Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

rotek_ napisał(a):
pani wytłumaczyliśmy jak wygląda sprawa z alpenem
niestety 3 godziny zostawania w domu dla alpena to koszmar..a domek tak z rozmowy telefonicznej wydawał się cudowny
Rozmawialiśmy dzisiaj o tym w schronisku, chyba trzeba będzie poszukać DT który pracowałby z alpenem
To wspaniały pies, charakter cudo! Ale nie potrafi rozstać się z właścicielem

Szkoda ze domek nie dla Alpena . A moze dla Karmelka ?

Posted

Ingrid44 napisał(a):
Szkoda ze domek nie dla Alpena .

Skoro domku nie ma, to może jednak mestudio mogłaby go wziąć i spróbowała go zresocjalizować. Może mogłaby tak ustawić wszystko żeby wziąć go w piątek i już zacząć od wyjść na parę minut, potem dwa dni następne wolne i spróbować przez tydzień
dalszych ćwiczeń, z tym że musiałaby się liczyć z wzięciem urlopu lub ustawienia wyjść tak, żeby załapał. A im szybciej wyjdzie ze schronu tym lepiej, bo będzie się to pogłebiać. Nie jestem tu żadną wyrocznią ale znam jamniki od 30 lat i należy próbować jak najszybciej bo się facio zmarnuje najpierw psychicznie, a potem może dojść do samobójstwa, są to znane wypadki właśnie wśród jamników.

Edit przestudiowałam mapę i trochę kiepsko bo odległość spora i z transportem byłby kłopot.
Czy tak naprawdę nic bliżej nie możecie namierzyć ?:sad:

Posted

yunona napisał(a):
Skoro domku nie ma, to może jednak mestudio mogłaby go wziąć i spróbowała go zresocjalizować. Może mogłaby tak ustawić wszystko żeby wziąć go w piątek i już zacząć od wyjść na parę minut, potem dwa dni następne wolne i spróbować przez tydzień
dalszych ćwiczeń, z tym że musiałaby się liczyć z wzięciem urlopu lub ustawienia wyjść tak, żeby załapał. A im szybciej wyjdzie ze schronu tym lepiej, bo będzie się to pogłebiać. Nie jestem tu żadną wyrocznią ale znam jamniki od 30 lat i należy próbować jak najszybciej bo się facio zmarnuje najpierw psychicznie, a potem może dojść do samobójstwa, są to znane wypadki właśnie wśród jamników.

Też o tym pomyślałam.

Posted

yunona napisał(a):

sad:

Zgadzam się !!!! Trzeba spróbować, lepiej żałować że się spróbowało niż że się tego nie zrobiło...to prawa, przetestowałam na sobie ;)

Posted

Ingrid, Karmelek był polecony ale pani szuka psa o wyglądzie Alpena. Więc po zastanowieniu podziękowała.

Dziewczyny, dzięki za dobre rady, ale może dajmy mestudio zadecydować?

marra, rozumiem że warto spróbować, ale ta "próba" u mestudio to aż Radom. Dla nas pół Polski. To nie jest takie hop siup. Jeżeli pies narozrabia i to mocno, potem będzie musiał wrócić to kto załatwi i sfinansuje transport?
W przypadku Alpena każdy dom musi poważnie przemyśleć decyzję wzięcia go pod swój dach.

A tak w ogóle Alpen nie jest typowym jamnikiem, on tak tylko wygląda. Jest leniuchem, na spacerze leci pod pierwszy lepszy krzaczek i z powrotem, dalej mu się nie chce.

On nie jest zwykłym psem, myślę, że warto szukać mu DT ale takiego, który podejmie się szkolenia Alpena.

Posted

Konieczne jest DT ,Paulinken napisala ze zaplaci za piewrszy miesiac , ja obiecalam za drugi. A GDZIE RESZTA? ? ? Trzeba zaczac zbierac DEKLARACJE bo bez tego to mozemy tylko sobie pogadac o DT.:shake::shake::shake::-(:-(

PROSZE WIEC CIOTECZKI I WUJASZKA NA WATKU ALPENA O POMOC . Potrzebne sa deklaracje i prosze rozsylacie watek . Ja sama nie dam rady a rotek i ogonek pracuja caly dzien w Schronisku.

Posted

Protzlav, dokładnie :)

Ingrid, najpierw trzeba będzie znaleźć DT ktory podejmie się opieki nad takim psem. Problem Alpena zaznaczamy w każdym poście. Dwa pierwsze miesiące i tak są, w tym czasie znajdą się i deklaracje, a może i chętny na Alpena.

Jemu przydałoby się szkolenie, nauka zostawania w domu.

