Cromikowa Posted November 18, 2010 Posted November 18, 2010 Zauważyłam, że jego sierść była w dużo lepszym stanie niż wcześniej! Nawet mówiłam do męża, że coś dziś Arktiś lepiej wygląda i on też zwrócił na to uwagę :) Quote
Szarotka Posted November 18, 2010 Posted November 18, 2010 Cromikowa napisał(a):Zauważyłam, że jego sierść była w dużo lepszym stanie niż wcześniej! Nawet mówiłam do męża, że coś dziś Arktiś lepiej wygląda i on też zwrócił na to uwagę :) Napewno dzieki Wam jest w lepszym humorze :):) Quote
wykrywka Posted November 19, 2010 Author Posted November 19, 2010 Sprawdziłam ogłoszenia Arktica, prawie wszystkie jeszcze są. Nie wiem, gdzie go jeszcze ogłaszać :niewiem:. Quote
Szarotka Posted November 20, 2010 Posted November 20, 2010 Czasami to jest kwestia tekstu. Mozna tez zrobic plakaty i rozwieszac. Quote
faith35 Posted November 28, 2010 Posted November 28, 2010 Artkic gdzie Twój domek? Może zmiana bannerku? Ten tak "groźnie" wygląda. Przecież on swoją urodą zachwyci każdego człowieka kochającego psy:loveu: Quote
wykrywka Posted November 28, 2010 Author Posted November 28, 2010 Witaj faith35 na wątku Arktica. Banerek nie wydaje mi się groźny, przerażający jest może tekst ale oddaje niepewność co do losu tego wspaniałego psa. Ja byłam załamana gdy wrócił z adopcji i do tego z łatką agresora. Na szczęście w schronisku dano mu szansę i zaczęłam wierzyć, że znajdziemy mu odpowiednich właścicieli i nie będzie to trwało pięć lat jak przed pierwszą adopcją. Mam zaległy raport z ubiegłej niedzieli :evil_lol:, z jesieni jeszcze. Wybieg mieliśmy zajęty, więc poszliśmy najpierw do lasu i stwierdziłam, że Arktic lepiej idzie na smyczy, jest bardziej skupiony na człowieku, niż gdy idziemy do lasu po wybiegu :roll:. Później zaliczyliśmy wybieg i ... znowu nie poznawałam Arktica. Długo trwało zanim przypomniał sobie, że przyszedł ze mną, nie reagował na przywołanie, zdawało się, że mnie nie widzi :shake:. Gdy już zwątpiłam, że nawiążemy jakiś kontakt a nie tylko będę przyglądać się biegającemu psu - Arktis przybiegł, czekał na smakołyk, przymilał się. Pogodził się, że wyjście z klatki to nie tylko same przyjemności ale też trochę musi z siebie dać :ices_bla:. I znowu był posłuszny, skupiony, przychodził na zawołanie, ładnie szedł przy nodze. Quote
wykrywka Posted November 28, 2010 Author Posted November 28, 2010 Aż trudno uwierzyć, że zdjęcia powyżej są sprzed tygodnia. Dzisiaj mamy zimę, Arktiś też był lekko zdziwiony :evil_lol:, Quote
Szarotka Posted December 1, 2010 Posted December 1, 2010 Cos dawno tu nikogo nie bylo ............ Quote
Cromikowa Posted December 1, 2010 Posted December 1, 2010 Muszę przyznać, że ostatnio zaniedbałam Arktisia :( nie byłam u niego już drugi tydzień, co związane jest z małymi problemami z moim Domisiem... mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu uda mi się do niego wpaść i będzie mnie jeszcze pamiętał ;) Quote
Szarotka Posted December 1, 2010 Posted December 1, 2010 Mam nadzieje, ze on szybko dom znajdzie, i wtedy juz bedziecie go u wlascicieli odwiedzac. Quote
Szarotka Posted December 2, 2010 Posted December 2, 2010 Czy Arctic ma dalej ogloszenia, bo jest osoba co robi za darmo :):) Quote
Cromikowa Posted December 2, 2010 Posted December 2, 2010 Właśnie odebrałam kilka maili, że część ogłoszeń wygasła Quote
Cromikowa Posted December 3, 2010 Posted December 3, 2010 Pomoc na pewno się przyda, ale chciałabym trochę zmienić treść ogłoszenia, tzn chciałabym dodać fragment o moich własnych doświadczeniach z Arktisiem. Dam znać, jak treść będzie gotowa. Quote
Szarotka Posted December 3, 2010 Posted December 3, 2010 To daj znac a ja dodam pline do znajomych, zeby mi sie nie stracila :):) Quote
wykrywka Posted December 3, 2010 Author Posted December 3, 2010 Też poczekam na nową treść, będziemy ogłaszać od nowa, do skutku. Dostałam dzisiaj maila z prośbą do wolontariuszy o pomoc w odśnieżaniu zasypanego schroniska i do ocieplania bud. Niestety nie mogłam tam iść i co gorsze jutro również nie pójdę :shake:. Najprawdopodobniej dopiero w niedzielę. Dzisiaj Arktic nie mógłby tak biegać. Zdjęcia i filmik z niedzieli: Filmik z Arktisiem na którym widać, że nie zawsze słyszy przywołanie :evil_lol:: http://www.youtube.com/watch?v=VPisuYgCvTM Quote
Szarotka Posted December 4, 2010 Posted December 4, 2010 Jestem ciekawa czy Arctic lubi snieg :):) Quote
