Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='GreenEvil']to ja tylko dodam, ze bezpiecznie jest 300 dpi (zmniejszyc mozna zawsze) no i wynik zapisac jako *.tiff a nie .jpg.

(nie, nie jestem dtp-owcem, jestem matematykiem ;) )

pzdr
GreenEvil[/quote]
dokładnie, zmniejszyć zawsze można. Jedna tylko uwaga, dość ważna-jeśli to ma iść do drukarni to trzeba ich zapytać czy chcą tiff czy eps. A poza tym czy to ma być drukowane z kliszy? W nowoczesnych drukarniach można zrobic wydruk bez kliszy, więc to tez jest ważne.

• Replies 692
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

jeszcze raz pisze ze projekt z 16 strony nie jast plakatem-proponuje wydrukowac i popatrzec z odleglosci
jutro sprobuje dodzwonic sie do drukarni w ktorej wialokrotnie drukowalismy plakaty-mimo,,prymitywnych,,technik drukarskich to maja niskie ceny i czerwony tez moga wprowadzic

Posted

Jeszcze jeden post organizacyjny. Z gory przepraszam za to ze przez najblizsze dwa tygodnie bedziemy sie troszke mniej na tym Forum odzywac. Jedziemy na urlop, ktory ze wzgledu na tryb zycia i straszliwie stresujaco-drenujaca :) prace jest dla nas niezbedny dla zachowania rownowagi psychicznej. Nie oznacza to ze wylaczamy sie ze sprawy Ozziego, a jedynie fakt iz mozemy byc bardziej dostepni telefonicznie niz na forum (choc bedziemy miec internet i co wieczor bedziemy sie starac byc na biezaco).

Ela i Krzys

Dla tych, ktorzy potrzebowali by naszych numerow telefonow a jeszcze ich nie mieli - udostepnic je moze Medar.

Guest Mrzewinska
Posted

Doskonala ulotka.
Zawsze w takich odezwach, apelach, trzeba sie zwracac osobiscie - nie mozna napisac np - "nie pozwolmy" - bo to juz rozmywa adresatow, zwrocenie sie "nie pozwol" jest adresowane bezposrednio do czytajacego.

Zofia

Guest Mrzewinska
Posted

Acha, jesli to ma byc rozklejane w publicznych miejscach, to chyba potrzebna zgoda miasta na plakatowanie.
Moze ktos wie dokladnie.

Zofia

Posted

witam po nocnej przerwie i jak widze duzo roboty odwaliliscie!! Przedstawiam wiec PROJEKT plakatu z uwzglednieniem wczorajszych uwag oraz nowe tekstu(?).
[IMG]http://nero.mediazone.pl/plakat5.jpg[/IMG]

A teraz dla sympatykow B&W (Black&White)

[IMG]http://nero.mediazone.pl/plakat5bw.jpg[/IMG]

czekam na uwagi i konstruktywna krytyke!!
Andrzej

Posted

I kolejna wersja z malymi poprawkami (polskie znaki i niewielkie przemieszcze ukaldu teksty oraz poprawka "poszarpania")
[IMG]http://nero.mediazone.pl/plakat6.jpg[/IMG]

Andrzej ;-)

Posted

Andrzej mniesię też podoba:lol:

[B][SIZE=4][COLOR=Red]ELU, KRZYSIU, MEDAR POTRZEBNE SA ZADJĘCIA DO PLAKATU W LEPSZEJ ROZDZIELCZOŚCI NIŻ NA DOGOMANI SĄ UDOSTĘPNIONE[/COLOR][/SIZE][/B]

Posted

A może by dopisac cos w stylu - milczenie to współudział w przestępstwie, czy-milcząc też jesteś winny? W każdym razie cos w tym stylu.
I też uważam, że tekst powinien byc skierowany do jednego czytelnika, tak jak napisała p. Zofia, to ma być odbierane jako "ja" a nie jako "ktos zrobił, ktoś jest winny".
I jeszcze na temat zrobienia wydruków, nie wiem kto sie tym zajmuje, ale przemyślcie sprawę. Bo zrobienie 4 klisz do kolorowego wydruku, naświetlenie pliku i w końcu sam druk-raczej niskonakładowy, jeśli dobrze rozumiem, wyjdzie dość drogo. A jeszcze mają byc do tego jakieś ulotki.
Nie wiem czy teraz ceny sie zmieniły, ale tak rozmawialismy z tz i lekko licząc: ok 1000 plakatów w formacie A3 może kosztować ok 4000-6000 zł a znamy warszawskie ceny sprzed 2 lat.
Spróbujcie rozejrzeć się za drukiem cyfrowym, bezpośrednio z pliku, bez robienia przygotowalni, np cos takiego [url]http://www.druk-cyfrowy.krystel.com.pl/[/url]
wyjdzie taniej.

Posted

[quote name='boksiedwa']A może by dopisac cos w stylu - milczenie to współudział w przestępstwie, czy-milcząc też jesteś winny? W każdym razie cos w tym stylu.[/quote]

Już jest - twoja obojętność to przyzwolenie, itd.

Posted

No i ja smarowałam posta a Wy też już cosik napisaliście :)
Andrzej ja bym rozjaśniła tło pod psiaczkiem, bardziej w szarość, Poza tym czerwone napisy zrobiła bym troche inaczej-spróbuj normalny napis, ten bez "efektów" sklonować, zrobić rozmyty i podłożyć z przesunięciem pod spód-to powinno dac efekt wypukłości.
Teraz co do kolorów-czy robisz to w CMYK'u? jeśli tak to czewień zadeklaruj jako 100% megenta i 100% yelow.

Posted

[quote name='boksiedwa']tak tylko to jest nie bardzo po polsku obojętnośc może byc wobec czegoś a nie na coś[/quote]

Ale to jest przyzwolenie na, a nie obojętność na ;)

Posted

[quote name='boksiedwa']A może by dopisac cos w stylu - milczenie to współudział w przestępstwie, czy-milcząc też jesteś winny? W każdym razie cos w tym stylu.
I też uważam, że tekst powinien byc skierowany do jednego czytelnika, tak jak napisała p. Zofia, to ma być odbierane jako "ja" a nie jako "ktos zrobił, ktoś jest winny".
I jeszcze na temat zrobienia wydruków, nie wiem kto sie tym zajmuje, ale przemyślcie sprawę. Bo zrobienie 4 klisz do kolorowego wydruku, naświetlenie pliku i w końcu sam druk-raczej niskonakładowy, jeśli dobrze rozumiem, wyjdzie dość drogo. A jeszcze mają byc do tego jakieś ulotki.
Nie wiem czy teraz ceny sie zmieniły, ale tak rozmawialismy z tz i lekko licząc: ok 1000 plakatów w formacie A3 może kosztować ok 4000-6000 zł a znamy warszawskie ceny sprzed 2 lat.
Spróbujcie rozejrzeć się za drukiem cyfrowym, bezpośrednio z pliku, bez robienia przygotowalni, np cos takiego [URL]http://www.druk-cyfrowy.krystel.com.pl/[/URL]
wyjdzie taniej.[/quote]
już wcześniej podałam przybliżone ceny, najpierw mamy uzgodnić tekst i zrobić projekt, później po zaakceptowaniu bedziemy się martwić o zdobycie pieniędzy. Ozzy ma już jakiś fundusz, a ja myślałam jeszcze o pozyskaniu jakiegoś sponsora. Ale do tego wszystkiego musimy mieć gotowy projekt, dlatego tylko czas do poniedziałku

Posted

[quote name='Imbir1']już wcześniej podałam przybliżone ceny, najpierw mamy uzgodnić tekst i zrobić projekt, później po zaakceptowaniu bedziemy się martwić o zdobycie pieniędzy. Ozzy ma już jakiś fundusz, a ja myślałam jeszcze o pozyskaniu jakiegoś sponsora. Ale do tego wszystkiego musimy mieć gotowy projekt, dlatego tylko czas do poniedziałku[/quote]
ok, teraz tylko potrzebne sa oryginały fotek bo z tych co na dogo to nic sie nie da zrobić :shake:

Posted

Sorry, że się powtarzam, ale to chyba ważne :oops:

Wstawmy na dole coś w brzmieniu:

Żądamy zaostrzenia kar dla osób maltretujących zwierzęta!
Podpisz petycję!

Wtedy przekaz plakatu będzie bardziej konkretny!

Posted

[quote name='Imbir1']już wcześniej podałam przybliżone ceny, najpierw mamy uzgodnić tekst i zrobić projekt, później po zaakceptowaniu bedziemy się martwić o zdobycie pieniędzy. Ozzy ma już jakiś fundusz, a ja myślałam jeszcze o pozyskaniu jakiegoś sponsora. Ale do tego wszystkiego musimy mieć gotowy projekt, dlatego tylko czas do poniedziałku[/quote]
druk cyfrowy to będzie kilkaset zł, zresztą można zadzwonić i sie dowiedzieć, oni tam pracują 24h/dobę. Wtedy powinna wystarczyć kasa z funduszu.

Posted

:lol: Medar napisał mi, że jak bedzie gotowy projekt zakceptowany, to mamy zrobić kosztorys i bedziemy się zastanawiać co i jak. Więc jeżeli ma ktoś jakieś kontakty czy nawet znajomości to poprosimy o pomoc ale troszkę później. Narazie skupmy się na tekście i projekcie plakatu.
I jeszcze jedno, ma kroś może pomysł na ulotkę informacyjną?

Posted

[quote name='Imbir1'] I jeszcze jedno, ma kroś może pomysł na ulotkę informacyjną?[/quote]
czy ta ulotka ma byc związana z plakatem? czy ma dotyczyć zmiany prawa, samego Ozziego czy jeszcze coś innego?