W ogóle , dziękuję protzlav za podesłanie nam kontaktu pani. Jest to fantastyczny domek, ale pies nie ten.

Posted

idealny ds dla niego z osobą raczej nie starsza samotna ale np.starsza zamieszkujaca z rodzina lub osoba niepełnosprawna sporadycznie opuszczajaca dom tez zamieszlała z rodziną.Alpen nie lubi spacerków idealny towarzysz osoby starszej, niepełnosprawnej.

Posted

rytka napisał(a):
idealny ds dla niego z osobą raczej nie starsza samotna ale np.starsza zamieszkujaca z rodzina lub osoba niepełnosprawna sporadycznie opuszczajaca dom tez zamieszlała z rodziną.Alpen nie lubi spacerków idealny towarzysz osoby starszej, niepełnosprawnej.

jemu takie zycie chyba by bardzo pasowalo :)

Posted

mozna by mu zrobic 'specjalistyczne'allegro pod takim hasłem towarzysz osoby niepełnosprawnej/emeryta-zawsze przy Tobie:)domów,w których stale ktos przebywa jest sporo(oczywiscie warto próbowac pracować nad jego lękiem)-sama wokół siebie znam kilka takich,niestety żaden nie szuka psa:(

ps.sama tez jestem takim domem-opiekuje sie niepełnosprawnym bratem i chora matka-brat nieopuszcza domu prawie,niestety mam juz psa na dt.

Posted

ingrid, przejrzałam twoje propozycje hotelikowe
ale koniecznie musi to być domowy hotelik gdzie nad psem można by popracować

z lepszych wieści alpen dogaduje się z uległymi psami, w schronisku zaprzyjaźnił się z Karmen jamnikowatą suczką

rytka nie głupi pomysł....będę mieć to na uwadze.

Posted

Tak jak pisze rotek, Alpen to najlepiej DT domowe.
W chwili obecnej ma tak zabezpieczony boks że chyba żaden pies, nawet najbardziej skoczny i sprytny by z niego nie wylazł.

Zaprzyjaźnił się z malutką jamniczką Karmen. Na początku malutka była wystraszoną kulką, a teraz śmiga na spacerach. Alpena nawet nie tknęło to, kiedy głaskałam niunię, a ton strasznie jest zazdrosny, cwaniak poszedł potem do Sylwii i też na mizianko :evil_lol:

Posted

[quote name='marra']Ogonek ta Pani która była zainteresowana Alpenem, może warto jej zaproponować Klarę lub jej niedawno narodzone szczeniaki ? :( Oto ich wątek http://www.dogomania.pl/threads/190649-Jamnikowata-klara-ze-szczeniakami-potrzebny-dt-na-cito!!!-Pomóżcie!! Byłoby wspaniale jakby zaiteresowała się jakimś maluszkiem bądź smutną mamą :(

Ta Pani chce jamniczka czarnego podpalanego, młodego- ale już nie szczeniaka, no i chłopca ... ale można spróbować, czemu nie ... <D.>

Posted

no co alpenik robi cały dzień, teraz leży w biurze...przed chwilą leżał na korytarzu..każde miejsce dobre

:)

Arktyka mogłaby przyjąć chłopaka na DT koszt 300zł plus karma
ma już pudelka z lękiem separacyjnym

jedyne czego się obawiam czy arktyka potrafi ustawiać psy w hierarchii, alpen nie jest agresywny ale zazdrosny inne psy

Posted

[quote name='rotek_']no co alpenik robi cały dzień, teraz leży w biurze...przed chwilą leżał na korytarzu..każde miejsce dobre

:)

Arktyka mogłaby przyjąć chłopaka na DT koszt 300zł plus karma
ma już pudelka z lękiem separacyjnym

jedyne czego się obawiam czy arktyka potrafi ustawiać psy w hierarchii, alpen nie jest agresywny ale zazdrosny inne psy

Znam Arktyke ale nie wiedzialam ze ma miejsce ,no i troche daleko. Ma u siebie Rambusia z Zabrza (jestem na jego watku i podczytuje watek pudelka ), jest bardzo obeznna z zachowaniem psiakow . Czesto tez pisze o psiakach na watkach.

Jesli jestescie zdecydowani wyslac tam Alpenka to trzeba zaczac zbierac deklaracje. Obecnie jest BARDZO ciezko cos uzbierac i nawet bazarki ida wolno,wiec zabierze to troche czasu.
Paulinken obiecala dac 250zl i ja dam 250zl ,reszte trzeba nazbierac . Dzczegolnie Stale Deklaracje sa bardzo wazne.

Prosze zmienic tytul ze zbieramy Deklaracje .