muzzy Posted January 4, 2012 Posted January 4, 2012 Czyli - powtórzę się - są dwie strony medalu. Pani Renata jeśli przestanie przyjmować psy, to trafią one gdzie indziej, oby w dobre miejsce, choć to mało realne. Jeśli zaś trafią do przytuliska, to stamtąd mogą trafić czy to do schroniska, czy zostać zabrane przez gminę, czy wyadoptowane. Zdaję sobie sprawę, że to syzyfowa praca i że z punktu widzenia rozsądku oraz ze strony finansowej macie rację. Ale rozumiem też Panią Renatę i sprzeczność, która na tej linii istnieje. Mam nadzieję, że nie skończy się na zaprzestaniu pomocy. Quote
Merys Posted January 4, 2012 Posted January 4, 2012 muzzy napisał(a):Czyli - powtórzę się - są dwie strony medalu. Pani Renata jeśli przestanie przyjmować psy, to trafią one gdzie indziej, oby w dobre miejsce, choć to mało realne. Jeśli zaś trafią do przytuliska, to stamtąd mogą trafić czy to do schroniska, czy zostać zabrane przez gminę, czy wyadoptowane. Zdaję sobie sprawę, że to syzyfowa praca i że z punktu widzenia rozsądku oraz ze strony finansowej macie rację. Ale rozumiem też Panią Renatę i sprzeczność, która na tej linii istnieje. Mam nadzieję, że nie skończy się na zaprzestaniu pomocy. Muzzy, ale przecież napisałyśmy, że w momencie kiedy ona przyjmuje te wszystkie psy, to gmina ich nie zabiera. Ja mam tylko nadzieje, że ona to na spokojnie przemyśli i podejmie rozsądną decyzje, bo osobiście nie chce żeby pomoc dla przytuliska się skończyła.. Quote
zaginiona sara Posted January 4, 2012 Posted January 4, 2012 Nie da się za darmo wyręczać gminy. Nie za własne środki. To worek bez dna. Muszą się poczuwać, dokładać to ich obowiązek. Skąd brać kasę na kolejne psy? Dziewczyny i tak bardzo wiele robią, a gmina? Co zrobiła? Quote
muzzy Posted January 5, 2012 Posted January 5, 2012 Czyli jak widać problemem jest przede wszystkim gmina, a nie Pani Renata. Jeśli gmina nie ma podpisanej umowy ze schroniskiem, to czy nie jest to łamanie przepisów? Nie można tego zgłosić do jakiejś jednostki nadrzędnej? Nie wiem jaki organ kontroluje działalność gmin, ale jak trzeba to mogę się dowiedzieć. Jeśli zawiśnie nad gminą widmo kary za niewywiązywanie się z obowiązków, to może w końcu się za to wezmą. Pani Renata wyręcza gminę ze względu na opieszałość tejże gminy. Czyli ukarać należy przede wszystkim gminę, a nie Panią Renatę. Quote
MaDi Posted January 5, 2012 Author Posted January 5, 2012 Sławku gmina ma podpisaną umowę i problem w tym że psy zbiera Pani Renata a gmina nie ma już problemu. Quote
muzzy Posted January 5, 2012 Posted January 5, 2012 Aaa... To trochę zmienia postać rzeczy... Czyli problem polega na tym, jak skłonić gminę do zabierania psów bez uszczerbku dla dobra psów? Może nadal pozostaje opcja zgłoszenia tego do jednostki nadrzędnej, coby skontrolowali gminę w tym temacie? Quote
MaDi Posted January 5, 2012 Author Posted January 5, 2012 muzzy napisał(a):Aaa... To trochę zmienia postać rzeczy... Czyli problem polega na tym, jak skłonić gminę do zabierania psów bez uszczerbku dla dobra psów? Może nadal pozostaje opcja zgłoszenia tego do jednostki nadrzędnej, coby skontrolowali gminę w tym temacie? To zamotana sprawa gmina od czasu do czasu wysyła psy do Nowodworu jednak tylko kiedy muszą i jeśli Pani Renata ich nie uprzedzi. Quote
jkasia Posted January 5, 2012 Posted January 5, 2012 Aby Gmina sie zajeła psiakami to pani Renata musiałaby kategorycznie odmówic przyjecia psów a niestety nie potrafi. Mam jednak wciaz nadzieje, ze sie opamieta i zgodzi współpracowac dla dobra wszystkich! Quote
