Jump to content
Dogomania

KrakVet marzec – zgłaszmy kandydatów !!! Czy rozszerzamy koalicję dogo-miau i jak ?

Recommended Posts

Posted

Nie wiem, jak to liczycie. Jeśli xyz, a rok ma 12 miesięcy, to każde forum miałoby 4 krakvety w roku, czyli 4 głosowania zostałyby "odebrane" psom i kotom. Nie mam nic przeciwko gryzoniom absolutnie, tylko że to się jakoś rozłazić zaczyna...

• Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A ja jestem chyba na nie... mimo że sama jestem z SPŚM (Stowarzyszenie Pomocy Świnkom Morskim), wydaje mi się, że skala głodych psów jest zdecydoawnie większa, niż gryzoni. Poza tym żadna osoba nie ma u siebie setki czy dwusetki gryzoni - raz u nas była taka sytuacja, że było pod opieką tyle świnek odebranych - likwidowane pseudo, owszem karma była potrzebna, ale w krakvecie nie kupi się ogórków, marchewki i itp, a to podstawa żywienia gryzoni i zajęczaków.
Jestem jak najbardziej za jednym(ew.2) miesiącem dla gryzoni w roku - wygrana do podziału SPŚM, SPK, fretki itd, ale uważam że 4 razy to dużo.

Posted

Popieram Korenię. Sama miewam gryzonie i inne stwory na DT i po pierwsze, utrzymanie gryzoni jest tańsze, chociażby z racji wielkości, po drugie jest ich zdecydowanie mniej w potrzebie niż psów i kotów, no i tak jak pisze Korenia- w Krakvecie mozna kupić tylko niektóre rzeczy potrzebne do ich utrzymania....

Posted

ja pomyslalam jeszcze o takim czymś
że moze z kazdego miesiaca odpalac jakiś % gryzioniom
tylko
a. jak juz jakis podmiot wygra zacznie sie gadanie, że wygrał bo mial poparcie a nie dlatego ze głosowały gryzonie
b. jak nie bedzie 'dzikiego' kontrkandydata to gryzonie moga siedziec z załozonymi rękami a i tak dostana swoją porcję
wiec to rozwiazanei tez jest do dupy

nie mówię, że gryzoniom sie nic nie nalezy ale dzielić pomiedzy koty , psy i gryzonie po równo to chyba trochę nie do końca uczciwe
bo taki pies na raz wszamie conajmniej pol kilo karmy (pies ciut większy) a ile posiłków bedzie mial gryzoń zanim zje te poł kilo?
a znów jak zaproponujemy jeden czy dwa miesiace w roku dla gryzoni to moze im sie to nie spodobac i bedą głosowac na złość hau-miau

co do uwagi sbd - owsa dla koni w krakvecie sie nie kupi
ale fakt, kupując za wygraną karmę dla psów i kotów fundacja ma większe możliwości finansowe względem koni
i analogicznie jak ktoś podaruje tonę owsa, pieniądze można przeznaczyc na karmę dla innych zwierzaków

wszelka pomoc koniom mile widziana :)

Posted

Jestem jak najbardziej za! Gryzonie nie mają swojego schroniska, zazwyczaj są trzymane obok psów i kotów, więc wygrana w Krakvecie trafi do wszystkich zwierzaków. Schronisko zakupi karmę, która będzie aktualnie najbardziej potrzebna.
Koalicja 3 lub większej liczby for, nie da szansy tzw. "dzikiemu" kandydatowi, wszyscy będą zadowoleni, a zwierzaki najbardziej - i chyba o to w tym wszystkim chodzi.
W kupie siła!!!

Posted

Po zastanowieniu stwierdzam co następuje: jestem za pod warunkiem, że do konkursu nie będzie startować samo Stowarzyszenie Gryzoniowe, tylko wskaże ono Schronisko, w którym zwierzęta potrzebują pomocy, a które wspomoże gryzonie jeśłi wygra. Uważam też, że biorąc pod uwagę statystyki, można dopuścić maksymalnie dwie propozycje w roku, inaczej nam się to (brzydko mówiąc) nie opłaca zważywszy, że "dziki" kandydat też ma psy w potrzebie.

