Fiera Posted May 19, 2011 Posted May 19, 2011 Nie mam pojęcia jak wygląda taka klatka, ale pewnie bym mogła wziąć je do domku:) Mam dobre wieści - Rudzinka była dziś wyraźnie mniej przestraszona, pospacerowała po kojcu kiedy ja byłam w środku, a Wampirka uczyłam, że człowiek nie jest ble - dawałam mu na ręku karmę, wprawdzie nie zjadł z ręki, ale jadł jak ręka byłą tuż obok kęska i jego mordki, i już nie chował noska w kąt budy i dał się głaskać bez kłapania zębami. Jutro nie będę ich ciągała na siłę na smyczy, bo to je przeraża - najpierw chcę je nauczyć zaufania i sympatii do człowieka, a numer z karmą działa super:) Prawie się poryczałam , jak Wampirek odważył się zjeść to, co mu dałam do budki mimo że byłam obok, patrzyłam mu w oczka i moja ręka była też tuż obok - bo do tej pory na takie gesty kłapał zębami i chował nocha pod tyłek. Myślę, że będą z nich fajne cywilizowane psiaki, hura:) Quote
Abrakadabra Posted May 19, 2011 Posted May 19, 2011 Fiera! Super wieści! Ps.To taka zwykła, klatka, jak np dla chomika, :) (zbudowana z metalowych prętów), tyle, że o znacznie większych wymiarach. Nie siedziałyby w budzie, mogłyby obserwować, co dzieje się w domu, a zdrugiej strony nie miałyby mozliwości ucieczki w różne kryjówki, np. pod szafkę:) Quote
Atomowka Posted May 19, 2011 Posted May 19, 2011 Co to tych witamin jeżeli do jutro nikt nie odbierze, to ja mogę po nie podjechać Quote
Agnieszka_K Posted May 19, 2011 Posted May 19, 2011 Świetnie Fiera! malutkimi kroczkami i się uda wyprowadzić dzikuski na prostą!:) Quote
kapuszek Posted May 19, 2011 Posted May 19, 2011 chetnie obejmę opieką finansową szczeniaka , który jest u Pauli82 w W-wie Rembertów - mam nadzieję, że jest to możliwe - znamy się z Paula jakis czas, chętnie jej pomogę... Quote
bric-a-brac Posted May 19, 2011 Posted May 19, 2011 [quote name='kapuszek']chetnie obejmę opieką finansową szczeniaka , który jest u Pauli82 w W-wie Rembertów - jest to możliwe - znamy się z Paula jakis czas, chętnie jej pomogę...[/QUOTE] Kapuszku, to jest świetna wiadomość! :multi: Jak widać na wątku, każde z trojga maluchów to koszty, a jeszcze pozostaje nierozwiązany problem mamuśki. Bardzo cenny gest z Twojej strony!:roll: Quote
kapuszek Posted May 19, 2011 Posted May 19, 2011 Chciałabym tylko wiedzieć co trzeba przy małej zrobić, moge w wolnym czasie pojechać z nia do weterynarza, ale mam nadzieję, ze paula bedzie wszystko wiedzieć... Quote
Abrakadabra Posted May 19, 2011 Posted May 19, 2011 [quote name='kapuszek']Chciałabym tylko wiedzieć co trzeba przy małej zrobić, moge w wolnym czasie pojechać z nia do weterynarza, ale mam nadzieję, ze paula bedzie wszystko wiedzieć...[/QUOTE] Kapuszku, super! Klusia potrzebuje dobrego jedzonka, bo tak, jak pisała Obraczus - maluchy są strasznie chudziutkie, chociaż puchata sierść skutecznie kryje ich wystające żeberka... Przed nią cykl szczepień (chyba 3 ?), chyba kolejne odrobaczenie, zabezpieczenie przeciw kleszczom. I obyśmy się doczekali momentu, kiedy można będzie zająć się ogłoszeniami n/t adopcji. Quote
Atomowka Posted May 19, 2011 Posted May 19, 2011 Paula wszystko wie, będzie teraz małą szczepiła ale kasę na szczepienie Paula dostała Teraz to dla małej potrzeba karmy,a najbardziej socjalizacji A może sama chcesz wziąć druga panienkę na DT?;) Quote
