Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Ania+Milva i Ulver']A ja mam pytanie- czy nie można wprowadzić czegoś co by regulowało licytację na ostatnia minutę w bazarku? Wkurza mnie jak ktoś nagle wyskakuje na sekundę przed i przebija o 1 zł , a w ogóle nie brał udziału w bazarze wcześniej. Takie zagrywki są ostatnio bardzo "modne", a każdy się tłumaczy, że jemu tez tak zrobiono i on teraz tak robi...

Nie wiem- może licytujący w ostatniej chwili muszą podbić o co najmniej 10zł np? , albo licytacje na ostatnie 3 minuty przedłużają bazar o nastepne 5 itp...[/QUOTE]

Ania możesz wpisać w bazarku jak opisujesz zasady
juz kiedyś o tym ktoś dyskutował
i chyba ktoś zamieszczał wpisy typu:" jesli ktoś nie licytował wcześniej na bazarku to w ostaniej minucie można przebić ale o min 5 zł "
albo ze "osoby nielicytujące wczesniej a licytujące w ostatniej minucie nie będa brane pod uwagę"

btw poważnie ludzie tak odpisuje? że im też ktoś tak zrobił?

Posted

[quote name='Ania+Milva i Ulver']w sumie racja, ztym napisaniem...mam tylko wrażenie, że teraz mało kto czyta cokolwiek ;)[/QUOTE]

"Nieznajomość prawa nie zwalnia od odpowiedzialności"

Niech nie czytają. Zasady są zasadami i obowiązują wszystkich. Najwyżej ktoś się mocno zdziwi.;)

Posted

[quote name='Ania+Milva i Ulver']A ja mam pytanie- czy nie można wprowadzić czegoś co by regulowało licytację na ostatnia minutę w bazarku? Wkurza mnie jak ktoś nagle wyskakuje na sekundę przed i przebija o 1 zł , a w ogóle nie brał udziału w bazarze wcześniej. Takie zagrywki są ostatnio bardzo "modne", a każdy się tłumaczy, że jemu tez tak zrobiono i on teraz tak robi...

Nie wiem- może licytujący w ostatniej chwili muszą podbić o co najmniej 10zł np? , albo licytacje na ostatnie 3 minuty przedłużają bazar o nastepne 5 itp...[/QUOTE]

Na własnym bazarku możesz wprowadzić zasady jakie chcesz. Możesz ustalić dla nowych osób w ostatniej minucie przebicie 50% na przykład. U mnie kiedyś była zasada, że nowe osoby mogą wejść najpóźniej na godzinę przed końcem, ale tam wszystko było licytowane i to dość wysoko i widać było, że każdemu zależy.

Posted

Mnie bardziej "boli" jak ja licytuje gdzieś przez cały bazar i mi ktoś w ostatniej minucie zabiera fant przelicytowując o 1 zł...a nie spotkałam jeszcze bazaru, w którym by był jakiś zapis na ten temat. Potem niepotrzebne są żale jeden do drugiego...

Posted

z tymi licytacjami z zaskoczenia to faktycznie wkurzająca sprawa, Ja czasem wpisuję że w ostatniej godzinie nie przyjmuję owych licytujących ale chyba pomysł z przebitką o 50% jest lepszy

Posted

[quote name='tu_ania_tu']z tymi licytacjami z zaskoczenia to faktycznie wkurzająca sprawa, Ja czasem wpisuję że w ostatniej godzinie nie przyjmuję owych licytujących ale chyba pomysł z przebitką o 50% jest lepszy[/QUOTE]

No ale przecież nie na darmo nazywa się to "licytacja". :)
Zawsze można ustalić ceny Kup teraz. :)

Posted

Pamiętacie o tym, że forum od trzech tygodni nie widzi nowych postów i wątków?
Kopiujcie sobie ważne informacje, żeby nie było lamentów jak znów coś walnie.

• 4 weeks later...
Posted

A ja mam prosbe do wystawiajacych bazarki.
Piszcie prosze faktyczny stan fantow. Sporo kupuje na bazarkach i zdecydowana wiekszosc ciuszkow jest czysciutka, ale... dzis doszla kolejna paczuszka, gdzie w opisie byl stan idealny, a rodzice (bo do nich przychodza przsylki) mowia mi, ze rzecz jest poprostu brudna :( Nawet glupio im do pralni oddac.
To chyba nie problem zamiast wpisac tylko stan idealny, napisac wymaga czyszczenia/prania.

