Czarodziejka Posted February 22, 2007 Posted February 22, 2007 Sabiszon to bomba tykająca z niespodziankami :diabloti: Nie dość, że kaleka niezdarna jejmość od dwóch dni wnosi dostojne doopsko na kanapę :crazyeye: i tam śpi, to jeszcze wygryzła sobie dziurę na boku - wyskubała sierść. Dziś rano Julcia to zauważyła - wczoraj nie było śladu, bo była czesana i wiem na pewno, a dziś...wygryzione 5x5cm. Nie ma otwartej rany, troszkę zaczerwieniona skóra. Przemyłam wodą utlenioną i czekam :roll: Jak nie zacznie się goić, to czeka nas wisyta weta. Quote
Czarodziejka Posted February 22, 2007 Posted February 22, 2007 [IMG]http://img255.imageshack.us/img255/7345/kopia1zdjcie3yw8.jpg[/IMG] [IMG]http://img255.imageshack.us/img255/2149/kopia1zdjcie4ai1.jpg[/IMG] [IMG]http://img255.imageshack.us/img255/7100/kopia1zdjcie5ms3.jpg[/IMG] Komentarze? :diabloti: Quote
fona Posted February 22, 2007 Posted February 22, 2007 Pięknie, swiezo nakryte ;) Pewnie uczulenie - pchłi może albo zatoki zatkane?... Quote
Czarodziejka Posted February 22, 2007 Posted February 22, 2007 Wyskubała sobie na boku - bliżej ogona... Zatoki? Ma obrożę przeciw pchłom :roll: Quote
fona Posted February 22, 2007 Posted February 22, 2007 Mój Ksik wlasnie tak sobie wygryza, a ma problemy z zatokami i jak sie zatykaja, to wlasnie skubie. Moze tez obroza przestala dzialac, a jak pies jest uczulony na pchly, to jedna wystarczy. Quote
Czarodziejka Posted February 23, 2007 Posted February 23, 2007 To muszę koniecznie jej kupić nową obrożę! Dziś znó wyskubane...aż zaczerwienione. Przemyłam wodą utlenioną i zabandażowałam, żeby nie wygryzała dalej. Quote
Czarodziejka Posted February 23, 2007 Posted February 23, 2007 Tymczasem...kolejny anioł dla Saby na bazarku :) [IMG]http://img511.imageshack.us/img511/6452/anio8bc9.jpg[/IMG] Quote
oktawia6 Posted February 24, 2007 Author Posted February 24, 2007 [quote name='Czarodziejka'] Wyskubała sobie na boku - bliżej ogona... Zatoki? Ma obrożę przeciw pchłom :roll: [/quote] super te zdjęcia na kanapie Saby:loveu: taka rozkoszna:evil_lol: Czrodziejko-koniecznie niech to zobaczy weterynarz! to może być na róźnym tle-koniecznie trzeba to zweryfikować. a czy kilka miesięcy temu pokazywałaś tą gulę w wielkości gruszki na grzbiecie Saby wetrynarzowi by zrobił biopsję? P.S. ten angel jest piękny Quote
Czarodziejka Posted February 24, 2007 Posted February 24, 2007 [quote name='oktawia6']super te zdjęcia na kanapie Saby:loveu: taka rozkoszna:evil_lol: Czrodziejko-koniecznie niech to zobaczy weterynarz! to może być na róźnym tle-koniecznie trzeba to zweryfikować. a czy kilka miesięcy temu pokazywałaś tą gulę w wielkości gruszki na grzbiecie Saby wetrynarzowi by zrobił biopsję? P.S. ten angel jest piękny[/quote] Gula to tłuszczak - poza tym, że brzydko wygląda nie jest groźna. Zresztą, robię jej reiki i gula zanika - jest już płaska ;) Gorzej z tym wyskubanym kawałkiem, jest coraz większy. W poniedziałek koniecznie wzywam weta, bo nie wiem, co robić...:shake: Zaraz wstawię fotę. Odnośnie kanapy....miała się ledwo toczyć, miało nie być schodów, a to jejmość wygodnicka, doopsko musi być na miękkim i czystym :mad: Jak kołderka zbyt długo nie trzepana, to ostentacyjnie ją omija i kładzie się obok. Cwaniara. Quote
