jogi Posted June 25, 2010 Posted June 25, 2010 a cóż to za porażająca brednia Głosy społeczeństwa? jakie? Ochrona zycia poczetego psiego. Toz to już jakaś paranoja jest. Co ty chcesz chronić szczeniaczki, jak tysiące psów rocznie usypianych jest z powodu przepełnienia schronisk. Nie wspomnę o chowie przemysłowym, świń, drobiu, krów. to Cie nie boli? Psiejskie zycie poczete będziesz chronić. No to już wymiękłam. Dla wiadomości ogólniej nie jestem zwiazana z żadną organizacją i niczyim poplecznikiem nie jestem. jestem trzeźwo myslącym człowiekim, lekarzem weterynarii i osobą czynnie działającą w walce z bezdomnością zwierząt w Polsce. Sterylizująca wszystko co mi wpadnie w ręce!
medar Posted June 25, 2010 Posted June 25, 2010 Bo SeeElite zapomniała napisać, że cytuje samą siebie . Trzeci wpis .. [URL]http://www.chrzanowski.glos24.pl/natura/brakuje-slow/c_3/[/URL]
SeeElite Posted June 25, 2010 Posted June 25, 2010 Powiem tylko tyle, nie dajcie sobie wmówić, że wszyscy myślą tak jak oni. Pech chciał, że akurat tytaj na dogomanii zebrały się osoby o podobnych przekonaniach i nie mam nic przeciwko ale nie takimi metodami. Jestem z wami i masa osób, która boi się odezwać ze strachu przed nagonką. Dlatego właśnie tytuł artykułu był: [URL]http://img37.imageshack.us/img37/6914/obraz444.jpg[/URL] Pozdrowienia dla Moda;):bye:
medar Posted June 25, 2010 Posted June 25, 2010 [quote name='SeeElite']Powiem tylko tyle, nie dajcie sobie wmówić, że wszyscy myślą tak jak oni. Pech chciał, że akurat tytaj na dogomanii zebrały się osoby o podobnych przekonaniach i nie mam nic przeciwko ale nie takimi metodami. Jestem z wami i masa osób, która boi się odezwać ze strachu przed nagonką. Dlatego właśnie tytuł artykułu był: [URL]http://img37.imageshack.us/img37/6914/obraz444.jpg[/URL] Pozdrowienia dla Moda;):bye:[/QUOTE] Jawne lekceważenie regulaminu, a co za tym idzie uczestników forum dogomani i moderatorów. Ban dożywotni na wszystkich nickach !
bea_m Posted June 25, 2010 Posted June 25, 2010 Mam nadzieję że nigdy nie będę musiała podjąć decyzji "za czy przeciw" o zamordowaniu szczeniaków tylko dlatego że trafiły w moje ręce. To jest tragedia zarówno dla zwierząt jak i osób decydujących. Nie wiem jak bym się zachowała więc nie próbuję ocenić postawy zwolenników ani przeciwników takliego procederu. Brrrrrrr Wierzę że walka z bezdomnością może mieć inne oblicze. Sterylizacja, kastarcja, uświadamianie ludzi żeby nie rozmnażali, walka z pseudohodowlami . To jest to. Prewencja ponad śmierć. Ps. na dogo są wyspecjalizowane MAMKI które sztucznie wychowują całe mioty i szukają dla nich domy. Dlaczego TE KOBIETY O WIELKIM SERCU NIE SĄ LINCZOWANE a ten miot niejedna osoba z tego wątku utopiła te szczeniaki w typie boksera w kuble pełnym nieczystości?
kahoona Posted June 25, 2010 Posted June 25, 2010 [quote name='SeeElite']Powiem tylko tyle, nie dajcie sobie wmówić, że wszyscy myślą tak jak oni. Pech chciał, że akurat tytaj na dogomanii zebrały się osoby o podobnych przekonaniach i nie mam nic przeciwko ale nie takimi metodami. Jestem z wami i masa osób, która boi się odezwać ze strachu przed nagonką. Dlatego właśnie tytuł artykułu był: [URL]http://img37.imageshack.us/img37/6914/obraz444.jpg[/URL] Pozdrowienia dla Moda;):bye:[/QUOTE] no, ale lans Iwonko, nie wstyd Ci się tak bezczelnie promować kosztem zwierząt? na zdjęciach szału nie ma to ideę lansujesz? a dlaczego odchodzisz od tematu?
Ada-jeje Posted June 25, 2010 Posted June 25, 2010 wellington;Czy jakas fundacja pro-zwierzeca ma w statucie wyraznie napisane usypianie slepych miotow czy jest to za 'drastyczne' ? Czesto jest napisane "walka z bezdomnoscia" ale to jest elastyczne pojecie. Kazda org. pro zwierzeca opiera sie na ustawie o ochronie zwierzat, i ma napisane w statucie "walka z bezdomnoscia" Masz racje ze jest to pojecie elastyczne, gdyz nie chodzi tylko o usypianie slepych miotow ale rowniez o szukanie nowych domow dla bezdomniakow, kastracje/sterylizacje. Dla wielu z nas jest to oczywiste i nie trzeba tego rozdrabniac.
wellington Posted June 25, 2010 Posted June 25, 2010 [quote name='Ada-jeje'] Kazda org. pro zwierzeca opiera sie na ustawie o ochronie zwierzat, i ma napisane w statucie "walka z bezdomnoscia" Masz racje ze jest to pojecie elastyczne, gdyz nie chodzi tylko o usypianie slepych miotow ale rowniez o szukanie nowych domow dla bezdomniakow, kastracje/sterylizacje. Dla wielu z nas jest to oczywiste i nie trzeba tego rozdrabniac.[/QUOTE] Oczywiscie , walka z bezdomnoscia odbywa sie na wielu frontach, ale mnie chodzilo konkretnie o takie a nie inne sformulowanie w statutach : "usypianie slepych miotow". Pytam sie dlatego, bo rzeczywiscie jest to wyjatkowo drazliwy temat i zastanawiam sie czy wpisanie w statutach wyrazu o usypianiu mogloby n.p. wiele osob naklonic do tego zeby te fundacje nie wspierac tylko i wylacznie z tego powodu. Natomiast innych mogloby takie wyrazne = odwazne okreslenie sposobu walki z bezdomnoscia przekonac do wspierania wlasnie tej a nie innej fundacji.
zerduszko Posted June 25, 2010 Posted June 25, 2010 [quote name='SeeElite']Jeżeli ktoś w sposób świadomy i odpowiedzialny bierze na siebie odpowiedzialność za dany miot Animalsi mają obowiązek to uszanować. Wszystkie inne zachowania są wręcz niedopuszczalne w cywilizowanym społeczeństwie. [/QUOTE] Niech bierze- również FINANSOWĄ!
Ada-jeje Posted June 25, 2010 Posted June 25, 2010 Nie zauwazylam zeby ktoras z org. cytowala w statucie ustawe o ochronie zwierzat. Mimo to osmiele sie napisac: ile kasy bedzie kosztowac te 10 szczeniat? Nie dosyc ze zwiekszyla sie populacja zwierzat, to jeszcze tej kasy zabraklo na kastracje/sterylizacje wlasnie zeby mozna bylo uniknac usypiania slepych miotow.
Sylwia i Ares Posted June 25, 2010 Posted June 25, 2010 [quote name='zerduszko']Niech bierze- również FINANSOWĄ![/QUOTE] Święta prawda. Popieram w 100%. Skoro zdecydowali się zostawić te sceniocki to niech je finansują... Bo ja nie widzę różnicy między pseudo-hodowlą, a taką organizacją która przyzwala napowiększanie grupy bezdomnych psów w Polsce. Poprawka widzę 2 różnice - pseudo-hodowca nie prosiłby o wsparcie na szczenięta, ale za to je sprzeda, a fundacja prosi o pieniądze na szczenięta ale je oddaje. Suma sumarum, budżet wychodzi na zero
SeeElite Posted June 26, 2010 Posted June 26, 2010 [quote name='Sylwia i Ares']Święta prawda. Popieram w 100%. Skoro zdecydowali się zostawić te sceniocki to niech je finansują... [/QUOTE] Przelewam na konto bokserków 50zł! prosze konto na maila [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL]. Ani ja ani napewno inni, którzy wcześniej chcieli na początku wątku udzielić pomocy psiakom w potrzebie, nie życzymy sobie by nam ktoś dyktował lub za nas decydował na jakie psy i na jaką pomoc będziemy przekazywać nasze pieniądze.
SeeElite Posted June 26, 2010 Posted June 26, 2010 [quote name='Germaine'][B]A na dobranoc zdjęcia szczeniaków, których nie zabiliśmy[/B]. Taka była nasza decyzja i koniec dyskusji. [IMG]http://images47.fotosik.pl/308/8826bcc77dace48dmed.jpg[/IMG] [IMG]http://images45.fotosik.pl/308/f718ba818b1c6f5emed.jpg[/IMG] [IMG]http://images41.fotosik.pl/303/a0e3aa0de3cc4e67med.jpg[/IMG][/QUOTE] Wierze, że zrobicie wszystko by były w przyszłości szczęśliwe. Są cudne, powodzenia;)
a.piurek Posted June 26, 2010 Posted June 26, 2010 [quote name='SeeElite']Przelewam na konto bokserków 50zł! prosze konto na maila [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL]. Ani ja ani napewno inni, którzy wcześniej chcieli na początku wątku udzielić pomocy psiakom w potrzebie, nie życzymy sobie by nam ktoś dyktował lub za nas decydował na jakie psy i na jaką pomoc będziemy przekazywać nasze pieniądze.[/QUOTE] SeeElite a ja bym sobie życzyła by osoby zbanowane uszanowały karę i nie łamały regulaminu dogo, by wszczynać kolejne awantury. Co do decyzji o nieuśpieniu szczeniaczków już się wypowiedziałam i powtarzanie mojej i nie tylko mojej opinii jest zbędne. Co do Ciebie - wpłacaj sobie na co chcesz to Twoja kasa i jeśli potrafię czytać, to nikt nigdzie nie napisał nic na ten temat. Poza tym jak używasz określenia my, to uściślij je, będzie mi łatwiej pewne sprawy ogarnąć (co za my mają takie a nie inne poglądy) I już na koniec - w związku z moim osobistym sprzeciwem wobec decyzji fundacji oświadczam, że od dziś nie wesprę jej w żaden możliwy sposób.
SeeElite Posted June 26, 2010 Posted June 26, 2010 Chciałam jeszcze sprostować jedną swoją wypowiedz + cytat, gdyż nie lubie nieścisłości. Jeżeli chodzi o fundacje Proanimals to przytoczony wcześniej cytat częściowo stracił na ważności. (Niestety nie mogę go zmodyfikować) Od jakiegoś czasu mam wrażenie, że fundacja Proanimals bardzo angażuje się również lokalnie i pomaga pieskom również z naszych okolic. Jak i nie jest mi nic wiadomo o nieścisłościach finansowych Emir (tylko pogłoski) lub Proanimals. Niestety takie nieścisłości istnieją w dwóch innych fundacjach. Przytoczony przykład nieprawidłowości nie dotyczy akurat tych dwóch fundacji.
Guest Elżbieta481 Posted June 26, 2010 Posted June 26, 2010 Witam wstałam wcześniej,wyszłam z psem i z nadzieją zaglądam na wątek.. Cytuję: Kahoona wydaje mi sie, ze sie lekko zagalopowalas. Fundacja SOS bokserom nie ma ani pseudohodowli ani nie rozmnaza celowo psow pseudorasowych. Macie pelne prawo negowac ich decyzje o nie uspieniu slepego miotu ale jak juz pare osob pisalo, nie kazdy ma tyle sily w sobie zeby zabic psie dzieci Rozumiem rowniez wpisy, ktore podkreslaja odpowiedzialnosc jaka biora na siebie osoby, prowadzace fundacje prozwierzeca, ktora powinna nie tylko mowic o zapobieganiu bezdomnosci ale rowniez wprowadzac te zasady w zycie. Sadze, ze temat usypiania slepych miotow zawsze bedzie kontrowersyjnym, bo wiaze sie z duzymi emocjami. ------------------------- Przy zakładaniu fundacji chyba człowiek musi się liczyć z koniecznością podejmowania trudnych decyzji?Bo ja wiem,że to nie jest łatwe,ale tak trzeba.I nie rozumiem organizacji prozwierzęcej a za taka mam Fundacje SOS Bokserom,że zdecydowała się na nieusypianie miotu. Mam nadzieję,że doczekam takiego czasu,że na portalu internetowym dogomania pojawi się wątek,,Które organizacje prozwierzęce zwalczają nadpopulację zwierząt bezdomnych,a które je zwiększają..,,Ktoś tu napisał,,że nie życzy sobie,by mu mówić gdzie ma wpłacać i na co,a ja sobie nieżyczę,by moje ukochane psy rozmnażać bez pamięci,i jeszcze o tym pisać na takim portalu jak dogomania.Bo założeniem tego portalu było ratowanie psów nie?Czy się tak tylko wydaje?
