Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

moim zdaniem obowiązkiem tej lekarki jest sprowadzenie szczepionki, a nie właściciel będzie jeździł i szukał nie wiadomo gdzie. Przecież w innych lecznicach napewno mają. Trzeba podzwonić i popytać. Przecież na samą szczepionkę można jechać tam gdzie ona będzie, bo każdy wet umie robić zastrzyki:) a przesyłka jest dość ryzykowna, bo po pierwsze ryzyko uszkodzenia fiolki, a po drugie takie rzeczy chyba powinny stać w lodówce.

• Replies 595
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

piechcia15 napisał(a):
moim zdaniem obowiązkiem tej lekarki jest sprowadzenie szczepionki, a nie właściciel będzie jeździł i szukał nie wiadomo gdzie. Przecież w innych lecznicach napewno mają. Trzeba podzwonić i popytać. Przecież na samą szczepionkę można jechać tam gdzie ona będzie, bo każdy wet umie robić zastrzyki:) a przesyłka jest dość ryzykowna, bo po pierwsze ryzyko uszkodzenia fiolki, a po drugie takie rzeczy chyba powinny stać w lodówce.

też tak uważam - no ale jak powie, że nie ma i nie będzie mieć to poszukamy u innych wetów

Posted

estera84 napisał(a):
Myszka dzisiaj wzięła ostatnią tabletkę, po kaszlu ani śladu. Zaraz idziemy do weta, więc zobaczymy ile zapłacimy.
Jeśli chodzi o tą alergie to niestety to nie są to tylko pyłki, do tego dochodzą roztocza, zwierzęta i nie wiem co jeszcze. W tym roku to jakąś masakrę ma z tymi alergiami.
Na tymczas będę mogła przyjmować psiaki, ale na stałe muszę na razie się wstrzymać.

jako "stara alergiczka" opowiem ci swoją historię... :D alergia na pyłki, trawy, KURZ I ROZTOCZE przekraczające wszelkie normy, na kocią sierść także. Kilkakrotne próby odczulania - zero efektu. W domu od 10 lat pies - gdyby wtedy lekarka o tym wiedziała, to by mnie chyba pogoniła z gabinetu.
No ale przechodząc do sedna... U mnie alergia na kocią sierść przestała się ujawniać po kilku miesiącach mieszkania z kotami. Zadziałało to chyba jako autoszczepionka. Jeszcze rok temu każdy dłuższy pobyt u TZa (w domu dwa koty) kończył się kichaniem, swędzącymi oczami itp. Nie było mowy żebym mogła siedzieć koło kota, bo od razu było kichanie. Po jakiś 3-4 mcach mieszkania z 2 kotami alergia się skończyła. Nawet przy czesaniu kotów nie drażni mnie, co kiedyś było nie do pomyślenia.

Może i u Was będzie podobnie :) ?

Aha, u mnie tylko alergeny kurzu i roztocza powodowały duszności. Sierść, pyłki i trawy - katar i zapalenie spojówek. Czy Twój mąż zażywa na stałe jakieś leki? Należałoby zrobić testy alergiczne, które wykażą jakie alergeny uczulają najbardziej.

Posted

Testy musi zrobić bo już dawno nie miał robionych. Dzisiaj był u lekarza i wszystko wskazuje na to, że ma astmę na tle alergicznym. Przypuszczam, że duszności ma właśnie od roztoczy. Od miesiąca zażywa leki na astmę i będzie je zażywał już na stałe. Teraz był trzy dni bez leku i potrafił mieć kilka ataków dziennie. On jest alergikiem od urodzenia- też był wielokrotnie odczulany bezskutecznie. W ostatnich dwóch miesiącach niestety mu się pogorszyło, miał kontakt z jakimś alergenem który wywołał astmę- przynajmniej tak stwierdził lekarz.

Posted

piechcia15 napisał(a):
moim zdaniem obowiązkiem tej lekarki jest sprowadzenie szczepionki, a nie właściciel będzie jeździł i szukał nie wiadomo gdzie..

a ja wam powiem, że sie nie dziwie; kiedyś wet kazał mi kupić lek dla mojego psa - nie pamietam nazwy, ale to były fiolki do zastrzyków, przynieśc do niego a on robił zastrzyki... kupiłam 10 sztuk, wet zrobił 5 zastrzyków - nie dość że ja to kupiłam, to za każdy zastrzyk płaciłam 30 zet, a reszty mi nie oddał

Posted

jambi_ napisał(a):
a ja wam powiem, że sie nie dziwie; kiedyś wet kazał mi kupić lek dla mojego psa - nie pamietam nazwy, ale to były fiolki do zastrzyków, przynieśc do niego a on robił zastrzyki... kupiłam 10 sztuk, wet zrobił 5 zastrzyków - nie dość że ja to kupiłam, to za każdy zastrzyk płaciłam 30 zet, a reszty mi nie oddał

eeekstra!!!!! czysty zysk!!!:angryy:

Posted

malawaszka napisał(a):
eeekstra!!!!! czysty zysk!!!:angryy:

no czysty zysk, bo doprowadził do tego, że przeszłam szybki kurs u zaprzyjaźnionej pielęgniarki i przy następnych razach sama robiłam zastrzyki a kotowi kroplówy...

Posted

jambi no niezłego masz weta:) chyba byłabym u niego jeden i ostatni raz:) mojego weta już tak uelastyczniłam, że większość rzeczy robi i daje mi za darmo:) co miał na mnie zarobić to i tak zarobił przez kilka lat:) a jak będzie trzeba to wie komu można dodać do rachunku:):evil_lol::evil_lol:

Posted

piechcia15 napisał(a):
jambi no niezłego masz weta:) chyba byłabym u niego jeden i ostatni raz:) mojego weta już tak uelastyczniłam, że większość rzeczy robi i daje mi za darmo:) co miał na mnie zarobić to i tak zarobił przez kilka lat:) a jak będzie trzeba to wie komu można dodać do rachunku:):evil_lol::evil_lol:

no właśnie juz go nie mam... :) ale ten zrobił mnie 2 razy... dałam mu drugą szansę ;) no co? każdemu trzeba dać, a ten drugi raz był jeszcze lepszy...
tylko tym razem nie chodziło o kasę
nie chcę zaśmiecać wątku myszki więc w skrócie: moja sucz miała RTG głowy, dostała do niego narkozę, potem wybudzacza, potem wizyta u mojego weta, który oglądał RTG, potem on jej coś dał a potem sucz dostała ataku, walnęło nią o podłogę, zaczęlo trząść, białka wywalone a Pan weterynarz złapał mnie za ramię i wydukał "niech pani coś zrobi".......
nie zabiłam. płakałam jak bóbr, śmiałam się jak debil, obie te rzeczy razem, powiedziałam "k***a", zabrałam psa i wyszłam

Posted

Byliśmy dzisiaj u weta, ale szczepionki jeszcze nie dowieźli, w tym tygodniu na pewno ma być. Jutro będę dzwonić czy już jest.
Paczka już doszła, dzisiaj wykąpię Myszkę. Mam jeszcze pytanie. Co robimy ze sterylką Myszki?

Posted

jeszcze trzeba poczekać ze sterylką bo dopiero była przeziębiona i brała antybiotyk - no i teraz ta szczepionka będzie więc zapytaj jutro weta czy można sterylizować bo wydaje mi się że co za dużo na raz to niezdrowo

potem jak wszystko będzie OK, to trzeba by zrobić jej EKG i jesli będzie ok to możemy robić sterylkę

Posted

Czytam i aż własnym oczom nie wierzę :crazyeye: Nigdy nie zdarzyło mi się być u mojego weta i znaleźć się w sytuacji, że brak jakiejś szczepionki albo leku. No ale może to jakaś rzadko stosowana szczepionka, którą ma dostać Myszka :roll:

Posted

a czy ona nie jest za stara na takie numery?mówię o sterylce?ja bym sie chyba trochę bała, jednak to nie jest jakaś młoda psina:( to może jeśli już kiedyś tam będzie usypiana do zabiegu to porządek w zębach niech jej zrobią.

Posted

nie jest raczej za stara - przed ew. zabiegiem robi się badanie czy serce jest w porządku - jak będa jakiekolwiek przeciwwskazania to jasna sprawa, że sterylki nie będzie a narkoza do czyszczenia zębów taka sama jak do sterylki, ale nie wiem czy da się to za jednym razem bo weci nie chca tego razem robić - przy sterylce muszą być sterylne warunki, a z zębów leci masa bakterii

Posted

malawaszka napisał(a):
nie jest raczej za stara - przed ew. zabiegiem robi się badanie czy serce jest w porządku - jak będa jakiekolwiek przeciwwskazania to jasna sprawa, że sterylki nie będzie a narkoza do czyszczenia zębów taka sama jak do sterylki, ale nie wiem czy da się to za jednym razem bo weci nie chca tego razem robić - przy sterylce muszą być sterylne warunki, a z zębów leci masa bakterii

Święta racja! I broń Boże, nie róbcie czyszczenia zębów przy sterylce, bo rezultat może być tragiczny:shake:

Posted

sybisia napisał(a):
Święta racja! I broń Boże, nie róbcie czyszczenia zębów przy sterylce, bo rezultat może być tragiczny:shake:

Dokładnie moja sunia chyba przez to odeszła za TM

Posted

Byłam dzisiaj u weterynarza, Myszka dostała ostatnią dawkę biocanu- zapłaciłyśmy 45zł. Jeśli chodzi o sterylkę wet powiedział żeby odczekać min 3 tygodnie i polecił wcześniej zrobić UKG. Malawaszka a ty chyba robiłaś Myszce badania krwi? Jak tak to kiedy będziesz miała wyniki?
Tak po za tym to u nas wszystko ok. Myszka u weta była dzielna, ładnie dała się zaszczepić.
Nemo też powoli dochodzi do siebie, coraz więcej zaczyna się ruszać. Nawet Myszka próbowała zachęcać go dzisiaj do zabawy, ale jak na razie nie miał ochoty.