Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 436
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Tekst do ogłoszeń:
Szczeniaki ok 7 tygodniowe, po średnich suczkach pilnie poszukują domów. Maleństwa zostały urodzone przez bezdomne suki w lesie i cudem przetrwały mrozy.
Zostały 2 pieski i 2 suczki, wszystkie o czarnym ubarwieniu.
Są zaszczepione, odpchlone i odrobaczone. Warunkiem adopcji jest umowa adopcyjna i sterylizacja suczek przez przyszłych właścicieli.
Pieski znajdują się w domu tymczasowym w Katowicach.
Informacje pod nr tel.
784-344-878 lub (32) 3533135, 660124623

Olena Jaagi nr to ten drugi, do mnie pierwszy.
Vlk chyba można teraz znowu ruszyć z ogłoszeniami. Ja nie umiem pisać wzruszających tekstów ale myslę, że taki prosty jak powyżej w przypadku szczeniąt wystarczy.
Jaaga czy Pan z Krakowa jeszcze się odezwał?

Posted

Pan z Krakowa już się nie odezwał. Widocznie za drogo mu było po małego przyjechać. Nikt inny nie dzwonił.
Pieski są wieksze, ale sunie raczej nie bedą średnie, tylko małe lub mniejszo/średnie. Gładkowłosa jest identyczna jak jamnikowate szczeniaczki Muki. Wygląda jak klon Gucia, rózni się tylko płcią.
Małej szorstkowłosej cały czas ropieją oczka. Czasem pokasłuje. Reszta w porządku. Czarny kudłatek rośnie jak na drożdżach.

Aniu, zważyłam karmę i było 7 kg. Dałam mamie połowę. Małe jedzą chętnie, szczególnie jak zmiesza się im to suche z mięsem.

Posted

no to teraz jeszcze które fotki wstawić? ;) bom się pogubiła, za dużo szczeniorków :D a może są już te fajniejsze?

Posted

Nie mam innych zdjęć, bo teraz dopiero skończyłam pracować. Nie dam rady. Może jako pierwsze to na rekach, bo jest kolorowe, a pozostałe w tekście?

Jutro na godz. 11 umówieni są państwo z Piekar Śląskich oglądac mniejszego pieska. Zadzwonili z ogłoszenia jamniczkowatych z Kielc, a że ten jest podobny, to ich zainteresował. Mieszkają w domu, więc mały miałby się fajnie. Oby tylko przyjechali, ale byli zdecydowani, więc mam nadzieje, że sie nie rozmyślą.

Posted

niestety sprawa się obsunie, bo tamten bazarek nie wypalił - prowadząca nie ma dostępu do internetu teraz itp... poszukam innego bazarku z ogłoszeniami, sama niestety nie wyrobię z wstawianiem ogłoszeń :)

Posted

Kótkowłosy chłopczyk pojechał do domu. Proszę więc o ogłoszenie trójki ze zdjęć. Piesek z dłuższym włosem. Bedzie średni i suczki krótkowłosa czarna z białymi znaczeniami oraz szorstkowłosa z brazowymi znaczeniami. Beda mniejsze od pieska.
Oby ktos jeszcze z ogłoszeń jamniczkowatych szczeniąt zadzwonił. Z ogłoszen tych maluchów nie miałam żadnego telefonu.

Posted

Sunia czekoladka wczoraj umarła (ta co została w Krakowie), nie wiadomo co było przyczyną. Dom chce następnego szczylka. To pewne ręce tzn dobre, niestety nie wiemy co było przyczyną zgonu malutkiej.

Posted

Jak to nagle umarła...?Mam nadzieję,że, przepraszam w tym domu nie mieszkają trzy panie:babcia,mama i córka a jedna z nich nie jest....bibliotekarką....:roll:
Moim zdaniem to pasowałoby jakoś sprawdzić....:razz:
Psiak chyba nie był chory, cos bliżej dziewczyny wiecie?

Posted

No tak,faktycznie-jedna Pani z Krakowa miała wzorowe warunki do posiadania psów,a mimo to jest u niej ogromna rotacja psów;chociaż z tego co kojarzę to tamta brała akurat stare,kalekie itd.a czekoladka chyba trafiła do znajomych kumpeli Ani102.
Też niedawno kojarzę zupełnie niespodziewany zgon szczeniaka-jednego dnia bawiła się z siostrą,a rano już nie żyła i nikt nie wie czemu.

