Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jages napisał(a):
Dziekuje Ci bardzo za zalozenie tego konta. Wplacilam i mam nadzieje, ze dobrze przeprowadzilam transakcje. :)

Prawidłowo :) Dziękuję

Generalnie, to sugerowałabym dogomaniaczkom i dogomaniakom wpłacanie pieniędzy na konto bez udziału w aukcjach na allegro - niestety allegro pobiera prowizję od sprzedaży i jeśli wszystkie cegiełki zostaną sprzedane to trzeba będzie zapłacić 100 zł haraczu...
Dlatego myślę, że rozsądniej zostawić te drogę pomocy osobom, które nie są członkami naszej społeczności i nabywają wiedzy o takich przypadkach właśnie z allegro.

Posted

[quote name='Wentzowa']

Na facebooku znalazłam taką informację: "Mam prośbę co do paypalu, by darczyńcy wpłacając pieniążki korzystali z zakładki "krewni i znajomi" bo inaczej PayPal pobiera opłatę manipulacyjną (nawet nie wiedziałam", jednak osoba, która próbowała wpłacić pieniądze z zakładki "krewni i znajomi" spotkała się z poborem opłaty. Czy to błąd osoby wpłacającej, czy jednak opłata jest pobierana? (ja się na tym nijak nie znam)
http://i1091.photobucket.com/albums/i400/la_nouvelle_vie/krewni1.jpg
http://i1091.photobucket.com/albums/i400/la_nouvelle_vie/krewni2.jpg

Nie potrafię na to w 100% miarodajnie odpowiedzieć, bo nie zagłębiałam się w temat - nie miałam potrzeby, a tylko to jest mnie w stanie zmobilizować.
Ktoś, kto miał ten problem powinien to sprawdzić na stronie PayPal - na dole strony, nisko, tuż nad stopką jest menu - kliknąć w "Opłaty" - otworzy się strona z tabelą opłat.

Najprawdopodobniej jednak osoba ta przy przelewie skorzystała z karty kredytowej

Dla Polski przy transakcjach handlowych - zakup, sprzedaż pobierana jest opłata: Od 1,9% do 2,9% + 0,80 PLN
Dla krewnych i znajomych transakcje z opłaty są zwolnione w przypadku korzystania z salda konta PayPal lub rachunku bankowego.
Dla przelewów z karty kredytowej pobierana jest oplata
w wysokości 2,9% + 0,80 PLN a uiścić ją może zarówno nadawca, jak i odbiorca pieniędzy to kwestia wyboru, czyli zaznaczenia lub odznaczenia okienka kropką - jak na obrazku.

Przy okazji - operacje na walutach innych niż podstawowe (funty, dolary kanadyjskie, australijskie, franki itd) - w moim przypadku są to złotówki, dolary amerykańskie i euro - wymagają dodatkowej akceptacji odbiorcy i po niej są przez system automatycznie przekonwertowane do podstawowej, a transakcja zakończona. Na akceptacje jest 30 dni - jeśli się jej nie dokona, pieniądze wracają do nadawcy :)

Posted

wentzowa, jakas oplata musi byc, w przekazy BEZ OPLATY to ja nie wierze. Rozumialam ze paypal jest glownie dla zagraniciznych, ktorze nie maja jak przelac w zlotowkach, przy wymianie pieniedzy zawsze jest oplata , nazwijmy ja manipulacyjna, ale przeciez sa rozne przeliczyniki...
Na zlotowki jest konto bezposrednie przeciez.
Ja np. nie mam w paypalu zadnych krewnych lub znajomych tylko przelew prywatny i prezent - wszystko jedna jak go zwa...
W bank bez oplat nigdy nie uwierze. Pytanie na marginesie: wolisz byc informowana o oplacie wprost czy miec to wliczone w przelicznik? -> chyba kazdy inaczej...

No i wczoraj znalazlam 2 stronki z dotpayem (!!!), placisz KK w zlotowkach! Linki podalam wyzej, z jednym wlascicielem rozmawialam. Link jest w moim poscie wyzej.

[quote name='Wentzowa']Kubuś jest już na szczurzych forach, miau i SPK.
Czy mogę Was tam cytować co jakiś czas pisząc co u Kubusia i wklejać zdjęcia, które udostępniacie? :razz: Oczywiście zaznaczę skąd pochodzą informacje.

