Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Rambo to pies w typie owczarka collie, jest w średnim wieku, został wypatrzony przez jedną z naszych boguchwalskich wolontariuszek na jednej z okolicznych posesji, przy bliższym rozpoznaniu, okazało się, że żyje na łańcuchu, wode i jedzenie ( trudno to co dostawał nazwać jedzeniem ) ma sporadycznie, dodatkow jego sierść i skóra są w opłakanym stanie:shake::shake:

Zdjęcie z tej posesji:

Właściciele utrzymywali, że uratowali go bo sie błąkał i że ma u nich dobrze:shake::shake:
Ostatecznie zrzekli się psa i trafił do przytuliska w Boguchwale pod Rzeszowem.
Rambo rzeczywiście jest mocno zaniedbany, na szczęście zachował olbrzymią pogodę ducha, jest wielkim przytulakiem, zapoznal się z przytuliskowymi psiakami w bardzo przyjacielskiej atmosferze, to łagodny wspaniały psiak.
Przed nim jednak długa rekonwalescencja, dokładne oględziny naszej wetki będa jutro, więc będzie więcej wiadomo na temat jego stanu zdrowia, dzisiaj postarałyśmy się z grubsza " ogarnąć " jego futro ( dawno czegos takiego nie widziałam ):-( Pod dredami i sfilcowaną cuchnąca sierścią pełno strupów. Rambo zniósł tę całą operację bardzo dzielnie, sporo tego świństwa udało się wyciąć, ale skóra wymaga leczenia.

• Replies 388
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Tak jak pisałam to bardzo sympatyczny, wdzięczy psiak, "kupił" nas momentalnie swoim spojrzeniem i uśmiechniętym pysiem, pomimo, że na pewno cierpi z powodu zapalenia skóry. Rambo może mieć około 6-7 lat, oczka są czyste, bez zaćmy na szczęście. Musimy podleczyć chłopaka i szukać pilnie dla niego nowego super-domu!!

A tu jeszcze kilka fotek :

Posted

Rambo jest kochaniutki!!! Od razu było widać że się lepiej poczuł, biegał, machał ogonkiem, obwąchiwał sunie, nawet się uśmiechał, co widać na zdjęciu!!! Był taki zadowolony jak go czesałam po główce, że potem sam nastawiał ją do głaskania!! Wielki zwierzak o gołębim sercu!!! :)

Posted

collie, w typie collie, czy cokolwiek z collie to dla mnie najwspanialsze i najpiękniejsze psy. Zrobimy z biedaka pięknisia i znajdziemy cudowny domek.
To teraz w przytulisku już 2 takie mamy bo jak dla mnie Iga też collusiowata...

Posted

Na razie nie powiadomione, ale zawiadomimy.

Rambo przy Idze i dwóch małych wygląda jak głowa rodziny, Melisa się wczoraj wywalała przed nim do góry kołami, a on ją nochalem po brzuszku łaskotał, niestety mój idiotyczny aparat nie podołał i nieuchwycił tej akcji :)

Posted

majuska napisał(a):
Cichutko u Rambusia, hopnę chłopaka

ja też może machnę jakiś malutki bazarek dla Rambo i Walusia - chodzi mi o jakieś preparaty czy witaminy wspomagające leczenie ich skóry bo w takim stanie ze świerzbem i w strupach to my ich nie wyadoptujemy....
Wiem że Justynka stara się jak może ale gmina za takie leczenie nie płaci, a musimy ich szybko postawić na nogi.

Posted

Hop Hop Rambusiu!!!! Dziś będę u ciebie w przytulisku i cie wygłaskam i wyprzytulam!!!! Jak dobrze , że Labciu poszedł do domu, to trochę nam życie ułatwi z wypuszczaniem, bo wszystkie mogą biegać razem!!! A jak człowiek sam w przytulisku to dla niego duuuuże ułatwienie!! :)

Posted

Wiedziałam że żle, ale że tak tragicznie Rambo wygląda nie miałam pojęcia. Ubytki w sierści, strupy na skórze , kołtuny, brud i nie wiadomo jeszcze co. Chore uszy, wylewa się z nich cuchnąca ropa, obrzydlistwo nie do opisania. Ma zakrapiane i smarowane maścią, nie chcę myśleć jak ten pies musiał cierpiec. Coś strasznego, jak można mieć psa pod nosem i nie widzieć tego wszystkiego, to nie do pojęcia. I w tym domu oprócz rodziców mieszkały jeszcze jakieś dorosłe córki, uwierzycie w to, że pies leżał przy budzie otępiały na krótkim łańcuchu bez miski z wodą ?
Ponoć facet nie zbliżał się do niego bo się boi psów więc to pewnie kobiety go ,,doglądały''. Wstyd i hańba, brak słów, gdybym dorwała te pindy to bym zatłukła. I pomimo tego jest tak cudownym psem, tak spokojnym, zrównoważonym i przyjacielskim, zgodnym w stadzie. Cały czas podchodzi, nastawia łepek, sam siada i daje łapę, zaczepia żeby tylko poświęcić mu bodaj chwilkę. Trudno okreslić jego wiek bo jest tak wyniszczony, jednak oczka ma wyrażne bez śladu zaćmy i Justynka ocenia go na jakieś 7 lat.

Posted

Dzika_Figa napisał(a):
Bidulek... Może przydałaby mu się jakaś lepsza karma, witaminki?
Można zrobić bazarek...

Włąsnie chcę zrobić bazarek z myślą o nim i o Walusiu bo jego skóra też paskudnie jeszcze wygląda.

Posted

Dzika_Figa napisał(a):
Ten z torbiszczem? ;) super!

Jużci ten :lol:.
Sama maść do jego ucha kosztowała 60złł, a gdzie antybiotyk, gdzie witaminy na poprawę skóry, coś wzmacniającego organizm też by się przydało. Oczywiście nie mam na myśli procentów...:diabloti:

Posted

No to ładnie jeszcze uszy w takim stanie:-(:-(, wtedy przy obcinaniu tej sfilcowanej sierści byłam załamana samym stanem jego skóry, a tu jeszcze cierpienia dodatkowe od uszek, oj Rambusiu, Rambusiu, już z górki chłopczyku będzie, zobaczysz domek Ci znajdziemy jak ta lala :) A to psisko w dodatku tak bardzo rozczula bo pomimo tylu dolegliwości jest pogodny, łagodny, powinien nienawidzieć ludzi ....

Posted

nika28 napisał(a):
Jaki bidulek :(
Collie to takie wspaniałe psy, aż mi się wierzyć nie chcę że ktoś mógł go tak zaniedbać... Ehh... :(

mało powiedziane zaniedbać, bo uwalic na łańcuch i zostawic na pastwe losu. Nawet wody w misce nie miał jak dziewczyny przyjechały.