Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hihihihi :evil_lol: Tu się nie warto kłócić, więc ja Ci powiem tylko tyle, że my po Twoich postach widzimy dokładnie jaka jest ta Twoja wiedza, nie ważne nawet ile masz lat.
A co do tego, że mając 6, 8 czy ileś tam lat wiedziałaś tak dużo... Nikt Ci teraz nie wmówi, że jest inaczej, ale obiecuję Ci to, że za 10 lat, tfu - nawet za pięć - pomyślisz sobie "nie wiedziałam wtedy NIC".

Tak sobie myślę, że na dogo przydałby się jakiś system opisowy dla użytkowników. "Ekspert treser", "Ekspert weterynarz", "Ekspert groomer" czy coś w ten deseń... Żeby ludzie wchodząc na forum i widząc dwa posty - jeden mówiący "Poszukaj dobrej hodowli", a drugi "Psa najlepiej brać od znajomych" mogli rozróżnić jasno, który post napisał specjalista, a który... Na przykład dziecko.
Bo jak ktoś jest zupełnie zielony i przychodzi na dogo po rady, to strach się bać z czym może odejść od komputera.

[I]Mam dziś dużo wolnego czasu, to sobie posiedzę na dogo i porozmawiam, a cóż mi szkodzi[/I] :diabloti:

• Replies 267
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[URL="http://www.dogomania.pl/members/110337-I%E2%99%A5Torro"][B]I♥Torro[/B][/URL] kotusiu ja tez tak myslalam majac kilka lat:eviltong:
A pozniej kupilismy z moim facetem spaniela ktory byl pierwszym psem wychowywanym od podszewki i okazalo sie ze g..za przeproszeniem wiem:p
Mimo ze wczesniej mialam psy od dziecka...
Moja wiedza 4 lata temu a teraz to jak sredniowiecze a czasy terazniejsze:eviltong:
Mniej wiecej;)
Skad masz taka wielka wiedze?
Masz te rasy,szkolilas je sama,co wiesz o behawioryzmie?
Masz kontakt z behawiorystami,hodowcami?
Bylas na kursach,seminariach?:cool3:

Posiedz na dogo,czytaj madrzejszych od siebie,ucz sie i za kilka lat moze wtedy powiesz-cos wiem na ten czy inny temat:p

Ja uwielbiam psy,uwielbiam grooming,behawioryzm.
Uwielbiam czytac,rozmaiac z ludzmi na te tematy.
Uwielbiam problemy z agresja(takie moje zboczenie) i kombinowanie jak je rozwiazac.Uwielbiam prace z psem.
Ale przenigdy nie powiem ze mam ogromna wiedze bo wiem ze jeszcze mi daleko do doskonalosci(mimo ze cos wiem)
Dlatego wazne jest by sie uczyc,uczy i uczyc.

Posted

Nie no po prostu napisz otwarcie że urodziłaś się juz wszystkowiedząca co widać w każdym kolejnym poście:diabloti:

A strach pomysleć co będzie za parę lat. Wobec takiej potęgi twojej wiedzy i doswiadczenia to my malutcy bedziemy musieli znikać z tego forum bo poziom jaki tu wprowadzisz grubo nas przerośnie...;)i pewnie nawet nie będziemy w stanie czytać ze zrozumieniem twoich rewelacji

Trzeba przyznać, że czego jak czego ale tupetu to ci nie brakuje...trochę to smutne zwłaszcza u tak młodej osoby
Ale widac znak czasu. Teraz w cenie nie rzetelna wiedza tylko dobre samopoczucie i "siła przebicia". Nie ważne kto ma rację , ważne kto głośniej krzyczy. A refleksji zero

A tak na marginesie to ja odważyłam się publicznie wypowiadać na "psie" tematy dopiero po kilkunastoletniej praktyce hodowlanej, studiach, długim i cierpliwym słuchaniu i czytaniu tego co mają do powiedzenia bardziej doświadczeni i wykształceni w danym temacie ... no ale widać mnie los poskąpił twoich talentów a przede wszystkim tak wysokiej samooceny:evil_lol:

Sugarr- masz rację, pranie mózgów i puszczanie w swiat kompletnych bzdur na dogo ( i nie tylko bo to niestety cecha wiekszosci "otwartych" for) to poważny problem. Jak dostepnośc internetu jest coraz większa tak umiejetnośc odszukiwania w nim wiarygodnych źródeł wiedzy jest ciagle w powijakach. Dlatego mam poważne wątpliwości czy takie działy jak weterynaria czy żywienie jesli juz istnieja nie powinny miec jednak fachowych moderatorów kasujących lub wyjaśniajacych niebezpieczne wpisy. Obecny całkowity brak cenzury merytorycznej to jak dla mnie igranie dobrem zwierząt. Przecież nie jedna IToro się tam "udziela" sypiąc genialnymi radami jak z rękawa

Posted

To jest problem ogolnie duzych for nad ktorymi malo kto panuje:shake:
Im wiecej osob tym wiecej"madrych":diabloti:
Jak jest forum danej rasy,czy tematyczne to takie kwiatki da sie wylapac i sprostowac...
A tutaj to chyba nikt nie panuje do konca:shake:
Wogole weterynaria powinna byc albo zamknieta albo nadzorowana.
My na cockerowym mamy np weta na forum ktory takie cuda potrafi madrze sprostowac i jeszcze cos doradzic:loveu:

Mi tez bozia nie dala talentu buu,musialam sama sie nauczyc pewnych rzeczy:roll:

Posted

Wiecie co? Od wczoraj poczytuję sobie posty naszej małej mądralińskiej [URL="http://www.dogomania.members/110337-I%E2%99%A5Torro"][B]I♥Torro.[/B][/URL]

Na razie mnie śmieszą, ale post
[quote name='I♥Torro']A ja zachęcam ludzi do brania psów od [B]znajomych[/B], nie z [B]pseudohodowli[/B].[/QUOTE]

mnie dobił :mdleje:

Posted

I♥Torro naprawdę to co ty wypisujesz to bez komentarza lepiej zostawić :shake: potem ludzie czytają takie głupoty i dziwne potem że nasze społeczeństwo jest tak świetnie obeznane w psich sprawach :shake: zrozum o psach wiesz niewiele, nie mam pojęcia skąd czerpiesz swoją wiedzę, ale piszesz same głupoty, więc radzę zmienić ci źródło informacji

Posted

[quote name='I♥Torro']Wiesz, ale nawet jak bym miała osiem lat to nie znaczy, że bym mało wiedziała...:/ Wiem bardzo dużo bo o psach już wiele wiedziałam mając SZEŚĆ lat [może nie aż tak dużo ale już wtedy CZYTAŁAM książki ze zrozumieniem o psach], i już wtedy miałam foksteriera [i nadal go mam, posiadam również mieszańca jamnika], miałam również 3 kundle... Więc nie wmawiaj mi, że mało wiem, bo może się również okazać, że to ja wiem więcej od Ciebie... Cockermaniaczka - ja nic nie mówiłam, że wy nic nie wiecie... Poza tym ja nie chcę zabłysnąć, nie jestem jakąś gwiazdą dziewczynko...:/ Gabryjello; nie chcę się wdawać w kłótnie... mogę tylko przypomnieć że akurat z tymi psami mam do czynienia codziennie, więc o nich wiem sporo...:/ To samo tyczy się ONKÓW, oraz foksterierów...:/ sugarr - nie będę chamem; śmiech to zdrowie...;=*[/QUOTE]

Tak, też kilka lat temu myślałam, że znam się na psach, bo przeczytałam kilkadziesiąt książek, prenumerowałam MP i świetnie radziłam sobie z psem dziadka, widywanym raz w miesiącu... A potem adoptowałam psa, zaczęłam jeździć do schronisk, zostałam wolontariuszką, poznałam dziesiątki rożnych psich charakterów i zachowań i zrozumiałam, że w sumie nie wiem nic :p

Te wypowiedzi cytowane przez Gabryjelle dotyczą kota? :-?

