ludwa Posted October 15, 2010 Posted October 15, 2010 Jak chcecie orzechy włoskie, to ja mam, tyle, że drzewo stare i orzechy małe ale jak ktoś zainteresowany, to piszcie na pm, chętnie się pozbędę, bo u mnie tylko psy je gryzą a potem wór orzechów idzie do ogniska.... Quote
idusiek Posted October 15, 2010 Posted October 15, 2010 to ja czekam na ORZECHY - LUDWA !!!!!:) Quote
ludwa Posted October 15, 2010 Posted October 15, 2010 Ja serio o tych orzechach. Jak ktoś chce niech pisze, można odrobić w naturze;) Quote
malibo57 Posted October 15, 2010 Posted October 15, 2010 morisowa napisał(a):I komentarz: Można zoperować pęcherzyk, ale jest duże ryzyko :( Można próbować działać farmakologicznie. I od tego zaczynamy. Uroscam jest właśnie na pęcherzyk, reszta leków na wątrobę ogólnie (co też ma wpływ na pęcherzyk). Zobaczymy jak to zadziała i wtedy będą kolejne decyzje. Zalecana oczywiście dieta wątrobowa. Antybiotyk (nie pamiętam nazwy, dopytam) jest tak dobrany, żeby działał na płuca i na drogi żółciowe. Zlecono dodatkowe badanie krwi pod kątem wątroby. Wykonane na SGGW ze względu na amoniak - musi być świeżo pobrana krew. Wyniki (telefonicznie i skonsultowane telefonicznie): amoniak 88,2 podw bilirubina 0,6 podw minimalnie trójglicerydy 15,1 w normie cholesterol 122,23 w normie ggtp 44,8 wskazuje na chorobę dróg żółciowych albuminy 30,7 ogólnie wet spodziewał się gorszych wyników, a te mówią, że z wątrobą samą w sobie nie jest aż tak źle. Tylko te złogi w pęcherzyku... Rtg na Gagarina - 50 zł Usg, antybiotyk na 4 dni, konsultacja całości w BoliŁapce (dr Czajka i akurat cały zespół był) - 85zł badanie krwi na SGGW - 91zł Martwi mnie ten amoniak - jest mocno podwyższony. Przy taich wartościach niektóre psy miewaja juz ataki padaczkowe. Będzie usg u Marcińskiego? On przyjmuje też na Umińskiego 16 Posyłam 150,- na badania serducha. Quote
KWL Posted October 15, 2010 Posted October 15, 2010 Wróciliśmy. Jak widać wszystko w normie, bez żadnych zmian. Dopytałem także o ślady w płucach - nie mają nic wspólnego z sercem. Odebrałem też Zentonil. Koszty: Echo serca i EKG 150 zł. Zentonil 100zł Z USG u dr Marcińskiego postanowiliśmy na razie zrezygnować. Mamy USG z Boliłapki i sprzed miesiąca z Legionowa - oba wyniki są podobne, nowa diagnoza nie wzięła się ze zmiany wyniku badań tylko jego innego odczytania. Zresztą woreczek załapał się także no nowe rtg i tam wyraźnie cieniuje. Malibo - bardzo dziękujemy ! Quote
morisowa Posted October 15, 2010 Author Posted October 15, 2010 beataczl, mysza 1, Malibo57 - bardzo dziękuję za wpłaty! Apsa- orzechy całe czy łuskane? W tej chwili mam trochę, ale w czwartek wieczór mogę mieć więcej :cool3: Usg zrobiliśmy szybciej i u weta do którego też mamy zaufanie. Wyniki potwierdzają się w badaniach krwi, na rtg, objawowo. Nie było sensu powtarzać, ważniejsza teraz lecznicza karma. Serducho na szczęście zdrowe. Teraz Griza musi wcinać swoje leki, dostać dietę i oby była poprawa. Jak to nie pomoże na złogi, to będzie trzeba rozważyć operację. Griza może już wracać do megii1. Ktoś chętny na weekendową wycieczkę? (u nas w mieszkaniu jest przepełnienie jak nigdy dotąd... więc suńcia tęsknie czeka na luksusy w Serocku) Quote
