Jump to content
Dogomania

Jak rozdzielic gryzace sie psy + agresja: przyczyny i profilaktyka

Recommended Posts

• Replies 467
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Nie zdzierżę i doleję oliwy do ognia:diabloti: podajac fakty:
1.jedyny pies po którym mam trwałą, paskudną bliznę to jamnik, zaatakował mnie, bo wzięłam na ręce swoją sunię z cieczką...
2.w tym roku w DT został zagryziony pies-rezydent, :-( sprawcą była goldenka...
3. Zofio, mówisz, że nie wierzysz, że ast czy pit mógłby byc zagryziony przez psa rasy "normalnej"? Widziałam takiego "mordercę" tarmoszonego jak szmata przez bernardyna... na szczęście na rozkaz tamten pies (prowokator zresztą) został puszczony.

No comment.

Guest Mrzewinska
Posted

[quote name='ulvhedinn']Nie zdzierżę i doleję oliwy do ognia[/quote]

Gdybym chciala dolewac oliwy do ognia, przenioslabym tu zdjecie z ogolnego watku na forum Dogomanii. Zdjecie Diki z Walbrzycha, niemlodej suki, zaatakowanej na ulicy i obdartej ze skory przez samca AST, suki, ktora musiala byc uspiona.

W kazdej rasie moze trafic sie pies nienormalny, o agresji ponadnormatywnej, ale tylko w rasach psow walczacych celem hodowcow bylo stworzenie psa walczacego z innymi psami. Psy lagodne, ustepliwe i towarzyskie nie nadawaly sie do tego celu. To jest fakt, wszystko inne jest tylko konsekwencja tego faktu.
A to, ze u naszych sasiadow hodowla pitow jest zabroniona wyniklo z z faktu, ze staly sie ulubionym narzedziem przestepstw dokonywanych przez ludzi z marginesu. Najlepiej sie nadawaly nie tylko do zakazanych w cywlizowanym swiecie psich walk, ale i do wymuszen dokonywanych na ludziach. Przecietny golden do tego sie nie nadawal. W Niemczech restrykcje zaczely sie po dramacie. 7-letnie dziecko zostalo rozszarpane przez pita i AST - psy, aby zaatakowac dziecko przeskoczyly ogrodzenie boiska szkolnego. We Francji - podaje fragment tlumaczenia przepisow dotyczacych pitow -
[FONT=Arial]"Psy tej kategorii nie moga byc przewozone srodkami transportu publicznego. Nie moga przebywac w miejscach publicznych z wyjatkiem drog i ulic. Na terenie klatek schodowych i posesji mieszkaniowych musza byc prowadzne na smyczach i w kagancach i nie moga sie zatrzymywac (ograniczenie to spowodowane bylo zagrozeniem lokatorow przez bandy mlodocianych chuliganow ze sforami psow typu pittbul, stacjonujacych w bramach i na klatkach schodowych)[/FONT]
[FONT=Arial]Szkolenie w kierunku ataku lub obrony tych psow jest absolutnie zabronione."[/FONT]

[FONT=Arial]Import pitow do Australii jest zabroniony, sa zakazane w niektorych prowincjach kanadyjskich. [/FONT]

[FONT=Arial]Fakt, [/FONT][FONT=Arial]ze pit/AST bedzie czarujacym psem dla swoich bliskich, nie zmienia powyzszych faktow.[/FONT]

[FONT=Arial]Podalam, co moim zdaniem powinno sie zmieniac w przepisach. Dolewanie oliwy do ognia nie interesuje mnie w najmniejszym stopniu. Takie zabawy pozostawiam ludziom najwyrazniej zafascynowanym mozliwoscia podtrzymywania konfliktow jak najdluzej sie da. [/FONT]

[FONT=Arial]Zofia [/FONT]

Posted

[QUOTE]Dolewanie oliwy do ognia nie interesuje mnie w najmniejszym stopniu. Takie zabawy pozostawiam ludziom najwyrazniej zafascynowanym mozliwoscia podtrzymywania konfliktow jak najdluzej sie da.[/QUOTE]

Amen

[QUOTE] W kazdej rasie moze trafic sie pies nienormalny
[/QUOTE]
ja powiem inaczej
coraz częściej w każdej rasie zdażają się psy nienormalne , jest ich więcej niż NORMALNYCH i to jest przerażające............

Szczerze to już jest męczące takie udawadnianie jedno -drugiemu który pies gorszy/lepszy/słabszy/silniejszy ............
Gdybanie ,a za oknem jakiś pies zagryza drugiego , ktoś może w tej chwili katuje psa , ktoś zostaje pogryziony ..........
i nikt z tym nic nie może zrobić bo sprawca takich tragedi czyli człowiek jest bezkarny i to też mnie przeraża.

Guest Mrzewinska
Posted

[quote name='Vectra']
coraz częściej w każdej rasie zdażają się psy nienormalne , jest ich więcej niż NORMALNYCH i to jest przerażające............
[/quote]

Absolutna prawda. Dopoki u nas hodowla psow rasowych bedzie nastawiona przede wszystkim na eksterier, bez testow charakteru, wykluczajacych bodaj najbardziej odbiegajace od normy psy - bedzie coraz gorzej.

Dlatego proponuje, aby milosnicy bullowatych sklonili wladze zwiazkowe do przyjecia testow charakteru, jako dopuszczajacych do hodowli obok ocen wystawowych czy przegladu hodowlanego. Testy najprostsze z mozliwych - tolerowanie nieprowokujacych w zaden sposob innych zwierzat tej samej plci i socjalnosc wobec ludzi. Przydaloby sie zbadac reakcje na nieoczekiwane zjawisko - kazdy pies moze sie przestraszyc, wazne jak szybko po przekonaniu sie, ze to jest niegrozne - obojetnieje wobec tego nowego zjawiska.

Co do hodowli psow nierasowych - tu juz konieczne sa zmiany prawa.

Zofia

Posted

[QUOTE]Absolutna prawda. Dopoki u nas hodowla psow rasowych bedzie nastawiona przede wszystkim na eksterier, bez testow charakteru, wykluczajacych bodaj najbardziej odbiegajace od normy psy - bedzie coraz gorzej.[/QUOTE] dokładnie!!
zofio ale jak skoro prezes związku nawet o kopiwaniu wypowiada sie niejednoznacznie ... :shake:

[QUOTE] Co do hodowli psow nierasowych - tu juz konieczne sa zmiany prawa. [/QUOTE] taaa ale tak jak pisałam pozwalają na zabijanie ciezarnych zwierząt a co dopiero takie "maleństwo" poza tym Ci ludzie - politycy wcale nie sa bardziej oświeceni kynologicznie (i nie chcą byc) niż przeciętny Kowalski:shake:

Posted

to chcecie mi wmówić, że dresy kupują sobie asty i pity, bo to takie fajne przytulanki? Bardzo dobrze, że potrafiliście wychować tak swoje psy aby nie były zagrożeniem, nie pisałam i pojedynczych osobach a o stereotypie jaki panuje. Mi chodzi o coś innego, właśnie o to, że trzeba zmienić ogólny obraz tej rasy, jeśli będzie opowiednia selekcja, a do hodowli nie będzie dopuszczać się niezrównoważonych osobników powoli obraz tej rasy się zmieni, nieodpowiedzialni ludzie, którzy chcą mieć psa dla postrachu okolicy może się zastanowią nad kupnem, bo po co skoro mit o zagryzających wszystko pitach upadnie.

Posted

Bardzo, bardzo nieśmiało (bo zupełnie się na tym nie znam :oops:) włączę się do dyskusji:
IMHO zezwolenia na posiadanie psów tzw. "ras niebezpiecznych" powinny być wydawane po gruntownym badaniu psychologicznym potencjalnego nabywcy. Dobry psycholog zaopatrzony w dobre narzędzia szybko by wykluczył wszelkich dresów, miłośników psich walk, itd. Niestety tak samo jak w wypadku każdego obostrzenia przepisow, rozwinąłby się wówczas czarny rynek :cool1:
Swoją drogą, to sytuacją idealną byłoby, gdyby każdy przyszły właściciel psa przechodził takie badania... Może wtedy ludzie bardziej szanowaliby psy?

Posted

[quote name='frruzia']to chcecie mi wmówić, że dresy kupują sobie asty i pity, bo to takie fajne przytulanki? Bardzo dobrze, że potrafiliście wychować tak swoje psy aby nie były zagrożeniem, nie pisałam i pojedynczych osobach a o stereotypie jaki panuje. Mi chodzi o coś innego, właśnie o to, że trzeba zmienić ogólny obraz tej rasy, jeśli będzie opowiednia selekcja, a do hodowli nie będzie dopuszczać się niezrównoważonych osobników powoli obraz tej rasy się zmieni, nieodpowiedzialni ludzie, którzy chcą mieć psa dla postrachu okolicy może się zastanowią nad kupnem, bo po co skoro mit o zagryzających wszystko pitach upadnie.[/quote][COLOR=Blue][B][I]no nie dziewczyno toś sobie pojechała ....czyli osoby posiadające pieski z GRIII teriery typu bull...to dresy ...bardzo mi miło ,dlaczego wiecznie jest odpowiedzialnosć zbiorowa...stereotyp....ale ja się tam nie mieszcze i nie życze sobie by mnie ktoś wtykał w tą grupę
bosz ..pomyśl zanim napiszesz :shake:

[/I][/B][/COLOR]
[quote name='nathaniel']a owczarki niemieckie kupują sobie naziści :diabloti::diabloti:[/quote][B][I]:evil_lol::evil_lol::evil_lol:[/I][/B]

[quote name='Behemot']Bardzo, bardzo nieśmiało (bo zupełnie się na tym nie znam :oops:) włączę się do dyskusji:
IMHO zezwolenia na posiadanie psów tzw. "ras niebezpiecznych" powinny być wydawane po gruntownym badaniu psychologicznym potencjalnego nabywcy. Dobry psycholog zaopatrzony w dobre narzędzia szybko by wykluczył wszelkich dresów, miłośników psich walk, itd. Niestety tak samo jak w wypadku każdego obostrzenia przepisow, rozwinąłby się wówczas czarny rynek :cool1:
[COLOR=Red] Swoją drogą, to sytuacją idealną byłoby, gdyby każdy przyszły właściciel psa przechodził takie badania... Może wtedy ludzie bardziej szanowaliby psy?[/COLOR][/quote][B][I]przede wszystkim kontrola nad hodowlami i naprawde nie exterier a charakter psa powinien dawać te najwyższe oceny i możliwosć rozrodu....testy i owszem i dla psa i dla własciciela wcale się od tego nie odzegnuje , ale wśród włascicieli ,,normalnych''ras też są ludzie powiedzmy o pewnych niedoborach emocjonalnych:cool3:....więc co z nimi .[COLOR=Red]
I z tym się zgadzam , ale to niewykonalne:shake:
[/COLOR]
[/I][/B]

Guest Mrzewinska
Posted

W cywilizowanych krajach jest to wykonalne, u nas tez kiedys bedzie. Oprocz selekcji psow dopuszczonych do rozrodu jest w tych krajach nieublagana odpowiedzialnosc karna i finansowa gdy pies kogos skrzywdzi - czlowieka lub zwierze.
Co do Zwiazku i przepisow o testach - nie prezes Zwiazku decyduje o tym. Jesli klub rasy wystepuje o testy, testy wejda w zycie. Jakos rotty zdolaly sie uwolnic od testow polegajacych na draznieniu uwiazanych zwierzat.
Klub hovka tez zainteresowal sie testami i prawdopodobnie dla hovkow wejda w zycie testy oceniajace m.in.socjalnosc wobec czlowieka, brak agresji do nieprowokujacego psa, chec wspolpracy, chec kontaktu.
Wiec mozna, tylko trzeba chciec.

Zofia

Posted

[quote name='Alicjarydzewska'][B][I]testy i owszem i dla psa i dla własciciela wcale się od tego nie odzegnuje , ale wśród włascicieli ,,normalnych''ras też są ludzie powiedzmy o pewnych niedoborach emocjonalnych:cool3:....więc co z nimi .[COLOR=Red]
[/COLOR][/I][/B][/quote]

Każdy człowiek przed "nabyciem" psa powinien być przebadany przez psychologa. I to nie "na odwal" (mechaniczne trzaskanie testów), tylko solidnie i rzetelnie.
Bo przecież chodzi nie tylko o to, że niektóre rasy mogą być niebezpieczne w nieodpowiedzialnych rękach, ale również o to, że niektórym ludziom nie powinno się powierzać nawet tamagochi, a co dopiero żywego stworzenia! Ileż to osób nudzi się po miesiącu, nie może sprostać oczekiwaniom psa, doprowadza do niekontrolowanego rozrodu, itd.?

Co do astów, osobiście znam tylko jednego i jest to najmilsze, najłagodzniejsze stworzenie pod słońcem :loveu: No, ale "Jaki pan, taki kram" :lol:
Jego właściciele są b. odpowiedzialni, rozsądni i sympatyczni :lol:

Guest Mrzewinska
Posted

[quote name='Patka']Zofio tak ale gro psów o których to sie tak niegatywnie pisze to "prawie asty" z allegro z nimi trzeba chciec nie wystarczy ...[/quote]

Ale to nie zwalnia wlascicieli prawdziwych AST z potrzeby prowadzenia hodowli nie tylko pod wzgledem urody.
I mozna walczyc o zmiane przepisow - na zabraniajace hodowli psow w typie AST poza zarejestrowanymi organizacjami kynologicznymi.

Zofia

Posted

[quote name='nathaniel']a owczarki niemieckie kupują sobie naziści :diabloti::diabloti:[/quote]

Jestem nazista :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: bosh, czlowiek to sie cale zycie uczy....

Mysle, ze wraz z zakazem hodowli psow w tym typie poza organizacjami kynologicznymi, nalezaloby takze wprowadzic obowiazek kastracji/sterylizacji psow poza tymi organizacjami oraz psow, ktore nie zaliczyly testow hodowlanych.

Posted

nie napisałam , że osoby posiadające takie psy to dresy, napisałam , że dresy kupują te psy, bo mają one reputację psów agresywnych i ten stereotyp należałoby zmienić odpowiednią hodowlą (to może czytajcie uważniej zamiast od razu się oburzać)
piszecie, że wasze asty są dobrze wychowane, ale zauważcie , że chyba jesteście w mniejszości, niestety w okolicy w której mieszkam muszę te psy omijać szerokim łukiem w trosce o zdrowie swojego psa

Guest Mrzewinska
Posted

A moze by tak przejrzec watki psow w potrzebie? Czy nie ma tam aby apeli o przygarniecie psow, ktore w schronach musza byc trzymane w osobnych kojcach bo sa niebezpiecznie agresywne do innych psow???
Ile jest apeli - szukamy odpowiedzialnych rąk, bo piesek-suczka jest dla ludzi czarujaca ale niestety nie toleruje innych psow????
Odwazy sie ktos z Was napisac na te watki, ze psow niebezpiecznie agresywnych do innych zwierzat NIE WOLNO WYDAWAC???
Bo nie znajdzie sie dla nich odpowiedzialnych wlascicieli, zawodowi trenerzy nie potrzebuja takich psow! I nie ma srodkow, aby ktos miesiacami i latami w schronie je rehabilitowal. Bo schrony pekaja w szwach od zwierzat lagodnych, z ktorymi maja szanse poradzic sobie nawet ludzie wierzacy, ze pies rozumie kazde slowo i ze wystarczy okazac serce,a zadnych problemow nie bedzie??? Nawet dla tych najlagodniejszych psow nie wystarczy chetnych.
Odwazy sie ktos z Was napisac, ze niebezpiecznie agresywne psy musza byc poddane eutanazji w schroniskach???
Przekonac, ze trzymanie takich psow za kratami cale zycie to nie jest dobra milosc?

Zofia

Posted

[QUOTE] Odwazy sie ktos z Was napisac, ze niebezpiecznie agresywne psy musza byc poddane eutanazji w schroniskach???[/QUOTE]
TAK jak się odważe !!! wszystkie psy które są agresywne powinny być usypiane - bez wyjątku czy wielkości ratlerka czy wielkości doga niemieckiego.By ustąpić miejsca tym NORMALNYM psiakom które nie mają większą szanse nie narozrabiać i nie wrócić za chwile do schroniska.
Dla mnie to jest nieludzkie skazywać psa na siedzenie w samotności za kratami przez X lat .
Popatrzcie jak się robi za naszymi granicami - mamy animal planet i programy o policji dla zwierząt ,schroniskach ... wystarczy wziąć z nich przykład jak selekcjonują psy wydawane do adopcji i co ciekawe jest tam sporo psów w typie pitów ;) które trafaiają do nowych domków ,ale specjaliści sprawdzają ich psychike , zachowania i tylko spokojne , nieagresywne są wydawane w odpowiednie ręce.
Ja wiem że serce się kraja jak trzeba psa pozbawić życia :( ale w naszym kraju jest takie zatrzęsienie bezpańskich psów że czasem chyba lepiej wybrać tzw "mniejsze zło"

Pani Zosiu dlaczego np w Szwecji schroniska świecą pustkami ?? a na psa czy kota czeka się w kolejce dość długo ??
mam rodzine która tam mieszka i chiceli adoptować kota ze schronu - niestety BRAK zwierzaków było i trzeba zapisać się na liste oczekujących.
Adoptowali kotka z ogłoszenia.

Posted

[quote name='Mrzewinska']
Odwazy sie ktos z Was napisac, ze niebezpiecznie agresywne psy musza byc poddane eutanazji w schroniskach???
Przekonac, ze trzymanie takich psow za kratami cale zycie to nie jest dobra milosc?

Zofia[/quote]ja sie odwaze.tak uwazam rowniez.

Posted

[I]powiem szczerze że jeszcze kilka miesięcy temu byłabym temu przeciwna ale teraz kiedy tak często jestem na PwP i widzę co się dzieje i to że taki psiak ma za kratami dożywocie i często i opiekunowie sie go boją emocje muszą ustąpić rozumowi ....niestety ....chyba musiały by być takie osrodki wzorem zachodnich gdzie psiak po przejściu testów kierowany jest albo do adopcji albo niestety....ciężko nawet napisać ale tak być powinno[/I]

Posted

[FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]To przypomnijcie sobie to morze łez i wzajemnych oskarżeń przy sprawie Dragona, psa uspionego z powodu agresji, dla mnie dość ewidentnie wywołanej jakimś uszkodzeniem mózgu.[/COLOR][/SIZE][/FONT]