Posted

[B][URL="http://www.dogomania.../members/110337-I%E2%99%A5Torro"][B]I♥Torro[/B][/URL] kocham cie;D
Czytanie twoich postwo to sama przyjemnosc:)
Fajnie sie wypowiada w temacie o alaskan klee kai :lol::evil_lol:
Mamy czlowieka orkiestre,zna wszystkie rasy:cool3:
W zasadzie to lepsze niz posty greya:cool3::evil_lol:
[/B][quote name='I♥Torro']

Nie znacie osobników tej rasy więc po co oceniacie po wyglądzie? O.o[/QUOTE]

Posted

Sama aż z ciekawości poczytałam nieco jej postów i uśmiałam się jak nigdy.
Może pójdę do niej na nauki?
Ja przyznaję się do tego, że wiem naprawdę mało, ale niektórzy nie dopuszczają do siebie tej myśli ^^

Posted

[quote name='Cockermaniaczka'][B][URL="http://www.dogomania.../members/110337-I%E2%99%A5Torro"][B]I♥Torro[/B][/URL] kocham cie;D
Czytanie twoich postwo to sama przyjemnosc:)
Fajnie sie wypowiada w temacie o alaskan klee kai :lol::evil_lol:
Mamy czlowieka orkiestre,zna wszystkie rasy:cool3:
W zasadzie to lepsze niz posty greya:cool3::evil_lol:
[/B][/QUOTE]

prawda I♥Torro jak dotąt przebija wszystkich :cool3: aż sobie przeglądam jej posty bo naprawdę idealna lekturka na deszczową pogodę :lol:

Posted

u mnie też widać pierwsze posty, ale teraz sporo się wypowiada to można na bieżąco oglądać. A tak to najczęściej pisała w dziale wszystko o psach, trochę w żywieniu, a teraz na temat różnych ras się produkuje :D

Posted

[quote name='Daga & Maks']u mnie też widać pierwsze posty, ale teraz sporo się wypowiada to można na bieżąco oglądać. A tak to najczęściej pisała w dziale wszystko o psach, trochę w żywieniu, a teraz na temat różnych ras się produkuje :D[/QUOTE]

O, dzięki :lol: Wkraczam w świat tego kabaretu :evil_lol:

Posted

A ja trafiłam na jej posty na tym wątku: [URL]http://www.dogomania.pl/threads/110849-Schronisko-D%C5%82u%C5%BCyna-G%C3%B3rna-pod-Zgorzelcem-w%C4%85tek-og%C3%B3lny-psy-na-1-2-3-4-stronie?p=15052191&viewfull=1#post15052191[/URL] i czytam odpowiedzi Astridq... trafił swój na swego :roll:

Posted

[quote name='koosiek']A ja trafiłam na jej posty na tym wątku: [URL]http://www.dogomania.pl/threads/110849-Schronisko-D%C5%82u%C5%BCyna-G%C3%B3rna-pod-Zgorzelcem-w%C4%85tek-og%C3%B3lny-psy-na-1-2-3-4-stronie?p=15052191&viewfull=1#post15052191[/URL] i czytam odpowiedzi Astridq... trafił swój na swego :roll:[/QUOTE]

czyli wychodzi że trzeba nauczyć psa bronić swoich rzeczy, bo przecież taka jego natura :lol: :roll:
szkoda tylko tych biednych psów

wie ktoś może ile I♥Torro ma psów? Pisała gdzieś o tym?

Posted

Ja zwykle działy ogólne przeglądam dość pobieżnie, bo najwięcej siedzę najwięcej na psach w potrzebie (i ewentualnie 'wychowaniu0) tam nie ma tyle cudownych dzieci... a teraz przejrzałam dokładniej inne działy i jestem przerażona, Torro to wcale nie wyjątek.

Posted

[quote name='taks']Sugarr- masz rację, pranie mózgów i puszczanie w swiat kompletnych bzdur na dogo ( i nie tylko bo to niestety cecha wiekszosci "otwartych" for) to poważny problem. Jak dostepnośc internetu jest coraz większa tak umiejetnośc odszukiwania w nim wiarygodnych źródeł wiedzy jest ciagle w powijakach. Dlatego mam poważne wątpliwości czy takie działy jak weterynaria czy żywienie jesli juz istnieja nie powinny miec jednak fachowych moderatorów kasujących lub wyjaśniajacych niebezpieczne wpisy. Obecny całkowity brak cenzury merytorycznej to jak dla mnie igranie dobrem zwierząt. Przecież nie jedna IToro się tam "udziela" sypiąc genialnymi radami jak z rękawa[/QUOTE]

Czytając wypowiedzi użytkowniczki ITorro, cóż.. Można się pośmiać, bo nawet nie ma się co denerwować - bez sensu. Chociaż moja tolerancja dla "nie moich" (nie mam własnych chodzi o te z najbliższej rodziny) dzieci jest niska, zwłaszcza jak myślą, że zjadły wszystkie rozumy. Na żywo pewnie po chwili "dyskusji" z taką dziewczynką - zagotowałoby się. Ale z dystansu, na forum mnie to po prostu bawi. Niestety o tyle o ile my możemy się pośmiać, o tyle jakiś leniwy człowiek może zostać wprowadzony w błąd, co odbije się na nikim innym, jak na psie czy kocie.

