Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dzięki
tylko Dotka umie już w pełni 'kółeczko' nawet gdy stoję w miejscu i ją powiem to ona się obraca, ale gdy ją tego uczyłam szłam w jej stronę, i ona wtedy sie obracała, kiedy na nią 'nachodziłam' zastanawiam się czy jeśli będę szła w jej stronę z komendą "cofaj" i ona cofnie sie kilka kroczków, to czy ją nagradzać?

• Replies 3.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

westie_justa napisał(a):
Dzięki
tylko Dotka umie już w pełni 'kółeczko' nawet gdy stoję w miejscu i ją powiem to ona się obraca, ale gdy ją tego uczyłam szłam w jej stronę, i ona wtedy sie obracała, kiedy na nią 'nachodziłam' zastanawiam się czy jeśli będę szła w jej stronę z komendą "cofaj" i ona cofnie sie kilka kroczków, to czy ją nagradzać?

W takim razie jak wydajesz komende "koleczko" nigdy nie idz w jej strone , wyeliminuj to.
Pózniej komenda "cofaj " bedzie dla niej zrozumiala i mozesz iść w jej stronę. Jeżeli już nie robi kółeczka , gdy idziesz w jej stronę ćwicząc komene "cofaj" nie ma żadnej przeszkody ;)

Guest papillonek
Posted

A co do obrotów na tylnych łapach
odkrywam ,że Sonia jest samoukiem :)
Do tej pory kręcilam smakiem nad jej głową ,a teraz tylko podniosłam rękę ,a ona zaczęła piruety kręcić !!!:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye:

Posted

Hehe zdolniacha!!!
Dotka nie jest taka leciutka i piruety na dwóch nogach nie śa dla niej łatwe, ale jak dobry smaczek to 2 obroty zrobi;)
Collie wielkie dzieki poćwiczymy:D
edit:
A jednak nie! Chciałam te cofanie ale jednak kółeczka nadal są, a nie chcę sie zdenerwować....:evil_lol: to sobie myślę a może spróbujemy piruety... i Dotusi idzie świetnie!:D chyba ją za mało doceniam...

Posted

[quote name='papillonek']A co do obrotów na tylnych łapach
odkrywam ,że Sonia jest samoukiem :)
Do tej pory kręcilam smakiem nad jej głową ,a teraz tylko podniosłam rękę ,a ona zaczęła piruety kręcić !!!:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye:

Odkrywasz talenty Soni :D
Gratuluję

[quote name='westie_justa']Hehe zdolniacha!!!
Dotka nie jest taka leciutka i piruety na dwóch nogach nie śa dla niej łatwe, ale jak dobry smaczek to 2 obroty zrobi;)
Collie wielkie dzieki poćwiczymy:D
edit:
A jednak nie! Chciałam te cofanie ale jednak kółeczka nadal są, a nie chcę sie zdenerwować....:evil_lol: to sobie myślę a może spróbujemy piruety... i Dotusi idzie świetnie!:D chyba ją za mało doceniam...
Ćwiczcie , ćwiczcie i zacznij doceniać swój skarb :diabloti:

Sztuczki , sztuczkami , ale wzięłam się za socjalizację Nelki , a raczej przyzwyczajenie jej do obcych i niektórych psów . Nastąpił przełom i po niej tego się niespodziewałam .
Nela bawiła się z dorosłym Dogiem niemieckim i nie uciekła jak to zawsze na widok dużego psa :multi:

Pozdrawiamy wszystkich ;)

Posted

[quote name='deer_1987']Masz jakies swieze zdjecia dla nas? :)

Może nie są świeze , ale przedstawiam szczeniaka Nele :loveu:

dla porównania :diabloti:

Guest papillonek
Posted

Ale świetna ja bym taką chciała :D
Tak Sonia jest piekielnie inteligentna i szkoda mi tego nie wykorzystać...

Guest papillonek
Posted

No tak to okres buntu mam nadzieję ,że za kilka lat się uspokoi ,albo niech się nie uspokaja przy frisbee i agility dzikie loty się przydają :D

Posted

tak:D chociaż Dotka okres buntu czasami ma!... np: czasem ma mnie w nosie, nie chcę przyjść to nie przyjdzie!:D pamiętam jak był dzień w którym rozpieszczona Dotka skończyła 18 miesięcy i stała się już dorosła (teoretycznie;))

Guest papillonek
Posted

Aha :) Sonia tak nie ma nawet jak jej niechcący nadepnę na łapkę to ona przyjdzie i mnie przeprosi nie wiem za co :D Prawda jest taka ,że papillonki bardzo kochają swoich włascicieli chca być zawsze tam gdzie oni i boleśnie znoszą rozłąki za to bardzo wylewnie powitania za tą ją kofffam :loveu:

Posted

tak, tak nie w tym sensie, Dota też jest wrażliwa i przywiązana, tylko wyjdę za drzwi i już płacze, mówię tylko że czasem czegoś nie chcę lub nie ma ochoty, ale jeśli chodzi o jej miłość do mnie to jest ogromna, ale west jest opisany jako rasa samodzielna;)

Guest papillonek
Posted

Nie bardzo rozumiem określenie ,,rasa samodzielna" ,ale nie offujmy to galria Nelci :)

Posted

Dziękujęmy wszystkim za miłe komentarze ;)

A piszcie offy mi to nieprzeszkadza :D
Sonia młoda to jeszcze wiele się nauczy i może musisz lepiej ją motywować i zwracać jej uwagę. Ja sobie uświadomiła , że Nele w tym roku skończy 8 lat :-o

Guest papillonek
Posted

Collie napisał(a):
Dziękujęmy wszystkim za miłe komentarze ;)

A piszcie offy mi to nieprzeszkadza :D
Sonia młoda to jeszcze wiele się nauczy i może musisz lepiej ją motywować i zwracać jej uwagę. Ja sobie uświadomiła , że Nele w tym roku skończy 8 lat :-o

Deer ,ale ty jesteś optymistyczna...Musimy z Sonią zacząć ćwiczyć wyciszanie to na pewno :)

Posted

Byłyśmy ostatnio u weta aby sprawdził Nelci zęby i zero kamienie , ząbiska w pełni zdrowe jak i Nela :D. Trochę się zdziwił , bo mówił , że w tym wieku psy często mają problem z zębami.
deer dziękuję , nic jej niedolegało i jak na razie niedolega ;)
papillonek to do roboty i ćwiczcie :D