Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dodzwoniłam się, opowiedziałam o Bidzie, bardzo miła dziewczyna obiecał interweniować. Dziś byłam u psiaków, Misio utytłany, ale radosny, podjadł suchego, oj woli kiełbachę;). A Bida biegał PO PODWÓRKU JUŻ, ale KULAŁ!!!!!!!!! Nie wiem czy to przypadek, czy konsekwencja interwencji, jeśli tak to supero. Tylko czemu on utyka????? Lanie dostał??? Błagam, wrrrrrrrrrrrrrrr. Zjadł dziś suche, a właściwie rzucił się na te chrupki. Jutro też go odwiedzę. No i co z nim począć?

Posted

Dziś byłam, puszkę wpałaszował i biegał znowu po podwórku, chociaż tyle:) nie warczał już na mnie, nawet skradłam mu głaska po nosie, ale nie przepada za tym, nie wiem czy mu się dotyk mile kojarzy....

Posted

Dziś dla odmiany suchego podjadł, ooo smakowało:) Nie szczeka już nic a nic na mnie, stoi cichutko, czeka na jedzonko, ale ogon ma podkulony. Zero głasków. Ale biega i cieplej jest, to mam nadzieje, że nie marznie już. Chociaż tyle....

Posted

Ooooo supero, pięknie dziękuję:) Pewnie będzie się darł, moją sunię też kiedyś powyzywał, ale sunia wygrała w tej pyskówce;) Odliczam dni do cieplejszych, boję się, że mu na ziemi, śniegu zimno:(, a właściciel tam jest, podobno, nie mogę go zastać!!!! W rozwalającej się kamienicy, ale zawsze zadaszonej choć! Przyznam, że nie mam pewności czy go na trochę w nocy nie zabiera, ale w Sylwestra bidak szalał na dworze....

Posted

U bidy bywam, podjada grzecznie, kulturalnie z ręki. Niechętnie, ale pozwala na głaski, no jeden szybki:) Ładnie wygląda, brzusio ok, tylko zamknięty na tym podwórku, on chyba w ogóle nie wychodzi na spacery, pobiegać...ech

Posted

ENTLEBUCHER

czyzby rasowiec? kochane cioteczki trafiam tu spóźniona, ale pierwsze co zauważyłam to podobieństwo tego zamkniętego psiaka do rasy z foteczki, którą strasznie mi się podoba, a której nie mam przez wiecznie trafiające na mnie kundelkowce :D:D kochane zresztą :D

doczytam wątek i wracam, a chwilowo wklejam opis rasy:

POCHODZENIE RASY: SZWAJCARIA

Inne nazwy: Entlebucher Sennenhund

Entlebucher pochodzi z dolin rzek Emme i Entlen w kotlinie Lucerna. Ten niegdysiejszy pies wiejski nadal cieszy się wielkim uznaniem jako stróż bydła.
Niewiarygodnia wprost zwrotność ciała pozwala mu błyskawicznie uskoczyć przed kopytami krów, które zmusza do posłuszeństwa ukąszeniami w pęcinę. Entlebucher z łątwością przystosowuje się do różnych warunków życia, toteż w razie konieczności może również mieszkać w mieście, o ile ma oczywiście dużo ruchu i urozmaicone zajęcia.

est niezwykle żywy, zabawny i inteligentny. Pozostawiony samemu sobie, z nudów miewa najbardziej szalone pomysły.
Jeśli wychowuje się go w towarzystwie dzieci, będzie w stosunku do nich bardzo serdeczny i cierpliwy co czyni go doskonałym opiekunem, ofiarnie broniącym podopiecznych.

Jest on także doskonałym stróżem i z łatwością poddaje się konsekwentnemu, a jednoczesne przyjaznemu wychowaniu. Z ochotą rzuca się do każdej pracy i bez oporu sie podporządkowuje.

ENTLEBUCHER

Grupa II
Pinczery i sznaucery, szwajcarskie psy górskie i do bydła, molosy - w typie dogowatym i typu górskiego, rasy pokrewne

Wzrost - pies 44-50 cm, suka 42-48 cm (tolerancja do 50 cm),
Masa ciała - 25-30 kg
Szata - krótka, dwuwarstwowa, włos okrywowy twardy, przylegający i lśniący, gęsty podszerstek
Umaszczenie - trikolor (czarna z podpalaniami i białymi znaczeniami)

Posted

biedak , historia podobna do naszego Brysia-niby jest własciciel, ale mieszka w innym miejscu, niby pies ma stróżować, ale zapomina sie go karmić...ech gdyby nie takie dziewczyny jak marysia czy edzia, Romka, camisowa to takie Brysie i ? (nie wiem jak nazwałyście tego psiaka) miały by jeszcze bardziej pod górkę...

Posted

argusiowa jesteś kochana:), dziękuje za opis. Matko, ten durny właściciel pewnie nie wie jaki skarb ma!!! Psiak, roboczo zwany przeze mnie Bidą, tam stróżuje to fakt, ale ma za mało ruchu!!!!! Przecież powinien biegać i mieć urozmaicone zajęcia, jak wyczytałam w opisie, super....I w stosunku do dzieci taki miluch, no nie, wiecie co, szlag mnie trafi zaraz!!!! Skąd on się tam wziął??? Pies pasterki na Bałutach, super, a w Szwajcarii ser Edamski, pięknie....

Posted

rasa fantastyczna :) aż szkoda aby się taki wspaniały pies marnował pilnując gołębi...ja rozumiem jakby to owce były...ale gołębie? latać przecież nie umie ...

Marysiu może by te Bidę przemianować jakoś milej? w końcu to wyjątkowa psina?:) Zaproponowałabym Emme (od nazwy rzeki z okolic której rasa sie wywodzi) ale nie chciałabym wyjść na wtrącalską :)

Posted

Hi, hi, może masz rację, Bida do TAKIEGO PSIAKA!!! Emme fajnie, ale żeby się nie obraził, że jak do baby tak;) a może Szwajcar? hi, latać nie umie, a do tego on taki tam jest niewybiegany, czasami widać, że coś by zmajstrował fajocha, wymyślił, żeby weselej było,a nie leżenie na śniegu, rozwalająca się buda i gołębie....super! albo Lucek, bo nie może być Lucerna, jak w opisie;), Lucjan....Mostowiak, błagam!!!

Posted

:D zatem Lucerku teraz trzeba Cię jeszcze oswobodzić spod jarzma gołebnika :)

ja oferuje banerek Marysiu jak coś, daj mi znac na pw kiedy bedzie czas na jakieś działania zbiórkowe, wtedy banerek się przyda, a i może allegro się uda mu zrobic :)

Posted

Bardzo dziękuję, najchętniej na świecie, ale ten dziad podły za nic w świecie go nie chce oddać!!! Jak z nim raz rozmawiałam to mi powiedział MÓJ PIES ma tu dobrze, a jak powiedziałam, że mam chętnego na niego, Lucerka oczywiście, rzecz jasna łgałam jak z nut to mi powiedział, że nie jest zainteresowany. Ale nawet nie mam pewności czy to był jego pies. Ja to cholera ustalę! Bardzo Ci raz jeszcze dziękuję za zainteresowanie:)