Posted

Zuzka, taki nagły zgon szczeniaka może być spowodowany najczęściej wadą serca lub hipoglikemią (szczególnie częstą u małych psów). Czekoladka podobno wymiotowała i dostała jakiś drgawek przed śmiercią. Nie było sekcji, więc nie wiadomo, co było przyczyna zgonu. Koleżance niedawno w nowym domu tak umarło szczenię, a powodem była bakteria e. coli, która zabiła poprzedniego szczeniaczka 2 mies. wczesniej. Lekarze twierdzili wtedy, że to parwo i dopiero z sekcji wyszło, ze nie wirus.

Lepiej jakby tam trafil podrośnięty piesek, bo na wirusy i bakterie są mniej wrażliwe. Dziewczynki, które są u mnie są bardzo małe i boję się jedną z nich dac do domu, w którym zmarła z nieznanej przyczyny ich siostra. Oczywiście decyzja nalezy do Ani.

Posted

Ja tak myślałam o tej od mojej kumpeli,że pewnie jakiś splot wad itd.ale oczywiście sekcji nie było z braku kasy.Ja sobie nie wyobrażam,żeby tak po prostu pogodzić się z zagadkową śmiercią i nie zrobić sekcji.Z tego co słyszałam to jeśli to wirus,to utrzymuje się w otoczeniu kilka tyg.

Posted

Jaaga,a czy mogłabyś tu tak przy okazji powiedzieć na które wirusy trzeba uważać najdłużej?
Nam wet mówił kiedyś po zgonie szczeniaka na tyfus,że w tym mieszkaniu już nigdy nie będzie można posiadać psa (oczywiście psy były,tylko,że za parę lat).
O parwo słyszałam,że 2m-ce jest w powietrzu.Niestety za późno się dowiedzieliśmy o tym, w konsekwencji czego mój pies po parwo z koroną po ok.miesiącu od wyleczenia gościł w domu swojego 3mies.rówieśnika i ten biedak po szczepieniach,a zapadł na parwo (to poważnie uszkodziło mu serce i dziś jest intensywnie leczony-pożyje max 2lata jeszcze,a ma 10).

Transport:
12.03-Starachowice-Kraków
13.03-Kraków-Opole-Wrocław-Świdnica
Jakby któryś zwierzak chciał się zabrać.

Wrzuciłam szczeniaki na Opole i Wrocław,ale info o zwrocie za paliwo zostawiłam.

Posted

To ja właśnie o parwo słyszałam, że tak długo. Najkrócej ponoć nosówka. Na coronawirozę jest teraz dostępna tylko szczepionka z Biokanu. Dziwne, bo moja czeska mopsiczka ma świeże szczepienie Duramune z tym wirusem. W Polsce ponoć dalej nie ma szczepionek tej firmy. jak zwykle jesteśmy w tyle w porównaniu z naszymi sasiadami.
Ostatnio coraz częściej słyszę o wystepowaniu tej choroby. Wcześniej wszystkie psy na coronawirusa szczepiłam. Tej dostępnej teraz nie mozna łączyc z innymi, a wolę szczepić sprawdzonymi szczepionkami.

Posted

[quote name='savahna']
Jak to nagle umarła...?Mam nadzieję,że, przepraszam w tym domu nie mieszkają trzy panie:babcia,mama i córka a jedna z nich nie jest....bibliotekarką....
Moim zdaniem to pasowałoby jakoś sprawdzić....
Psiak chyba nie był chory, cos bliżej dziewczyny wiecie?

Ten domek był pewny. Mała trafiła do rodziców Eweliny, która 8 miesięcy temu adoptowała ode mnie Niunię- wątek jej był na dogo. Ja z Eweliną jestem od tamtego momentu w stałym kontakcie i wiem, ze mała dobrze trafiła.
Nie wiem jednak co było przyczyną tego co się stało, sekcja nie była zrobiona.
Wieczorem w piatek mała zwymiotowała, rano w piątek zrobiła czarną kupe, następnie dostała drgawek, wsiedli z nią do samochodu, niestety nie zdązyli dojechać do weta.

Posted

Aniu, dzwonił ktos jeszcze o maluszki?
Chłopczyk u mamy zaczął wychodzić na spacery pod dom i pieknie załatwia wtedy potrzeby. Dziewczynek nie wypuszczam, bo szorściaczka jeszcze od czasu do czasu kaszlnie, dopiero jej oczy przestały ropieć, a zreszta sa malutkie i drobne. Piesek chyba był z innego miotu bo jest już prawie 3-krotnie większy.

