Czarne Gwiazdy Posted December 29, 2007 Posted December 29, 2007 Ja jeśli można, dodaję kolejną księgę nakazaną: [b][i]"Aria, do mnie![/i][/b] Autor: Jacek Gałuszka Quote
LeCoyotte Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 [B]"Pies i człowiek"[/B] Jean Donaldson Quote
LeCoyotte Posted January 14, 2008 Posted January 14, 2008 Ksiazki pani Fennell spal na stosie, bo herezje prawi:D dziekuje za uwage Quote
wiq Posted January 18, 2008 Posted January 18, 2008 zgadzam się z przedmówcą, teoria dominacji do kosza ;) za to dziś kupiłam sobie książkę, o której pisał Czarne Gwiazdy - warto mieć w swojej biblioteczce :) Quote
dunia77 Posted January 18, 2008 Posted January 18, 2008 A ja właśnie zaczęłam czytać swoją pierwszą książkę Corena ("How dogs think" - to chyba właśnie "Tajemnice psiego umysłu" w polskim tłumaczeniu?). Jejku, jaka to fajna książka :lol: Prawie z każdej strony można dowiedzieć się czegoś nowego, a jednocześnie łatwo i lekko się ją czyta. Dołączam się do polecających - na pewno kupię jeszcze coś tego autora. Quote
wiq Posted January 18, 2008 Posted January 18, 2008 Corena też lubię (za to, że miał flata szczególnie:evil_lol:) :) poluję jeszcze na "jak rozmawiać z psem" ;) Quote
grrrond Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 A ja dzisiaj zakupiłam Karen Pryor "Kliker, skuteczne szkolenie psa" z płytą DVD. Więc dzisiaj mam już seans na wieczór ;) Quote
polciuaa Posted February 7, 2008 Posted February 7, 2008 A ja proponuje aby wszystkie te wymienione tutaj ksiazki ktos systematycznie wrzucal na pierwsza strone,aby taki laik jak ja nie musial sie przez caly watek przekopywac.;) Quote
Cekinka13* Posted February 14, 2008 Posted February 14, 2008 Ja polecam: 'Moje życie z psem imieniem George" Judith Summers 'Szcześliwy pies' Dorota Sumińska 'pekińczyki' Agata Uhma 'Psy ze schroniska' Claudia Ludwig 'Pies' Moniks Weger 'Jak rozmawić z psem' Stanley Coren 'Pies, ktory kochał zbyt mocno' Nicholas Dodman 'Przechytrzyć psa' Terry Rayan 'Dlaczego psy piją wode z toalety?' Marty Becker 'Rasy psów' - Eva - Maria Kramer 'Psy' ot tak, bez autora, ale ciekawa 'Dlaczego mój pies' - John Fisher 'Szczenię - zachowanie i szkolenie' Sarah Heath 'Poradnik podstawowego szkolenia psów' Marianne Schmidt 'Pies rodzinny - opika i wychowanie' Brian McGovern 'Inteligencja psów' - Stanley Coren 'Aria, do mnie!' Jacek Głuszka 'Obedience - trening posłuszeństwa' Inki Sjosten 'Dobry pies' - Jon Katz Mraley i ja' - John Grogan 'Wielka encyklopedia - psy' 16 tomów, Bruce Fogle Wszystkie te książeczki posiadam i jestem z nich bardzo zadowolona:razz: Quote
Agnes B. Posted February 14, 2008 Posted February 14, 2008 Jakbyś mogła napisać do każdej z książek DLACZEGO je polecasz byłoby super;) Bo taka wrzucona lista bez uzasadnienia nic nie mówi tym, którzy książek wartych polecenia szukają:razz: Quote
LeCoyotte Posted February 14, 2008 Posted February 14, 2008 [quote name='Cekinka13*'] 'Dlaczego mój pies' - John Fisher Wszystkie te książeczki posiadam i jestem z nich bardzo zadowolona:razz:[/QUOTE] z tej nie powinnas byc:roll: Quote
dunia77 Posted February 14, 2008 Posted February 14, 2008 TD zawsze silna :evil_lol: Ostatnio ktoś mi doradzał, żebym przewracała swojego psa na plecy, to będzie miał do mnie szacunek:crazyeye: Próbowałam wytłumaczyć, że Spykuś sam się nieproszony wywraca kołami do góry, więc po co go przewracać? :diabloti: ale... no właśnie. :roll: Quote
psiareczka78 Posted February 14, 2008 Posted February 14, 2008 "Okiem psa", "Pies, który kochał zbyt mocno", "Inteligencja psów" Moje 3 ulubione pozycje:loveu::loveu::loveu: A poza tym najlepszą lekturą jest DOGOMANIA:evil_lol: Ja właśnie po przeczytaniu kilku wątków na dogo zauważyłam psy, tzn. psy interesowały mnie od zawsze, chodzi mi o psy bezdomne. Na dogomanii szczególnie polecam wątek "Straszna KrAksa, wątek wsparcia dla ulv". Zabawny, pełen wzlotów i upadków. Naprawdę warto przeczytać, choć jest strasznie długi. A,no i sorry za offa...:oops: Quote
Cekinka13* Posted February 14, 2008 Posted February 14, 2008 [quote name='LeCoyotte']z tej nie powinnas byc:roll:[/quote] a to dlaczego?:cool3: Quote
Agnes B. Posted April 16, 2008 Posted April 16, 2008 [B]"Pies i człowiek" Jean Donaldson[/B] Najgoręcej jak tylko potrafię polecam. Myślę, że nasze społeczeństwo czekało na tę książkę nawet o tym niewiedząc. Obalenie disneyowskich mitów o psach, pokazanie w bardzo wyraźny i obrazowy sposób jak myśli pies i jak odbiera nasze codziennie zachowanie (postawienie ludzi w roli psów w świecie gormów zasługuje na nagrodę), pokazanie jak w przyjemny sposób nauczyć psa podstawowych rzeczy i jak pomóc psu w strachu, agresji (w trudnych przypadkach odsyłanie do szkoleniowca of course). Jean podkreśla, jak ważna w życiu psa jest socjalizacja i na czym ona tak naprawdę polega. Za pomocą lektury uczy nas myślenia o psach jak o psach, a nie ludziach przebranych w futerka, przez co, często o tym nie wiedząc, krzywdzimy je. Quote
Cekinka13* Posted April 16, 2008 Posted April 16, 2008 ojj to muszę zacząć zbierać pieniążki:evil_lol: Quote
LeCoyotte Posted April 16, 2008 Posted April 16, 2008 Firlit Grzegorz "Strachopies, czyli poradnik postępowania z bojaźliwym psem" Quote
leepa Posted April 22, 2008 Posted April 22, 2008 Ze swojej strony mogę polecić [url]http://www.sznaucer.olsz.pl/ksiazki.htm[/url] Szczególnie Pat Miller. Ostatnio także przeczytałam "Poradnik dla hodowców psów. Genetyka w praktyce" Willis'a. Jednym tchem niemalże :P Polecam naprawdę. Ale trzeba pamiętać że w genetyce jak to w genetyce wszystko się zmienia ponieważ jest to niezbyt dobrze zbadana dziedzina. I tak chociażby w 2. nr "Psa" są nowe informacje o cechach kodowanych przez pewne geny. Quote
Kamila Posted May 17, 2008 Posted May 17, 2008 A czy ktos czytal cos od tego autora -Cesar Millan?Nie wiem czy sa tlumaczone na jezyk polski ale w Kaliforni jest mysle bardzo znany. Quote
M&T Posted May 24, 2008 Posted May 24, 2008 Ja osobiście bardzo polecam "Pozytywne szkolenie psów dla żółtodziobów..." Pameli Dennison :D bardzo dokładnie [ale i przejrzyście] opisane jest jak szkolić psa za pomocą klikera i jak sprawić, aby to szkolenie było przyjemnością i zabawą, a ni męczarnią :) "Jak rozmawiać z psem" Zofii Mrzewińskiej - dzięki niej nauczyłam mojego psa większości podstawowych komend :D bardzo polecam [w ogóle wszystkie książki pani Mrzewińskiej są warte polecenia! :)] No i oczywiście "Marley i ja" Johna Grogana :loveu: pokazuje jak wielka może być miłość pomiędzy psem a człowiekiem. Czytając ją w pewnych momentach wybuchałam śmiechem, a w niektórych zużywałam karton chusteczek. Naprawdę zachęcam do przeczytania jej :) Quote
palinka05 Posted December 4, 2008 Posted December 4, 2008 Czytał ktoś książkę "przechytrzyć psa" Terry Ryan? Zamierzam ją kupić, ale nie wiem czy warto. Czekam na opinie;-) Quote
LeCoyotte Posted December 4, 2008 Posted December 4, 2008 [quote name='palinka05']Czytał ktoś książkę "przechytrzyć psa" Terry Ryan? Zamierzam ją kupić, ale nie wiem czy warto. Czekam na opinie;-)[/QUOTE] mam i polecam;) Quote
Bamboo ® Posted December 4, 2008 Posted December 4, 2008 [quote name='palinka05']Czytał ktoś książkę "przechytrzyć psa" Terry Ryan? Zamierzam ją kupić, ale nie wiem czy warto. Czekam na opinie;-)[/quote] Jeśli kupować, to polecam forum Bazarek --> [URL="http://www.dogomania.pl/forum/f99/"]Bazarek - Dogomania Forum[/URL] Ty kupujesz, a kasa idzie na pomoc psom. I wilk syty i owca cała:loveu: Czegóż chcieć więcej! Co prawda, "Przechytrzyć psa" już sprzedane, ale obserwuj, obserwuj, może jeszcze się trafi:cool3: A jak nie, to może jakaś inna "psia" książka? Quote
WŁADCZYNI Posted December 4, 2008 Posted December 4, 2008 [quote name='LeCoyotte']mam i polecam;)[/QUOTE] A mozesz coś więcej napisać? Proooszę:) Quote
Firstalka Posted February 13, 2009 Posted February 13, 2009 Jakie książki(powieści np. Marley i ja) polecacie oprócz; Marley i ja Życie z Merlem Dobry pies Psi rok Misja szczeniak Szczęścia nazywa się Lucky Mój przyjaciel Henry Lessie Lessie wróć ? Gdyż przeczytałam Marley i ja a resztę dopiero będę miała:D Pozdrawiam i czekam. Quote
Recommended Posts