Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ladybell- nie musisz kasowac niech będzie, wiadomo juz skąd:)
zmieniłam trochę tekst do ogłoszen:

http://allegro.pl/leon-pies-w-tragicznym-stanie-teraz-szuka-domu-i1275426843.html

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Leon to młody psiak sięgający nieco powyżej do kolana.
Jego historia nie była ani miła ani ckliwa…
[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]
Do schroniska trafił z zerwanym łańcuchem na szyi,
[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]cały w dredach i kudłach. [/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]
Wyglądał jak sfilcowana kupka nieszczęścia...
[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][/FONT]

Jednak dzięki ludziom, którzy pomogli
sfinansować fryzjera, szczepienia i kilka dni w hotelu-
Leon mógł opuścić schronisko.

Obecnie mamy przed sobą młodego, pięknego,
energicznego a w przyszłości również cudownego kudłacza.

Leon umie łądnie chodzić na smyczy,
dogaduje się również z suczkami.

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]KONTAKT W SPRAWIE ADOPCJI[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Ida 600101446[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Ewa 501 588 482[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][email protected][/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] [/FONT]

Jest zapatrzony w człowieka i uwielbia spędzać z nim czas.

Lubi się bawić i biegać- dlatego jego nowy opiekun
powinien przygotować się na długie spacery:)

Niedługo jego sierść odrośnie
( na razie kawałek jej można zobaczyć na jego ogonku),
dlatego będzie wymagał czesania.

• Replies 652
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

mariolka napisał(a):
super pies!
może nie ogłaszajcie go jako jużaka. To trudna rasa i ludzie mogą się bać ;)

W sumie to dobry pomysł -biorąc pod uwagę jedyny telefon o Leonka.

Posted

ludwa napisał(a):
A dlaczego jużaki są trudne? Bo chciałabym móc porównać jużakowe cechy do lejona;)

Bo to rasa stworzona do stróżowania - mają być nieufne i nieprzekupne w stosunku do obcych, za to swoją rodzinę kochają ponad wszystko.Z drugiej strony jużak to pies bardzo wrażliwy i można zupełnie zniszczyć jego psychikę brutalnym traktowaniem , ale jednocześnie trzeba być stanowczym i konsekwentnym w jego wychowaniu.To taki pies o dwóch twarzach : wielki pieszczoch i przytulak dla swoich i grożny stróż dla obcych.Tak na marginesie to całkiem normalny pies:cztery łapy , ogon i wielki nochal który lubi wpychać w rękę , oko lub ucho właściciela - nic tylko go kochać !
A dlaczego jeszcze trudne .... Jużak to pies bardzo samodzielny i sam potrafi podjąć decyzję o ataku na wroga , w dodatku z reguły bez żadnych sygnałów ostrzegawczych typu szczekanie , warczenie i odstraszanie - po prostu podchodzi lub podbiega truchcikiem , niby obwąchuje i od razu atak z reguły od tyłu.On nie gryzie-szczypie jak pirania.Absolutnie nie wolno go szkolić na psa obronnego- tylko i wyłącznie w zakresie posłuszeństwa ! A uczy się bardzo szybko i chętnie.No i prawie każdy jużak , nawet taki który życie spędził na łańcuchu, pięknie chodzi na smyczy,nie ciągnie , najchętniej idzie przy nodze właściciela , na spacerach trzyma się bardzo blisko.

Posted

idusiek napisał(a):
Lełon mnie szczypał- ale to było bardziej jak iskanie a nie gryzienie ;) z miłości :D

Bo Leonek to taki właśnie pies do kochania !

Posted

Jak na razie trudno potwierdzić i zaprzeczyć:) Szczekający jest, przytulak też. Atakować nie prbował, choć widział mnie pierwszy raz. Do Idy płonie miłością;)

Posted

no do tej pory wytrzymałam bez komentu, choć palce mnie świerzbiły, żeby napisać co myślę o tym "Znawcy Jużaków" ale tego juz nie wytrzymałam... :razz:

idusiek napisał(a):
aa dodatkowo , ale to juz standard: kastracja zmienia psa w pipę a on chce stróża...

no jeśli kastracja zmienia psa w pipe to ja powinnam Panu przedstawić mojego Arona ....:evil_lol:

a w ogóle to się tak zastanawiam , skoro tak Panu dopiekł jużak i takie ma o nich złe zdanie to po chusteczke szuka drugiego? :roll:

a Leoncjo jest fantastisz! bjutiful! i wogóle prima sort! :lol:

Posted

ludwa napisał(a):
koosiek a byłaś u naszej nowej suczki? Leon bez domu i ona teraz szukająca

Byłam, widziałam... Eh, myślałam, że po wakacjach ten zastój minie, ale doopa, może na początku września była chwila zainteresowania adopcjami, a teraz znowu nic :( Nie pamiętam, kiedy ostatnio miałam telefon o psa :roll: