Białe Szczęście Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 "[quote name='halanka']Dlaczego na stronach hodowlanych ( nie tylko owczarków podhalańskich, ale akurat one mnie interesują ), w rodowodach psów nie ma często, gęsto adnotacji co do prześwietleń na dysplazję ich rodziców, dziadków. Wydaje mi się, że hodowla posiadająca stronę www, powinna na niej zamieszczać konkretne, rzetelne i jasne informacje. ( czyli także o braku badan) " Halanko - dzięki za uwagę, sama postaram się uzupełnić rodowód Jagódki o wyniki badania w kierunku dysplazji. "Pytam o to, bo dyskusja o dysplazji w tym watku wzbudziła mój niepokój. Bardzo marzymy o podhalanie, ale jednocześnie niepokoi duza liczba, w populacji polskich owczarków podhalańskich, psów o niejasnym pochodzeniu. " To oczywiście wiąże się z wpisywaniem podhalanów do KW. Metoda zastosowana w hodowli tej rasy w celu zwiększenia liczebności i różnorodności populacji (tej zarejestrowanej). Dlaczego zaniepokoiła Cię dyskusja o dysplazji? W tym kierunku badane i selekcjonowane są z reguły wszystkie rasy duże, olbrzymie, szybkorosnące. Musimy się zmagać z tym problemem i już. A nie jest on łatwy, jeśli przyjrzałaś się dyskusji. (Wyniki "A" u obojga rodziców wcale nie gwarantują, że dysplazji nie będzie.) Nie przerażaj się, mimo to warto mieć podhalana ;-) Quote
basia Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 Nie przerażaj się, mimo to warto mieć podhalana Jasne, że warto :multi: Quote
HanBie Posted March 29, 2006 Posted March 29, 2006 już nie będę miała swojego pieska:placz: piszę ku przestrodze dla przyszłych właścicieli:shake: że jeżel zamówiliście psa to nie koniecznie musicie go mieć!!!!ja byłam pierwsza na liście i nie mama:mad: :mad: otóż pani Joasia/chyba wszyscy wiedzą o kim piszę/sprzedawała te same psy co inna pani z innej hodowli:cool3: nie powiadomiła mnie o szczeniakach/wysłała meila jak byłam w Wiśle/nie miałam dostępu do internetu i chyba bardzo się cieszyła że nie odpowiadam:shake: a miała dwa numery telefonu komórkę i stacjonarny,jestem tak wściekła,że słów mi brak!! Quote
Białe Szczęście Posted March 29, 2006 Posted March 29, 2006 Hanbie Bidulo!!!!!! DZIEWCZYNY - trzeba zorganizować Hanbie psa! I to prędko! Elu, co z tym przyszłym miotem po Twoim Harnasiu? Hanbie, polecam, napewno będą (tfu tfu) extra klasa, pierwej sort! Suczka czy piesek? I don't worry ! Nie Ty pierwsza i nie ostatnia padłaś ofiarą :mad: .... ciiiiii ;) Quote
akrim Posted March 29, 2006 Posted March 29, 2006 halanka napisał(a):Dlaczego na stronach hodowlanych ( nie tylko owczarków podhalańskich, ale akurat one mnie interesują ), w rodowodach psów nie ma często, gęsto adnotacji co do prześwietleń na dysplazję ich rodziców, dziadków. Pytam o to, bo dyskusja o dysplazji w tym watku wzbudziła mój niepokój. Bardzo marzymy o podhalanie, ale jednocześnie niepokoi duza liczba, w populacji polskich owczarków podhalańskich, psów o niejasnym pochodzeniu. A może znów się mylę..może te naturalne podhalany są lepsze od hodowlanych ? witaj halanka.Ja mam sukę z KW tzn."o niejasnym pochodzeniu"-znam tylko jej rodziców.Świadomie się zdecydowałam tzn.zostałam uprzedzona w ZK jak i u hodowcy "że nie wiadomo co z niej wyrośnie".Ale nie żałuję.Jak narazie nie ma chorych stawów /rodzice A choć w rodowodzie zapomnieli dopisać przy matce/ nos i wargi czarne, oczy nie od bernardyna.No może ogon za krótki,choć sięga stawu skokowego, ale być może jeszcze urośnie.Chcę ją wystawiać i być może rozmnożyć.Ale najważniejsze to to że CHCIAŁAM MIEĆ OWCZARKA PODHALAŃSKIEGO DO KOCHANIA.NAWET JAKBY WYROSŁO Z NIEJ NIE WIADOMO CO. Quote
HanBie Posted March 29, 2006 Posted March 29, 2006 dzięki za dobre słowa:lol: od razu mi lepiej:lol: Quote
akrim Posted March 29, 2006 Posted March 29, 2006 HanBie napisał(a):dzięki za dobre słowa:lol: od razu mi lepiej:lol: HanBie co się odwlecze to nie uciecze. Ja tez miałam zamówioną suczkę i ..urodził się 1 szczeniur i to chłopak. Quote
akrim Posted March 29, 2006 Posted March 29, 2006 Białe szczęście przeczytałam na twojej stronie że jedna suczka po Bacy mieszka w Gdańsku.Mogłabyś podać mi namiary na właścicieli.Moja Dunia też jest po Bacy, chciałabym pogadać a może się spotkać? Quote
Tutami Posted March 29, 2006 Posted March 29, 2006 HanBie Jak chcesz szczylka to mam ale już podhowane pisz na maila [email protected] Asia spuśąciła pieski mnie też podłapując kupca na takst młodsze to lepsze:mad: Quote
Tutami Posted March 29, 2006 Posted March 29, 2006 Akrim A jeśli to nie tajemnica z jakiej hodowli jest twoja psica? Quote
HanBie Posted March 29, 2006 Posted March 29, 2006 Tutami serdeczne dzięki,ale przed majem nie mogę wziąć,bo mam już opłacony wyjazd do Zakopanego a pozatym chciałam takiego malutkiego:lol: i dlatego taka jestem zła,bo to było wszystko wyliczone w czasie/miałam go zabrać w drodze powrotnej/ jeszcze raz dziękuję:multi: Quote
ELŻBIETA Posted March 29, 2006 Posted March 29, 2006 Białe Szczęście napisał(a):Hanbie Bidulo!!!!!! DZIEWCZYNY - trzeba zorganizować Hanbie psa! I to prędko! Elu, co z tym przyszłym miotem po Twoim Harnasiu? Hanbie, polecam, napewno będą (tfu tfu) extra klasa, pierwej sort! Suczka czy piesek? I don't worry ! Nie Ty pierwsza i nie ostatnia padłaś ofiarą :mad: .... ciiiiii ;) Magda będę dopiero wiedzieć w kwietniu czy suczka jest w ciąży,sama wiesz jak to jest z tymi kryciami:placz: ,ale dzięki za "reklamę":lol: :lol: Quote
ELŻBIETA Posted March 29, 2006 Posted March 29, 2006 HanBie napisał(a):już nie będę miała swojego pieska:placz: piszę ku przestrodze dla przyszłych właścicieli:shake: że jeżel zamówiliście psa to nie koniecznie musicie go mieć!!!!ja byłam pierwsza na liście i nie mama:mad: :mad: otóż pani Joasia/chyba wszyscy wiedzą o kim piszę/sprzedawała te same psy co inna pani z innej hodowli:cool3: nie powiadomiła mnie o szczeniakach/wysłała meila jak byłam w Wiśle/nie miałam dostępu do internetu i chyba bardzo się cieszyła że nie odpowiadam:shake: a miała dwa numery telefonu komórkę i stacjonarny,jestem tak wściekła,że słów mi brak!! HAN BIE beż "nerwówki":razz: ,poszperaj na stronach,napewno coś znajdziesz,z tego co wiem,to troszkę suk było krytych,więc może znajdziesz coś dla siebie....:multi: ,jak koniecznie chceswz mieć "maluszka":lol: Quote
Tutami Posted March 29, 2006 Posted March 29, 2006 Nie ma za co:lol: A nie da się ukryć że malutkie to one nie są! Jakbyś jednak nic nie znalazła w co wątpię:cool3: to akurat termin nie robi mi różnicy jak tyle siedziały u mnie to miesiąc czy dwa nie robi mi różnicy. Ela dlaczego nie byłaś w katowicach? Wiesz że znów jesteś prababcią po Turciu 12! sztuk. Dzieciorób jak dziadziuś:evil_lol: ? Quote
Tutami Posted March 29, 2006 Posted March 29, 2006 Sliczny no nie? A tak na marginesie to Asia właśnie w Ofenburgu zrobiła to czego ja nie robię czyli wystawiła sukę z cieczką! No przecież wiadomo że pies zgłupieje.:angryy: Ja w sumie też mogłam przywieźć Ruśkę do katowic nad Dudusiem bym zapanowała a reszta miałaby po wystawie bo akurat do krycia sie pznna nadawała:shake: no absurd totalny.:crazyeye: nie wiem jak tak można. Quote