Czarodziejka Posted February 24, 2007 Posted February 24, 2007 [IMG]http://img85.imageshack.us/img85/6723/zdjcie9bt8.jpg[/IMG] [IMG]http://img181.imageshack.us/img181/5272/zdjcie7kd8.jpg[/IMG] Quote
Czarodziejka Posted February 24, 2007 Posted February 24, 2007 Wczoraj to było dużo mniejsze i nie takie zaczerwienione...Ją to chyba bardzo swędzi i wyskubuje sobie sierść. W aptece nadmanganianu potasu akurat nie było, więc kupiłam kolejną wodę utlenioną. Co to jest?:placz: Quote
fona Posted February 24, 2007 Posted February 24, 2007 Czyli ten wsciekly roz to nie nadmanganian?? Ojej! I to sie maśli chyba! Wyglada brzydko, wet koniecznie... A karma ta sama? Quote
Czarodziejka Posted February 24, 2007 Posted February 24, 2007 Maśli się, maśli. Wczoraj jeszcze było ok, ale teraz...To prawie autentyczna barwa na zdjęciu - krwista czerwień. Podaję jej karmę Royal Canin Weight & Osteo rano i ciepłą z ryżu i mięsa wieczorem. Ponadto dostaje codziennie Arthoflex. Zastrzyki z bonharenu już skończyła brać. Nie wiem, może coś ją ugryzło? Ostatnio Gajka i koociczka przywlokły kleszcze, sama usunęłam, ale u Saby nic nie zauważyła. Śpi w domku na swoim posłaniu. Ma ich kilka na zmianę, wietrzę, trzepię, piorę.... Quote
fona Posted February 24, 2007 Posted February 24, 2007 A, wiem, kora dębu ściąga i osusza, tak leczylam doopke kota, taka krwawa maslaca sie doopke, może okłady z tego do czasu wizyty weta... Quote
Czarodziejka Posted February 24, 2007 Posted February 24, 2007 Tak myślę...a może papkę z mąki ziemniaczanej? Quote
AniaB Posted February 24, 2007 Posted February 24, 2007 o kurcze - nieładnie to wyglada...:shake: a moze to na tle uczulenoiwym..? tylko tam sie wygryzła? a nie liże albo nie wygryza od spodu łap przypadkiem? Quote
Czarodziejka Posted February 24, 2007 Posted February 24, 2007 Obejrzałam ją jeszcze raz, nie ma śladu w innych miejscach. Ona się wgryza, kiedy nie patrzę. To jest normalnie wyskubana sierść. Quote
przyjaciel_koni Posted February 24, 2007 Posted February 24, 2007 Czarodziejko - wygląda źle. Trzeba wygolić dookoła. Tak, by nie było na tym sierści. To podstawa, pod sierścią się paprze okropnie i jest dodatkowo podrażnione. Jak się sama wygryza, to wyrywa z wierzchnią warstwą skóry. I musi być coś z antybiotykiem ! Może być na tle alergicznym. [B]Koniecznie weta.[/B] Być może Dexapolkort N by wystarczył, ale może trzeba zastrzyk. Szybciej działa. Jeszcze popatrzę w książkach. Quote
loozerka Posted February 25, 2007 Posted February 25, 2007 Ale paskudztwo...i to wyglada naprawde na duża zmianę...Chyba bez wizyty lekarskiej nie obędzie sie .... A komentarz do Saby na łożeczku....? Ładnie jej w bieli ;) A ze miala to, czy tamto, a jeszcze innego nie miała...? Cóz z niej za kobieta byłaby. gdyby nie przemiany ;) Quote
Czarodziejka Posted February 25, 2007 Posted February 25, 2007 Przyjacielu Koni, dzięki za skan, to chyba faktycznie jest to ostre sączące ropne zapalenie skóry...wygląda jak na zdjęciach z książki. Jutro wezwę weta. Loozy, już się wyhasałaś na nartach? :razz: Quote
Recommended Posts