muzzy Posted January 5, 2012 Posted January 5, 2012 Pogadaliśmy właśnie z MaDi przez telefon i trochę mi naświetliła sytuację. Faktycznie najlepiej by było, gdyby Pani Renata zgłaszała wszystkie przypadki podrzucania jej psów i korzystała ze wsparcia, które jej zaoferowano w załatwianiu formalności z tym związanych. Mam nadzieję, że zacznie tak robić, bo to chyba jedyne rozwiązanie dobre dla wszystkich stron. Mam jeszcze pewne wątpliwości co do szczegółów, ale nie ma co wyprzedzać faktów, mam nadzieję, że Pani Renata przyjmie trochę 'bardziej liberalne' podejście. I że współpraca LSOZ z przytuliskiem się nie zakończy. Quote
zaginiona sara Posted January 5, 2012 Posted January 5, 2012 muzzy napisał(a):Czyli jak widać problemem jest przede wszystkim gmina, a nie Pani Renata. Jeśli gmina nie ma podpisanej umowy ze schroniskiem, to czy nie jest to łamanie przepisów? Nie można tego zgłosić do jakiejś jednostki nadrzędnej? Nie wiem jaki organ kontroluje działalność gmin, ale jak trzeba to mogę się dowiedzieć. Jeśli zawiśnie nad gminą widmo kary za niewywiązywanie się z obowiązków, to może w końcu się za to wezmą. Pani Renata wyręcza gminę ze względu na opieszałość tejże gminy. Czyli ukarać należy przede wszystkim gminę, a nie Panią Renatę. Ja mieszkam w innej gminie. Chodzi o to, żeby gmina wiedziała jakie ma obowiązki, ale widzę że już to wiesz. To nie tak że nie po myśli naszej to koniec pomocy. Teraz to studnia bez dna. Quote
Merys Posted January 12, 2012 Posted January 12, 2012 http://www.kurierlubelski.pl/artykul/492766,60-psow-z-przytuliska-w-rachowie-starym-znalazlo-nowy-dom,2,id,t,sg.html#galeria-material kolejny psiak... Quote
matrioszka2 Posted January 12, 2012 Posted January 12, 2012 A o lubelskiej straży ani słowa ...:roll: Quote
Merys Posted January 12, 2012 Posted January 12, 2012 [quote name='matrioszka2']A o lubelskiej straży ani słowa ...:roll:[/QUOTE] tak i trochę to przykre. Quote
MaDi Posted January 13, 2012 Author Posted January 13, 2012 [quote name='matrioszka2']A o lubelskiej straży ani słowa ...:roll:[/QUOTE] Najłatwiej się obrazić;) Quote
2411magdalenka Posted January 13, 2012 Posted January 13, 2012 ..a tak się zastanawiam, czy nie ugryźć tej sprawy z innej strony - a gdyby z Przytuliska p. Renaty zrobić Schronisko - z większą ilością personelu, dofinansowywane przez Państwo etc? pewnie procedura jest trudna i żmudna, ale może małymi krokami dałoby się zacząć walkę o zmianę "statusu", prawdziwą pomoc, opiekę weta etc...? może to naiwne myślenie, ale w sumie "jakoś" się otwiera schronisko. Więc może by się dało przemienić Rachów w przyzwoity schron ? Quote
jkasia Posted January 13, 2012 Posted January 13, 2012 Tylko, że pani Renata z tego co sie orientuje to nie ma kompletnie głowy do prowadzenia schroniska-chodzi o wszystkie formalnosci,papierologie. Ja zresztą nie mam pojecia jak sie za to zabrac choc pomysł jest fajny. Gmina musiałaby pobudowac boksy i utrzymywac psiaki-brzmi nieźle :) Quote
zaginiona sara Posted January 14, 2012 Posted January 14, 2012 Pani Renata nie musi prowadzić schroniska. Chętnie zostanę kierownikiem ;), tak na poważnie na pewno jest ktoś kto się zna na papierach. Pomysł świetny. Quote
MaDi Posted January 14, 2012 Author Posted January 14, 2012 Taki pomysł był tylko,że schronisko ma spełniać odpowiednie wymagania a o to już nie tak łatwo. Quote
