terra Posted February 3, 2015 Posted February 3, 2015 Jeśli tylko pieluszki sprawdzą się i Liza nie będzie ich zdejmować, to osobiście uważam, że należy z tej opcji skorzystać. Badanie krwi też wskazane, czy Liza pije więcej? Miała badaną krew, jak jej cukier? Quote
Murka Posted February 4, 2015 Author Posted February 4, 2015 Pieluszek Liza raczej zdejmować nie będzie, ale zastanawiam się czy nie będzie gorzej jak będzie w nie robić koopy... tzn. czy nie będzie problemem pielęgnacja skóry i sierści w tych miejscach... Chyba, żeby nie załatwiała się w pieluszkę (miała opór przed tym), to by miało sens. Napiszę o tym do p.Neurolog. Ten mocz wg mnie trzeba koniecznie zbadać. Wet mi poradził, żeby nie męczyć suni cewnikowaniem, to spróbować jeszcze z woreczkiem, tylko musiałabym podgolić to i owo Lizie, żeby nie odpadł jak ostatnio. Ostatnia krew była ok. Nie wiem czy sunia pije więcej, ma niewielką miseczkę z wodą, którą uzupełniamy (bo większą non stop wylewała, wchodziła w nią itd.), na ogrodzie też zawsze jest nalana woda w dużym garnku. Fakt, że Liza prawie zawsze tą swoją miseczkę ma pustą i prawie zawsze po wyjściu na ogród pierwszy kierunek obiera do garnka z wodą. Quote
terra Posted February 4, 2015 Posted February 4, 2015 Tak się zastanawiam, skąd u niej tyle potrzeby wypróżniania się. Jeśli poziom cukru w normie to dobrze. Ile razy dziennie dostaje jeść i co jada? Może warto zastanowić się nad zmianą godzin karmienia tak,żeby na noc była już wypróżniona. Jednak chyba nie ma co liczyć na jakąś zdecydowaną poprawę :( Quote
Murka Posted February 4, 2015 Author Posted February 4, 2015 Ona dostaje raz dziennie rano ok. 9.30 małą miseczkę. Zjada wszystko od razu. Quote
terra Posted February 4, 2015 Posted February 4, 2015 To nie mam pojęcia skąd się bierze tyle kup, bo zrozumiałam, że robi też w nocy w boksie. Może ona coś gdzieś dojada? Nie wiem co poradzić, bo to w końcu chory pies i być może jej zachowanie wynika z uszkodzeń mózgu. A na to rady nie ma. Quote
Maciek777 Posted February 4, 2015 Posted February 4, 2015 Ona dostaje raz dziennie rano ok. 9.30 małą miseczkę. Zjada wszystko od razu. Może z głodu dokarmia się qpami? Może nie przyswaja obecnej karmy... Royal Canin Gastro Intenstinal jest na tego typu problemy, jeśli dobrze pamiętam. Po tej karmie prawie nie ma qp ;) Quote
terra Posted February 5, 2015 Posted February 5, 2015 Może tak być, że dojada koopami, tylko dlaczego? Za małe porcje dostaje, nie przyswaja karmy którą dostaje, czy coś innego? Warto poobserwować. Chociaż Liza nie jest chuda, więc raczej nie głoduje. Podawanie Royal Canin Gastro Intenstinal bez konsultacji z wetem, moim zdaniem nie jest dobrym rozwiązaniem. Quote
Murka Posted February 5, 2015 Author Posted February 5, 2015 Liza na pewno nie zjada koop, nawet się nimi nie interesuje, nie wącha. Nigdy jej na tym nie przyłapałam, a często jestem na ogrodzie kiedy ona łazikuje. Quote
Murka Posted February 5, 2015 Author Posted February 5, 2015 P.Neurolog napisała mi, żeby na razie zrobić mocz i po tym co wyjdzie zobaczymy co dalej. Quote
terra Posted February 6, 2015 Posted February 6, 2015 No to zaczyna się polowanie na sioorki ;) Trzymam kciuki. Quote
terra Posted February 6, 2015 Posted February 6, 2015 Bazarek w 1/3 dla Lizy, zapraszam: http://www.dogomania.com/forum/topic/145455-co-tylko-chceszci%C5%9Bnieniomierzherbatalusterkosp%C3%B3dnice-i-ingratis-dla-lizypoli-i-parysa/ Quote
