Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 3 weeks later...
  • Replies 388
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Chciałam prosić ciotki collakowe o pomoc. Wczoraj Pongo ni stąd, ni zowąd doskoczył do 14-letniej córki Ewelinki i ją dziabnął w łydkę aż 3 razy. Rodzina była w kuchni, przygotowania do obiadu, nic sie nie działo szczególnego. Ewelinka kręciła się i pomagała przy obiedzie, a Pongo z warkotem doskoczył i ją zaatakował. Najgorsze w tym wszystkim jest, że to właśnie ona wychodzi z nim codziennie na spacery, a teraz boi się do niego zbliżyć. Druga córka też się go boi, sytuacja w domu napięta bo Pongo niby cudowny, czuły i mądry, a tu raptem coś mu odbija i rzuca się np. na leżącego niewidomego Diego, a teraz nawet na córkę. Państwo się martwią i proszą o jakieś wskazówki jak postępować z nim, żeby nie dochodziło więcej do takich incydentów. Jestem szczerze zmartwiona, może macie jakiegoś behawiorystę co by udzielił rad telefonicznie ? Miałam kiedyś z dogo kontakt na taką Panią ale nie mogę znależć.

Posted

O kurczę...co się dzieje.....:shake::shake:
Beciu jedyne co mi przychodzi do głowy to spróbować napisać do Z. Mrzewińskiej, na tym jej blogu jest z boczku taki odnośnik Napisz do mnie wiem, że wtedy p. Alince z Krakowa , która miała ogromne problemy z Myszką orzechowską, bardzo skutecznie poradziła, innych behawiorystów niestety nie kojarzę, ale może jeszcze ciotki kolakowe cos pomogą:shake::shake::shake:.....kurczę, no i jak tu przwidzieć, nigdy bym nie powiedziała, że Pongo tak się zachowa:roll::roll:

Beciu jeszcze na głównym boguchwalskim mozna napisać, że poszukujemy jakiegos dobrego behawiorysty, polecanego, zawsze tam więcej osób zagląda..

Posted

[quote name='majuska']
Beciu jedyne co mi przychodzi do głowy to spróbować napisać do Z. Mrzewińskiej, na tym jej blogu jest z boczku taki odnośnik Napisz do mnie wiem, że wtedy p. Alince z Krakowa , która miała ogromne problemy z Myszką orzechowską, bardzo skutecznie poradziła, .

majuska wklej proszę ten link bo nie wiem gdzie tego szukać, a żeby Państwo mogli sobie od razu kliknąć. Ja jeszcze przewalam stare moje zapiski, może natknę się na tę panią która profesjonalnie doradzała w sprawie zachowań psów, pamiętam że wielu osobom z dogo pomogła.

Posted

W internecie porad udziela jeszcze pan Andrzej Klosiński i p Jacek Galuszka na stronce onet.pl/pies. Jakiś błąd moze nieświadomy zostal popełniony ze psiak tak sie zachował. Ja zaczęła bym od zabronienia pobytu w kuchni w czasie przygotowywania posilkow. Karmienie z ręki przez córki -powodują wzmocnienie więzi. W towarzystwie dorosłej osoby. Na spacer kaganiec - trudno. Ataki na Diego - trudna sprawa bo dwa samce nie będą się kochać - one muszą się tolerować. Rambo wie, że Diego jest słabszy i chyba dlatego jest zaborczy. Trzeba zaobserwować w jakich sytuacjach atakuje Diego. Jeżeli są groźne dorosły musi zakonczyć akcję - bo człowiek jest przywódcą stada. Dzieci 14 letnie niestety nie są dla psa autorytetem. Tylko dorosly czlonek rodziny. Takie porady przeczytalam na stronkach behawiorystów .http://pies.onet.pl/

Posted

Malo wiem o okolicznościach ataku no i jestem tylko samoukiem. Państwo moga tez napisać bardziej szczegółowo na PW - jak będę mogla / wiedza/ to chętnie udzielę rady. Na forum www.drlucy.pl jest osoba zajmujaca sie behawiorystyką- o nicku Larix - ona jest lepszym fachowcem od problemów niz ja. Zapraszam tam - dziewczyny pewnie maja też do niej kontakt tel.

Posted

kurczę, coś mi się z netem stało, nie ładują mi sie strony....nie mogę wkleić gotowego linku
Wystarczy w Google wpisać hasło: Mrzewińska blog i to będzie pierwsza stronka od góry.

• 4 weeks later...
Posted

Dzwoniła do mnie pani Rambusia z informacją, że ich slepy kolaczek odszedł za TM w sobotę :( Tak więc Rambuś stracił swojego domowego kumpla. Państwo bardzo cierpią z powodu straty jednego kolaczka.

Posted

Lucyja napisał(a):
Dzwoniła do mnie pani Rambusia z informacją, że ich slepy kolaczek odszedł za TM w sobotę :( Tak więc Rambuś stracił swojego domowego kumpla. Państwo bardzo cierpią z powodu straty jednego kolaczka.

Ciotki z Boguchwały wpisały tę smutną informacje na wątku Nero.:-(