Tilia Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 to naprawdę fantastyczne pieski, niesamowicie przywiązane i posłuszne a jednocześnie z charrakterkiem ;) No i zero agresji- przunajmniej moja taka jest, zupełnie bezproblemowa. Jeśli wszystkie są takie- polecam :)
Kinga - aussie Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 [FONT=Arial][FONT=Arial]Tilia czyżbyś miała australiankę od Karola ?[/FONT] [/FONT][FONT=Arial]To prawda , problemów nie ma z nimi żadnych są miłe słodkie kompletnie pozbawione agresji . Ja w tej chwili mam ich w domu aż 7 [/FONT] [FONT=Arial]Chciałam zamieścić zdjęcie Czorci ale jakoś nie wiem jak ;)[/FONT]
zadziorny Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 [quote name='Kinga - aussie'] [FONT=Arial]Chciałam zamieścić zdjęcie Czorci ale jakoś nie wiem jak ;)[/FONT][/quote] A tak :cool3:: Przede wszystkim musisz fotki pozmniejszać do wielkości 500 pikseli dla dłuższego boku, a następnie umieścić je na ogólnodostępnym serwerze np. ImageShack ([COLOR=#00ccff][URL="http://imageshack.us/"][COLOR=#00ccff]adres[/COLOR][/URL][/COLOR]). Wszystko o wstawianiu zdjęć na forum znajdziesz [URL="http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=6259"][COLOR=deepskyblue]tutaj[/COLOR][/URL], a wszystko o korzystaniu z serwera ImageShack® [URL="http://pageperso.aol.fr/Ewelinea/images/Dogo/schema.gif"][COLOR=deepskyblue]tutaj[/COLOR][/URL] Jeśli korzystasz z linku "Direct link to image" to fotki możesz wstawiać wpisując z klawiatury "[img]adres_fotki[/img]" lub klikając na ikonkę [IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images_pb/editor/insertimage.gif[/IMG] znajdującą się powyżej okna pisania postu (w ukazującym się oknie wklejasz tylko adres fotki) :lol: :p
Tilia Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 tak, szczota jest od Karola Szczerze mówiąc obawiałam się terierzego charakteru (obiegowe opinie) i dlatego bardzo długo sie nad australijczykiem zastanawiałam - nawet kiedyś zakładałam tu temat w poszukiwaniu informacji. W końcu wzięłam rudą, ale tak "na wariata" i- szok. Poza uporem i setkami dziwnych pomysłów- pies idealny. Cicha, zrównoważona, pilnuje się bardzo, wpatrzona we mnie, w stadzie kocha wszystkie zwierzęta i ludzi, ale na spacerach do obcych nie leci jak moje przyjacielskie charcice. Wesoła, ale jak trzeba- spokojna. No i wygląd- zabawny ale nie przesadzony. Zdjęcie musi być na serwerze aby je wstawić. Wpisujemy adres zdjęcia między znaczniki [img]adres_zdjęcia[/img]
Tilia Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 o , spóźniłam sie z instrukcjami ;) czy to ta dziewczynka? [IMG]http://www.australianterrier.pl/Lala%20Balu2.jpg[/IMG]
Kinga - aussie Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 O , jak miło zobaczyć swoje zdjęcie :) Tak to Czorcia. A za instrukcję bardzo dziękuję , właśnie usiłuję coś tam wstawić.
Kinga - aussie Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 [FONT=Arial]A tu jeszcze jedno zdjęcie Czorci. [/FONT][FONT=Arial] [IMG]http://img507.imageshack.us/img507/1424/lalabalu0bht3.jpg[/IMG][/FONT]
Tilia Posted January 6, 2007 Posted January 6, 2007 jestem aktualnie na etapie rosnącego zauroczenia australijczykami (i ogólnie terrierami)... mam 2+2 :cool3: bo jest jeszcze mała kundlica (do niedawna były dwie... :-( ) a moja Szczota to w sumie jakby ciotka Czorci - ojciec Czorci to starszy brat Szczoty
Nitencja Posted January 6, 2007 Posted January 6, 2007 Tilia to bedzie mozna Ciebie widziec na wystawach i przy terierach :) ?? super . Czasami nie warto sie zastanawiac tylko dzialac co dyktuje serducho :cool3:
Kinga - aussie Posted January 8, 2007 Posted January 8, 2007 Czorcia jedzie do Szwecji a w zamian pod koniec roku przyjedzie inny aussie :)
plunkett Posted January 28, 2007 Posted January 28, 2007 dwa tygodnie temu znalazłam maleńką hodowlę i nabyłam tam taką suczkę, ale rudaśną w całości. Jest kochana;)))) Pozdrawiam wszystkich tu obecnych miłośników aussie!!! A Czorcia -przecudna!!!! Tylko jak ci Szwedzi poradzą sobie z imieniem?:))))
jaszczurka Posted January 28, 2007 Author Posted January 28, 2007 plunkett, Ty tu tak nie skap informacji tylko pisz wiecej o dziewczynie! Jaka hodowla, w jakim wieku mala, jaki ma charakter no i wklejaj foty! Mi sie tez podobaly bardziej aussie i norwichy czaprakowate ale jak zobaczylam cudo Tilli to zmienilam zdanie hehe - ten rudy jest piekny!