Murka Posted February 7, 2015 Author Posted February 7, 2015 Póki co kupiłam dwa woreczki do pobierania moczu dla Lizy (3,90 zł): http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/5b6066f543865dff.html Akcję planuję rozpocząć w poniedziałek rano. Jak się nie uda to następnego dnia zamontuję woreczek Lizie na noc. Liza z dzisiaj: Już parę razy widziałam, że potrząsa głową, tak jakby ją swędziało prawe ucho (na fotkach widać, że jest ciut niżej), czasami sie w nie drapie. W uchu nic nie ma, tzn. żadnych śladów zapalenia itd. Ale nie wiem czy to nie jest jakieś neurologiczne, bo kiedyś często od potrząsania głową zaczynały się u niej ataki... Wczoraj miała jakiś koszmarny atak kichania. Kichała raz za razem ze dwie-trzy minuty, ale to dosłownie raz za razem, bez żadnej przerwy - aż się wystraszyłam czy to nie zapowiedź jakiegoś ataku. Ale nic się nie działo potem. Nie wiem co się jej stało, ale pierwszy raz coś takiego widziałam. Quote
terra Posted February 7, 2015 Posted February 7, 2015 Może trzeba przy okazji poprosić weta, żeby zajrzał do tego ucha. Może coś głębiej się dzieje. Moje też czasem po kilka razy kichają, ale nie tak długo. Nie wiem co to może być. Oby nic poważnego. Trzymam kciuki za udane łapanie sioo. Quote
Murka Posted February 10, 2015 Author Posted February 10, 2015 Udało mi się podgolić Lizę, ale musiałam kupić nowe woreczki, innej firmy. Bo te co kupiłam to mają taki badziewny klej, że nawet na gołej skórze się ledwo trzymają. Kupiłam dzisiaj inne i jutro rano będę montować.. Quote
mdk8 Posted February 10, 2015 Posted February 10, 2015 kochane cioteczki zajrzyjcie proszę na fajny bazarek http://www.dogomania.com/forum/topic/145516-nowe-sweterki-bluzki-sukienki-na-dt-tofika-do-10-marca-2015/ Quote
terra Posted February 11, 2015 Posted February 11, 2015 Oby tym razem się powiodło, zaciskam kciuki. Quote
Murka Posted February 12, 2015 Author Posted February 12, 2015 Współpraca z Lizą idzie kiepsko... Woreczek ładnie się trzyma, ale Liza uparcie nie chce do niego nasiusiać:( Już drugi raz ponosiła go od ok. 7.00-10.00 i nic. Wczoraj zdjęłam, dzisiaj sam odpadł (lub Liza mu pomogła) i niedługo potem było nasikane na legowisku... Dzisiaj spróbuję założyć jej na noc, ale nawet jak nasika to może odpaść i się rozlać... no nic spróbuję. Jak się nie uda, to trzeba niestety będzie pojechac na cewnikowanie... wówczas od razu te uszka zobaczymy. Quote
piescofajnyjest Posted February 13, 2015 Posted February 13, 2015 mam nadzieje, ze tym razem sie udalo..... Quote
Tola Posted February 13, 2015 Posted February 13, 2015 Trzymam kciuki! Z Lizki taka ładna suczka, gdyby nie ta choroba byłoby zupełnie inaczej:( Quote
Nadziejka Posted February 14, 2015 Posted February 14, 2015 pozdrawiam , przed chwilka przelalam dla Lizy i Paryska po 64 zl 17 gr razem 128 zl 34 gr http://www.dogomania.com/forum/topic/145008-rozliczamy-zakonczony-dziekujemyz-ciocia-wiosna-do-25-styczen-g-2200/page-1 proszę ciociu o potwioerdzonko na bazarku jak dojda pozdrawuankamy Quote
Tola Posted February 16, 2015 Posted February 16, 2015 Ewcia - bardzo dziękujemy za pomoc:) Buziaki - nie działają mi emotikony Quote
Murka Posted February 17, 2015 Author Posted February 17, 2015 Nie udało się złapać tego moczu w woreczek; albo Liza nie chciała nasikać, albo woreczek się odklejał... Dzisiaj byłam z nią rano u weta, żeby pobrać mocz cewnikiem. Wet otwiera gabinet od 10.00, specjalnie dla mnie przyjął mnie o 8.00 i po obmacaniu suni okazało się, że... Liza ma pusty pęcherz... :( Musiała się wysikać nad ranem na legowisko, bo na ogród jej specjalnie nie wypuszczałam. No i niestety odpadło nam cewnikowanie... Jedyne co mi zostało to zebranie moczu rano nasikanego na legowisko. Wet powiedział, że mogę spróbować tak zrobić, bo mocz nie musi być sterylny. Quote
terra Posted February 18, 2015 Posted February 18, 2015 Żeby tylko wszystko nie wsiąkło w legowisko, bo nie będzie co zbierać. Och, Lizuniu Quote
Nadziejka Posted February 18, 2015 Posted February 18, 2015 trzymamy kciuki za cudna prosze o potwierdzenie na bazareczku pieniazkow http://www.dogomania...n-g-2200/page-1 pozdrawiam serdecznie Quote
Recommended Posts