Na facebooku znalazłam taką informację: "Mam prośbę co do paypalu, by darczyńcy wpłacając pieniążki korzystali z zakładki "krewni i znajomi" bo inaczej PayPal pobiera opłatę manipulacyjną (nawet nie wiedziałam", jednak osoba, która próbowała wpłacić pieniądze z zakładki "krewni i znajomi" spotkała się z poborem opłaty. Czy to błąd osoby wpłacającej, czy jednak opłata jest pobierana? (ja się na tym nijak nie znam)
http://i1091.photobucket.com/albums/i400/la_nouvelle_vie/krewni1.jpg
http://i1091.photobucket.com/albums/i400/la_nouvelle_vie/krewni2.jpg

Posted

http://www.otowroclaw.com/news.php?id=59128

Dramat Kuby: pomagają setki osób
2011-01-21, 13:50:51, autor Paf

Już dziesiątki tysięcy osób poruszyła historia psa Kuby, który przed trzema tygodniami został podpalony przez nieznanych do dziś sadystów.

Wiele osób przyłączyło się do akcji ratowania psa wpłacając pieniądze potrzebne na leczenie.

Kuba ma szanse na przeżycie, jest pod opieką specjalistów, jednak leczenie jest bardzo kosztowne. Leki i opatrunki kosztują około 200 zł dziennie.

Kuba z powodu obrażeń leży tylko na jednym boku. Klinika poszukuje dla niego materaca przeciwodleżynowego.
Jeśli chcecie pomóc kontaktujcie się z redakcją. mail: [email protected]
http://otowroclaw.com/news.php?id=59154
Życie Kuby wisi na włosku
Dzisiaj, 06:33:25, autor Paf

Potworny ból towarzyszy Kubie przy każdej próbie poruszenia się. Specjalne okłady z hydrożelu mają złagodzić cierpienie i przyspieszyć gojenie spalonej skóry. Każdego dnia pies spędza na stole zabiegowym dwie godziny, a jego życie wciąż wisi na włosku.

Wszystkie zdjęcia (9) » Specjalną maść przyspieszającą gojenie oparzeń przysłano pocztą z Niemiec, na koncie fundacji Mriunio, która opiekuje się psem pojawiają się wpłaty z Anglii, Niemiec, Holandii, niemal całej Europy. Kuba, który przywiązany łańcuchem i zamknięty w kojcu płonął żywcem stał się synonimem walki o przeżycie. Zwierze od kilku dni przebywa w jednej z wrocławskich klinik weterynaryjnych. Trafił tam w ostatnim momencie. - Rany trzeba było oczyścić, usunąć martwą skórę, która miejscami trzymała się tylko na zakrzepłej ropie powstałej w ranach – tłumaczy Weterynarz Justyna Niedzielska.

Dotyk sprawia mu ból

Poparzenia, jakich doznał obejmują większą część ciała psa. - Nawet nie ma go gdzie pogłaskać, każdy dotyk sprawia ma ból – opowiadają pracownicy kliniki. Pies dostaje silne leki przeciwbólowe i narkotyki, tylko dzięki tym medykamentom może wytrzymać ból. Na szczęście z dnia na dzień następuje poprawa, na razie bardzo powoli i lekarze są ostrożni w rokowaniach. - Kuba ma szanse na wyzdrowienie, ale wciąż nie ma pewności, że przeżyje, w każdej chwili może wydarzyć się coś niespodziewanego – tłumaczy weterynarz.

Aby rany goiły się prawidłowo lekarze nakładają na nie specjalne opatrunki z hydrożelem. Jeden kosztuje kilkadziesiąt złotych, na pokrycie ran po obu stronach tułowia psa potrzeba ich sporo. To najtańsze opatrunki tego typu na rynku, na droższe opiekunów psa nie stać. Specjalny hydrożel ze srebrem, które działa przeciwbakteryjnie kosztuje nawet 150 zł za sztukę. Dziś leczenie psa kosztuje około 200 zł. dziennie.

Codzienne zmienianie opatrunków, przemywanie ran i usuwanie martwych tkanek zajmuje lekarzem nawet dwie godziny. Wcześniej trzeba psa znieczulic, wciąż nie pozwala się dotknąć bojąc bólu.