Cromikowa Posted December 5, 2010 Posted December 5, 2010 Grażynko, ocieplanie bud?? A one nie są ocieplone?? Jesienią proponowałam, że dostarczę za darmo wełnę mineralną, ale usłyszałam, że nie jest potrzebna... może jednak można było wziąć ode mnie wełnę, dokupić płyty osb (mogę załatwić po 12zł netto za metr kwadratowy) i ocieplić porządnie budy?? Dziś już jest trochę cieplej, ale w styczniu znów mają być takie dużo mrozy jak w ostatnim tygodniu. Co do ogłoszenia to proponuję następującą treść: Arktic. Ma za sobą parę lat życia. Życia w samotności, bez oparcia w człowieku. Nikt mu nie pokazał, że człowiek może być przyjacielem, że u niego powinien szukać pomocy i opieki. Krótko mieszkał ze swoim opiekunem, mając ok 1,5 roku trafił do schroniska. Dopiero tam, dzięki wolontariuszom, uczy się być partnerem człowieka, obecnie pracuje pod fachową opieką szkoleniowca. W schronisku przebywa od 5 lat, jest jednym z najdłużej zamieszkujących to miejsce. Artkic jest mieszańcem Owczarka Podhalańskiego i Niemieckiego. Psem o mocnej budowie, silnym i niezależnym, ale zrównoważonym i dla doświadczonego właściciela przewidywalnym w reakcjach. Jest psem wymagającym właściwego traktowania oraz mądrej i odpowiedzialnej miłości, za którą odwdzięczy się wiernością i przyjaźnią. Jako wolontariusz odwiedzam go od września tego roku, spacery sprawiają mu ogromną przyjemność. Ma swoją stałą trasę, po której sam prowadzi. Nie sprawia problemów podczas powrotu, chętnie wchodzi do kojca. Podczas spacerów nawiązuje kontakt z przewodnikiem, podchodzi, siada i czeka na nagrodę. Jak na swój wiek i doświadczenia życiowe bardzo szybko się uczy – sam skojarzył sobie, że kucam kiedy go wołam do siebie i teraz wystarczy, że przykucnę, aby np. zawiązać sznurówkę, a Arktic już jest przy mnie. Arktic rozkwita na wybiegu, kiedy może poruszać się bez ograniczenia w postaci smyczy wprost promienieje! Arktic jest psem, który potrzebuje czasu, aby zaufać człowiekowi, przez długi okres pobytu w schronisku jego kontakty z ludźmi były ograniczone, stąd nie są mu znane zabawy, czy przyjemności związane z głaskaniem, czy tuleniem. Za to bardzo lubi smakołyki w postaci psich ciasteczek, sprawia wrażenie zadowolonego podczas czesania. Pilnie szukamy dla Artica domu - z terenem, gdzie mógłby realizować potrzebę stróżowania. Szukamy człowieka, który byłby dla niego oparciem i przewodnikiem. Opiekuna z wiedzą i doświadczeniem w prowadzeniu psów stróżujących. Jeśli jesteś TYM człowiekiem – zadzwoń 728 899 254 Daj szansę temu wspaniałemu psu na dobre, godne życie. Quote
wykrywka Posted December 5, 2010 Author Posted December 5, 2010 Cromikowa, mówiąc o ocieplaniu chodziło o dokładanie świeżej słomy do bud. Oczywiście byłoby jeszcze lepiej jakby były ocieplone watą mineralną i płytami , ale ... nie są :shake:. Nie będzie mnie dzisiaj w schronisku, po wczorajszym fatalnym poślizgnięciu spuchła mi kostka, wykorzystam czas ogłaszając Arktica :user:. Quote
Cromikowa Posted December 5, 2010 Posted December 5, 2010 Hmmm, mi się wydawało, że porządnie ocieplona buda to taka, która ma i materiał typu styropian, czy wełna między ściankami, a w środku wyścielona jest słomą, ja tak ocieplam budy moich podhalanów (a mimo to jak jest w nocy -15 to się martwię czy nie jest im za zimno), a co czują psy w budzie z samych desek/płyt, które mają krótką sierść?? nie chcę wiedzieć... ale to temat odbiegający od wątku, także już siedzę cicho Quote
Szarotka Posted December 6, 2010 Posted December 6, 2010 Mam nadzieje, ze te krotkowlose nie pozamarazaja ........... Quote
sekkmet Posted December 9, 2010 Posted December 9, 2010 budy są ocieplone styropianem, miedzy dwoma warstwami desek, teraz zakupiliśmy też trochę bud specjalnie na zimę jeszcze z grubszego drewna i grubszej warstwy styropianu i jeszcze na dniach będziemy zamawiać nowe. Siano, słoma oczywiście są, są koce, przybijamy koce też do wejścia bud żeby chroniły przed wiatrem, niestety większość psów zrywa, na boksy dajemy wykładziny, starsze psiaki w miarę możliwości zamykamy w pomieszczeniach, wykorzystaliśmy kubraczki i tak coś działamy, chociaż to i tak kropla w morzu potrzeb Quote
Szarotka Posted December 9, 2010 Posted December 9, 2010 Dobrze, ze tak sie staracie, zeby psom bylo cieplo. Quote
Cromikowa Posted December 10, 2010 Posted December 10, 2010 No to świetnie, że budy mają ocieplone ścianki! Już się zmartwiłam, że jest inaczej. Mam w planach jutro odwiedzić Arktica, dawno u niego nie byłam, mam nadzieję, że mnie pozna ;) Quote
Recommended Posts