da-NUTKA Posted March 29, 2006 Posted March 29, 2006 Han-bie, współczuję bardzo, nie wiem, co powiedzieć. Mam nadzieję, że gdzieś tam czeka jednak na Ciebie Twój wymarzony podhalaniaczek. Danka Quote
HanBie Posted March 30, 2006 Posted March 30, 2006 dziewczyny jesteście cudowne:multi: :multi: :multi: dziękuję za wszystkie słowa pociechy:lol: Quote
Białe Szczęście Posted March 30, 2006 Posted March 30, 2006 Hanbie, tak miało być i już. Ciekawe, co Ci teraz życie przyniesie za niespodziankę ;) Zobaczysz, los tak chciał, będzie dobrze!!!! Quote
da-NUTKA Posted March 30, 2006 Posted March 30, 2006 A to Basterek troche nieprzytomny po powrocie ze szkolenia. Różowy nosek, w dodatku jeszcze strasznie obdarty, bo Bastuś ciągle próbował ściągnąć halter. A ta śliczna ściana o odrapane drzwi :mad: to oczywiście dzieło szczeniaczka - Bastuś umie sam sobie ładnie otworzyć drzwi na balkon, a że czasem łapka mu się obsunie na ścianę :shake: . Danka Quote
Tutami Posted March 30, 2006 Posted March 30, 2006 :lol: No łepek trypowo podhalański i nawet całkiem ładny nie wiem jak wygląda w pozycji stojącej bo te brązy to błoto jak sądzę;) Ale ze zdjęcia powiedziałabym że podhalan. A co to pies czy suńka i w jakim wieku na oko pytam bo jak coś to rozpuszczę wici żeby maleńsywo za długo w schronisku nie siedziało. Quote
dorinia Posted March 30, 2006 Posted March 30, 2006 elżbieta!ten pies jest cudny aż mi szczęka opadła! ale to zdjęcie które zamieściła camara-boże!az mi serce ścisnęło,jakie smutne oczy,może znajdziemy jakiś domek co?camara ty jesteś w tych sprawach czarodziejką użyj swej mocy! danutko,Basterek zdizwiony jakiś''co ona jeszcze chce?"a oto ja Bacuś!uśmiecham się do was dziewczyny! Quote
Camara Posted March 30, 2006 Posted March 30, 2006 dorinia - uśmiech Bacusia... no sama słodycz :loveu: a to uśmiech mojej strzygi (z umamlanymi przez Borysa uszami) ;) o psie z Łodzi jeszcze nic nie wiem, dziś go wypatrzyłam. Siedzi w izolatce. Pisałam prośbę o jakieś informacje, ale w schronisku panuje zaraza (kaszel kennelowy) i trudno doprosić się o cokolwiek nt. psów :shake: a z tą czarodziejską mocą... ech... chciałabym :roll: szczególnie jeśli chodzi o białasy :-( trudno znależć im domy... nie wiem dlaczego, ale zdecydowanie łatwiej "idą" dorosłe kaukazy:niewiem: Dlatego z utęsknieniem czekam na taką profesjonalną :lol: stronę o podhalanach, (może obalą się "złe" mity?) - z kącikiem adopcyjnym!!!! Quote
Tutami Posted March 30, 2006 Posted March 30, 2006 dorinia ale jesteś be:eviltong: To cudo to mój przydomek a wszystkie pochwały dostają się eli co za niesprawiedliwość. A tak dla niewtajemniczonych to Ch.Lux.REDYK Spiska Watra a taka ładna kulka z niego była:p Quote
Białe Szczęście Posted March 31, 2006 Posted March 31, 2006 Nie robię tego, żeby się Wam podlizać, czy na odczepne :p No dobra, zajefajny ten Redyk. Moje gratulacje dla hodowczyni. No bo co Harnaś moze za to, ze takie ładne dzieci robi?? Oczywiście Elu Twoja też w tym duża zasługa, bo pokazywać, wychować i dbać o psa to dużo dużo pracy. I chwała Ci za to, że go nie zamknęłaś u siebie w domu przed światem ( np. w odróżnieniu od niektórych z kujawsko-pomorskiego :razz: ) . A teraz czas na Redyka - niech robi karierę. Dziwicie się dlaczego nikt nie zareagował i nie pochwalił tego cudaka? ZAZDROSZCZĄ MAŁPY JEDNE ;) Z zazdrości nie pochwalę też Strzygi i Basterka :lol: Co za dużo to niezdrowo. I tak już za dużo namaśliłam.. ble. ;) Jak nauczę się wstawiać fotki to pokażę Wam Jagódkę i mi się odwdzięczycie, hehe! Quote
Recommended Posts