kapuszek Posted May 19, 2011 Posted May 19, 2011 heh, niestety po pierwsze jestem zaświniona (8 wieprzyków), po drugie mój miły ma uczulenie akurat na psy :( więc niestety choć psiaki kocham na życie moge pomagac im tylko z daleka... Quote
kapuszek Posted May 19, 2011 Posted May 19, 2011 a jaką karmę polecacie?? jutro podjade do hurtowni coś poszukam... ile taka kulka moze zjeść miesięcznie? psa dawno nie miałam, a w tamtych czasach to tylko chappi i pedigree było w sklepach. [quote name='Abrakadabra']Kapuszku, super! Klusia potrzebuje dobrego jedzonka, bo tak, jak pisała Obraczus - maluchy są strasznie chudziutkie, chociaż puchata sierść skutecznie kryje ich wystające żeberka... Przed nią cykl szczepień (chyba 3 ?), chyba kolejne odrobaczenie, zabezpieczenie przeciw kleszczom. I obyśmy się doczekali momentu, kiedy można będzie zająć się ogłoszeniami n/t adopcji.[/QUOTE] Quote
Abrakadabra Posted May 19, 2011 Posted May 19, 2011 [quote name='kapuszek']a jaką karmę polecacie?? jutro podjade do hurtowni coś poszukam... ile taka kulka moze zjeść miesięcznie? psa dawno nie miałam, a w tamtych czasach to tylko chappi i pedigree było w sklepach.[/QUOTE] Jeśli chodzi o karmę (a w szczególności o markę) to pewnie każdy ma swoje własne, prywatne preferencje. Kluska powinna dostawać jedzonko dla szczeniaków, które jest odpowiednio zbilansowane dla takich maluchów. Moim zdaniem Purina nie jest zła, i niezbyt droga. Albo DogChow? Tylko trzeba pamiętać, że dla szczeniaków. Na opakowaniu podane są dawki dzienne, uzależnione od wagi psiaka. Wkleję jeszcze raz link do wydarzenia na FaceBook-u, jesli macie tam konta, to zjarzyjcie i udostępnijcie. [URL]http://www.facebook.com/event.php?eid=119291788149641&pending[/URL] Quote
kapuszek Posted May 19, 2011 Posted May 19, 2011 a jakie sa opinie o royal canin, eucanuba, acana? Quote
Abrakadabra Posted May 19, 2011 Posted May 19, 2011 [quote name='kapuszek']a royal canin to dobra firma?[/QUOTE] To tzw. "górna półka" (mam na myśli cenę). Karmiłam nią kiedyś swoje psy. Eucanubą również. Nie powiem, jedzonko smakowało. Potem przeszłam na Husse, a teraz są na barfie. Skłaniam się jednak ku Purinie, myślę, że jakość jest porównywalna, a cena zdecydowanie niższa. I tak jak napisałam wcześniej - każdy ma własne preferencje i filozofię żywienia. Quote
tripti Posted May 19, 2011 Posted May 19, 2011 u nas jeden szczeniak schroniskowy ładnie odkarmił się na eukanubie (dla szczeniaków jagnięcina z ryżem), a teraz psy mamy na acanie dla dorosłych już psów i ja jestem zadowolona, one chyba też, a wybór karmy zajął mi duuużo czasu. A patrząc na kota lepiej sprawdził się orijen niż royal canin. Quote
kapuszek Posted May 19, 2011 Posted May 19, 2011 akurat w zooplusie sa spore zniżki na royalcanin, dlatego pytam - przy dużym worku wychodzi 12 zł za 1 kg - może będę w stanie cały worek kupić i podzielić między maluchy Quote
Abrakadabra Posted May 19, 2011 Posted May 19, 2011 [quote name='kapuszek']akurat w zooplusie sa spore zniżki na royalcanin, dlatego pytam - przy dużym worku wychodzi 12 zł za 1 kg - może będę w stanie cały worek kupić i podzielić między maluchy[/QUOTE] Royal Canin to raczej dobra marka, 12zł za kg to moim zdaniem niewygórowana cena. Pytanie tylko jak przekłada się to na dawkę dzienną ? Sprawdzę jutro, podjadę do jakiegoś zoologa. Quote
