Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 137
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Szarpek z powodzeniem może zamieszkać w domu z dziećmi. Jest bardzo tolerancyjny, cierpliwy, spokojny i łagodny. Co ważne nie skacze na dzieci ani dorosłych (mimo, że to wielki łakomczuch) tylko grzecznie żebrze stojąc/siedząc i wlepiając proszące oczka w ofiarę :evil_lol:
Ogólnie jest uparty i często nie słyszy wołania (chyba, że chodzi o jedzonko ;) ), ale nie jest tak charakterny jak Kubuś, pozwala ze sobą wszystko zrobić i nawet jednego ząbka nie pokazuje.

Zobaczymy jeszcze jak będzie z czystością, bo zdarzyło się mu już dwa razy nasiusiać, ale to pierwszy dzień, musi załapać rytm wyjścia na dwór (dosłownie wychodzi na 5-10 minut i stoi pod drzwiami żałośnie popiskując ;) ), mam nadzieję, że 4 razy dziennie mu wystarczy, bo z większą ilością wyjść będzie problem.

Łapka, którą sobie tak wygryzał wygląda na zagojoną, ale będę obserwować.

Posted

Tak, to wychodzenie w zimie tylko na chwilę jest bardzo ,,jamnicze'' :evil_lol:
Myślę że Szarp boi się jeszcze wyść na dłużej z domu, żeby mu ktoś nie zajął tego miejsca. Po ponad dwuletnim pobycie w schronie w boksie, pewnie nie może się nim nacieszyć.

Posted

[quote name='magenka1']gdyby nie ta siwa mordka to bym pomyślała, ze Kubuś bo reszta to podobna do nie go :)[/QUOTE]

Tak, jest jak klon Kubusia, tylko o innym umaszczeniu.:evil_lol:

Posted

hmmmm, to moja Fryzia też miała pradziadka jamnika:evil_lol:

Jak sobie zażyczy wyjść na dwór, to i tak często po namyśle idzie do budy:roll:

Szarp super prezentuje się w domu:cool3:

Posted

No to i ja sie dopiszę;) Jestem znajomą Ani wolontariuszki, poznałam Ja kiedy zainteresowałam się Szarpem w celu adopcji (ktora niestety nie doszła do skutku ze wzgledu na moja sytuacje osobistą:((( ). Postanowiłam wiec pomoc Szarpowi chociazby tym wpisem. Szarp to psiak pozbawiony zupelnie agresji, widzialam go w towarzystwie innych psów i zachowywał sie nienagannie. Ania przed wizyta w schronisku poinformowała mnie, ze Szarp ma problemy z łapami. Gdyby mi o tym nie powiedziala zapewne nawet bym nie zauważyła!!! To pies silny i bardzo energiczny. Ma cudne potężne łapki (wydaje mi sie ze w jego krwi gdzies tam moze płynie krew baseta bo te łapska są typowo basetkowate:)) Jest to wiec pies i dla wielbicieli jamnikow i basetów:) 2 w 1! Juz po 2 spotkaniach z Szarpem byłam w stanie stwierdzic ze to pies mądry i bardzo wierny człowiekowi. Trzymam za niego mocno kciuki i bedę tu zaglądać:)))

Posted

Szarp to rzeczywiście fajne psisko, wesołe i zabawne. Pieszczoch z niego niemożebny i wydaje z siebie ogromną gamę różnych dźwięków. Wczoraj wieczorem zapoznał się z malutkim szczeniaczkiem (Gają) i tak mu się Gaja spodobała, że kiedy TZ chciał ją wziąść na ręce, to Szarp go odganiał szczekając i zastawiał sobą :evil_lol: A jak mu zabrali szczeniątko to szczekał żałośliwie kilkanaście minut.

Poza tym Szarp to obsesyjny wielbiciel... surowej marchewki! Dzisiaj mi wyrwał z ręki i schrupał z wielkim zapałem... Jakby to była conajmniej kiełbasa :crazyeye: Jabłka też lubi... Podejrzewam, że jeszcze jest wiele innych rzeczy, które Szarp uwielbia ;)

Z siusianiem w domu sobie radzimy, Szarp po prostu musi wychodzić 4-5 razy dziennie. Wytrzymuje 4-5 godzin, czasem nawet 6 godzin. Najczęściej sam się domaga wyjścia szczekaniem przy drzwiach.

Łapinkę sobie znów dzisiaj nadlizał :mad: Najchętniej bym mu to potraktowała fioletem gencjanowym, bo ma paskudny smak i dezynfekuje, ale cały dom mielibyśmy fioletowy, a to się baaardzo ciężko zmywa. Zapryskałam mu chitopanem, to też niesmaczne i przyspiesza gojenie, ale nie wiem czy mi pozwoli na drugą taką akcję, bo już się mu warga podniosła :cool3:

Posted

Mogę pożyczyć jamniczy kaganiec. W ogóle Murko przydałby Wam się taki, bo jamnikom bez niego nic nie można zrobić, nawet obciąć pazurków, o czyszczeniu uszu bez kłapania zębami można pomarzyć. Wyjątkiem u mnie była Lilithka, która pozwalała na wszystkie manipulacje leżąc spokojnie. Pola już nie jest wyjątkiem, gryzie.:diabloti:

Murko, jak pisać w ogłoszeniach? Czy można napisać, że w domu zachowuje czystość, ale potrzebuje wychodzenia 4 x dziennie ?

Posted

Nie wiem czy standardowy kaganiec na jamnika bedzie pasował na Szarpa :lol:
My mamy nylonowy, więc w razie potrzeby jest zabezpieczenie. W tym kagańcu kąpałam Kubusia 2 dwa razy i ręce mi się ostały.

W ogłoszeniach wg mnie wystarczy napisać, że Szarp zachowuje czystość. Jak ktoś będzie zainteresowany to wtedy wyjaśnię, że bierze Furosemid i z tego względu potrzebuje częściej wychodzić na siku. On się przeważnie sam domaga, więc jak będzie dom z ogrodem, to nie będzie problemem. Najgorzej jest w nocy, ale Szarp też się trochę dostowuje, wczoraj np. wyszedł ok. północy na dwór i potem 7.30 rano i było ok.

Dzisiaj przed chwilą nam dziwną niespodziankę zrobił, bo wrócił z ogrodu (był tam ponad pół godziny), sam się domagał, wpadł do kuchni, zakręcił się koło stołu i spina się do koopy :crazyeye: zanim go odciągnęłam to narobił...
Zdziwiło mnie to bardzo, bo nawet w boksie generalnie nie załatwiał się.
Nieodganione są zamysły jamnicze :evil_lol:

Posted

A to dość ciekawy zbieg okoliczności :cool3:. Chyba wszystkie jamniki dzisiaj jakiejś głupawki dostały, bo ja też dosłownie przed chwilą znalazłam prezencik, pod stołem. :mad:
No i oczywiście nie ma winnego, wszystkie mordy opuszczone, a oczy niewinne.
A to się im nie zdarza.

Posted

A ja chyba bym wiedziała czyj ten prezencik :megagrin::megagrin::megagrin:
No ale ta niewinność w oczach jakże mi znana. Moje zżarły mi prawie kilogram kabanosów, wyszłam na chwilę z pokoju i jak wróciłam to każde siedziało na swoim ulubionym miejscu a niewinność i anielskość z nich blaskiem biła.

Posted

Szarp pochłonął dzisiaj upieczone udko z kurczaka... Zostało na stole na talerzyku dosłownie na kilkanaście minut... ŚLADU NIE ZOSTAŁO, ani kosteczki, ani kapki tłuszczyku. Tylko talerz na krawędzi stołu... A Szarpuś w koszyczku jak gdyby nigdy nic :mad:

Posted

Isadora7 napisał(a):
A ja chyba bym wiedziała czyj ten prezencik :megagrin::megagrin::megagrin:
No ale ta niewinność w oczach jakże mi znana. Moje zżarły mi prawie kilogram kabanosów, wyszłam na chwilę z pokoju i jak wróciłam to każde siedziało na swoim ulubionym miejscu a niewinność i anielskość z nich blaskiem biła.

Tym razem mam podejrzenia co do Tuptusia :roll:
Zanim znalazłam prezencik dziwnie się zachowywał, położył się spać, nie chciał jeść kolacji.
Nawet myślałam że będzie miał atak padaczki.

A co do ściągania przysmaków z ławy, to nigdy nie udało mi się znaleźć winnego. A czasami wystarczy dosłownie minuta. Podejrzewam że któreś ściąga, a potem w piorunującym tempie zdobycz jest pochłaniana przez wszystkie :diabloti:

Posted

Szarp uwielbia owoce, zdarzylam sie o tym przekonac juz podczas pierwszego spotkania z nim. Ciagnał pod drzewko owocowe jak szalony!!! Zapamietał sobie to miejsce podczas spacerów, nie wiedzial biedaczek ze to juz zima i owocow pod drzewem nie ma;) Oczywiscie kazde znalezione przypadkowe jabłko na drodze też było od razu pochłaniane!