Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wszystko zaczęło się w poniedziałek.
Zadzwoniła do mnie Pani Basia z informacją, że właśnie spotkała na drodze leżącą w trawie suczkę z 6 szczeniakami. Deszcz leje, sunia się nie podnosi - co robić?! Pomocy!

Pania Basia przeniosła suczkę na rękach ( nie wstawała), sąsiadka wzieła szczeniory do koszyka i całą brygadę umieściły w opuszczonej szopie przy drodze. Do domu wziąc ich nie mogły.

mms od mojej mamy, wtorek rano:

i już z wczoraj:

i szopa - zawsze to lepsze niz ulica....

Ja w tym czasie zadzwoniłam do gminy i dowiedziałam się, że najpierw wykonają wizję lokalną i sprawdzą czy to prawda a potem w ciągu 2 tygodni postarają się coś zrobic.
Zapytałam co- no wezwiemy odpowiednich ludzi. Jakich? Takich co je złapią. Żadnego planu, żadnej pomocy. Jak zwykle.

Z Broku nasza grupa zabrała już pewnie ok. 10 psów, jak nie więcej. Ostatnim razem wziełyśmy Rudiego, którego chciał rozjechać sam Pan v-ce burmistrz pod moim płotem ( " ja go chciałem tylko postraszyc").

Brok 2 razy pomógł- raz jak na ulicy lezał potrącony doberman ( samam Pani burmistrz umieściła go w gminnej ktłowni i podawała mu zastrzyki, co uwieczniono na zdjeciach...) , drugi raz- jak jak pod płotem jakiejś letniczki zdychał wykańczany babeszją szczeniak ( też sama Pani burmistrz zawiozła go do lecznicy i ponoć zzadoptowała).

Ile razy nie pomogli, nie będę pisac, bo to nie jest wątek o gminie Brok ale niechodzącej suni z 6 maluchami.

Pola , bo tak ją nazwaliśmy ( bo taka cierpliwa i łagodna jak matka Polka) od poniedziałku przebywała w szopie. Pomocy nie udało mi się zorganizować. Każdy odmawiał.
My odmówić nie mogłyśmy.....

Wczoraj wraz z inną panią Basią przywiozłyśmy całą 7 do Warszawy. Zamieszkają tymczasowo w hoteliku w Otrębusach, tylko tam udało sie Feli zalatwić dla tylu psiaków miejsce a i niedaleko stamtąd do lecznicy.

Podróż znosły dobrze, chociaz było bardzo duszno.Pola nawet nie mruknęła. Leżala spokojnie i pilowała przychówku.

Pola ma około 1,5 roku. Jest przeraźliwie chuda. Pod sierścią czuć wszystkie kości.:-( W lecznicy zrobiła kupę, która cała się ruszała.:-o Robale 2 cm, białe, duże - okropne!
Poniewaz nie chodzi, a jak już wstanie to przejdzie na 2 kroki na 3 łapach i siada- zrobiono jej RTG podniesionej do góry łapy- nie wykazało złamania, ale coś dzieje się prawdopodobnie w biordach i miednicy. Polę albo ktoś pobił albo potrącił. :-( Dodatkowo , żeby nie było za fajnie- ma w łapie śrut- ktoś do niej strzelał. :placz:
Wet jednak mówi, że to wcześniejsza sprawa i nie powinna mieć wpływu na resztę.

W poniedziałek Pola pojedzie na dodatkowe RTG - miednicy i bioder. Będzie uśpiona.

Maluchy - Mają około 4 tygodni.to 6 klusków, które wyssały z matki wszystko do cna. 3 chłopaki i 3 dziewczyny. 5 kudłatych jak mama i jedno gładkie, 5 czarnych podpalanych, 1 beżowe. Ot taka różnorodność. Widzą, chodzą, bawią się, szczekają a nawet zaczynają same jeść, bo mama mimo iż ma ogromne cycochy, to wartościowo pewnie jej pokarm wiele już nie daje.

Ponieważ leżymy finasowo,
a ta 7 pogrąży nas zupełnie -
PROSIMY WSZYSTKCH O POMOC !