SeeElite Posted June 26, 2010 Posted June 26, 2010 [QUOTE]Ktoś tu napisał,,że nie życzy sobie,by mu mówić gdzie ma wpłacać i na co,a ja sobie nieżyczę,by moje ukochane psy rozmnażać bez pamięci,i jeszcze o tym pisać na takim portalu jak dogomania.Bo założeniem tego portalu było ratowanie psów nie?Czy się tak tylko wydaje?[/QUOTE]Ratowanie przez zabijanie. W historii był już taki jeden, który miał sposób na to jak stworzyć idealny świat bez chorób i cierpienia (Kryptonim T4), teraz tak krytykowany, wtedy pociągnął za sobą również mase zwolenników. Wszelkie objawy uczuć i człowieczeństwa były eliminowane w zarodku. Zasadność swoich poczynań usprawiedliwiał między innymi względami ekonomicznymi. "Prześledzenie dziejów eutanazji w Holandii pokazuje, jak działa zasada “ruchomego horyzontu”. Polega ona na tym, że najpierw nagłaśnia się jakiś niezwykle rzadki przypadek działania wbrew prawu i usprawiedliwia się go względami etycznymi. Później, stosując szantaż moralny i etykę sytuacyjną, robi się dla owego przypadku wyjątek w prawie, odstępując od karania. Następnie wyjątek ten rozrasta się (bo co nie jest karalne, jest dozwolone), aż w końcu staje się regułą. Wtedy historia się powtarza - nagłaśniany jest kolejny przypadek, robione są kolejne wyjątki, powstają nowe reguły, a w rezultacie [B]horyzont prawny i moralny stale się zawęża."[/B] Rozmnożenie to dopuszczenie dwóch zwierząt do kopulacji w celu rozmnożenia, z tego co wiem tego Fundacja się nie dopuściła! więc może bądźmy troszkę dokładniejsi. Jedyne do czego dopuściła fundacja to do narodzin już poczętych szczeniaków= nie zabiła ich, co paradoksalnie uznawane jest przez niektórych mordowaniem. W pomaganiu zwierzętom nie wolno popadać w skrajność. W niektórych przypadkach ta skrajność objawia się efektem odwrotnym, miłość do zwierząt zamienia się na nienawiść do nich jak i wręcz w obsesyjną chęcią wyeliminowania ich, za wszelką cenę. Dodam, że wiem jak to funkcjonuje, w desperacji też zdarzyło mi się ciachnąć ciężarną kotkę. Faktem jest, że nie byłam pewna czy była w ciąży, ale przeciążenie psychiczne sprawiło, że mi to było nawet poniekąd obojętne, od tej pory nauczyłam się, że jeżeli coś nas zbytnio obciąża powinniśmy to zostawić innym lub przystopować a nie popadać w skrajność. Nauczką dla mnie był fakt, że jak się okazało był tylko 1 kociak!!!
gazzy Posted June 26, 2010 Posted June 26, 2010 Jeżeli chodzi o mnie to może faktycznie wczoraj się troszkę zdenerwowałam i troszkę nie ładnie napisałam. I nie chodziło mi o fundację - że fundacja nic nie robi , tylko o ludzi na wątku, że nic nie robią w tej sprawie prócz pisania.
wellington Posted June 26, 2010 Posted June 26, 2010 [QUOTE]tylko o ludzi na wątku, że nic nie robią w tej sprawie prócz pisania.[/QUOTE] A co proponujesz zeby robili jesli wedlug ich zdania nieusypianie slepego miotu kundli nie jest walka z bezdomnoscia tylko powiekszeniem nadpopulacji ? Chyba sie nie spodziewasz pomocy materialnej :roll: Przeciez ewidentnie zadne argumenty nie przekonywuja i nie wplywaja na decyzje fundacji bokserow.
Guest ambird Posted June 26, 2010 Posted June 26, 2010 Sunia jest w fatalnym stanie, czy da radę opiekować się dziesiątką szczeniaków? Przecież skrajnie wyczerpana suka dodatkowo zostanie obciążana przez szczeniaki. Przecież można jej było zostawić jednego, dla równowagi psychicznej.. Przytaczanie w tej sprawie Hitlera, porównywanie suki do kobiety i odwrotnie, oraz pisanie o tym, że są to bokserki z krwi i kości jest po pierwsze nie na miejscu a po drugie jest to na siłę szukanie usprawiedliwienia swoich decyzji. Powtarzam, można jej było zostawić jednego. Szkoda Dolly... Trzymam kciuki aby szybko doszła do siebie..
Sylwia i Ares Posted June 26, 2010 Posted June 26, 2010 [quote name='SeeElite']Przelewam na konto bokserków 50zł! prosze konto na maila [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL]. Ani ja ani napewno inni, którzy wcześniej chcieli na początku wątku udzielić pomocy psiakom w potrzebie, nie życzymy sobie by nam ktoś dyktował lub za nas decydował na jakie psy i na jaką pomoc będziemy przekazywać nasze pieniądze.[/QUOTE] Wpłacaj gdzie chcesz - mi to wisi. Twoje pieniądze twoja sprawa. Dla mnie możesz pojechać jutro do słomczyna i tam wydać całą kasę. Na podobny cel pójdą - NA BEZDOMNOŚĆ!!!
jogi Posted June 26, 2010 Posted June 26, 2010 szkoda tracić czas na czcze duskusje, trzeba pomagać tam gdzie warto pomagać! Tu macie siostry miłosierdzia z fundacji zdjęcie suk z Zamojskiego schronu, może byscie tak powyciągaly te sunie, zdrowe, młode, bez szans na adopcję, bo to rejon gdzie suki nikt nie weźmie, no chyba ze na łańcuch. Kierownik bardzo kreatywny gośc sam robi selekcję jak sie robi zbyt tloczno. Co wytrwalsze siedza w tym schronie od lat. Pierwszy raz tam byłam prawie 3 lata temu i widzę co poniektóre suki na zdjęciach obecnie. Ale pewnie nie, bo one nie rasowe i nie sceniacki prawda:roll: Porażka:shake:. [IMG]http://img705.imageshack.us/img705/5520/p1060076o.jpg[/IMG]
Marlena:) Posted June 26, 2010 Posted June 26, 2010 [quote name='Nes2009']Biedne Twoje znajome.[/QUOTE] Żenujące, żeby nie powiedzieć idiotyczne...no ale jaki człowiek, taki poziom wypowiedzi..
furciaczek Posted June 26, 2010 Posted June 26, 2010 A nie lepiej ratowac szczeniory ktore juz widza, slysza, czuja i rozumieja?? Przeciez i one czesto w schroniskach dorastaja, polowa z nich umiera...czesc z nich od urodzenia do smierci za kratami...no tak ale to kundelki zwykle sa wiec po co sie wysilac, lepiej powolac na swiat "rasowce" ktore to za jakis czas beda mialy swoje mlode, za dwa latka i te dorosna i znowu beda nastepne...nie zdziwie sie jak za pare miesiecy ktorys z tych szczeniorow w schronie wyladuje bo wyrosnie za malo rasowy. Ehhh szkoda, wielka szkoda ze ludzie ktorzy powinni ograniczac populacje przyczyniaja sie do jej powiekszenia....
Recommended Posts