Dlatego wspomniałam system "ekspertów". Miałby on rację bytu, tylko w tedy gdyby był manualnie przyznawany przez administratorów, po wcześniejszym potwierdzeniu pewnych uprawnień. Jest to tylko taka moja idea - nie wiem jak się to na stronach internetowych przeprowadza, ale mamy przecież strony z możliwością "zapytaj lekarza, zapytaj eksperta" etc.
Takim ekspertem mogliby zostać faktycznie tylko Ci, którzy posiadają odpowiednie uprawnienia, byłoby to odpowiednio zaznaczone czy to w sygnaturze, czy avatarze. I nie mówię tu o tym, aby weterynarze czy treserzy za darmo otwierali tu "gabinet", ale kiedy już się wypowiadają (jak np Pani Zofia Mrzewińska) na forach publicznych, to byłoby rewelacyjnie, gdyby ich posty w jakiś sposób się wyróżniały i mówiły - tego posłuchaj, to jest pewniak, ta osoba wie co mówi.
Taki użytkownik jak ja - nie posiadałby żadnego wyróżnienia, chociaż - mam nadzieję ;) - [I]zazwyczaj[/I] głupot nie plotę. Ale ocena tego czy mówię z sensem, czy nie pozostałaby już osobom które mają coś w głowie, które "siedzą na dogo", które poszukają z wielu źródeł, zagłębią się w temat.
Taki zupełnie-zielony-ktoś, kto szuka odpowiedzi na pytanie, "czy agresywnego psa bić za warczenie", a ja napisałabym "śmiało, tylko kijem nie ręką" mógłby wtedy wziąć pod uwagę, że mogę gadać bzdury i może poczekałby na opinię kogoś, kto w profilu ma zaznaczone, że zajmuje się takimi sprawami profesjonalnie.

Pamiętajmy, że goście też siedzą na dogo i też te bzudry czytają...

Ja w internecie [B]nie będę [/B]szukać porady lekarza, czy np ludzkiego psychologa. Ale wśród ludzi ogółem ograniczenie w szukaniu pomocy dla swoich zwierzaków jest tak wielkie, że powinniśmy się cieszyć, że niektórzy w ogóle weszli na tą stronę i w ogóle próbują rozwiązać problem.
I szkoda aby tacy ludzie byli karmieni jeszcze większym stekiem bzdur niż już mają w głowach (mówię o takich pro-sunia i jeden miot)

Posted

Żeby ułatwić życie osobom które miałby się tym zająć można by zrobić opcję ubiegania się o taki tytuł, oczywiście admin/mod dokładnie sprawdza wypowiedzi i kwalifikacje danej osoby. Ja myślę, że dużo może pokazywać też licznik postów i to kiedy dana osoba się zerejstrowała, wiadomo może być to mylne jednak ja bym bardziej zaufała osobie z ognikiem niż z łapką ;] Tylko zapewne goście czy osoby nowo zarejestrowane nie zwracają na to uwagi.
Tylko chyba nie miałby się kto tym w chwili obecnej zająć, bo z moich obserwacji wynika, że nasza administracja nie działa w 100% sprawnie.

Posted

[QUOTE=CarolineS;15054818. Ja myślę, że dużo może pokazywać też licznik postów i to kiedy dana osoba się zerejstrowała, wiadomo może być to mylne jednak ja bym bardziej zaufała osobie z ognikiem niż z łapką ;] Tylko zapewne goście czy osoby nowo zarejestrowane nie zwracają na to uwagi.
[/QUOTE]

Czyli Tobie ufać nie mamy? :evil_lol: :lol:

Na ognika trzeba się troszkę nagadać! :razz: