basia Posted January 18, 2006 Posted January 18, 2006 Moja Luna miała pierwszą cieczkę w wieku 10 miesięcy. Co do szamponu to się nie wypowiadam, bo nie wiem. Quote
Camara Posted January 18, 2006 Posted January 18, 2006 Belka miała pierwszą (i jedyną :eviltong:) cieczkę w wieku 11 miesięcy. Co do szamponu... to też nie wiem :lol: Quote
basia Posted January 18, 2006 Posted January 18, 2006 Pilnie poszukujemy domów dla 70 psów zabranych z tragicznych warunków w jakich przebywały w "hodowli" na północy kraju (okolice Egiertowa). Psy są przeważnie rasowe. Wiemy, że przebywają tam charty rosyjskie borzoj, samojedy, karelskie psy na niedźwiedzie, szpice wilcze, lapinkoira, lapinporokoira, młody owczarek podhalański, 2 młode syberiany husky i inne. Psy muszą zniknąć z terenu "hodowli" JUTRO DO GODZINY 12!!!!! Jednak domów dla nich będziemy szukać zapewne dużo dłużej. Poszukujemy dla nich domów nie tylko stałych ale przede wszystkim tymczasowych, przynajmniej do rozprawy sądowej. Bardzo prosimy o rozesłanie tej informacji do jak największej liczny znajomych i nie tylko internautów. Ratujmy te zwierzęta!! Nie osądzajmy, nie krytykujmy. Skupmy się tylko i wyłącznie na pomocy psom! Chętnych na udzielenie schronienia psom, prosimy o kontakt na e-maile: [email protected] [email protected] basia Quote
da-NUTKA Posted January 19, 2006 Posted January 19, 2006 Basiu, ja już nie wiem, o co dokładnie chodzi w tej sprawie. Na dogo jest kilka topików - w jednym napisano, że sprawy jeszcze nie było, że psów nie można zabrać, w drugim jest prośba o domy, chocby tymczasowe i pieniądze. Może trzeba zebrać te wszystkie informacje w jeden topik i nie powielać informacji. Jeżeli to są psy rasowe, to może też hodowcy mogliby tu coś pomóc? Danka Quote
Rafka Posted January 22, 2006 Posted January 22, 2006 W schronisku w Gdyni przebywa owczarek podhalański - jesli ktos wie cokolwiek o jego wlascicielu lub chce dać mu nowy dom to zapraszam do Ciapkowa. Quote
basia Posted January 22, 2006 Posted January 22, 2006 Rafka, a nie jest to pies z interwencji w hodowli "Albus"?? Tam był młody podhalan, którym zajęła się Empatia. Quote
basia Posted January 23, 2006 Posted January 23, 2006 Hej! Słuchajcie, potrzebuje waszej rady. Juz mi ręce opadają. Wiecie, że leczyłam Lunkę na trzustkę. Ponieważ mam kolege na weterynarii we wrocku, posłałam mu wszystkie wyniki Luny, zdjęcia jej, jej oczu, dziąseł, wszystkiego, odpowiedziałam na masę pytań. On konsultował Luny przypadek z tamtejszymi wetami. Co sie okazało. Ano Lunka nie ma uszkodzonej trzustki, ba! nie ma nawet podstawy by to podejrzewać :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: Co ja mam robić? Kogo słuchać? Oni twierdzą, że wszystkie wyniki są w normie, a mój wet zaleca dietę Royala weterynaryjnego. Oczywiście mozna przypuszczać, że chce zarobić na karmie, ale ja znam go od kilkunastu juz lat i nigdy o coś takiego bym go niepodejrzewała. Co Wy o tym myślicie, bo mnie juz ręce opadają :placz: Quote
bellatriks Posted January 23, 2006 Posted January 23, 2006 nie mam pojęcia. Może pójść zobaczyć co jeszcze inny wet powie??? no tak, tylko wtedy się okaże, że on jeszcze coś innego podejrzewa, a ktoś inny powie, że nie ma na to podstaw itede... Nie wiem jak Ci pomóc..:shake: Quote
HanBie Posted January 24, 2006 Posted January 24, 2006 HURA:lol: :lol: :lol: muszę się podzielić nową wiadomością! Zamówiłam pieska u p.Joasi CH L P ,tak się cieszę :multi: Na forum molosów doczytałam się,że Basia /nie ta z Ustronia/ też ma pieska z tej hodowli i bardzo dobrze jej się chowa. Quote
dorinia Posted January 24, 2006 Posted January 24, 2006 gratuluję i cieszę się razem z tobą HanBie:multi: kiedy będziesz miała psiaka?dawno mnie tu nie było,ale jakoś nie było o czym pisać.martwie się bo zauwaźyłam że Baca ma dolne powieki trochę jak bernardyn,a to chyba dyskwalifikuje z wystawy,wogóle mam jakiegoś doła...:grab: Quote
HanBie Posted January 24, 2006 Posted January 24, 2006 Dorina głowa do góry :lol: ostatnio dużo osób ma doła/ponoć związane jest to z pogodą/ a pieso....myślę,że ma prześliczne ślipka i powieki też są spoko:multi: Pieski będą w połowie marca,a ja wracając z Zakopanego z majówki zabiorę szczeniaczka ze sobą :multi: Quote
dorinia Posted January 24, 2006 Posted January 24, 2006 ech,będziesz w zakopanem-to pomyśl o mnie jedząc oscypki-wiesz że Baca też uwielbia oscypki,to prawdziwy góral.będziesz miała szczeniaka jak już będzie ciepło,to duży plus,ja wzięłam Bacusia w lipcu,rano jak się obudziłam to w piżamie piesa pod pachę i do ogrodu bo zanim się ubrałam to już była kałuża.doła mam głównie z powodu domu,dom jest trochę stary[z lat 60]stał 3 lata pusty i nieogrzewany no i teraz wylazła mi pleśń na ścianach,głównie w kątach na górze w tych które wychodzą na zewnątrz.piszę to wszystko bo może ktoś z was zna się na tym,co się z tym robi? Quote
akrim Posted January 24, 2006 Posted January 24, 2006 dołączam się do zdołowanych:z powodu zimna i przyszłych rachunków do płacenia, i opinii pań z Zk na temat Duni:za gruba,za mała głowa za krótki ogon, za jasny nos.A w Krakowie otrzymała ocenę wielce obiecująca. Hodowczyni radzi nie martwić się na zapas.Dobrze że chociaż jest zdrowa-choć jak widzę ją leżącą na śniegu na mrozie-17- to mi ciarki przechodzą po plecach.Ale ona albo blisko kominka albo na śniegu:crazyeye: Wczoraj została sama w domu na 5 godzin i nic nie zmalowała.Więc dziś mam nadzieje że też tak będzie choć 2 godziny dłużej. Quote
HanBie Posted January 26, 2006 Posted January 26, 2006 usłyszałam dzisiaj,że podhalany to alergiczne psy:-o czy to jakaś następna bzdura na temat tych psów:roll: Quote
Camara Posted January 26, 2006 Posted January 26, 2006 HanBie napisał(a):usłyszałam dzisiaj,że podhalany to alergiczne psy:-o czy to jakaś następna bzdura na temat tych psów:roll: no to ja już nie żyje :crazyeye: jestem alergikiem wzorcowym, wszystko mnie uczula i mam całoroczny katar sienny + 2 podhalany... z tym, że katar odkąd pamiętam a białasy od 2 lat :cool3: :lol: jak na trupa to czuję się całkiem dobrze... :cool1: no oprócz doła jak rów mariański :-( mojej podopiecznej Galinki dalej nikt nie chce :placz: tak, ze prosze mnie dopisać do listy zdołowanych.. lista dołujących tematów: moje podhalany nie dość, że nie wystawowe to jeszcze nie rasowe :evil_lol: obecnie mają różowe nosy Borys jest za chudy Belcia jest urwisem zamarzł mi samochód jak zobaczę rachunek za ogrzewanie to padnę na zawał coś chyba pominęłam... :eviltong: basia... to ja tak wprost zapytam bo już niejednokrotnie zauważyłam, że najprostsze metody diagnostyki są najlepsze - jakie qupy robi Luna? Bo jeżeli jasne lub z taką otoczką śluzową, to faktycznie może być coś z trzustką (lub wątrobą). Jeżeli nie ma takich objawów, to raczej powodów chudnięcia trzeba szukać gdzie indziej... i jeszcze jedno. Robiłaś analizę krwi w lab. dla zwierzaków, czy ludzkim? To też ważne, bo niestety użycie "ludzkich" odczynników przekłamuje obraz krwi. Nasz wet uczulał nas na to, jak robiłam badania Czarkowi. Quote
dorinia Posted January 27, 2006 Posted January 27, 2006 co do alergi:moja córka jest alergikiem[teraz jest w trakcie odczulania]uczulona na trawy,zboża,drzewa itd.mamy w domu kota-na sierść kota też wyszło jej uczylenie ale jeszcze żyje,na sierść psa nie robiliśmy testu-ale nie widzę nasilenia objawów jak zamieszkał u nas Baca.natomiast ludzie powinni się zastanowić zanim przyjmą psa do siebie[to nie dotyczy ciebie HanBie]alergolog mi opowiedał że pewien ojciec na wiadomość że dziecko jest uczulone na sierść psa powiedział''trzeba zastrzelić psa'':evilbat: :evil: Quote
akrim Posted January 27, 2006 Posted January 27, 2006 HanBie napisał(a):usłyszałam dzisiaj,że podhalany to alergiczne psy:-o czy to jakaś następna bzdura na temat tych psów:roll: ja zrozumiałam pytanie trochę inaczej od camary i dorinii:czy podhalany są alergikami tzn czy łatwo uczulają się na karmę, trawy,kosmetyki. Jeżeli o to chodziło to nie mam doświadczenia bo mam OP od pół roku ale nie zauważyłam uczulenia w/w rzeczy. A co do alergii to sama też ją mam:na KOTA, na pyłki, grzyby,pleśnie, metale ale na psa nie robiłam testów ani nie zauważyłam nasilonych objawów Quote
dorinia Posted January 27, 2006 Posted January 27, 2006 Masz rację Akrim,teraz to przeczytałam to na spokojnie i chyba chodzi o to czy psy mają skłonności do alergi,Baca nie ma!przez te pare miesięcy które jest z nami przeżyłam 1 biegunkę,którą szybko wyleczyłam sama,innych objawów nie stwierdzam!:shake: Quote
HanBie Posted January 27, 2006 Posted January 27, 2006 faktycznie chodziło mi o psa.Znajoma jak się dowiedziała,że kupuję podhalana ,to mi odradzała opowiadając o alergi,że robią im się łyse place i różne tam takie i najlepiej żebym sobie kupiła azjata,ale ja jestem na 500% zdecydowana. Quote
HanBie Posted January 27, 2006 Posted January 27, 2006 A jak samopoczucie...doły macie za sobą:lol: luty krótki a w marcu już pachnie wiosną:multi: :multi: Quote
basia Posted January 27, 2006 Posted January 27, 2006 Co do alergi to nasz wet jest specem dermatologiem i co rusz znajduje u Luny jakieś uczulenia. Oseobiście uważam, że jesy nawiedziony i ignoruje jego wymyślone moim zdaniem uczulenia :razz: basia... to ja tak wprost zapytam bo już niejednokrotnie zauważyłam, że najprostsze metody diagnostyki są najlepsze - jakie qupy robi Luna? Bo jeżeli jasne lub z taką otoczką śluzową, to faktycznie może być coś z trzustką (lub wątrobą). Jeżeli nie ma takich objawów, to raczej powodów chudnięcia trzeba szukać gdzie indziej... i jeszcze jedno. Robiłaś analizę krwi w lab. dla zwierzaków, czy ludzkim? To też ważne, bo niestety użycie "ludzkich" odczynników przekłamuje obraz krwi. Nasz wet uczulał nas na to, jak robiłam badania Czarkowi. Lunkowe bobki juz oglądało kilku wetów. Wiesz, są różne i czasami nawet takie śluzowate oraz co gorsza pojawia się krew :shake: Badania krwi były wykonywane w laboratorium ludzkim. Szczerze powiem, że nie spotkałam się z takim wyłącznie dla zwierząt. Jednak laborantka przyjmująca zlecenie wiedziała, że to od psa i policzyła mnie znacznie drożej niż za ludzkie badania. Może właśnie dlatego, że używano innych odczynników? Niestety tego nie wiem. Zapytam przy okazji. Powiem szczerze, że przestałam się już przejmowac rewelacjami lekarzy na temat Lunki. Zrobie jeszcze kilka badań, które zasugerował wet z Wrocka i zobaczymy. Na moje oko Lunka wygląda teraz z dnia na dzień lepiej, a jedyne co się zmieniło to nieco zmieniłam jej dietę, ale na taką wymyśloną przeze mnie :diabloti: Quote
basia Posted January 27, 2006 Posted January 27, 2006 mojej podopiecznej Galinki dalej nikt nie chce :placz: tak, ze prosze mnie dopisać do listy zdołowanych.. Właśnie mi się przypomniało, że jak szukaliśmy domów do psów pani S., to odezwała się do mnie hodowczyny "Na Góralsko Nute" i zaproponowała umieszczenie ewentualnych podhalanów szukających nowego domu, na swojej stronie. Camara, może warto spróbowac i napisać do niej?!! Quote
dorinia Posted January 27, 2006 Posted January 27, 2006 Basiu,o ile dobrze wiem to krew w stolcu świerza świadczy o problemach z dolnym odcinkiem układu pokarmowego,natomiast czarne stolce to może być podkrwawiający żołądek-te zasady dotyczą ludzi ale u psów chyba może być podobnie-na psach się mniej znam;) ,może zbadaj w tym kierunku no i jeszcze ważne czy nie ma anemi,jest jeszcze takie badanie kału na krew utajoną które też może wiele wyjaśnić. Quote
dorinia Posted January 27, 2006 Posted January 27, 2006 zapomniałam odpowiedzieć HanBie-moje doły chyba skończą się jak wygram w totolotka i zrobię porządek z tym cholernym domem,okazało się że piec co-do wymiany,okna nowe a nieszczelne:placz: uff..chyba masz rację jak zacznie się wiosna to będzie lepiej''z wiosną nadzieje rosną'':evilgrin: Quote
akrim Posted January 27, 2006 Posted January 27, 2006 a moje doły może się skończą po wystawie w Bygdoszczy.Na razie odchudzamy się /obie/ - to chociaż to jest w mojej mocy, choć nie uważam żeby było tak źle z Dunią-waży 34 kilo.To dużo na 9 m-czną sukę? Jak myślicie kąpać ją przed wystawą czy użyć jakiegoś środka na sucho czy tylko wyczesać? Ostatnio kąpałam ją w październiku. Quote
Recommended Posts