Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

zgadzam się z przedmówcą, teoria dominacji do kosza ;)
za to dziś kupiłam sobie książkę, o której pisał Czarne Gwiazdy - warto mieć w swojej biblioteczce :)

Posted

A ja właśnie zaczęłam czytać swoją pierwszą książkę Corena ("How dogs think" - to chyba właśnie "Tajemnice psiego umysłu" w polskim tłumaczeniu?).
Jejku, jaka to fajna książka :lol: Prawie z każdej strony można dowiedzieć się czegoś nowego, a jednocześnie łatwo i lekko się ją czyta.
Dołączam się do polecających - na pewno kupię jeszcze coś tego autora.

• 3 weeks later...
Posted

Ja polecam:
'Moje życie z psem imieniem George" Judith Summers
'Szcześliwy pies' Dorota Sumińska
'pekińczyki' Agata Uhma
'Psy ze schroniska' Claudia Ludwig
'Pies' Moniks Weger
'Jak rozmawić z psem' Stanley Coren
'Pies, ktory kochał zbyt mocno' Nicholas Dodman
'Przechytrzyć psa' Terry Rayan
'Dlaczego psy piją wode z toalety?' Marty Becker
'Rasy psów' - Eva - Maria Kramer
'Psy' ot tak, bez autora, ale ciekawa
'Dlaczego mój pies' - John Fisher
'Szczenię - zachowanie i szkolenie' Sarah Heath
'Poradnik podstawowego szkolenia psów' Marianne Schmidt
'Pies rodzinny - opika i wychowanie' Brian McGovern
'Inteligencja psów' - Stanley Coren
'Aria, do mnie!' Jacek Głuszka
'Obedience - trening posłuszeństwa' Inki Sjosten
'Dobry pies' - Jon Katz
Mraley i ja' - John Grogan
'Wielka encyklopedia - psy' 16 tomów, Bruce Fogle

Wszystkie te książeczki posiadam i jestem z nich bardzo zadowolona:razz:

Posted

Jakbyś mogła napisać do każdej z książek DLACZEGO je polecasz byłoby super;) Bo taka wrzucona lista bez uzasadnienia nic nie mówi tym, którzy książek wartych polecenia szukają:razz:

Posted

TD zawsze silna :evil_lol:
Ostatnio ktoś mi doradzał, żebym przewracała swojego psa na plecy, to będzie miał do mnie szacunek:crazyeye:
Próbowałam wytłumaczyć, że Spykuś sam się nieproszony wywraca kołami do góry, więc po co go przewracać? :diabloti: ale... no właśnie. :roll:

Posted

"Okiem psa", "Pies, który kochał zbyt mocno", "Inteligencja psów"
Moje 3 ulubione pozycje:loveu::loveu::loveu:
A poza tym najlepszą lekturą jest DOGOMANIA:evil_lol:
Ja właśnie po przeczytaniu kilku wątków na dogo zauważyłam psy, tzn. psy interesowały mnie od zawsze, chodzi mi o psy bezdomne.
Na dogomanii szczególnie polecam wątek "Straszna KrAksa, wątek wsparcia dla ulv". Zabawny, pełen wzlotów i upadków. Naprawdę warto przeczytać, choć jest strasznie długi.
A,no i sorry za offa...:oops:

• 2 months later...
Posted

[B]"Pies i człowiek" Jean Donaldson[/B]

Najgoręcej jak tylko potrafię polecam. Myślę, że nasze społeczeństwo czekało na tę książkę nawet o tym niewiedząc. Obalenie disneyowskich mitów o psach, pokazanie w bardzo wyraźny i obrazowy sposób jak myśli pies i jak odbiera nasze codziennie zachowanie (postawienie ludzi w roli psów w świecie gormów zasługuje na nagrodę), pokazanie jak w przyjemny sposób nauczyć psa podstawowych rzeczy i jak pomóc psu w strachu, agresji (w trudnych przypadkach odsyłanie do szkoleniowca of course). Jean podkreśla, jak ważna w życiu psa jest socjalizacja i na czym ona tak naprawdę polega. Za pomocą lektury uczy nas myślenia o psach jak o psach, a nie ludziach przebranych w futerka, przez co, często o tym nie wiedząc, krzywdzimy je.

Posted

Ze swojej strony mogę polecić [url]http://www.sznaucer.olsz.pl/ksiazki.htm[/url]
Szczególnie Pat Miller. Ostatnio także przeczytałam "Poradnik dla hodowców psów. Genetyka w praktyce" Willis'a. Jednym tchem niemalże :P Polecam naprawdę. Ale trzeba pamiętać że w genetyce jak to w genetyce wszystko się zmienia ponieważ jest to niezbyt dobrze zbadana dziedzina. I tak chociażby
w 2. nr "Psa" są nowe informacje o cechach kodowanych przez pewne geny.

• 4 weeks later...
Posted

Ja osobiście bardzo polecam "Pozytywne szkolenie psów dla żółtodziobów..." Pameli Dennison :D bardzo dokładnie [ale i przejrzyście] opisane jest jak szkolić psa za pomocą klikera i jak sprawić, aby to szkolenie było przyjemnością i zabawą, a ni męczarnią :)

"Jak rozmawiać z psem" Zofii Mrzewińskiej - dzięki niej nauczyłam mojego psa większości podstawowych komend :D bardzo polecam [w ogóle wszystkie książki pani Mrzewińskiej są warte polecenia! :)]

No i oczywiście "Marley i ja" Johna Grogana :loveu: pokazuje jak wielka może być miłość pomiędzy psem a człowiekiem. Czytając ją w pewnych momentach wybuchałam śmiechem, a w niektórych zużywałam karton chusteczek. Naprawdę zachęcam do przeczytania jej :)

• 6 months later...
Posted

[quote name='palinka05']Czytał ktoś książkę "przechytrzyć psa" Terry Ryan? Zamierzam ją kupić, ale nie wiem czy warto. Czekam na opinie;-)[/quote]

Jeśli kupować, to polecam forum Bazarek --> [URL="http://www.dogomania.pl/forum/f99/"]Bazarek - Dogomania Forum[/URL] Ty kupujesz, a kasa idzie na pomoc psom. I wilk syty i owca cała:loveu: Czegóż chcieć więcej!
Co prawda, "Przechytrzyć psa" już sprzedane, ale obserwuj, obserwuj, może jeszcze się trafi:cool3: A jak nie, to może jakaś inna "psia" książka?

• 2 months later...
Posted

Jakie książki(powieści np. Marley i ja) polecacie oprócz;
Marley i ja
Życie z Merlem
Dobry pies
Psi rok
Misja szczeniak
Szczęścia nazywa się Lucky
Mój przyjaciel Henry
Lessie
Lessie wróć
?
Gdyż przeczytałam Marley i ja a resztę dopiero będę miała:D Pozdrawiam i czekam.