kapuszek Posted May 19, 2011 Posted May 19, 2011 za duzo jest karm/ głowa mi pęknie od wyboru ;P i dobrze by było wiedziec ile te kluche zjadaja karmy dziennie... Quote
Abrakadabra Posted May 19, 2011 Posted May 19, 2011 [quote name='kapuszek']po zniżce wyjdzie nawet ok. 9 zł za 1 kg[/QUOTE] Moim zdaniem, to bardzo mało. Ale to karma "szczeniaczkowa"? Quote
tripti Posted May 19, 2011 Posted May 19, 2011 royal canin zmienił teraz politykę handlową, mają nawet cały regał w "moim" sklepie spożywczym, którego nie sposób nie zauważyć, więc ceny są też niższe. Quote
kapuszek Posted May 19, 2011 Posted May 19, 2011 karmy szczeniakowe w zooplusie: w promocji worki 18 kg [URL]http://www.zooplus.pl/specials/psy/oferty_specjalne_psy/karma/34739[/URL] lub w cenie normalnej eucanuba: [URL]http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma_dla_psa_sucha/eukanuba/puppy_junior/31139[/URL] ; [URL]http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma_dla_psa_sucha/eukanuba/puppy_junior/31137[/URL] do wyboru do koloru, pomóżcie mi tylko decyzje podjąć + ja mam możliwość kupna za cenę 22% niższą - od tych tu podanych Quote
Agnieszka_K Posted May 19, 2011 Posted May 19, 2011 dziękujemy za ofertę pomocy! :loveu: super, że masz mozliwość kupienia tak tanio - a może Royal Canin Medium / Maxi Junior? ma wysoką zawartość białka (32% w Medium Junior 32, 30% w Maxi ), więc powinna ładnie podtuczyć Klusię:) one chyba powinny mieć maxi:) Quote
obraczus87 Posted May 20, 2011 Posted May 20, 2011 [quote name='Atomowka']Co to tych witamin jeżeli do jutro nikt nie odbierze, to ja mogę po nie podjechać[/QUOTE] Dzieki wielkie :) [quote name='kapuszek']chetnie obejmę opieką finansową szczeniaka , który jest u Pauli82 w W-wie Rembertów - mam nadzieję, że jest to możliwe - znamy się z Paula jakis czas, chętnie jej pomogę...[/QUOTE] Dziękujemy :) spadłaś nam z nieba. Z tego co pamietam to mała powinna byc dwa razy szczepiona p.wirusom i raz na wscieklizne. :) plus ochrona p.kleszczom no i karma.... [quote name='kapuszek']a jakie sa opinie o royal canin, eucanuba, acana?[/QUOTE] [quote name='kapuszek']akurat w zooplusie sa spore zniżki na royalcanin, dlatego pytam - przy dużym worku wychodzi 12 zł za 1 kg - może będę w stanie cały worek kupić i podzielić między maluchy[/QUOTE] [quote name='Agnieszka_K']dziękujemy za ofertę pomocy! :loveu: super, że masz mozliwość kupienia tak tanio - a może Royal Canin Medium / Maxi Junior? ma wysoką zawartość białka (32% w Medium Junior 32, 30% w Maxi ), więc powinna ładnie podtuczyć Klusię:) one chyba powinny mieć maxi:)[/QUOTE] Jesli masz tam spore zniżki - to mozesz kupić im lepsza karmę. To znaczy Royala :) a później jak szczyle będa odkarmione można przejść na Purinę bądź Brita. Zgadzam się z Agą - można kupić Royala Medium Junior. :) PAULA jak tam niunia sie czuje?? Wszystko ok po szczepieniu??? ------------------------------------------------------------------------ FIERA świetne wieści :) a jak tam próba przekonania maluchów do suchej?? Quote
wiga138 Posted May 20, 2011 Posted May 20, 2011 [quote name='obraczus87']Nie mam pojęcia co z tymi szczepionkami ;/ Niestety nie.. nikt chetny sie nie znalazl :([/QUOTE] skad i dokąd należy je dostarczyć ? Quote
Recommended Posts