megii1 Posted October 15, 2010 Posted October 15, 2010 Ja będę może w niedzielę w Warszawie ale to jeszcze nie jest pewne. Morisowa, a wiadomo co jest przyczyną , że Griza schudła ostatnio? Ważyliście ją może? Quote
morisowa Posted October 15, 2010 Author Posted October 15, 2010 RC Hepatic 12 kg - 235 zł http://allegro.pl/royal-canin-hepatic-12kg-kurier-i1271577424.html Hill's l/d 12 kg - 226 zł http://allegro.pl/hill-s-canine-l-d-12kg-i1276498657.html Trovet HLD 12,5 kg - 209 zł http://allegro.pl/trovet-hld-12-5-kg-wysylka-gratis-i1269963118.html Co wybrać? Quote
Lionees Posted October 15, 2010 Posted October 15, 2010 Miałam juz kilka rodzai Troveta i moje psy nie chcą go jeśc,żadnego.Chyba musi byc niesmaczny.. Quote
morisowa Posted October 15, 2010 Author Posted October 15, 2010 Nasza Torcia jadła kiedyś Trovet właśnie ten wątrobowy. Ale mój pies dietę na nerki Trovetu jadł jednym zębem (a odkurzacz z niego) i teraz ma Hill'sa. Porównywałam skład: RC i Hill's podobnie, a Trovet ma b.dużo białka tak w porównaniu. Quote
morisowa Posted October 15, 2010 Author Posted October 15, 2010 Aktualne rozliczenie w 2. poście. Jesteśmy winni Megii1 90 zł za badanie krwi i wizytę wetki. Z pilnych potrzeb - około 200 zł na wór karmy. No i będzie trzeba uregulować rachunki za hotel - za wrzesień brakuje jeszcze 158 zł. Quote
mysza 1 Posted October 15, 2010 Posted October 15, 2010 [quote name='morisowa']beataczl, mysza 1, Malibo57 - bardzo dziękuję za wpłaty! Apsa- orzechy całe czy łuskane? W tej chwili mam trochę, ale w czwartek wieczór mogę mieć więcej :cool3: Usg zrobiliśmy szybciej i u weta do którego też mamy zaufanie. Wyniki potwierdzają się w badaniach krwi, na rtg, objawowo. Nie było sensu powtarzać, ważniejsza teraz lecznicza karma. Serducho na szczęście zdrowe. Teraz Griza musi wcinać swoje leki, dostać dietę i oby była poprawa. Jak to nie pomoże na złogi, to będzie trzeba rozważyć operację. Griza może już wracać do megii1. Ktoś chętny na weekendową wycieczkę? (u nas w mieszkaniu jest przepełnienie jak nigdy dotąd... więc suńcia tęsknie czeka na luksusy w Serocku) Ja będę jutro jechała do Megii ale najpierw do Tarczyna, po sunię onkę i dopiero wtedy. Nie wiem czy by się dogadały no i czy jest sens ciągać Grizę taki kawał. [quote name='morisowa']RC Hepatic 12 kg - 235 zł http://allegro.pl/royal-canin-hepatic-12kg-kurier-i1271577424.html Hill's l/d 12 kg - 226 zł http://allegro.pl/hill-s-canine-l-d-12kg-i1276498657.html Trovet HLD 12,5 kg - 209 zł http://allegro.pl/trovet-hld-12-5-kg-wysylka-gratis-i1269963118.html Co wybrać? Ja bym wybrała Royala. 10 zł nie robi różnicy a Trovet jest jednak słabszy (chociaż mój hotelowy Misio je Troveta, który bardzo mu smakuje w przeciwieństwie do Royala) Quote