Potrzebne nam:
- pieniądze na ich hotelowanie,
- pieniądze na konsultację Poli
([SIZE=2]i ew operację, jeżeli taka będzie porzeba.:-()
- karmę odżywczą dla mamy i maluchów
- a za 2 -3 tygodnie- domy dla całej 6 ...:placz:

[SIZE=2][SIZE=3]Tylko czorajszy rachunek z lecznicy wynosi 187 zł:
[SIZE=2]wizyta, RTG, karma gastro RC 3 kg (bo Pola i maluchy mają biegunkę), 2 zastrzyki ( na biegunkę i przeciwbólowy),odrobaczenie dla Poli ( dla maluchów mamy), witaminy dla Poli, bo jest cholernie wyniszczona.

PROSZĘ, POMÓŻCIE NAM !
SAME NIE DAMY RADY !

numer konta:

„Pokochaj Psy Niczyje”
Fundacja Międzynarodowy Ruch na rzecz Zwierząt - VIVA!
ul. Kopernika [FONT=Verdana]6 m[/FONT].8; 00-367 Warszawa
Nr konta: [FONT=Verdana]65 1370 1109 0000 1706 4838 7306[/FONT]
[FONT=Verdana]z dopiskiem: POLA + nick z dogo[/FONT]

[FONT=Century Gothic]do przelewów PayPal : [/FONT][FONT=Century Gothic][email protected][/FONT]

[FONT=Verdana]Dziękujemy bardzo za każdą pomoc ![/FONT]

wpłaty:

[FONT=Arial CE]G-D Anna Warszawa-143[/FONT]

[FONT=Arial CE]W- S Bernadeta [/FONT][FONT=Arial CE]Kąty Wrocławskie-[/FONT][FONT=Arial CE]50[/FONT]

[FONT=Arial CE]Z Mariola [/FONT][FONT=Arial CE]Mordy-[/FONT][FONT=Arial CE]50[/FONT]

[FONT=Arial CE]ZACHARY- [/FONT][FONT=Arial CE]200[/FONT]

[FONT=Arial CE]B. Karolina, [/FONT][FONT=Arial CE]Radom- 30[/FONT]
[FONT=Arial CE]S. Beata[/FONT][FONT=Arial CE] Starachowice- [/FONT][FONT=Arial CE]25[/FONT]

[FONT=Arial CE]W. Małgorzata, [/FONT][FONT=Arial CE]Gdańsk- [/FONT][FONT=Arial CE]55[/FONT]

[FONT=Arial CE]L. Monika, [/FONT][FONT=Arial CE]Białystok-[/FONT][FONT=Arial CE]50[/FONT]

[FONT=Arial CE]BJUTA- [/FONT][FONT=Arial CE]10[/FONT]

[FONT=Arial CE]NIJASE-[/FONT][FONT=Arial CE]5[/FONT]

[FONT=Arial CE]D. Joanna,[/FONT][FONT=Arial CE] Wiązowna-[/FONT][FONT=Arial CE]50[/FONT]

[FONT=Arial CE]O. Joanna, [/FONT][FONT=Arial CE]Busko Zdrój- [/FONT][FONT=Arial CE]30[/FONT]

[FONT=Arial CE]KMURDZ [/FONT][FONT=Arial CE]za 3 miesiące- [/FONT][FONT=Arial CE]30[/FONT]

[FONT=Arial CE]G. Kamil (od Gosia F)[/FONT][FONT=Arial CE]Gdynia- [/FONT][FONT=Arial CE]100[/FONT]

[FONT=Arial CE]Z. Monika, [/FONT][FONT=Arial CE]Warszawa- [/FONT][FONT=Arial CE]15[/FONT]

[FONT=Arial CE]ANNAA- [/FONT][FONT=Arial CE]20[/FONT]

[FONT=Arial CE]R. Michał,[/FONT][FONT=Arial CE] Kalisz- [/FONT][FONT=Arial CE]17,81[/FONT]

[FONT=Arial CE]G. Elżbieta,[/FONT][FONT=Arial CE] Warszawa- [/FONT][FONT=Arial CE]48,96[/FONT]

[FONT=Arial CE]R. Agata,[/FONT][FONT=Arial CE] Toruń- [/FONT][FONT=Arial CE]15,35[/FONT]
[FONT=Arial CE]SAPHIRA- [/FONT][FONT=Arial CE]100[/FONT]

[FONT=Arial CE]K-D. Wiesława,[/FONT][FONT=Arial CE] Granica- [/FONT][FONT=Arial CE]20[/FONT]

[FONT=Arial CE]B. Blanka,[/FONT][FONT=Arial CE] Gdańsk [/FONT][FONT=Arial CE](z facebooka)-[/FONT][FONT=Arial CE]30[/FONT]

[FONT=Arial CE]RANIAS- [/FONT][FONT=Arial CE]50[/FONT]

[FONT=Arial CE]W-M Anna,[/FONT][FONT=Arial CE] Warszawa- [/FONT][FONT=Arial CE]30[/FONT]
[FONT=Arial CE]CZERDA- [/FONT][FONT=Arial CE]30[/FONT]

[FONT=Arial CE]W. Joanna,[/FONT][FONT=Arial CE] Czechowice-Dziedzice-[/FONT][FONT=Arial CE]50[/FONT]

[FONT=Arial CE]K. Agnieszka [/FONT][FONT=Arial CE]Kłodzko[/FONT][FONT=Arial CE] (z facebooka)-[/FONT][FONT=Arial CE]100[/FONT]

Katarzyna S. Ostrowiec Świętokrzyski- 50
Jeremi N. Jabłonna- 40
Viola005 (ponownie witamy), to ta wpłata łączona- 130
Agnieszka W 50 zł
Darren C 10 funtów (49,18 zł)
[FONT=Tahoma]UBOCZE- 20,00[/FONT]
[FONT=Tahoma]Szajbus- 500,00[/FONT]
[FONT=Tahoma]Weronika D. z Warszawy- 20,00[/FONT]
[FONT=Tahoma]UPADLY ANIOL- 20,00[/FONT]
[FONT=Tahoma]Zbyszek G.z Gdańska- 100,00[/FONT]
[FONT=Tahoma]Wirginia W.z Sulechowa- 50,00[/FONT]
GO-JA-20
Agnieszka K. z Sosnowca- 30
Barbara C.-J. z Warszawy- 50
Iwona D. z Siedlec- 100
FUNIA-10
Agnieszka J.-W. ze Szczecina- 150
ABRAKADABRA-10
Renata L. z Radomia- 15
AGUCHA-120
100 zł od Jolanty K. z Warszawy
Wanda N-P z Warszawy- 30
ASIK 007 (za VI,VII,VIII)-30
Izabela G-M z Warszawy- 100
Danuta Z. z Radzynia Podl- 30
ILON N-70
Agnieszka P.z Wrocławia- 50
LADYMONIA-40
NIJASE-5
Grażyna M.Łęgowo-50

[FONT=Arial CE]razem : 3395,30 zł[/FONT]

[FONT=Arial CE]wydatki:[/FONT]

[FONT=Arial CE]- 900 hotelik z rabatem, bonusem i po wielkej uprzejmości.[/FONT]
[FONT=Arial CE]- 300 wet ( odrobaczenie, karma, RTG,witaminy)[/FONT]

[FONT=Arial CE]zostało : 2195,30 zł.[/FONT]
[FONT=Arial CE]- leczenie Pajki [/FONT]
[FONT=Arial CE]-sterylizacja Poli[/FONT]
[FONT=Arial CE]-hotelik za 3 miesiące [/FONT]
[FONT=Arial CE]*( pełne rozliczenie posiada Fela )[/FONT]

[FONT=Arial CE]Kochani, wielkie dzięki [/FONT]
[FONT=Arial CE]w imieniu Poli i jej maluchów ![/FONT]

• Replies 617
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Filmik , ktory nakręciła Fela mając 7 chwilowo na DT:

[video=youtube;8wqxAsvUzRM]http://www.youtube.com/watch?v=8wqxAsvUzRM[/video]

Deklaracje dogo:

Czerda- kilkadziesiąt zł
Nijase 5 zł ( stała)
rexxx- wpłata
zachary 200 zł
UBOCZE 20 zł
Bjuta 10 zł
Abrakadabra- 10 zł
kmrudz 10 zł ( stała)
asik 10 zł ( stala)
mimiś 20 zł
polubek- coś
Poker- znajoma wpłaci 50 zł
szajbus - 500 zł
funia 20 zł
Menrzuś 100 zł
Lolaola 20 zł
Saphira- 100
Ellig - 59 zł plus karma za 275 zł !
ilon_n 70 zł
Ladymonia 30 zł plus 10zł (stała)
viola005 130 zł
szajbus 500 zł

1804 zł zadeklarowanych wpłat.

bazarki:
Agucha,Poker, ludwa x2 ( fanty Feli) , fanty jeszcze przekaże waldi.
ogłoszenia- majqa
karma dla Polci i maluchow- Ellig

Dziekujemy!

bannerki:

Posted

a tymczasem są nowe zdjęcia maluchów i mamy Polci:

jasne kokardki mają dziewczyny,ciemne chłopaki

kliknij na zdjecie :

chłopak: CZARUŚ

chłopak: ELWIS

dziewczyna: PAJKA

dziewczyna :BELLA

mamusia Pola:

Posted

Ida zawrzyj w tytule informację że sunia nie choddzi i że do nie strzelano:

Niechodząca, po wypadku, ze śrutem w łapie matka 6 szczeniąt ...
cos w tym stylu.
Allegro cegiełkowe by się przydało jak bedzie juz [po konsultacji..

Posted

Lady Bell, dziekuje za powiadomienie. Jestem zdruzgotana. Pola jest przepieknym psem, twarz, ktorej sie nie zapomina.
Na poczatek wstawiam na nk i pytam: gdzie wyslac pieniadze?
Dostalam wlasnie od mojej szefowej 10 euro na "moje psy", ktore moge juz dzis wyslac internetem, tylko potrzebuje nr konta i swiftcode (BIC) banku dla przelewow z zagranicy. Od siebie tez cos dorzuce. Czekam na namiary, pamietajcie o swiftcode, wiem z doswiadczenia ze na dogo sie tego nie podaje, a bez swiftu/BIC-a nie mozna nic wyslac spoza Polski!

Czy ktos umialby zrobic bannerki Poli i jej dzieci?

Posted

viola pieniadzę slij nam, ale nie przelewem...
Bank pobiera opłatę w wysokości 50 zł za zagraniczne przelewy- to nawet nie będzie tyle co chcesz wysłać.
Lepiej Pay Palem, tak jak robi to IVV.

Dziex!

Posted

chciałabym przesłąć kilkadziesiąt zł , proszę o konto
my mamy w tej chwili sunię która urodziła w lesie....
podajcie mi jaka to gmina , poproszę ich o udzielenie informacjii publicznej o ustawie i zabezpieczaniu bezdomnych zwierząt , odpowiedzieć muszą i będę ich gnębić

Posted

czerda, pisałam do nich juz rok temu, odpisali ze nie maja kasy a potem, że będą to ustalać na kolejej sesji, ale właściwie to ustalać nie ma czego, bo u nich problemu z bezdomnymi psami nie ma....to Gmina Brok.
numer konta pisze juz w 1 poscie!

dziex!

Posted

to nie jest kwestia czy gmina ma czy nie ma pieniędzy-to kwestia czy urzędnicy przestrzegają czy łąmią prawo , jeśli nie mają uchwały -łamią prawo , jeśli nie mają w budżecie odpowiednich pieniędzy -łąmią prawo , jeśli nie mają umowy na to kto sprawuje opiekę nad bezdomnymi zwierzętami -łąmią prawo
my , wyręczając ich pozwalamy im na to -musza za to płącić bo to są pieniądze publiczne
zbierajcie faktury , zdjęcia , rachunki-obciążymy gmine za opiekę na psiakami jak nie mają uregulowanego tego prawnie
idą wybory i urzędnicy boją się bo urzędnik któ®y nie przestrzega prawa może zostać karany za porzucenie -a karany nie może kandydować

Posted

a żebyś wiedziała, Pola nie chodzi a jak juz wstanie to robi 2 kroki na 3 łapach i się kładzie, widać, że bardzo ją boli.
Pewnie miednica rozwalona :(
Miała pod ogonem kupę, w poniedziałek nie mogła wcale wstać na nogi.:(

I jeszcze do tego 6 maluchów ...........

Posted

rexxx napisał(a):
Ja też wpłaciłem. Wrzuciłem też baner na inne fora.

rexxx - dzięki.

proszę, rozsyłajcie wątek gdzie mozecie. My nie damy rady z tą całą 7- nie podołamy finansowo :(