kupnem nie wiedziałam o tym, bo tak to może bym się nie zdecydowała na westa.
Ja gdybym poznała w ogóle ta rase to pewnie też bm sie nie zdecydowała :diabloti:
ale nie wpadłam o uszy z miłością do westów:eviltong:
no to czekam na lincz:evil_lol:
[quote name='A&L']Już myślałam, że za tydzień będę oglądała zdjęcia małego wariata :D Ja wybieram rasy pokrewne, bo uwielbiam terierowskie usposobienie :)
Hehe chciałabym:roll: ale cóż... oj naogladasz sie jeszcze mojego wariata zobaczysz :evil_lol: a raczej wriatki :diabloti:
[quote name='A&L']Ja tam kupiłam westa z pełną świadomością. Wiedziałam o trymowaniu, alergiach itd. Jeszcze pare miesięcy temu uważałam, że szkoty są brzydkie (chodziło o długi pysk), ale mojego chłopaka ciotka sobie kupiła i uważam, że jest uroczy! Byłam z Leną u fryzjera i babka też miała właśnie szkota, który również mnie urzekł.

Edit

Ciekawe west..... miniaturowy 3,5kg? :roll:

Posted

Misia wiem o co Ci chodzi. Moja znajoma właśnie kupiła 2 maltanki i pudla toya i zaczyna z maltipoo...
Justyna no ale wiedziałaś przecież, że będzie mała, a teraz narzekasz na budowę :eviltong: Gdzie jest Dominika?! DOMINIKO, potrzebny jest lincz :diabloti:. Żartuję oczywiście. Każdy ma inny gust, tylko szkoda, że dopiero teraz się zorientowałaś, że westy Ci nie pasują, a nie przed kupnem :roll:. I mam nadzieję, że Doti nie pójdzie w odstawkę jak pojawi się border. :lol:

Guest papillonek
Posted

A&L trochę chyba przesadzasz kupując suczkę wiedziałaś że prędzej czy później cieczki dostanie !Chyba ,że liczyłaś na to że trafi Ci się bez cieczkowa hihi
Justyna tak Sonia teraz ma ,ale i tak ją spuszczam ,bo to jeszcze nie ten etap.
U mnie top 5 w rasach to:
1.jacki i persony (nie mogę sobie pozwolić z uwagi na obecnego psa)
2.papillony i phalene (to wiadomo mini bordery )
3.bordery(kiedyś byly na 1 ,ale moim zdaniem są zbyt wymagające)
4.szelciaki (kofffam)
5.cavisie(chociaż nie sa zbyt żywiolowe to tak jak każdego psa można je wszystkiego nauczyć i przy tym są piękne)

Posted

[quote name='A&L']Misia wiem o co Ci chodzi. Moja znajoma właśnie kupiła 2 maltanki i pudla toya i zaczyna z maltipoo...
Justyna no ale wiedziałaś przecież, że będzie mała, a teraz narzekasz na budowę :eviltong: Gdzie jest Dominika?! DOMINIKO, potrzebny jest lincz :diabloti:. Żartuję oczywiście. Każdy ma inny gust, tylko szkoda, że dopiero teraz się zorientowałaś, że westy Ci nie pasują, a nie przed kupnem :roll:. I mam nadzieję, że Doti nie pójdzie w odstawkę jak pojawi się border. :lol:
Mała jest owszem:eviltong: ale budowa jak ... kiełbasa zbita :diabloti:szkoda szkoda, ale i tak Doti za nic nie żałuje;) i NIE PÓJDZIE W ODSTAWKE:evil_lol:!
Dominika na wystawie... więc jeszcze mam troche czasu a później.... lincz??:diabloti:
Paula papillony na drugim miejscu?? ;> czy kolejność niema znaczenia?

Guest papillonek
Posted

Nie numerki to miejsca ;)
A czemu nie?to moja lista :P

Posted

No myslałam że Twoje kochane papillonki sa na pierwszym :P
moja lista nie byłaby chyba bardzo długa..... ale jak ja podoab to chyba linczdo końca życia:diabloti:

Posted

Nie dziw mi się, jeszcze nigdy przez to nie przechodziłam :shake:. Co do wyboru rasy, to u mnie pojawia się jeszcze jeden problem - alergia. :placz: Nie mogę mieć każdej rasy, która mi się podoba...
Justyna dawaj listę :D

Posted

masz alergie?.... no to tylko psy dla alergików... :/

moja lista wygląda... chyba tak;)
1. Border Collie (jak na razie pies idealny!)
2. Chiński Grzywacz (wygląd super i PP i ten łysy;) i charakter też z tego co sie dowiedziałam ok;))
3. Foksterier krótkowłosy ( ładna budowa energia i totalny swir:P!)
4. Charcik włoski ( chudziutki, lekki, energiczny psiak)
5. Manchester Terier ( ostatnio mi sie spodobał, skoczny, energiczny;))

no i teraz chyba jeszcze będę musiała sobie przejrzeć te rasy bo skoro mam tyle czasu to chcę wybrać TĄ jedyną idealną:D zrobilam ta liste i dopiero wpadłam że kurcze jeszcze jest tyle super psów:eviltong:....

no to co teraz lincz dożywotni :diabloti:??

Posted

Niestety mam :(
Ja dzisiaj przeglądałam rasy i spodobały mi się (już nie zważając na tę alergię):
beagle
chiński grzywacz
dog niemiecki
pomeranin
samoyed
shiba inu
Wyżeł weimarski
jack russell terrier
manchester terrier
terier szkocki
cairn terrier
papillon
sznaucer olbrzym
chow chow
Nie są w kolejności od naj. Oczywiście jeszcze weściki i raczej nie brałam pod uwagę dużych psów, oprócz tych, które mi się baardzo podobają (olbrzym i dog).
Kto mi powie jak się wstawia filmiki w post?

Edit
I zapomniałam dodać, że brałam pod uwagę tylko wygląd :D

Posted

A&L napisał(a):
Niestety mam :(
Ja dzisiaj przeglądałam rasy i spodobały mi się (już nie zważając na tę alergię):
beagle
chiński grzywacz
dog niemiecki
pomeranin
samoyed
shiba inu
Wyżeł weimarski
jack russell terrier
manchester terrier
terier szkocki
cairn terrier
papillon
sznaucer olbrzym
chow chow
Nie są w kolejności od naj. Oczywiście jeszcze weściki i raczej nie brałam pod uwagę dużych psów, oprócz tych, które mi się baardzo podobają (olbrzym i dog).
Kto mi powie jak się wstawia filmiki w post?

Edit
I zapomniałam dodać, że brałam pod uwagę tylko wygląd :D

troche ras wybralas :)

Posted

Justyna Z wyglądu, nie chciało mi się czytać charakterystyki. Wiadomo - na pewno nie kupię psa, który ma fajny charakter, ale mi się nie podoba wizualnie i odwrotnie.
deer no trochę tego wyszło :P

Uwaga próbuję wstawić jakiś filmik:

[video]http://imageshack.us/clip/my-videos/855/wpha.mp4/[/video]

Edit
No i nie wyszło :(