megii1 Posted October 16, 2010 Posted October 16, 2010 Ja mogę dopisać w kwestii karmy, ze Griza tak kocha jeść, ze chyba zje wszystko co jej się da. Leki pochłania bez zawijanie ich w szynkę czy mokra karmę - wystarczy wrzucić do karmy i wszystko pochłania jak odkurzacz. A jak się daje jaikiś przysmak to trzeba uważać na palce bo je tez potrafi złapać przypadkowo:) Quote
mysza 1 Posted October 16, 2010 Posted October 16, 2010 APSA napisał(a):Ludwa, skąd jesteś? (drążę temat orzechów ;) ) Wydam Ją ;) W-wa Rembertów. Quote
ludwa Posted October 16, 2010 Posted October 16, 2010 I na grochowie bywam:) Orzechy som:) Ino trza je umyć i wysuszyć, bo u nas nikt nie ma na to czasu a i chęci do jedzenia niekoniecznie (już się nie obierają;)) Ino samo drzewo pikne jest to i ochechy som:) I liscie jakby kto potrzebował;) Podobno do płukanek ciemnych włosów dobre;) A jak o łuskanych było też do mnie, to mogę suczę swoją wynająć zamiast dziada do orzechów:) ale ona wyłuskuje i łupiny zostawia ino:) Quote
morisowa Posted October 17, 2010 Author Posted October 17, 2010 Mała Suri pozbawiła mnie netu na dwa dni :) (To takie półroczne, sprytne maleństwo - oczywiście szuka domu) Griza wróciła dziś do swej posiadłości, dzięki Megii1, która była w Warszawie ze swoim młodym i wracając zgarnęła od nas suczydło. Wszystkie leki wykupione, oby pomogły i niech się obędzie bez krojenia Grizy! Apsa, wiesz, gdzie mieszkam, orzechy całe - na ile jest zamówienie? Umyte i wysuszone :) Quote
KWL Posted October 18, 2010 Posted October 18, 2010 Ostatnia część wyprawki Grizy, czyli cd. wydatków :-( Uroscan -121,18 Biotyl -87 %20%20Uploaded%20with%20"" rel="external nofollow noopener"> Uploaded with ImageShack.us Quote
KWL Posted October 18, 2010 Posted October 18, 2010 [quote name='morisowa']Mała Suri pozbawiła mnie netu na dwa dni :) (To takie półroczne, sprytne maleństwo - oczywiście szuka domu) NetKiller w całej okazałości :evil_lol: Quote
morisowa Posted October 18, 2010 Author Posted October 18, 2010 Zapraszam na zimowy bazarek: szalik i rękawiczki, oczywiście dla Grizy: http://www.dogomania.pl/threads/194776-R%C4%99kawiczki-szalik-i-Groszki-na-Onk%C4%99-Grizabell%C4%99-do-24.10.?p=15566058#post15566058 Quote
morisowa Posted October 19, 2010 Author Posted October 19, 2010 Dzięki wpłacie Apsy 150 zł mogłam zamówić karmę dla Grizy. Apsa, dzięki!!! Dieta ma być dostarczona na adres Megii1 Quote
morisowa Posted October 19, 2010 Author Posted October 19, 2010 A to obecna sytuacja finansowa Grizy: -90 (dług wobec Megii za badanie krwi i wizytę wetki) -226,48 (brakuje do zakupionej karmy i leków) -158 - hotel za wrzesień niedługo dojdzie hotel za październik... Quote
ewa36 Posted October 19, 2010 Posted October 19, 2010 morisowa napisał(a):Mała Suri pozbawiła mnie netu na dwa dni :) (To takie półroczne, sprytne maleństwo - oczywiście szuka domu) Griza wróciła dziś do swej posiadłości, dzięki Megii1, która była w Warszawie ze swoim młodym i wracając zgarnęła od nas suczydło. Wszystkie leki wykupione, oby pomogły i niech się obędzie bez krojenia Grizy! Apsa, wiesz, gdzie mieszkam, orzechy całe - na ile jest zamówienie? Umyte i wysuszone :) Ja chętnie kupię orzechy dla Gryzi .... Daj znać Cioteczko :) Quote
Recommended Posts