2411magdalenka Posted January 15, 2012 Posted January 15, 2012 hmmm.. MaDi, a te wytyczne są określone jakimiś przepisami zapewne...do ktorych mozna dotrzec... mysle ze nie przepisy i wytyczne to problem, ale Czlowiek. wydaje mi się, że "dla chętnego..." Tylko pytanie czy KOMUŚ chciałoby się za to zabrać na poważnie.. Pani Renata widać jest dobra duszą, wielka sercem... a do papierów i większych czynów potrzeba Wiekszego, bardziej odpowiedniego i odpowiedzialnego Czlowieka, a wlasciwie ludzi. Mysle ze skoro TV wykazywala zainteresowanie to moze i sponsorow udaloby sie pozyskac... Gmina by dolozyla..... takie moje myslenie. Madi, czy myslisz ze udaloby sie znalezc grupe ludzi do prowadzenia schroniska w tym miejscu.. tez nie wiem jak wyglada sprawa terenu pod schron tj to prywatny teren Pani Renaty, prawda... Quote
zaginiona sara Posted January 15, 2012 Posted January 15, 2012 Szkoda, że trochę daleko bo bym się do pracy zgłosiła jakby schronisko powstało. Quote
jkasia Posted January 18, 2012 Posted January 18, 2012 No własnie problemem jest odległosc.Ja tez z checia bym sie zaangazowała, ale to roche za daleko a tam nawet wolontariuszy nie ma własnie ze wzgledu na odległosc. Dlatego mysle, ze to bardzo trudne :\ Quote
MaDi Posted January 19, 2012 Author Posted January 19, 2012 2411magdalenka napisał(a):hmmm.. MaDi, a te wytyczne są określone jakimiś przepisami zapewne...do ktorych mozna dotrzec... mysle ze nie przepisy i wytyczne to problem, ale Czlowiek. wydaje mi się, że "dla chętnego..." Tylko pytanie czy KOMUŚ chciałoby się za to zabrać na poważnie.. Pani Renata widać jest dobra duszą, wielka sercem... a do papierów i większych czynów potrzeba Wiekszego, bardziej odpowiedniego i odpowiedzialnego Czlowieka, a wlasciwie ludzi. Mysle ze skoro TV wykazywala zainteresowanie to moze i sponsorow udaloby sie pozyskac... Gmina by dolozyla..... takie moje myslenie. Madi, czy myslisz ze udaloby sie znalezc grupe ludzi do prowadzenia schroniska w tym miejscu.. tez nie wiem jak wyglada sprawa terenu pod schron tj to prywatny teren Pani Renaty, prawda... To nietaka łatwa sprawa trzeba spełniać określone wymogi itd. Obecnie w przytulisku jest łamane prawo i co wy na to? Psy na krótkich łańcuchach przez całą dobę....Upominamy prywatne osoby a tu co? Ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać? Ja niestety nie podejmę się organizowania schroniska. TV...teraz nie było odzewu po programach to co dopiero mówić kiedy przytulisko stanie się komercyjne. Trzeba powiedzieć wprost choć w Polsce mało się o tym wspomina zbieractwo to choroba, a choroby się leczy. Merys jak znajdziesz chwile to złóżcie zamówienie z Krakvetu. Quote
MaDi Posted January 19, 2012 Author Posted January 19, 2012 jkasia napisał(a):No własnie problemem jest odległosc.Ja tez z checia bym sie zaangazowała, ale to roche za daleko a tam nawet wolontariuszy nie ma własnie ze wzgledu na odległosc. Dlatego mysle, ze to bardzo trudne :\ Dokładnie mało kogo stać na takie dojazdy nawet od czasu do czasu. Quote
baster i lusi Posted January 19, 2012 Posted January 19, 2012 ja po prośbie Alicja napisał(a):BARDZO WAS PROSZĘ zagłosujcie na Krakwecie Zagłosujcie na KLEMBÓW Sprawa wyglada tak ....kontrkandydat ma 30 kotów i stawia je na równi z 300 psami ...koty chore ale czy psy w schronisku są zdrowe ???? PROSIMY O GŁOSY NA KLEMBÓW !!! Pamiętajcie tylko ze głosując nalezy napisać przynajmniej 1 post najlepiej tutaj http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?f=18&t=14611 a potem zagłosować w ankiecie na KLEMBÓW http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?f=18&t=14699 Quote
Recommended Posts