Leczenie utrudnia także stan, w jakim był Kuba jeszcze przed poparzeniem. - Jest bardzo wychudzony, widać że jadł bardzo niewiele – mówią pracownicy kliniki.

Kuba łapczywie rzuca się na każdy kęs jedzenia. Niestety po każdym, nawet najmniejszym posiłku jego żołądek zamienia się w balon. Lekarze próbują znaleźć przyczynę tych wzdęć.

Miesiąc leczenia

Kuba spędzi w klinice co najmniej miesiąc. Najpierw lekarze muszą doprowadzić do wygojenia ran, potem rozpocznie się rehabilitacja. - Gdy rany zasklepią się, blizny mogą spowodować przykurcze uniemożliwiające chodzenie – tłumaczy weterynarz.

Istnieje jednak szansa, że Kuba będzie mógł chodzić a nawet biegać, choć sierść na pewno nie zakryje wszystkich jego ran. Jednak przez najbliższe dni, a może tygodnie Kuba będzie musiał leżeć. Niestety prawie cały czas wybiera prawy bok. Ta pozycja sprawia mu najmniejszy ból, ale jednocześnie powoduje odleżyny. Pomóc może specjalny materac antyodleżynowy, taki sam, jakie stosuje się u przewlekle chorych osób.

Posted

Dziewczyny,pani Ela najprawdopodobniej u Kuby już jest.Jak jej powiedziałam żeby znalazła miejsce na jego ciałku i go głasknęła od nas,to powiedziała,że go ucałuje w nos,bo nos jest już prawie wygojony.Po wizycie bedzie dzwonić i oczywiście zrobi Kubie sesję zdjęciową.Powiem pani Eli o tym celestynowie,potem tez wam prześlę jeszcze jeden temat,który podrzuciła mi pani Ela.Kurde żeby można było jakoś dzień rozciągnąć.Poszłam spać po piątej rano:(Nie jest to jeszcze pewne,ale jedna pani chce Kubie gdzieś zza granicy przesłac jakieś specjalne łóżko przeciwodleżynowe.Allegro jest ekstra,shirrrapeira dzieki za bazarek.Kurde,tak patrzę co sie dzieje i normalnie oczy przecieram:)Jak ludzie sie potrafią zmobilizować i współpracować ze sobą.Dla jednej małej, skrzywdzonej istoty!

Posted

Szyna13222 napisał(a):
Chcialabym wplacic cos na Kubusia , tylko nie wiem czy lepiej na allegro czy na fundacje Mrunio?

Tu jest mała podpowiedź.

Selenga napisał(a):

Generalnie, to sugerowałabym dogomaniaczkom i dogomaniakom wpłacanie pieniędzy na konto bez udziału w aukcjach na allegro - niestety allegro pobiera prowizję od sprzedaży i jeśli wszystkie cegiełki zostaną sprzedane to trzeba będzie zapłacić 100 zł haraczu...
Dlatego myślę, że rozsądniej zostawić te drogę pomocy osobom, które nie są członkami naszej społeczności i nabywają wiedzy o takich przypadkach właśnie z allegro.

Posted

No więc tak,dzisiaj będę miała nowe foty Kubusia,bo p Ela już od niego wróciła.Bedę miała nawet buziak Kuby dla nas:)Niestety niektóre wieści są niepokojace.Pojawiły sie powikłania po poparzeniach,ale wewnętrzne.Kuba stracił apetyt jest na płynnej diecie.Pani Ela dobija sie do Siemianowic,do kliniki,która się w oparzeniach specjalizuje.Kuba otrzymuje maści "ludzkie",leki typowo poparzeniowe też.Pani Ela również rozpaczliwie poszukuje weterynarza,który jest specjalistą od zwierzęcych poparzeń.Co do stanu skóry,pani Ela okresliła to cyt:"goi się jak na psie!":)Czyli trochę wolniej ze wzgledu na rozległość poparzeń,ale jednak tempo jest zadawalające jak na stan Kubusia.Jest jeszcze jedna sprawa.Mianowicie,cwaniak Kuba ze specjalnego kaftana wyłuskuje się w bardzo szybkim tempie.Wykombinował jakoś,że kaftan nie jest dla niego wielkim wyzwaniem i z lubością z niego zwiewa:)Dlatego też cały czas ktoś czuwa nad tym spryciarzem.Zmiana opatrunków trwa trzy godziny,przy asyście trzech osób.Prosba jest taka:moze któraś z was ma pomysł na kaftan dla Kuby,który by go nie uwierał,ale którego też nie rozkmini ,jak tu się z niego wydostać.Ważny jest też materiał.Żeby przepuszczał powietrze.Potrzebne są też...pończochy?dla Kuby.No może nazwę to getrami.Ale też jakoś to trzeba sprytnie rozwiązać,zeby mu je było ciężko sciągnąć.Może na rzepy?Zamek błyskawiczny?Ja tam kiepska jestem w wymyslaniu strojów.Kuba jest w szpitaliku za salą operacyjną więc dostęp do niego mają tylko lekarze i pielęgniarki.To chyba na razie tyle ,jak tylko będą foty od razu wstawiam.

Posted

AKTUALIZACJA

Nowe wpłaty na PayPal:

88,79 zł - Dariusz F (20,00 GBP)
50,00 zł - P.J.

Lista wpłat na PayPal - aktualizacja

50,00 zł - Anita T
67,86 - Anna O (18,00 EUR z konta Nail Artistry)
10,00 zł - Ewa Ö
44,89 - Olga J (10,00 GBP)
22,35 zł - Pamela G (5,00 GBP)
47,75 zł - Szymon S
100,00 zł - Przemysław M
100,00 zł - Tomasz K
47,75 zł - Maurycy S
8,97zł- Artur S (2,00 GBP, ale wysłała Pani Julia)
20,00 zł - Michał U
30,00 zł - Ewa M
50,00 zł - Anna G
17,95 zł - Agnieszka G (4,00 GBP)
100,00 zł - Dariusz P
30,00 zł - Magdalena D
400,00 zł - Justyna R
20,00 zł - Tomasz W
35,91 zł - Paweł R (8,00 GBP)
50,00 PLN - Agnieszka G
100,00 - Adrian K
75,71- Iwona G (20,00 EUR)
140,60 zł - Thomas L (50 USD)
50,00 zł - Agata F
10,00 zł - Bartosz O
30,00 zł - Joanna K
200,00 zł - Agnieszka S
20,00 zł - Krzysztof T
56,54 zł - Katarzyna L
50,00 zł - Michał S
89,65 zł - Jerzy Bazyli G (20,00 GBP)
----------
2.010,39 Przelano na konto Fundacji Mrunio

od tego miejsca jeszcze nie przekazane na konto fundacji - brak mi gotówki do założenia, trzeba będzie poczekać na przelew

70,00 Zł - Bianca J
50,00 zł - Maciej J
100,00 zł - Tomasz L
90,00 zł - Aleksandra P
50,00 zł - Alina S
20,00 zł - Julita K-P
100,00 zł - Jan G
25,00 zł - Łukasz H
5,00 zł - Bartosz Z
5,00 zł - Mateusz M
38,99 zł - Ewa M (8,70 GBP)
7,00 zł - Bogdan K
100,00 zł - Marek J
19,00 zł - Magdalena D
50,00 zł - Tomek N
100,00 zł - Karolina P
20,00 zł - Agnieszka G
30,00 zł - Jakub B
50,00 zł - Małgorzata M
50,00 zł - Jacek A
20,00 zł - Kamil T
50,00 zł - Magdalena D
83,55 zł - Lukasz P (30,00 AUD)
20,00 zł - Oscar S
45,00 zł - Karolina K
25,00 zł - Paweł Gw imieniu Anny B
5,00 zł - Maciek S
13,44 zł - Dominika M (3,00 GBP)
15,00 zł - Rafał L
80,00 zł - Joanna K
10,00 zł -Izabela Ż
30,00 zł - Gabriela D
19,90 zł - Paweł W
22,41 zł - Ewa D (5,00 GBP)
100,00 zł - Adrian M
20,00 zł - Irek K
37,97 zł - Monika W (10,00 EUR)
40,34 zł - Emilia H (9,00 GBP)
64,05 zł - Joanna K (23,00 AUD)
20,00 zł - Katarzyna S
100,00 zł - Magdalena N
20,00 zł - Karol Zub
44,49 zł - Anna L (10,00 GBP)
44,49 zł - Anna S (10,00 GBP)
20,00 zł - Zdzisław C
37,84 zł - Cédric P (10 EUR)
20,00 zł - Magdalena A
88,79 zł - Dariusz Franczak (20,00 GBP)
50,00 zł - P.J. ofiarodawca zastrzega anonimowość
------------

2.127,26 Do przelania

Lista wpłat na PayPal z uwzględnieniem tekstów, jakie dołączają darczyńcy

50,00 zł - Anita T - mam nadzieje, ze Kubus wyjdzie z tego... Anita Tryc
67,86 - Anna O (18,00 EUR z konta Nail Artistry)- dla Kubusia )) pozdrawiam, Ania Onopa
10,00 zł - Ewa Ö
44,89 - Olga J(10,00 GBP)
22,35 zł - Pamela G (5,00 GBP)
47,75 zł - Szymon S- na rehabilitację Kuby-psa
100,00 zł - Przemysław M
100,00 zł - Tomasz K
47,75 zł - Maurycy S - mam nadzieje ze ten grosik pomoze Kubie odzyskac zdrowie. swietna akcja moi drodzy, popieram goraco i trzymam kciuki!
8,97zł- Artur S (2,00 GBP, ale wysłała Pani Julia)
20,00 zł - Michał U - Pomoc dla poparzonego "Kuby".
30,00 zł - Ewa M
50,00 zł - Anna G
17,95 zł - Agnieszka G (4,00 GBP)
100,00 zł - Dariusz P- Trzymam kciuki.
30,00 zł - Magdalena D
400,00 zł - Justyna R
20,00 zł - Tomasz W
35,91 zł - Paweł R (8,00 GBP)
50,00 PLN - Agnieszka G
100,00 - Adrian K - Trzymajcie sie!
75,71- Iwona G (20,00 EUR)
140,60 zł - Thomas L (50 USD) - Od Moniki B Pozdrawiam z Kanady
50,00 zł - Agata Fl
10,00 zł - Bartosz O
30,00 zł - Joanna K
200,00 zł - Agnieszka S - Niestety nie mam mozliwosci w niemieckim paypalu skorzystac z zakladki o, ktorej pisalas! Mysle, ze oplaty nie beda zbyt wysokie. Trzymam kciuki, aby Kuba dzieki Wam i wlasnej sile witalnej mogl juz niedlugo "odzyc".
20,00 zł - Krzysztof T
56,54 zł - Katarzyna L
50,00 zł - Michał S
89,65 zł - Jerzy Bazyli G (20,00 GBP) - Mam nadzieje ze szybko dojdzie do pelni sil. Dzieki i pozdrawiam, Bazyl

od tego miejsca jeszcze nie przekazane na konto fundacji

70,00 Zł - Bianca J - Szybkiego powrotu do zdrowia i wszystkiego najlepszego dla organizatorow i pomocnikow akcji jak ta!
50,00 zł - Maciej J - ... z życzeniami zdrowia
100,00 zł - Tomasz L
90,00 zł - Aleksandra P
50,00 zł - Alina S
20,00 zł - Julita K-P- Hej, wysyłam pieniądze na rzecz biednego Kuba Życze mu jak najlepiej!! Jesteście wspaniali, że dajecie mu szanse! Wojtek P
100,00 zł - Jan
25,00 zł - Łukasz H
5,00 zł - Bartosz Z
5,00 zł - Mateusz M
38,99 zł - Ewa M (8,70 GBP)
7,00 zł - Bogdan K
100,00 zł - Marek J- Kuba . Sent using the PayPal Mobile application.
19,00 zł - Magdalena D
50,00 zł - Tomek N na kubę
100,00 zł - Karolina P
20,00 zł - Agnieszka G
30,00 - Jakub B - Przesyłam pieniądze na leczenie pieska Kuby pozdrawiam Kuba Busz
50,00 zł - Małgorzata M
50,00 zł - Jacek A
20,00 zł - Kamil T
50,00 zł - Magdalena D - Dla podpalonego Kuby.
83,55 zł - Lukasz P (30,00 AUD) - na podpalonego psa z facebooka
20,00 zł - Oscar S
45,00 zł - Karolina K
25,00 zł - Paweł Gr- w imieniu Anny Butrym (www.annabutrym.pl)
5,00 zł - Maciek S
13,44 zł - Dominika M (3,00 GBP) Na Kubę. Oby wyzdrowiał i znalazł dom, w którym będzie tym wyjątkowym
15,00 zł - Rafał L
80,00 zł - Joanna K - trzymam kciuki i bede czekac wiesci o stanie psiaka, pozdrawiam Joanna Kuczara
10,00 zł -Izabela Ż
30,00 zł - Gabriela D
19,90 zł - Paweł W
22,41 zł - Ewa D (5,00 GBP)
100,00 zł - Adrian M - pozdrawiamy adrian i monika
20,00 zł - Irek K
37,97 zł - Monika W (10,00 EUR)
40,34 zł - Emilia H (9,00 GBP) - Mam nadzięje że psinka wróci do zdrowia, pozdrawiam
64,05 zł - Joanna Ka (23,00 AUD)
20,00 zł - Katarzyna Sa
100,00 zł - Magdalena N - Witam, Niestety na razie na tylko tyle mnie stac Mam nadzieje, ze to troszke pomoze. Pozdrawiam, Magda N
20,00 zł - Karol Z - Dla Kuby
44,49 zł - Anna L (10,00 GBP) - Kubusiu 3maj sie cieplutko!!! Anialobo
44,49 zł - Anna S (10,00 GBP)
20,00 zł - Zdzisław Cr - Przesyłam pieniążki na rehabilitację poparzonego psa Kubusia. Katarzyna Cwynar
37,84 zł - Cédric P (10 EUR)
20,00 zł - Magdalena A - Dla Kuby mam nadzieję, że znajdzie wspaniały dom i szybko wyzdrowieje!
88,79 zł - Dariusz F (20,00 GBP)
50,00 zł - P.J. - Prosze anonimowo ze szczury.org. Kubusiu, trzymaj się !!!

---------

4.137,65

Posted

Przed chwilą wyszła ode mnie 12-letnia siostrzenica,prosiła o nagranie materiałów o Kubie na płytę i zorganizuje zbiórkę w szkole.Nawet dzieci wzrusza jego los.

Posted

To jest właśnie wspaniałe. Przecież tu na dogo wiele jest też osób niepełnoletnich. Takie osoby i takie jak twoja siostrzenica i jej koleżanki i koledzy to nadzieja przedewszystkim dla zwierząt ale też i dla nas dorosłych.

Posted

Iljova napisał(a):
To jest właśnie wspaniałe. Przecież tu na dogo wiele jest też osób niepełnoletnich. Takie osoby i takie jak twoja siostrzenica i jej koleżanki i koledzy to nadzieja przedewszystkim dla zwierząt ale też i dla nas dorosłych.
To samo sobie pomyślałam,że jak to pokolenie będzie wrażliwe,to zwierzęta nie maja się o co martwić,ale za chwilę przyszła refleksja,że zawsze się znajdzie iluś tam odszczepieńców:(
Co do mediów,to pisałam.Był tvn24,polsat ,wrocław i agora.A dziewczyny zawiadamiały też inne programy i stacje

Posted

Oczywiście że zawsze się jacyś znajdą, ale właśnie dzięki takim wrażliwym ludziom zwierzęta mają szansę, nie zostaną pozostawione same sobie bo zawsze będzie ktoś kto stanie w ich obronie i im pomoże.

Posted

Zofija napisał(a):
powysyłałąm maila do radia, telewizji i sejmu
Super,wiecie co myślę,że jak Kuba wyjdzie z tego,będzie żywym przykładem na solidarność społeczeństwa,które się nie zgadza na bestialskie traktowanie zwierząt.Będzie jakby symbolem,przedstawicielem wszystkich katowanych zwierzaków.Nie dlatego,ze przeżył,nie dlatego,że tyle wycierpiał,ale dlatego,że potrafił poruszyć tyle ludzkich serc!Dlatego,że dzieci,starcy,buisnesmani,sprzątaczki,biedni studenci,matki,gospodynie domowe w końcu powiedzieli dość!Wkońcu zaczęli głośno wyrażać swój protest.Jedni dyplomatycznie,inni rzucając kur..mi,jeszcze inni łykając łzy.Najbardziej wzruszają mnie nie kwoty,które wpłacają ludzie,najbardziej mnie ściska w gardle,kiedy dziewczyna pisze;"Miałam se kupić kalosze,ale co tam wpłacam Kuba na Ciebie.I tak wiosna idzie"Albo 'poszło od biednego studenta ,ile mogłem.Sorry Kuba za nich"To mnie rozwala...

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...