Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 3.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

deer_1987 napisał(a):
Trzymamy sie :)

Oby tak dalej ;)
Zdowiej Niunia :multi:

Guptasek napisał(a):
No to my czekamy na zdjęcia Kulki i Harrego ! :)
A Nela wygląda super w śniegu ! :)

Dziękujęmy i zapraszamy ;)

Guest papillonek
Posted

To jest taka komenda?
Ooo to Sonki chyba nikt nie pokona chybaże drugi papillon ,bo ona umie zrobić 8 kółeczek na raz ,a zaczynaliśmy od jednego kiedyś...
A ja dostałam prenumeratę MP pólroczną ,ale zaczyna się dopiero od kwietnia :)
Jak przeglądałam D&S to nie ma tam dużo ciekawego dużo jest o psach pasterskich i mało do uczenia szczególnie małego psa.
Lepsza jest ksiązka 101 psich sztuczek ja mam i polecam!

Posted

papillonek napisał(a):
To jest taka komenda?
Ooo to Sonki chyba nikt nie pokona chybaże drugi papillon ,bo ona umie zrobić 8 kółeczek na raz ,a zaczynaliśmy od jednego kiedyś...
A ja dostałam prenumeratę MP pólroczną ,ale zaczyna się dopiero od kwietnia :)
Jak przeglądałam D&S to nie ma tam dużo ciekawego dużo jest o psach pasterskich i mało do uczenia szczególnie małego psa.
Lepsza jest ksiązka 101 psich sztuczek ja mam i polecam!

U nas jest :D , miała być komenda "obrót" , ale ją już użyliśmy , więc jest koło ;)
O to Sońka mądra bardzo , MP też prenumeruje , ale z ciekawości D&S teraz.
A książkę 101 psich sztuczek oczywiście mamy ;)

Guest papillonek
Posted

Collie napisał(a):
U nas jest :D , miała być komenda "obrót" , ale ją już użyliśmy , więc jest koło ;)
O to Sońka mądra bardzo , MP też prenumeruje , ale z ciekawości D&S teraz.
A książkę 101 psich sztuczek oczywiście mamy ;)

Jeśli macie to chyba Wam się nie nudzi :)
To u Nas też będzie taka komenda od dzisiaj.
Usiłuję ją nauczyć niby prostej sztuczki przewró,ale robi ją jakby za karę i z moją pomocą odwrócenia jej na plecy pomożesz?

Posted

Oj nie nudzi nam się :D
Postaram się pomóc, ;)
Pies jest w pozycji "waruj",kucnij przed psem , a w ręce trzymaj smakołyk. Smakołyk trzymaj z boku głowy psa ,ale nie potej stronie co ma wykonać obrót .Trzymaj rękę na grzbiecie psa i dosłownie delikatnie , prawie jej nie dotykając, skuś ją też smakołykiem, aby pies przewrócił się na grzbiet. Teraz dokończenie komendy i nadal wab psa smakołykiem w kierunku kręgosłupa . Na początek będziesz musiała pomóc jej przy obrocie , a dopiero pózniej będziesz eliminowała pomoc.
Jeżeli przewracasz psa na siłę może on odebrać to jako okazanie dominacji i nie będzie chciał wykonać tej komendy.
Nela właśnie tak się nauczyła , to była moja improwizacja , bo każdy pies uczy się inaczej ,a te metody z książek nic niedawały.Zastosowałam również przy nauce tej sztuczki coś w rodzaju wskaznika , jak już eliminowałam dotyk .
Powodzenia ;)

Guest papillonek
Posted

Dziękuję nie wiedziałam ,że okazyję jej w ten sposób dominację...pewnie dlatego nie chał robić tej komendy.Serdecznie dziękjuę za pomoc :*

Posted

papillonek napisał(a):
Dziękuję nie wiedziałam ,że okazyję jej w ten sposób dominację...pewnie dlatego nie chał robić tej komendy.Serdecznie dziękjuę za pomoc :*

Niema za co , chętnie jeszcze pomoge ;)
Właśnie to jest ważne , pies odbiera to jako okazanie dominacji i może się nawet bać .
Poradzicie sobie , powodzenia

Posted

deer_1987 napisał(a):
co tam slychac?

U nas wszystko dobrze , uczymy Nele nowych sztuczek ;) Zajeliśmy się trochę szkolną zbiórką na miejscowe schronisko dla zwierząt.
A jak tam Niunia ?

Posted

deer_1987 napisał(a):
U nas odpisalam :)

To jakie juz sztuczki umie? ja szukam inspiracji dla Sherry :)

Ok , już byłam ;)
Ostatnio nauczyła się "cofaj" , "skok w ręce" - ta sztuczka była dosyć trudna dla Neli , bo bała się wskoczyć na ręce i jesteśmy w trakcie nauki "koło" :D
Wygłaskaj od nas psiaki i królika ;)

Posted

My również dziękujęmy , Nela już wygłaskana ;)
Ostatnio byłam na wystawie i były pokazy sztuczek i wziełam się do roboty :D
Dobre pomysły są też w książce "101 psich sztuczek" , ale też po prostu patrząc na Nele wymyślam jakie to ona sztuczki może się nauczyć .

Guest papillonek
Posted

Dziękuje za rady bardzo mi pomogłaś Sonia robi obrót już bez mojej pomocy!
Dziękuje :D
mogę się zwracać do ciebie w razie sztuczek?

Posted

papillonek napisał(a):
Dziękuje za rady bardzo mi pomogłaś Sonia robi obrót już bez mojej pomocy!
Dziękuje :D
mogę się zwracać do ciebie w razie sztuczek?

Niema za co , to fajnie ;)
Pewnie , zawsze postaram się pomóc

Posted

Collie napisał(a):
Niema za co , to fajnie ;)
Pewnie , zawsze postaram się pomóc

To może ja będę następna:p jeśli mogę?
Chodzi mi o komendę "cofaj", bo gdy uczyłam jej komendy "kółeczko" (obrót w okół siebie) to szłam w jej stronę i ona lekko się cofała a później obracała, a teraz jak chcę zeby cofała to ona kręci kółeczka... Pomożesz...? albo dasz pomysł na coś innego, bo ostatnio mi Dotka się rozleniwiła:evil_lol:

Posted

westie_justa napisał(a):
To może ja będę następna:p jeśli mogę?
Chodzi mi o komendę "cofaj", bo gdy uczyłam jej komendy "kółeczko" (obrót w okół siebie) to szłam w jej stronę i ona lekko się cofała a później obracała, a teraz jak chcę zeby cofała to ona kręci kółeczka... Pomożesz...? albo dasz pomysł na coś innego, bo ostatnio mi Dotka się rozleniwiła:evil_lol:

Tak , pewnie ;)
Szczerze Doti po prostu nie wie czego od niej chcesz . Namieszałaś jej trochę :D
Pewnie jak uczyłaś ją komendy "cofaj" to też szłaś pare kroków w jej strone i dlatego się obracała .Twój gest ciała myli Doti i kojarzy się jej z komendą "kółeczko".
Więc myślę , że najpierw musicie od nowa ćwiczyć komende kółeczko bez Twojego podejścia do przodu . Ważne też są gesty ręką, ustal takie , aby były dla psa zupełnie inne. Spróbuj poćwiczyć z Doti komende kółeczko w miejscu , a dopiero jak ją dopracujecie zacznijcie kolejną.A jeżeli nawet, gdy Ty stoisz w miejscu Dotka i tak robi kilka kroków do tyłu przed obrotem to nie nagardzaj jej .Wydaj komende "do mnie" , albo zachęć aby podeszła do Ciebie i zacznijcie od nowa .
Pies musi mieć od Ciebie jasne sygnały czego chcesz. Komendy , ruch ciała muszą się różnić