Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

danka4u1 napisał(a):
Zachwytu moze nie będzie, ale protestów tez pewnie -nie ! Wiadomo, Saoni nalezy sie wszystko, co najlepsze włącznie z pończochami- nowymi oczywoście:evil_lol::multi::evil_lol:

Popieram, popieram. :)

Posted

Olena84 napisał(a):
U nas w domu ciotka z wizyta, ta ktora Sonia zaatakowala - na dzien dobry bylo dobrze, oby tak dalej, ja w pracy wiec tylko czekam na ewentualne relacje;).

Sońko, bądź grzeczna! ;)

Posted

Noi gucio, ciotka nie moze isc nawet do toalety, Sonia lezy przy drzwiach wejsciowych i daje ciotce do zrozumienia ze w pokoju moze siedziec ale poza nie wyjdzie. Nie wiem o co chodzi, przychodzili juz do nas ludzie dla Soni obcy mezczyzni i kobiety, sasiadka, ktora siedziala kolo Soni, obcy z ulotkami - ona niby reaguje na dzwonek ale potem macha ogonem a tu jakis fenomen. Myslicie ze cos jest z ciotka wedlug niej nie tak;), zapach, zachowanie, z kims jej sie kojarzy. Roznica jest tylko taka, ze ciotka jest u nas drugi raz i drugi raz przyjela ja babcia, a tak wszystkich innych ja - moze ona pilnuje domu pod moja nieobecnosc. Ale za pierwszym razem jak juz przyszlam to nic sie nie zmienilo - ale moze po prostu nadal pilnowala. Ciekawi mnie to - ciotka mowi, ze napewno jej cos na nia nagadalam - ale nie pamietam tego;).

Posted

Powaznie ją lubie, nawet znajomi wiedza o kogo chodzi jak mowie "to ta fajna ciotka", weczoraj uzgodnilysmy ze pojade z Sonia do niej, no chyba nie na swoim terenie bedzie grzeczna, zwlaszcza ze np na dzialce ciotka jak ja tam poznala to normalnie ja glaskala, w domu jej odbilo:(.
A dzis po prostu lezala sobie na dywanie i dziamala;), tak po prostu;).

Posted

Nie bylysmy jeszcze:(. Ale w weekend mam rodzine z nad morza, 3 dzieci bedzie noi spanielka wiec zobaczymy jak zachowa sie w grupie 11 osob plus pies. Wpuscila ich do domu a dzialka to nie jej dom, wiec mam nadzieje, ze obedzie sie bez ofiar.

Posted

No to wesołej zabawy w tak szerokim gronie :multi::multi:ciekawe, jak Sonia zareaguje na tak liczne towarzystwo, dzieci i jeszcze dodatkowego psiego rywala.....:shake:.:evil_lol:.:angryy:.:mad:.:multi:.:loveu: - trzeba wybrać pasującą emotkę, ale to po imprezie...

Posted

Olena84 napisał(a):
Rodzina przeżyła, ale Sonia zaczepialska w stosunku do Koko, jak tylko tamta biegła, albo chciała sie bawić Sonia od razu zębami w okolice tułowia;(.

Ale poważniejszych ran nie było żadnych?

• 3 weeks later...
Posted

Witamy Ciotki, Sonia potwierdziła ostatnio swoja wyjątkowość i umiejętność słuchania. Powiedziałam mamie, kiedy juz z babcia wróciły na stałe, że wracam do swojego pokoju i swojego pojedynczego łóżka ( u mamy jst podwojne i jest tv;)), ale musi spac z Sonia, bo ja sie nie mieszcze:( i Sonie pierwszy raz od maja od kiedy u nas jest, spała sama w przedpokoju w swoim kojcu..., nastepnego dnia to samo... dopiero po 2 dniach mi wybaczyla i spie wbita w ściane, a od czasu do czasu w nocy budzi mnei chrapanie psa na poduszce;).
A piszę o potwierdzeniu wyjątkowosci, bo byla znowu u nas ciotka i Sonia nadal do niej jest niechetna, aczkolwiek lize jej stopy jak juz ciotka siedzi przy stole, zebrze u niej i macha ogonem, ale ciotka nie moze sie ruszyc od stolu, o toalecie i samym wyjsciu nei ma mowy.
Przedwczoraj byl tez wujek, ktorego akceptowala i w domu i na dzialce - i na pozegnanie chcial ja poglaskac, bo caly czas byla grzeczna i w ostatniej chwili zabrał rękę:(, nie wiem co mam robic, mowie mamie ze na swieta czy wizyty trzeba ja brac na smycz, zeby napewno nikogo nie ugryzla, zreszta ona cieszy sie ze smyczy jak wariatka, wiec moze jej sie to dobrze skojarzy, no bo jak jakies dziecko ugryzie, to bedzie koniec:(.

Posted

Jak będzie na smyczy albo zamknięta to jeszcze bardziej zrobi się zadziorna i szczekliwa. Trzeba po prostu więcej dyscypliny wprowadzić. Uczyć psa, że np jego miejsce jest w korytarzu i nie wolno mu wejść i żebrać przy stole jak są goście. Zacząć naukę jak gości nie ma. Musi nauczyć się zostawać na swoim (czy innym) miejscu jak mu się każe. A myślę, że przy gościach lepszy jest kaganiec (podobno nawet na ratlerki są ;) niż smycz.
Przynajmniej ja tak uczę swojego (męża już słucha, mnie gorzej), tylko mój ździebko większy i jak by kogoś ugryzł to miałabym pewnie problem ;)

Posted

Wiem wiem, ze zamkniecie w pokoju to zle wyjscie, zwlaszcza ze nawet jak sie myje a jest ktos w domu i musze zamknac drzwi do lazienki to najpierw jest ciagle drapanie;), wiec zamkniecie na pare godzin sprawilo by niezle szkody drzwiowe;).
O kagancu myslalam, ale wlasnie boje sie ze on sprawi, ze zrobi sie bardziej agresywna.

Posted

Kaganiec tego nie sprawi, bo ona będzie mogła swobodnie podchodzić i obwąchać każdego. Co najwyżej będzie nachalnie pyskiem się ocierać o gości, żeby go zdjąć
A jednocześnie goście będą się czuć bardziej pewnie siebie i swobodnie i może to zmieni jej nastawienie

• 1 month later...
Posted

Ciocie, ale nie pytajcie tak chórem, co u Soni;). Wszystko ok, normalnie juz sie panoszy, przy próbie wpuszczenia kuzynki i dzieci małych do domu, cieszyła sie z nich bardzo, ale nie okazuje zbytniej czułosci. Zresztą te dzieci są takie, że boja sie zwierzat, a nie pchaja ręcę do pyska, bo wtedy to nie wiem co by było. Natomiast hehe, Sonia ma jeden patent na obcych, wpuszcza do mieszkania bez słowa (szczeku), po czym kładzie sie przedpokoju i obserwuje goscia siedzącego w pokoju i co jakiś czas sobie "prycha", a potem juz go nie wypuszcza! Spryciula;). Jest bardzo posłuszna, jak krzyknę "nie wolno" albo "stój" to grzecznie macha ogonkiem i nie rusza psów, bo na początku to mało mnie nie przewracała jak biegła groźnie do owczarka i dobermana. Teraz to juz dostojna pani, która na byle co nie leci;).
Zdjecia będą na dniach, ostrzegam, że jedno jest do obejrzenia po 22. Będę miała też prośbe do Selengi by wgrała filmik jak Sonia idzie na spacer, co prawda to nie szczyt jej radosci, ale zawsze cos sie nagrało.