Kinga - aussie Posted January 29, 2007 Posted January 29, 2007 [COLOR=black][FONT=Arial][B][I]Niestety Czorcia zostaje w Polsce . Zbyt duże koszty musiałabym ponieść na jej wysyłkę do Szwecji ( przelot + badania na poziom przeciwciał wścieklizny ) . [/I][/B][/FONT][/COLOR]
Tilia Posted January 29, 2007 Posted January 29, 2007 Plunkett! ja też chcę coś wiedzieć o Twojej suni :) strasznie fajne te psiaki, nasza podbija serca wszystkich gdzie tylko się pojawi (a jeździ z nami dużo), no i oprócz tego że kieszonkowa, poręczna to wytrzymała bardzo- długie terenowe spacery wielocharcie wytrzymuje bez problemu, mały twardziel. Odkrywam w niej same zalety :loveu: ZAmierzam ją wiosną na próbę w coursingu puścić, a i do obedience się przymierzamy. hehe mi też podobały się te czaprakowe i też teraz bardziej podobają mi się rude ;)
jaszczurka Posted January 29, 2007 Author Posted January 29, 2007 [QUOTE]ZAmierzam ją wiosną na próbę w coursingu puścić[/QUOTE] A borderka tez by mogla pobiec w czyms takim? Mojej suce przestaja wystarczac spacery zamiast isc spac to po chwili "ja sie nuuuudze" a ma dopiero 7 miesiecy. Zastanawiam sie kiedy moge zaczac z nia rower, teoretycznie trzeba czekac do ukonczenia roku...
Dalmatynkaa Posted January 29, 2007 Posted January 29, 2007 Przepraszam, ze się tak wtrącam nie wiadomo skąd, ale o ile mi wiadomo aussie to jest owczarek australijski. Pozdrawiam :cool3:
jaszczurka Posted January 29, 2007 Author Posted January 29, 2007 Moze i owczarek ale na pewno nie na III grupie :eviltong: Tu i aussie i border to teriery :evil_lol: Ja tez sobie ostanio zrobilam nadzieje, byla galeria "maly borderek" i sie ucieszylam, ze ktos ma terierka takiego jak ja ...wchodze a tam owczarek mały :evil_lol: :roll:
Tilia Posted January 29, 2007 Posted January 29, 2007 Jaszczurko, z regulaminami coursingów jest nieco bałagan, ale generalnie- jeśli organizatorzy pozwolą (zazwyczaj tak jest), to każdego psa można puścić w przerwie i po zakończeniu zawodów w tzw. biegu pokazowym, czyli normalnie za wabikiem ale bez oceny sędziego. Co do roweru to ja raczej czekałam do roku- półtora, my na szczęście mamy w domu 4 psy (Szczota się ciągle przewala z Guapą- kundlicą) i w "drugim domu" ;) kolejne 4, więc kurdupelki mają się z kim bawić pomiędzy spaceremi w domu czy na ogrodzie, dlatego Szczota jest generalnie bardzo spokojną i "nakolankową" psinką. Dalmatynko, wszystkie rasy pochodzące z Australii określa się mianem "aussie".
jaszczurka Posted January 29, 2007 Author Posted January 29, 2007 No wlasnie bardzo bym chciala zeby Abra miala towarzysza zabaw - ale z tym musze jeszcze poczekac. Ale w koncu bedzie, uparlam sie i koniec. Jeszcze nigdy nie mialam wiecej niz 1 psa naraz i w kocu musze miec 2. Ciekawa jestem czy ona by pobiegla za tym wabikiem - wykazuje duzo mniejsze zainteresowanie zwierzakami niz Czari. On namietnie "polowal", szczegolnie na ptaki.
Tilia Posted January 29, 2007 Posted January 29, 2007 z następnym psem to bym poczekała aż Abra się ustatkuje i podrośnie- z mojego doświadczenia wynika, że jeden zrównoważony i dobrze wychowany pies to podstawa- każdy następny dużo łatwiej się przy takim wychowuje, naśladując zachowania "autorytetu" ;) może dlatego Szczota taka spokojna jest- patrzy na leniwe szare hahaha Co do coursingu- tego można uczyć psa bawiąz się z nim reklamówką czy folią, nagradzając go za zainteresowanie "zdobyczą", za próby łapania i gonienia jej. Nawet charty nie zawsze od razu wiedzą o co chodzi. W wielu krajach w coursingach biega wiele psów- ozdobne, terriery, pierwotne itd. Jest to popularne np w Czechach, czy w Australii. U nas niestety sport wyścigowy nie jest popularny, mało jest zawodów czy treningów, a szkoda, to piękny widok i świetna zabawa- taki sympatyczny piknik na świeżym powietrzu.
jaszczurka Posted January 30, 2007 Author Posted January 30, 2007 No wlasnie wydaje mi sie, ze to swietna zabawa - nie wiem jak Abra ale Czari bylby zachwycony. Szkoda, ze u nas malo popularne. Co do czekania z drugim psem to ja musze czekac z koniecznosci hehe bo tak to bym pewnie nie wytrzymala. Mam nadzieje, ze jak Abra bedzie miala te np. 2 lata to bedzie sie chciala bawic z malym.
Norwich Posted February 1, 2007 Posted February 1, 2007 Pozdrowienia od Kuby i Ani z Poznania. Na razie nasza suczka od Karola ma młodzieżowy championat, moze ja powystawiamy na koniec roku do zwykłego championatu, chociaż mamy tyle naszychy Norwichy i Norfolków że nie wiadomo czy się wyrobimy. Pozdrawiamy w nowym roku do zobaczenia na jakiejś wystawie Kuba&Ania
Kinga - aussie Posted February 3, 2007 Posted February 3, 2007 [COLOR=black][FONT=Arial][B][I]Witam Was Kuba i Ania i mam nadzieję , że spotkamy się na wystawach , może wreszcie zobaczę Waszą suczkę. Gratuluję championatu ! A może macie jakieś zdjęcie suni ? W Poznaniu widziałam pieska , którego mieliście - strasznie mi się podobał tylko był za bardzo zarośniety :)[/I][/B][/FONT][/COLOR]
Norwich Posted February 5, 2007 Posted February 5, 2007 Ten piesek od dłuzszego czasu mieszka u mojego kolegi. Musieliśmy go wydać bo nie był cywilizowany i ciagle był powodem i ofiarą bijatyk. Stąd mieszka u mojego kolegi Pawełka pija z nim piwo, chodzi na imprezy i handluje campingami. I jako jedyny pies w domu jest bardzo szczęsliwy. ten championat to był robiony niejako przy okazji wozenia dwóch suczek Norwicha po wystawach. Zobaczymy się teraz najprędzej w Katowicach gdzie nb. wybuchła afera jak się okazało że amerykanin wzięty na śedziego nie ma uoprawnień na większość ras jakie ma sędziować.........stąd CACIBY będą bezwartościowe i ludzi stracą mnóstwo forsy. Na szczęście na Norwiche i Norfolki wywalczyłem zmiane sedziego Kuba&Ania
Tilia Posted February 18, 2007 Posted February 18, 2007 przenoszę się z galerii z pytaniami- Kinga- aussie - piechy świetne, coraz bardziej mi się ta rasa (jak to mawia jeden ze znajomych sędziów "koktajlowa" ;) ) popdoba! fajnie, że będą szczeniaki, u Karola też może będą niedługo, trzebaby zacząć rasę popularyzować! Niewiele o nich można znaleźć informacji. Nie wiem jakie sąTwoje psiaki? Chodzi mi o charakter? Bo ta moja to naprawdę rewelacyjny pies do towarzystwa (mam nadzieję, że sprawdzi się też jako pies sportowy ;) ). Acha- czemu Bingo "odmieniec"? No i wybarwienie mojej- masz na myśli ten ciemny nalot, który często mają rude jako szczeniaki? Z tego co mówił Karol, to ona od początku była ruda, tylko na ogonie właściwie miała ciemniejszą sierść.
Recommended Posts