Jump to content
Dogomania

Owczarek podhalański (prosimy zakladac oddzielne tematy!)

Recommended Posts

Posted

przeglądałam wcześniejsze posty i doczytałam się,że 5-cio miesięczne wasze psy ważyły ok.30kg.... to póżniej jest już taki powolny przyrost wagi? i jaka powinna być prawidłowa waga psa,żeby nie był zapasiony

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

HanBie, to dośc trudno powiedzieć. U ras tak silno rosnących jak podhalany zdecydowanie lepsza jest mała niedowaga niż odrobina nadwagi. Nawet najmniejsze obciążenie stawów spowodowane wagą może byc groźne.
Nie wiem jak z podhalanami, bo ja Lunkę zawsze miałam chudszą niż grubszą, ale u husky to muszą być wyraźnie wyczuwalne żebra i kręgosłup. Jak z tym drugim z reguły nie ma problemu (co może być mylące) tak z pierwszym bywa różnie. Trzeba przyłożyć dłonie do boków i przesunąć wzdłuż psa lekko dociskając. Jeśli żebra są wyczuwalne jest OK ;)

dorina, badania kału napewno zrobie. Anemii nie ma, akurat to jest pewne :p

Posted

[quote name='basia']Właśnie mi się przypomniało, że jak szukaliśmy domów do psów pani S., to odezwała się do mnie hodowczyny "Na Góralsko Nute" i zaproponowała umieszczenie ewentualnych podhalanów szukających nowego domu, na swojej stronie. Camara, może warto spróbowac i napisać do niej?!!
basiu, Galinka nie jest podhalanem :roll: jest ow. kaukaskim :p
a z Panią Olą z Na Góralską Nutę - poznałyśmy się przy okazji ratowania Borysa i od tej pory jesteśmy w stałym kontakcie :p

to jest Gala, moja podopieczna i lokatorka :loveu:

a jeżeli o alergii... no tak, inaczej zrozumiałam problem.. słyszałam o tzw. przebiałkowaniu na skutek czego podhalanom wychodzi sierść i robią się łyse placki. To się dzieje, jeżeli jedzą zbyt dużo np. białego sera lub mięsa... ale nie spotkałam się z tym "na żywo".
myślę, że w tej alergii to trochę przekłamania... i wzięło się to np. z tego, że ogólnie białe psy należą do grupy, która się uczula dość łatwo. Tylko, że to raczej chodzi o dogi niemieckie, boksery i inne krótkowłose...

Posted

basiu, Galinka nie jest podhalanem :roll: jest ow. kaukaskim

Ojej.. przepraszam, ale nie wiedziałam :roll: A rozgłosiłaś to w środowisku kaukazów i na np. forum molosów?? Tak tylko pytam, ale pewnie to zrobiłaś już. Będe o niej pamiętać i popytam tu i tam.

jeżeli o alergii... no tak, inaczej zrozumiałam problem.. słyszałam o tzw. przebiałkowaniu na skutek czego podhalanom wychodzi sierść i robią się łyse placki. To się dzieje, jeżeli jedzą zbyt dużo np. białego sera lub mięsa... ale nie spotkałam się z tym "na żywo".

Z tego co wiem, zdrowego psa nie można przebiałkować. Pisząc zdrowego mam na myśli psa, który np. nie cierpi na niedoczynność nerek. Najczęściej co ludzie uważają za przebiałkowanie jest niedobór witaminy B6, która jest niezbędna do przemiany aminokwasów i jej braki mogą wystąpić przy podwyższeniu ilości spożywanego białka.Moje psy jedzą dużo białego sera i mięsa i nigdy nie miały oznak przebiełkowania.

Będę przez chwilę nieskromna i się pochwale. Pomimo swojej chudości i choroby Lunka pokazała klasę na międzynarodówce w słowackim Trencinie. Zdobyła CAC, CACIB i BOB!!!!! Jesteśmy z niej bardzo dumni :multi: Tym samym Lunka rozpoczęła championat słowacji i interchampionat ;)

Posted

basia napisał(a):
Ojej.. przepraszam, ale nie wiedziałam :roll: A rozgłosiłaś to w środowisku kaukazów i na np. forum molosów?? Tak tylko pytam, ale pewnie to zrobiłaś już. Będe o niej pamiętać i popytam tu i tam.

zrobiłam wszystko, co mi do głowy przyszło... i nic :-( to pewnie dlatego, że Galcia jest kulawa... :-(
za to kilkuletni Bezyr - podhalan z krakowskiego schroniska pojechał już do domciu - i to ponoć super domciu :multi:

basia napisał(a):
Będę przez chwilę nieskromna i się pochwale. Pomimo swojej chudości i choroby Lunka pokazała klasę na międzynarodówce w słowackim Trencinie. Zdobyła CAC, CACIB i BOB!!!!! Jesteśmy z niej bardzo dumni :multi: Tym samym Lunka rozpoczęła championat słowacji i interchampionat ;)
i ja jestem z Was dumna :lol: GRATULACJE :multi:

Posted

ja również ci Basiu serdecznie gratuluję,a Luna widać pokazała klasę i w chorobie:lol: :multi: :lol: pewnie tak jak pisałaś sama ją wyprowadzisz na prostą bez lekarzy życzę wam wszystkiego dobrego:lol:

Posted

basia napisał(a):

Brawo Luna:Poland: górą!

Posted

Kochani!
To cudo przebywa w schronisku w Gdyni. Jest to piekny roczny podhalan - nazwalam go Harnaś. Bardzo mi zależy na tymaby trafił w dobre ręce, do osoby która wię jak postepować z psem tej rasy. Jesli Haraś trafi gdzies w okolice Trójmiasta służę pomocą 24h/dobę oraz zapewniam bezpłatne szkolenie.

telefon do schroniska 0 58 622 25 52
do mnie 0 692 566 755

Posted

basia napisał(a):

GRATULCJE !!

To dobrze, że nie jechaliśmy, nie żeby konkurencja (bo to zawsze fajnie ;) ) ale za granicą sporo wystawy kosztują...
My to samo zaliczyliśmy w zeszłym roku :razz: a skończyć tego intera tak jakoś się nie chce...:roll:
no jeździć oczywiście, żeby nie było :evil_lol:

Posted

Będę przez chwilę nieskromna i się pochwale. Pomimo swojej chudości i choroby Lunka pokazała klasę na międzynarodówce w słowackim Trencinie. Zdobyła CAC, CACIB i BOB!!!!! Jesteśmy z niej bardzo dumni :multi: Tym samym Lunka rozpoczęła championat słowacji i interchampionat

Basiu WIELKIE GRATULACJE!!!!!:multi: :multi: :multi:
Właściwie to powinno być dla Lunki ,bo to chyba jej zasługa :razz: .
Czyżby to była tradycja,ze polskie podhalany zaczynają championat na Słowacji?Ja też z Moryśkiem zaczynałam intera na Słowacji,chyba 2 lub 3 lata temu.No i oczywiście skoro zaczęłyście to trzeba to zakończyć -/jeszcze tylko 3 Caciby-:lol: .
Ela

Posted

Kochani!
Jeszcze raz zwracam, sie z prośbą o rozejrzenie sie za nowym domem dla HARNASIA. Jest to naprawdę cudowny pies - piękny, niezwykle mądry i oddany. Zdazylam sie juz do niego bardzo przyzwyczaic. Obecnie jest w trakcie leczenia - ma jakas paskudna infekcje wirusową. Jeslki ktokolwiek mógłby pomóc HARNASIOWI w znalezieniu nowego domu na pewno zrobi dardzo dobry uczynek!

Posted

Rafka napisał(a):
Kochani!
Jeszcze raz zwracam, sie z prośbą o rozejrzenie sie za nowym domem dla HARNASIA. Jest to naprawdę cudowny pies - piękny, niezwykle mądry i oddany. Zdazylam sie juz do niego bardzo przyzwyczaic. Obecnie jest w trakcie leczenia - ma jakas paskudna infekcje wirusową. Jeslki ktokolwiek mógłby pomóc HARNASIOWI w znalezieniu nowego domu na pewno zrobi dardzo dobry uczynek!

Ja niestety nic nie mogę, jedynie trzymać kciuki...

Czy harnaś ma swój topik na PWP ???

Posted

Rafka, mam trochę adresów ludzi zainteresowanych adopcją psów z akcji w hodowli 'Albus'. Powysyłam do nich maile, a nuz ktoś się zdecyduje.

Dzięki dziewczyny za gratulacje - Lunka zachwycona :p Mam nadzieję, że kiedyś ukończy tego intera (tak cichutko powiem, że to nasze małe marzenie:oops: , ale ciiiiii...)

Posted

HanBie, to dziwne ale Luna wygląda i zachowuje się lepiej :crazyeye: ;) Nie wiem czy to zasługa mojego żywienia czy może tylko złudzenie. Niedługo zrobie jej znowu badanie krwi to może będę wiedziała coś więcej.

lupak, dzięki :oops:

Posted

ELŻBIETA napisał(a):
Ale chyba są równie ładni i fajni jak moje psiaki:razz: :razz: :razz: ,

Elżbietko, nie żartuj, Twoje psiaki są nieporównywalnie ładniejsze i na pewno fajniejsze niż oni:cool3:

Posted

Tutami napisał(a):
A proppos działania będę w Katowicach to mogę spisać wyniki białasów,jakby to kogo obchodziło oczywiście.

Oczywiście, że by obchodziło :p ... z góry, dzięki :-)

Hmmm, szkoda, że ze mnie informatyczna niemota :shake: ... obiecuję pomoc w czym tylko potrafię.

Posted

Jestem,jestem... w Wiśle będę od 23-go , miałam do ciebie zadzwonic Basiu bliżej wyjazdu i się z Tobą umówić/myślałam o czwartku,bo do Wisły jedziemy przez Ustroń i moglibyśmy z mężem cię odwiedzić/ oczywiście jeśli będziesz w domu i miała czas.

Posted

HanBie, to super, że dopiero 23.:lol: Nie wiem czemu ale mnie się śniło, że już w ten weekend a my mamy teraz zawody tu u nas na Kubalonce. Byłoby strasznie ciężko jakoś to pogadzić.
Co do spotkania to myślałam, że spotkamy się gdzieś na spacerku z Lunką, np. bulwarami w Wiśle. Dla mnie to rzut beretem i chętnie się wybiore. Co będziemy w domu siedzieć, toż to wiosna już powinna być :p