Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

do wyzelka to naprawde podobny :)
moj maluch byl b. podobny jak byl maly, no moze mial krotsze uszka, ale mial mega grube lapy, wszyscy mowili, ze bedzie z niego wielki pies, a wyrosl na 12 kilowgo czarnucha ktory ma ok. 34-6 cm w kłębie
a co do choroby to tak jak ktos juz radzil - najlepiej bedzie, gdy skonsultujesz się jeszcze z kilkoma wetami :)

Posted

Fido właśnie wszedł w okres kiedy to sam nie potrafi się już bawić- więc siada koło mnie i szczeka- nawet przytarga jakąś zabawkę ....
I muszę go zabawiać , a sunia leży i patrzy...
Kiedy z nią chce sie pobawić i tak mały jest zawsze pierwszy i wiesza się suńce u fafli albo za ogon ...

Posted

Na poprzednim zdjęciu może nie widać, bo w głębokim śniegu stoi, a na tym leży, ale ma z 70 cm w kłębie i waży 40kg:) więc szukam pomiędzy dużymi rasami raczej...

[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images31.fotosik.pl/118/d8666f18e2d4e454.jpg[/IMG][/URL]

Posted

[quote name='Czarna_Owieczka']Może ma coś z owczarka środkowoazjatyckiego, owczarka kaukaskiego, owczarka z sarplaniny (sarplaninac) ? :oops:[/quote]
mi też na początku się skojarzyło z owczarkirm środkowoazjatyckim. Ma też cos z leonbergera i ogólnie jest przepięknym miśkiem:)

Posted

wg. mnie ma dużo z kaukaza i troszkę mniej z leonka (leonbergera), jakiś też może się tam wkradł owczarek środkowo-azjatycki, bo u nich chyba dośc często taka maśc jest spotykana...:cool3:

Posted

Dla mnie to Leonberger
[URL]http://images.google.pl/images?gbv=2&svnum=10&hl=pl&q=Leonberger[/URL]
Eurasier
[URL]http://images.google.pl/images?hl=pl&q=Eurasier&gbv=2[/URL]
i trochę kaukaz
[URL]http://images.google.pl/images?q=Kaukaz+owczarek+kaukaski&gbv=2&ndsp=18&svnum=10&hl=pl&start=0&sa=N[/URL]

Posted

Szybkie pytanie do dogomaniaków:
Mam w domu 8tygodniowego szczeniaczka, dzisiaj dopiero do mnie przyszedł. Jutro chciała mnie odwiedzić znajoma, która ma starszego psa i mamy właśnie obiekcje, czy nie przyniesie ona jakichś bakterii od swojego psa lub innych, obcych... Czy można zaprosić znajomą, czy lepiej poczekać do zakończenia kwarantanny? :roll:

Posted

jak na mój gust - jesli jej pies jest szczepiony i zdrowy, to luz ;)
uwaga na buty - niech znajoma zdejmie buty i psiur nie ma z nimi kontaktu :) [to samo dotyczy twoich butow, z dworu mozna przyniesc rozne cuda ;)]
ja tego sie trzymalam, moj klusek mial gosci w czasie kwarantanny i nic nie zlapal :)

Posted

[quote name='pauli_lodz']jak na mój gust - jesli jej pies jest szczepiony i zdrowy, to luz ;)
uwaga na buty - niech znajoma zdejmie buty i psiur nie ma z nimi kontaktu :) [to samo dotyczy twoich butow, z dworu mozna przyniesc rozne cuda ;)]
ja tego sie trzymalam, moj klusek mial gosci w czasie kwarantanny i nic nie zlapal :)[/quote]

dziękuję :) do mnie już cała pielgrzymka się ustawiła :eviltong: na buty uważamy, są od razu chowane do szafki ;)

Posted

[quote name='grrrond']dziękuję :) do mnie już cała pielgrzymka się ustawiła :eviltong: na buty uważamy, są od razu chowane do szafki ;)[/quote]

[quote name='izmir']Wybaczcie ten wątek- zapewne było już wiele podobnych....
Jednak muszę się doedukować. Ostatniego szczeniaka miałam 6 lat temu- teraz to wielka kula z futra jest i ma 6 lat...
Do czego zmierzam, otóż jakieś 7 tygodni temu wzięliśmy ze schroniska szczeniorka- śliczny maleńki czarnuszek- miał wtedy 5 tygodni- jakiś "człowiek" porzucił go w krzakach na mrozie....
Teraz Fido ma sie całkiem dobrze- jednak wielką niewiadomą dla nas jest to jaki duży urośnie- psiak ma dziś 12 tygodni i waży 4 kilogramy- jak sądzicie jakie będzie wielkości/ jaką wagę osiągnie?
I jeszcze jedno- przepuklina pepkowa- wet powiedział, że trzeba operować gdy mały bedzie miał 4 miesiace- nie za wcześnie ???
Aktualne foto Fida:
[URL="http://img123.imageshack.us/my.php?image=fidotx4.jpg"][IMG]http://img123.imageshack.us/img123/6366/fidotx4.th.jpg[/IMG][/URL]
Czy wasze psy jak były szczenietami potrafiły nadpenąć sobie na ucho?
Fido potrafi :evil_lol:[/quote]
Myślę że z steko słotkiego pieska urośnie coś pomieszane z wyżłem.:lol:

Posted

:dog:Pomocy.Mam małego leonbergera i nie wiem jak go karmić.Narazie karmie go rano i wieczorem.Między posiłkami dostaje malutkie smakołyki.Jest dziewczynką .Nazywa się Sara.Czy dobrze ją karmie?

Posted

Dzięki za pomysły!
Klara przybłąkała się do nas miesiąc temu, w wigilię - zdaje się, że to prezent od prawdziwego św. Mikołaja ;)
Jest słodka, bardzo inteligentna, grzeczna i towarzyska aż do bólu. Jestem w niej totalnie zakochana i chyba możecie mnie zrozumieć :smile:

Posted

[B]Iga z Nuką[/B] malucha powinnaś karmić częściej, ale mniejszymi porcjami.
Karmienie 2 razy dziennie jest odpowiednie dla psa dorosłego, ale szczeniakowi to nie służy.

Musisz też zwrócić uwagę na to żeby po posiłkach mała nie szalała - próbuj ją wyciszyć na jakiś czas - to ma duże znaczenie u molosów, które narażone są na skręt żołądka. (U innych psów niż molosy też oczywiście ma to znaczenie - żeby nie było, że twierdzę, iż tylko u nich ;))

Nie piszesz też czym mała jest karmiona co również ma znaczenie.

Ja osobiście, jeśli chodzi o Leosia (i młodego i starszego) preferowałabym raczej skarmianie jak największej ilości posiłku (oczywiście dziennej racji ;)) w trakcie dnia... Tzn. podczas zabawy, ćwiczeń itp. zastępuje to nagrodę a jednocześnie unika się zbytniego napełnienia brzusia jednorazowo podczas "miskowego" posiłku - A im mniej na raz ładuje się w Leonbergera tym mniejsze jest ryzyko wystąpienia wyżej wymienionego skrętu żołądka.

Pozdrawiam i poproszę o wykizianie od nas psinki :loveu: