Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jak chcecie orzechy włoskie, to ja mam, tyle, że drzewo stare i orzechy małe ale jak ktoś zainteresowany, to piszcie na pm, chętnie się pozbędę, bo u mnie tylko psy je gryzą a potem wór orzechów idzie do ogniska....

• Replies 610
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

morisowa napisał(a):
I komentarz:
Można zoperować pęcherzyk, ale jest duże ryzyko :( Można próbować działać farmakologicznie. I od tego zaczynamy. Uroscam jest właśnie na pęcherzyk, reszta leków na wątrobę ogólnie (co też ma wpływ na pęcherzyk). Zobaczymy jak to zadziała i wtedy będą kolejne decyzje. Zalecana oczywiście dieta wątrobowa.
Antybiotyk (nie pamiętam nazwy, dopytam) jest tak dobrany, żeby działał na płuca i na drogi żółciowe.

Zlecono dodatkowe badanie krwi pod kątem wątroby. Wykonane na SGGW ze względu na amoniak - musi być świeżo pobrana krew.
Wyniki (telefonicznie i skonsultowane telefonicznie):
amoniak 88,2 podw
bilirubina 0,6 podw minimalnie
trójglicerydy 15,1 w normie
cholesterol 122,23 w normie
ggtp 44,8 wskazuje na chorobę dróg żółciowych
albuminy 30,7
ogólnie wet spodziewał się gorszych wyników, a te mówią, że z wątrobą samą w sobie nie jest aż tak źle. Tylko te złogi w pęcherzyku...

Rtg na Gagarina - 50 zł
Usg, antybiotyk na 4 dni, konsultacja całości w BoliŁapce (dr Czajka i akurat cały zespół był) - 85zł
badanie krwi na SGGW - 91zł

Martwi mnie ten amoniak - jest mocno podwyższony. Przy taich wartościach niektóre psy miewaja juz ataki padaczkowe.
Będzie usg u Marcińskiego?
On przyjmuje też na Umińskiego 16
Posyłam 150,- na badania serducha.

Posted

Wróciliśmy.

Jak widać wszystko w normie, bez żadnych zmian. Dopytałem także o ślady w płucach - nie mają nic wspólnego z sercem.
Odebrałem też Zentonil.
Koszty:
Echo serca i EKG 150 zł.
Zentonil 100zł

Z USG u dr Marcińskiego postanowiliśmy na razie zrezygnować.
Mamy USG z Boliłapki i sprzed miesiąca z Legionowa - oba wyniki są podobne, nowa diagnoza nie wzięła się ze zmiany wyniku badań tylko jego innego odczytania. Zresztą woreczek załapał się także no nowe rtg i tam wyraźnie cieniuje.

Malibo - bardzo dziękujemy !

Posted

beataczl, mysza 1, Malibo57 - bardzo dziękuję za wpłaty!

Apsa- orzechy całe czy łuskane? W tej chwili mam trochę, ale w czwartek wieczór mogę mieć więcej :cool3:

Usg zrobiliśmy szybciej i u weta do którego też mamy zaufanie. Wyniki potwierdzają się w badaniach krwi, na rtg, objawowo. Nie było sensu powtarzać, ważniejsza teraz lecznicza karma.

Serducho na szczęście zdrowe.

Teraz Griza musi wcinać swoje leki, dostać dietę i oby była poprawa. Jak to nie pomoże na złogi, to będzie trzeba rozważyć operację.

Griza może już wracać do megii1. Ktoś chętny na weekendową wycieczkę?
(u nas w mieszkaniu jest przepełnienie jak nigdy dotąd... więc suńcia tęsknie czeka na luksusy w Serocku)

Posted

Ja będę może w niedzielę w Warszawie ale to jeszcze nie jest pewne. Morisowa, a wiadomo co jest przyczyną , że Griza schudła ostatnio? Ważyliście ją może?

Posted

Nasza Torcia jadła kiedyś Trovet właśnie ten wątrobowy. Ale mój pies dietę na nerki Trovetu jadł jednym zębem (a odkurzacz z niego) i teraz ma Hill'sa.
Porównywałam skład: RC i Hill's podobnie, a Trovet ma b.dużo białka tak w porównaniu.

Posted

Aktualne rozliczenie w 2. poście.

Jesteśmy winni Megii1 90 zł za badanie krwi i wizytę wetki.
Z pilnych potrzeb - około 200 zł na wór karmy.
No i będzie trzeba uregulować rachunki za hotel - za wrzesień brakuje jeszcze 158 zł.

Posted

[quote name='morisowa']beataczl, mysza 1, Malibo57 - bardzo dziękuję za wpłaty!

Apsa- orzechy całe czy łuskane? W tej chwili mam trochę, ale w czwartek wieczór mogę mieć więcej :cool3:

Usg zrobiliśmy szybciej i u weta do którego też mamy zaufanie. Wyniki potwierdzają się w badaniach krwi, na rtg, objawowo. Nie było sensu powtarzać, ważniejsza teraz lecznicza karma.

Serducho na szczęście zdrowe.

Teraz Griza musi wcinać swoje leki, dostać dietę i oby była poprawa. Jak to nie pomoże na złogi, to będzie trzeba rozważyć operację.

Griza może już wracać do megii1. Ktoś chętny na weekendową wycieczkę?
(u nas w mieszkaniu jest przepełnienie jak nigdy dotąd... więc suńcia tęsknie czeka na luksusy w Serocku)
Ja będę jutro jechała do Megii ale najpierw do Tarczyna, po sunię onkę i dopiero wtedy. Nie wiem czy by się dogadały no i czy jest sens ciągać Grizę taki kawał.
[quote name='morisowa']RC Hepatic 12 kg - 235 zł http://allegro.pl/royal-canin-hepatic-12kg-kurier-i1271577424.html
Hill's l/d 12 kg - 226 zł http://allegro.pl/hill-s-canine-l-d-12kg-i1276498657.html
Trovet HLD 12,5 kg - 209 zł http://allegro.pl/trovet-hld-12-5-kg-wysylka-gratis-i1269963118.html

Co wybrać?
Ja bym wybrała Royala. 10 zł nie robi różnicy a Trovet jest jednak słabszy (chociaż mój hotelowy Misio je Troveta, który bardzo mu smakuje w przeciwieństwie do Royala)

Posted

Ja mogę dopisać w kwestii karmy, ze Griza tak kocha jeść, ze chyba zje wszystko co jej się da. Leki pochłania bez zawijanie ich w szynkę czy mokra karmę - wystarczy wrzucić do karmy i wszystko pochłania jak odkurzacz. A jak się daje jaikiś przysmak to trzeba uważać na palce bo je tez potrafi złapać przypadkowo:)

Posted

I na grochowie bywam:)
Orzechy som:) Ino trza je umyć i wysuszyć, bo u nas nikt nie ma na to czasu a i chęci do jedzenia niekoniecznie (już się nie obierają;)) Ino samo drzewo pikne jest to i ochechy som:) I liscie jakby kto potrzebował;) Podobno do płukanek ciemnych włosów dobre;)
A jak o łuskanych było też do mnie, to mogę suczę swoją wynająć zamiast dziada do orzechów:) ale ona wyłuskuje i łupiny zostawia ino:)

Posted

Mała Suri pozbawiła mnie netu na dwa dni :) (To takie półroczne, sprytne maleństwo - oczywiście szuka domu)

Griza wróciła dziś do swej posiadłości, dzięki Megii1, która była w Warszawie ze swoim młodym i wracając zgarnęła od nas suczydło.

Wszystkie leki wykupione, oby pomogły i niech się obędzie bez krojenia Grizy!

Apsa, wiesz, gdzie mieszkam, orzechy całe - na ile jest zamówienie? Umyte i wysuszone :)

Posted

[quote name='morisowa']Mała Suri pozbawiła mnie netu na dwa dni :) (To takie półroczne, sprytne maleństwo - oczywiście szuka domu)

NetKiller w całej okazałości :evil_lol:

Posted

A to obecna sytuacja finansowa Grizy:
-90 (dług wobec Megii za badanie krwi i wizytę wetki)
-226,48 (brakuje do zakupionej karmy i leków)
-158 - hotel za wrzesień
niedługo dojdzie hotel za październik...

Posted

morisowa napisał(a):
Mała Suri pozbawiła mnie netu na dwa dni :) (To takie półroczne, sprytne maleństwo - oczywiście szuka domu)

Griza wróciła dziś do swej posiadłości, dzięki Megii1, która była w Warszawie ze swoim młodym i wracając zgarnęła od nas suczydło.

Wszystkie leki wykupione, oby pomogły i niech się obędzie bez krojenia Grizy!

Apsa, wiesz, gdzie mieszkam, orzechy całe - na ile jest zamówienie? Umyte i wysuszone :)

Ja chętnie kupię orzechy dla Gryzi ....
Daj znać Cioteczko :)