Ważne jest też co na to Miau, oni chyba (?) nie mają wojen na Krakvecie i wspomagają sreberka, a straciliby jedno głosowanie w roku. W zasadzie to Dogomania ma problemy i powinno się gryzoniom oddać głosowania z naszej kolejki, jeśli już za wszelką cenę chcemy wygrywać zgodnie z sondą.

Posted

Miau miewało wojny na Krakvecie.
Poza jednym przypadkiem kontrkandydat nie pochodził z Miau.

Na Miau kończy się głosowanie wewnętrzne.
Dyskusji o trójporozumieniu na razie nie ma (jest informacja o propozycji SPK).

Posted

Jestem za propozycją 3x, bardziej sprawiedliwe byłoby właśnie co miesięczne" odpalanie" królikom jakiegoś % z wygranej.
Tym bardziej ,że Toruń i Szczecinek pomagające m.i. królikom wygrały ostatnio na KV.
U nas dodatkowo nasz lek.wet. robi specjalizację w zakresie chorób małych ssaków , gadów i gryzoni.

Posted

Sorki za offa, ale:
"Play
Dzięki Wam zebraliśmy już prawie 150 ton (!!!) pokarmu dla zwierząt w schroniskach! Dziś stawiamy kropkę nad "i". Wspólnie pobijemy jednodniowy rekord ilości zebranej karmy! Zaproście znajomych i pomóżcie nam zapełnić puste psie (i kocie) brzuszki! Jak pomóc? Wystarczy skorzystać z aplikacji: [url]http://apps.facebook.com/pomoz_z_play/[/url] Każdy nowy fan to 1 kg karmy (jedna pełna miska :-)"

oraz:
"Taki był plan na dziś a dopiero 9.40 ;-) Idziemy na rekord! Kolejne 3 tony przeznaczymy dla schroniska w Toruniu - jak donosicie - sytuacja tam jest bardzo kiepska :-( .. Zaproście kilku znajomych.. [url]http://apps.facebook.com/pomoz_z_play/[/url] 1 nowy fan = 1 kg karmy !"

Znowu dla Torunia - mają tam silną ekipę - gdyby wszystkie schroniska w Polsce miały takie wsparcie...

Posted

Już znamy wynik glosowania na forum miau:

[quote name='"NITKA/KARINKA"']Kolejny konkurs schronisk Krakvetu został ogłoszony.
[URL]http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?f=18&t=13484[/URL]

W kwietniu wspólnego kandydata Miau i Dogomanii wybierali forumowicze Miau.pl .
Została nim
[SIZE=6][COLOR=blue][B]KOTERIA Ośrodek dla Kotów Miejskich w Warszawie[/B][/COLOR][/SIZE]

[B]Banerki linkowane na KrakVet[/B]
rozmiar 244 x 100
[URL="http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?f=18&t=13484"][IMG]http://img155.imageshack.us/img155/3126/koteria3.jpg[/IMG][/URL]

Ten też nieanimowany (rozmiar 250 x 100)
[URL="http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?f=18&t=13484"][IMG]http://img132.imageshack.us/img132/1419/koteriakv2.jpg[/IMG][/URL]

[/quote]

Posted

Dopiero znalazłam ten wątek. :)To ja jestem osobą oddelegowaną z SPK do współpracy z dogo i miau.

Troszkę tu się nieporozumienie wkradło. SPK nie będzie wybierać schronisk tylko startować jako SPK, tak samo inne organizacje. Warto wziąć pod uwagę, że fundacji od psów i kotów jest mnóstwo, a od królików, fretek, świnek morskich i szczurów po jednej obsługującej całą Polskę. Schroniska są dla nas praktycznie zerową pomocą - z większości musimy jak najszybciej odbierać zwierzęta dla ich bezpieczeństwa. Mylicie się też sądząc, że utrzymanie królików jest tanie. Nasze Stowarzyszenie nie ma dotacji (tylko Warszawa dostaje jakieś pieniądze od miasta i to głównie na zabiegi sterylizacji/kastracji, reszta regionów musi utrzymywać się z darowizn i środków własnych), opiera się na wolontariacie i sieci domów tymczasowych. Zapewniamy naszym DT klatki, akcesoria, karmę. Kiedy widzicie w zoologu mieszankę dla królików za 5 zł, to to nie jest pokarm, który nadaje się dla królików. Musimy im zakupić przyzwoitej jakości granulat - Grainles Complete lub Cuni Complete. Minimalna wielkośc klatki dla królika to 80cm (80zł), żwirek drewniany (35l za ok 45zł - starcza na 3-7 tygodni). A i tak na DT spada zakup warzyw, które muszą byc podawane uszakom codziennie, a jak wiemy wcale nie są tanie. Podkreślam jeszcze raz, że my praktycznie nie mamy dotacji i wszystko finansujemy sami - akcesoria, karmę, transport. Prowadzimy adopcje i interwencje na terenie całej Polski. Do tego kastarcje i sterylizacje (za kastrację minimum 80 zł, za sterylizację 120) i oczywiście leczenie chorych i zaniedbanych królików.

Rozumiemy oczywiście, że psów i kotów jest więcej, ale psami i kotami zajmuje się więcej osób i dostają środki publiczne. Do tego króliki nie są tak medialne jak psy i koty. "Uwaga" zabierała materiały o drastycznych historiach zwierząt - w końcu pokazali tylko psy i koty, a nie zainteresowała ich historia królika wrzuconego razem z klatką do zsypu na 8 piętrze ani królik postawiony w największy upał w klatce przy śmietniku bez odrobiny wody, gdzie siedział 3 dni zanim ktoś się nim zainteresował ani pseudohodowla w nieogrzewanym garażu pod Wrocławiem, gdzie w maleńkich klatklach siedziało po kilka królików, świnek morskich, szczurów i szynszyli. Do tego mamy ogromny problem z rozmnażaniem - ludzie są bezmyślni i łączą króliki bez określenia ich płci, często nie wiedzą, że króliki się sterylizuje/kastruje. Do tego są to zwierzęta stosunkowo łatwe w rozmnażaniu, więc ciągle zmagamy się z rozmnażalniami, ludźmi sprzedającymi za wcześnie zabrane małe króliczki na Allegro, bazarach czy dworcach. Niekompetentni sprzedawcy wmawiają ludziom, że słodka kuleczka z zoologa - dzidziuś zabrany za wcześnie od matki nie urośnie i wystarczy mu klatka 50cm. A króliki miniaturowe ważą nawet 3 kg. Jak urosną albo zaczną znaczyć teren czy wykazywać terytorializm w związku z dojrzewaniem to trafiają na Allegro albo są wyrzucane do parku/lasu, gdzie nie mają żadnych szans na przeżycie.

Piszę to wszystko, bo wiele osób o tym nie wie i może nie zdaje sobie sprawy ze skali problemu. Oczywiście zdajemy sobie sprawę, że psy i koty są popularniejsze od królików i też mają swoje problemy. Dlatego zgadzamy się wziąć tylko 2 miesiące w roku i podzielić je między [b]4 organizacje[/b], które [b]te środki rozdystrybuują po całej Polsce[/b]. Jak wygrają psy czy koty, to zyskuje Radomko, Tomaszów czy Warszawa. Jak wygrają króliki (które są zajęczakami nie gryzoniami ;) ), to zyskują króliki w całej Polsce. Warto też zaznaczyć, że jako Stowarzyszenie musimy pisać sprawozdania z działalności i rozliczać się z każdego przekazanego nam grosika. Gwarantuje to przejrzystość naszych działań i nie ma ryzyka jakichś malwersacji.

Spójrzcie na to w ten sposób: psy dostaną pomoc 5 razy w roku, koty 5 razy w roku, króliki 1/2 w roku (bo musimy się podzielić z inna organizacją). To wbrew Waszym obawom wcale nie jest dużo. Wiele osób u nas uważało, że każda organizacja (SPK, SPŚM, szczurki i fretki) powinna mieś własny miesiąc, a koty i psy dostaną po 4 miesiące - czyli 4 razy więcej niż my. Zgadzamy się na to, żeby [b]psy dostały 10 razy więcej niż króliki, świnki morskie, fretki i szczurki[/b]. Myślę, że to z naszej strony uczciwa propozycja.

Nasza strona internetowa, gdyby ktoś chciał jeszcze poczytać albo zerknąć do BIP: [url]www.kroliki.net[/url]

Trochę to przydługo wyszło, ale zależało mi, żeby chociaż zarysować naszą sytuację. :)

Posted

[quote]SPK nie będzie wybierać schronisk tylko startować jako SPK[/quote]
No to ja jestem na nie. Niech startuje, oczywiście, ale nie w ramach koalicji Dogo-Miau.

Posted

[B][I]A ja uważam, że propozycja królików jest fair w stosunku do psów i kotów i nie grymasiłabym na Waszym miejscu, bo ktoś chce Wam pomóc, a Wy macie problem...
Rozi a dlaczego nie? bo jako SPK dziewczyny zakupią wtedy WSZYSTKO dla królików i nic nie skapnie dla schroniska np ? [/I][/B]

Posted

[quote name='3 x']ja pomyslalam jeszcze o takim czymś
że moze z kazdego miesiaca odpalac jakiś % gryzioniom
tylko
a. jak juz jakis podmiot wygra zacznie sie gadanie, że wygrał bo mial poparcie a nie dlatego ze głosowały gryzonie
b. jak nie bedzie 'dzikiego' kontrkandydata to gryzonie moga siedziec z załozonymi rękami a i tak dostana swoją porcję
wiec to rozwiazanei tez jest do dupy

nie mówię, że gryzoniom sie nic nie nalezy ale dzielić pomiedzy koty , psy i gryzonie po równo to chyba trochę nie do końca uczciwe
bo taki pies na raz wszamie conajmniej pol kilo karmy (pies ciut większy) a ile posiłków bedzie mial gryzoń zanim zje te poł kilo?
a znów jak zaproponujemy jeden czy dwa miesiace w roku dla gryzoni to moze im sie to nie spodobac i bedą głosowac na złość hau-miau

[/QUOTE]

Dopiero teraz nadrobiłam czytanie wszystkich wypowiedzi. Powyższa jest oburzająca. Po pierwsze "gryzonie", jeśli się do czegoś zobowiążą, to dotrzymają słowa, a nie będą siedzieć z założonymi rękami. Po drugie my nic nikomu nie robimy na złość - działamy dla dobra zwierząt. Niestety powraca retoryka z ostatniego miesiąca w Krakvecie, która zniechęca do jakiejkolwiek współpracy z Wami. Nie będę się wdawać w pyskówki, bo tak niski poziom dyskusji w ogóle mnie nie interesuje.

Posted

Dlatego, że:

1. Głosy Gryzoni i tak nie gwarantują wygranej wspólnego kandydata Dogo-Miau, jeśli dziki się sprawnie zorganizuje.
2. Dziki wygrywa statystycznie 2 razy w roku, więc jeśli oddamy 2 głosowania Gryzoniom, to stracimy 4.
3. Gryzonie - wydaje mi się - są bez szans w Krakvecie bez wsparcia koalicji Dogo-Miau, więc kwestia kto od kogo potrzebuje pomocy
4. Nie słyszałam o głodujących gryzoniach, a o psach/kotach owszem
5. Pies/kot żyje kilka razy dlużej, niż gryzoń. Łączne naklady finansowe (karma, szczepienia, odrobaczanie, leczenie) jakich wymaga jeden pies/kot w ciągu swojego życia są kilkadziesiąt razy wyższe od potrzeb gryzonia.
6. Pomysł wspomagania Gryzoni przez Organizację, która wygrywa Krakvet, wydaje się dobrym rozwiązaniem.

Posted

Teoretycznie dwa razy w roku mielibyście jako SPK wygraną na Krakvecie, tak?
Co na to miau?
Za 12tys. będzie mnóstwo jedzenie i żwirku dla gryzoni i innych, bo klatek itd kupować nie można.
Nigdy nie śledziłam jak działacie, czy jest sprawiedliwie itd. Ciężko pewnie będzie wszystkim dogodzić..:shake:

Posted

Nie, raz do roku 1/2 wygranej.

Wszystkie sprawozdania z działalności są do pobrania z naszej strony internetowej. Ale nie wiem co masz na myśli pisząc "sprawiedliwie".

Siano jest podstawą diety królika - jest do zamówienia na Krakvecie. Najdrożej wychodzi żwirek, który jest do zamówienia oraz granulat CC, który też jest do zamówienia. Tak samo dla świnek morskich i szczurków, a dla fretek jest nawet cały oddzielny dział. :) Czemu klatki nie? Wydawało mi się, że w regulaminie stoi, że zwycięzca może zamówić "karmę i akcesoria", więc klatki, transportery (na wagę złota), miski, poidła, paśniki.

Nikt nie słyszał o głodujących gryzoniach, bo nie ma schronisk dla królików i gryzoni. Są wypuszczane "na wolność", gdzie giną, zostawiane do uśpienia w lecznicach albo sprzedawane na Allegro jako karma dla węża. Chyba, że przejmie je SPK. Myślę, że ze świnkami i innymi małymi zwierzętami jest podobnie. Króliki żyją ponad 10 lat w dobrych warunkach i musi być szczepiony dwa razy do roku. Mój żył prawie 11. Ale przecież nie będziemy się licytować, prawda?

Posted

Tylko karma i żwirek, nawet gryzaków dla psiaków nie można zamówić.
[I]
Rozstrzygnięcie głosowania
12. Schronisko lub inny podmiot pomagający zwierzętom, który uzyska największą liczbę głosów, otrzyma pomoc w postaci wybranych przez nie produktów (karm i żwirków) o wartości:
- sumy rabatów, z których Klienci sklepu Krakvet zrezygnowali na rzecz pomocy schroniskom
- kwoty, którą przeznaczy sklep Krakvet jako wsparcie dla schroniska.[/I]

na dogo i miau jest 2 letnia karencja, zawsze wygrywa inny podmiot i może startować ponownie za dwa lata dopiero minimum.. Pewnie niektórym też o to chodzi.

Posted

Oczywiście, że nie będziemy się licytować. Tylko sama poczytaj, co piszesz - żwirek drewniany, granulat... Psy w schroniskach nie mają czasem nawet miski kaszy codziennie, śpią w mrozie na garści słomy a o witaminach nawet nie słyszały. Tu nie chodzi o porównywanie, bo po prostu nie sposób tego porównać (:

No ja już kończę, napisalam co myślę i wystarczy.

Posted

[B][I]A może napiszcie do Admina krakvetu pytanie czy można też akcesoria w postaci klatek np zamawiać za wygraną? będziecie mieli jasność, a poza tym DOGO - odstraszacie swoim podejściem ludzi, którzy moga Wam pomóc, przez takie Wasze zachowanie będzie więcej jak Wy to nazywanie "dzikich kandydatów", którzy będa wygrywać z Wami, sami sobie robicie pod górkę.[/I][/B]

Posted

[quote name='Rinuś'][B][I][B]A może napiszcie do Admina krakvetu pytanie czy można też akcesoria w postaci klatek np zamawiać za wygraną? [/B]będziecie mieli jasność, a poza tym DOGO - odstraszacie swoim podejściem ludzi, którzy moga Wam pomóc, przez takie Wasze zachowanie będzie więcej jak Wy to nazywanie "dzikich kandydatów", którzy będa wygrywać z Wami, sami sobie robicie pod górkę.[/I][/B][/QUOTE]
Kiedyś tak było, ale było kilka nadużyć i zasady zostały zmienione kilka miesięcy temu, po to żeby zwierzęta nie głodowały. Bo to dla KV priorytet

Posted

Jestem na nie , jeżeli chodzi o głosowanie na gryzonie w ankiecie dogomanii.No chyba ,że sa domy tymczasowe które maja pod opieka po kilkadziesiąt lub kilkaset zwierząt, tak jak ma to miejsce w przypadku kandydatów miau i dogomani. Skala problemów bezdomności kotów i psów , a gryzoni jest jednak inna.