Posted

Tez mialam podobna sytuacje.Na bazarku licytowalam torebke "zamszowa".Po otwarciu przesylki okazalo sie,ze torebka nawet nie lezala kolo zamszu.Torebke odeslalam do nadawcy.Pienizaki zostaly mi zwrocone.Dla mnie to sztuka "na raz".

Posted

Mnie w takich sytuacjach wkurza stracona kasa za pocztę. Psu za fant nie żałuję, choć czasem jednak wolałabym dostać to, co kupowałam, a nie coś, co ląduje w śmieciach. Ale opłata pocztowa to już całkiem wyrzucone pieniądze.

Posted

[quote name=':: FiGa ::']Z drugiej strony.... czemu te reklamy w profilu dogomaniakom przeszkadzały?
Są one częścią walki o dobrobyt psów, a czy nie na[B] forum miłośników psów[/B] się znajdujemy?
Jeden post za dużo w profilu, to powód, by donosić na osoby szukające pomocy dla [B]PSA[/B]?
Czy bycie "psiarzem" znaczy widzieć tylko i wyłącznie czubek nosa własnego czworonoga?
Nie sugeruje, by każdy poświęcał pól życia psom w potrzebie, to jak pomaga to wyłącznie jego sprawa, ale jeśli choć trochę zależy mu na tych "burkach", braciach mniejszych jego własnego psa, to niech nie komplikuje innym walki o nie...
My mamy utrudnione pomaganie, a Wy macie czysto w profilach. Tylko kto w tym wszystkim traci......?

Teraz zaproszenia na bazarek zapychają mi ciągle skrzynkę:diabloti:

Nie wiem czy ja jestem taki niechluj, ze mi ten spam w profilu nie przeszkadzał.... :([/QUOTE]

Też mi nie przeszkadzał .
W sumie to może dało by się wprowadzić możliwość samodzielnego blokowania wklejania linków do własnego profilu .
Zablokuje sobie sam to mu reklam nie wysyłamy , nie zablokuje znaczy można zapraszać .
Na moich bazarkach wiem , że sporo osób oczekuje na powiadomienia o nowym bazarku , nie ukrywam że wysyłanie pw jest dla mnie dużym utrudnieniem po pierwsze czas 60 s a nie 30 jak na profilu no i zapychanie skrzynki :(

Szkoda , że coś co jest potrzebne i w sumie nie utrudniające życia aż tak niektórym przeszkadza .

Posted

[quote name='rozi']Pamiętacie o tym, że forum od trzech tygodni nie widzi nowych postów i wątków?
Kopiujcie sobie ważne informacje, żeby nie było lamentów jak znów coś walnie.[/QUOTE]
Nawet dluzej nie pamieta "ostatnich postow" uzytkownika i nie sposob ich wyszukac.

A i do drugiego watku sie dolacze - sama niedawno zostalam doslownie w ostatniej sekundzie przelicytowana o zlotowke przez osobe, ktora zalicytowala na poczatku i potem milczala. A zalezalo mi bardzo, bazarek trwal chyba 2 tyg, caly czas licytowalam i to nawet przebijalam sama siebie, bo fant byl wiecej wart niz cena wywolawcza. Ten sam numer byl zagrany raz jeszcze - ale poniewaz znow mi zalezalo, tym razem wzielam "dobry" przyklad i wlaczylam sobie stoper zeby zalicytowac na sam koniec.... a i tak post poslalam ulamek sekundy po osobie, ktora ma taka metode (za to z duzo wyzsza kwota, wiec i tak bym licytacje wygrala ;))
A co do faktycznego stanu rzeczy w stosunku do ich opisu... hmmm.... tez sie zdarzalo roznie.... nawet niedawno, ale chociaz padla uczciwa propozycja zwrotu (szacun), jak tu zabrac dziecku zabawke, ktora zaczelo sie fajnie bawic, chociaz stan faktyczny kiepski (malemu na szczescie nie przeszkadza).

Posted

[quote name='paula_t']Zastanawiam się nad tym od jakiegoś czasu, a regulamin mi nie działa, wyskakuje błąd. Czy na bazarku można sprzedawać alkohol?:roll:[/QUOTE]

z tego co kojarzę to od jakiegoś czasu nie

Posted

[quote name='paula_t']Zastanawiam się nad tym od jakiegoś czasu, a regulamin mi nie działa, wyskakuje błąd. Czy na bazarku można sprzedawać alkohol?:roll:[/QUOTE]

[quote name='Katarzyna Starkiewicz']a wino można?[/QUOTE]

po mojemu wino to też alkohol
w regulaminie bazarku jest napisane:

[QUOTE][B][COLOR="#FF0000"]7. PRZEDMIOTY ZAKAZANE[/COLOR][/B]

Na bazarku nie wolno sprzedawać:

* nielegalnych kopii filmów, oprogramowania, muzyki i innych
* leków na receptę
* alkoholu
* papierosów i wyrobów tytoniowych
* narkotyków
* grzybów bez atestu - sprzedaż grzybów bez atestu jest w Polsce zabroniona
* towary "dla dorosłych" sprzedawać można tylko w przypadku gdy Sprzedający jest pewny wieku Kupującego. W przypadku wątpliwości Sprzedający powinien odwołać ofertę.[/QUOTE]

• 2 weeks later...
Posted

Ja w kwestii prowadzenia bazarków.
Strasznie denerwujące jest, kiedy ktoś otwiera bazarek, a potem pojawia się na nim sporadycznie, nie uzupełnia licytacji, nie odpowiada na pytania etc. Ja nie twierdzę, że kupowanie to jakaś wielka łaska, ale jednak szanujmy się wzajemnie.

Posted

[quote name='rozi']Ja w kwestii prowadzenia bazarków.
Strasznie denerwujące jest, kiedy ktoś otwiera bazarek, a potem pojawia się na nim sporadycznie, nie uzupełnia licytacji, nie odpowiada na pytania etc. Ja nie twierdzę, że kupowanie to jakaś wielka łaska, ale jednak szanujmy się wzajemnie.[/QUOTE]

Zgadzam się w pełni , chociaż ja na szczęście nie natrafiłam na taki bazarek.

Posted

Mam pytanko odnośnie przebijania na minutę czy dwie przed zakończeniem bazarku przez osoby nie licytujące wcześniej.
Dla licytujących wcześniej jest to oczywiście mało fajne i osobiście nie popieram takich praktyk ale w regulaminie nigdzie nie jest napisane , że to niedozwolone. Pytam bo spotkałam się na którymś bazarku , że takie przebicie nie było wzięte pod uwagę a w regulaminie konkretnego bazarku też nie było napisane , że tak nie wolno.Czy prowadząca bazarek miała prawo sama tak zdecydować?
Pytam bo nie wiem jak postępować w takiej sytuacji na moich bazarkach.

Posted

Były już długie dyskusje na ten temat, i oczywiście różne zdania.
Ale jeśli nie napiszesz w regulaminie, ze np na godzinę przed końcem 'nowe' osoby nie mogę licytować już licytowanych fantów to nawet jeśli ktoś pojawi się w ostatniej sekundzie i przebije o złotówkę to musisz uznać.

Posted (edited)

[quote name='Nikaragua']Były już długie dyskusje na ten temat, i oczywiście różne zdania.
Ale jeśli nie napiszesz w regulaminie, ze np na godzinę przed końcem 'nowe' osoby nie mogę licytować już licytowanych fantów to nawet jeśli ktoś pojawi się w ostatniej sekundzie i przebije o złotówkę to musisz uznać.[/QUOTE]

Dokładnie, regulamin bazarku tworzy osoba robiąca bazar. Rzecz jasna w oparciu o ogólny regulamin dogo, ale detale konkretnego bazarku ustala osoba go prowadząca. Zatem jeśli chcecie unikać takich sytuacji, że ktoś na minutę przed końcem bazaru przelicytowuje - zawrzyjcie to w regulaminie, albo ustalcie cenę KT (wówczas wogle nie ma problemu z przelicytowywaniem).

Ja osobiście nie mam nic przeciwko licytacjom do ostatniej chwili - bo nie bez powodu nazywa się to LICYTACJĄ.
I jeśli ustalę, że licytacje na minutę przed końcem nie uznaję, to dla czego na 2 minuty przed już tak ?

Ale jak kto woli. :) W każdym razie ustalajcie to w swoich bazarowych regulaminach. :)

Edited by tobciu
poprawka błędu