Nie dziw się, że ludzie są przewrażliwieni na Kraków. To samo miałam na watku Toli, jak pojechała tam do nowego domu, który okazał się najlepszy pod słoncem. Nie wszyscy doczytali, ze to Twoja znajoma. Szkoda, że lekarz nie zrobił sekcji. nie chodzi o taka profesjonalną z pobieraniem materiału do badań, ale taką, żeby stwierdzić, czy to nie sprawa np. zarobaczenia lub ciała obcego w jelitach. Wtedy moznaby bez strachu dac drugą, a tak szkoda ryzykowac zyciem małej.

Posted

Jaaga nikt nie dzwonił, porobiłam trochę ogłoszeń. Mój nr jest jako pierwszy ale nikt się nie odezwał.
Ja zaproponuję Ewelinie, żeby wzięła mała do siebie, przebadała i dopiero wtedy odwiozła do domu rodziców. Też żałuję, że sekcji nie było ale fakt jest taki, że to dobry domek. Nie chce ryzykować ale naprawdę coś mi podpowiada, że ta mała musiała być wcześniej chora. Jaaga podam Ewelinie nr do Ciebie, Ty masz taką ogromną wiedzę a ona jest naprawdę bardzo fajna i z pewnością zrobi wszystko żeby sytuacja się nie powtórzyła. Ok?

Posted

Ania ja tak tylko zapytałam, bo na dogo to człowiek raczej nie normalnieje, wiec juz jakieś fobie mam.;)
Faktycznie nawet nie wiedziałam co to za dom, wrzuciłam pytanie, bo zaskoczyła mnie wiadomość. O tyle szkoda ,ze nie wiadomo co było przyczyną śmierci pieska,ze jak np. parwo no to kolejny szczeniak tam dany tez złapie. Czy się mylę?:oops:
Ja tu w roli kibica i pomocy ogłoszeniowej występuje, a wiem,ze Wy chcecie dobrze no i zawsze z Jaagą możecie skonsultować...

Posted

Oczywiście pytać masz prawo:) Co do tego domku jak pisałam od początku byłam pewna. Ogromnie mi przykro, że tak się stało bo to była taka śliczna sunia i była na początku lepszego życia.
Ewelina ma zadzwonić do Jaagi, wzięłaby sunię od razu do weta. Wiem, że jest to jakieś ryzyko ale wiem, że domek jest dobry.
Ewelina przetrzyma sunieczkę do drugich szczepień do dopiero zawiezie do mamy.
W jakiś sposób czuję się winna jej tak przedwczesnej śmierci ale nic juz się nie da zrobić. Jeden szczeniak na miejscu też był martwy a wydawał się z tych większych. Niewiadomo co tym małym do końca było.
Savahna jestem Ci ogromnie wdzięczna za ogłoszenia tak samo jak Zuzce, ja rzuciłam na portale na Katowice wczoraj.

Posted

Liczę na odzew ws szczeniąt z Opola i Wrocławia,skoro będzie tam transport w niedzielę za tydzień:-)

Dopóki nie wiadomo jaka była przyczyna śmierci,powinni dać sobie spokój ze szczeniakiem.Mój szczeniak miesiąc po wyleczeniu zaraził innego szczeniaka,który wygrał walkę o życie,ale powikłania zostały mu na całe życie.
Nie wiem jak to jest z tymi wirusami,ale miałyśmy z koleżankami miot szczeniąt-7sztuk.Wszystkie poszczepione,kwarantanna-wyjechały do domów i tylko jedna wkrótce z drgawkami zeszła z tego świata-nosówka.
Wet mi tłumaczył,że tak bywa,że psiak może mieć utajoną postać wirusa w sobie,który ujawnia się np.dopiero po miesiącu.

Posted

Wiem,ze jezeli chodzi o parwo to Soema ma jakby to powiedzieć praktyke w temacie, bo w Sandomierzu maja z tym problem i jeśli tarfia do nich szczeniak staraja sie gdzies po dt go upchnąć albo szybko szukać ds.
Aniu a moze ludzie by sie faktycznie zastanowili nad psiakiem dorosłym, który ma komplet szczepień?:roll: