idusiek Posted June 4, 2010 Posted June 4, 2010 Wszystko zaczęło się w poniedziałek. Zadzwoniła do mnie Pani Basia z informacją, że właśnie spotkała na drodze leżącą w trawie suczkę z 6 szczeniakami. Deszcz leje, sunia się nie podnosi - co robić?! Pomocy! Pania Basia przeniosła suczkę na rękach ( nie wstawała), sąsiadka wzieła szczeniory do koszyka i całą brygadę umieściły w opuszczonej szopie przy drodze. Do domu wziąc ich nie mogły. mms od mojej mamy, wtorek rano: i już z wczoraj: i szopa - zawsze to lepsze niz ulica.... Ja w tym czasie zadzwoniłam do gminy i dowiedziałam się, że najpierw wykonają wizję lokalną i sprawdzą czy to prawda a potem w ciągu 2 tygodni postarają się coś zrobic. Zapytałam co- no wezwiemy odpowiednich ludzi. Jakich? Takich co je złapią. Żadnego planu, żadnej pomocy. Jak zwykle. Z Broku nasza grupa zabrała już pewnie ok. 10 psów, jak nie więcej. Ostatnim razem wziełyśmy Rudiego, którego chciał rozjechać sam Pan v-ce burmistrz pod moim płotem ( " ja go chciałem tylko postraszyc"). Brok 2 razy pomógł- raz jak na ulicy lezał potrącony doberman ( samam Pani burmistrz umieściła go w gminnej ktłowni i podawała mu zastrzyki, co uwieczniono na zdjeciach...) , drugi raz- jak jak pod płotem jakiejś letniczki zdychał wykańczany babeszją szczeniak ( też sama Pani burmistrz zawiozła go do lecznicy i ponoć zzadoptowała). Ile razy nie pomogli, nie będę pisac, bo to nie jest wątek o gminie Brok ale niechodzącej suni z 6 maluchami. Pola , bo tak ją nazwaliśmy ( bo taka cierpliwa i łagodna jak matka Polka) od poniedziałku przebywała w szopie. Pomocy nie udało mi się zorganizować. Każdy odmawiał. My odmówić nie mogłyśmy..... Wczoraj wraz z inną panią Basią przywiozłyśmy całą 7 do Warszawy. Zamieszkają tymczasowo w hoteliku w Otrębusach, tylko tam udało sie Feli zalatwić dla tylu psiaków miejsce a i niedaleko stamtąd do lecznicy. Podróż znosły dobrze, chociaz było bardzo duszno.Pola nawet nie mruknęła. Leżala spokojnie i pilowała przychówku. Pola ma około 1,5 roku. Jest przeraźliwie chuda. Pod sierścią czuć wszystkie kości.:-( W lecznicy zrobiła kupę, która cała się ruszała.:-o Robale 2 cm, białe, duże - okropne! Poniewaz nie chodzi, a jak już wstanie to przejdzie na 2 kroki na 3 łapach i siada- zrobiono jej RTG podniesionej do góry łapy- nie wykazało złamania, ale coś dzieje się prawdopodobnie w biordach i miednicy. Polę albo ktoś pobił albo potrącił. :-( Dodatkowo , żeby nie było za fajnie- ma w łapie śrut- ktoś do niej strzelał. :placz: Wet jednak mówi, że to wcześniejsza sprawa i nie powinna mieć wpływu na resztę. W poniedziałek Pola pojedzie na dodatkowe RTG - miednicy i bioder. Będzie uśpiona. Maluchy - Mają około 4 tygodni.to 6 klusków, które wyssały z matki wszystko do cna. 3 chłopaki i 3 dziewczyny. 5 kudłatych jak mama i jedno gładkie, 5 czarnych podpalanych, 1 beżowe. Ot taka różnorodność. Widzą, chodzą, bawią się, szczekają a nawet zaczynają same jeść, bo mama mimo iż ma ogromne cycochy, to wartościowo pewnie jej pokarm wiele już nie daje. Ponieważ leżymy finasowo, a ta 7 pogrąży nas zupełnie - PROSIMY WSZYSTKCH O POMOC ! Potrzebne nam: - pieniądze na ich hotelowanie, - pieniądze na konsultację Poli ([SIZE=2]i ew operację, jeżeli taka będzie porzeba.:-() - karmę odżywczą dla mamy i maluchów - a za 2 -3 tygodnie- domy dla całej 6 ...:placz: [SIZE=2][SIZE=3]Tylko czorajszy rachunek z lecznicy wynosi 187 zł: [SIZE=2]wizyta, RTG, karma gastro RC 3 kg (bo Pola i maluchy mają biegunkę), 2 zastrzyki ( na biegunkę i przeciwbólowy),odrobaczenie dla Poli ( dla maluchów mamy), witaminy dla Poli, bo jest cholernie wyniszczona. PROSZĘ, POMÓŻCIE NAM ! SAME NIE DAMY RADY ! numer konta: „Pokochaj Psy Niczyje” Fundacja Międzynarodowy Ruch na rzecz Zwierząt - VIVA! ul. Kopernika [FONT=Verdana]6 m[/FONT].8; 00-367 Warszawa Nr konta: [FONT=Verdana]65 1370 1109 0000 1706 4838 7306[/FONT] [FONT=Verdana]z dopiskiem: POLA + nick z dogo[/FONT] [FONT=Century Gothic]do przelewów PayPal : [/FONT][FONT=Century Gothic][email protected][/FONT] [FONT=Verdana]Dziękujemy bardzo za każdą pomoc ![/FONT] wpłaty: [FONT=Arial CE]G-D Anna Warszawa-143[/FONT] [FONT=Arial CE]W- S Bernadeta [/FONT][FONT=Arial CE]Kąty Wrocławskie-[/FONT][FONT=Arial CE]50[/FONT] [FONT=Arial CE]Z Mariola [/FONT][FONT=Arial CE]Mordy-[/FONT][FONT=Arial CE]50[/FONT] [FONT=Arial CE]ZACHARY- [/FONT][FONT=Arial CE]200[/FONT] [FONT=Arial CE]B. Karolina, [/FONT][FONT=Arial CE]Radom- 30[/FONT] [FONT=Arial CE]S. Beata[/FONT][FONT=Arial CE] Starachowice- [/FONT][FONT=Arial CE]25[/FONT] [FONT=Arial CE]W. Małgorzata, [/FONT][FONT=Arial CE]Gdańsk- [/FONT][FONT=Arial CE]55[/FONT] [FONT=Arial CE]L. Monika, [/FONT][FONT=Arial CE]Białystok-[/FONT][FONT=Arial CE]50[/FONT] [FONT=Arial CE]BJUTA- [/FONT][FONT=Arial CE]10[/FONT] [FONT=Arial CE]NIJASE-[/FONT][FONT=Arial CE]5[/FONT] [FONT=Arial CE]D. Joanna,[/FONT][FONT=Arial CE] Wiązowna-[/FONT][FONT=Arial CE]50[/FONT] [FONT=Arial CE]O. Joanna, [/FONT][FONT=Arial CE]Busko Zdrój- [/FONT][FONT=Arial CE]30[/FONT] [FONT=Arial CE]KMURDZ [/FONT][FONT=Arial CE]za 3 miesiące- [/FONT][FONT=Arial CE]30[/FONT] [FONT=Arial CE]G. Kamil (od Gosia F)[/FONT][FONT=Arial CE]Gdynia- [/FONT][FONT=Arial CE]100[/FONT] [FONT=Arial CE]Z. Monika, [/FONT][FONT=Arial CE]Warszawa- [/FONT][FONT=Arial CE]15[/FONT] [FONT=Arial CE]ANNAA- [/FONT][FONT=Arial CE]20[/FONT] [FONT=Arial CE]R. Michał,[/FONT][FONT=Arial CE] Kalisz- [/FONT][FONT=Arial CE]17,81[/FONT] [FONT=Arial CE]G. Elżbieta,[/FONT][FONT=Arial CE] Warszawa- [/FONT][FONT=Arial CE]48,96[/FONT] [FONT=Arial CE]R. Agata,[/FONT][FONT=Arial CE] Toruń- [/FONT][FONT=Arial CE]15,35[/FONT] [FONT=Arial CE]SAPHIRA- [/FONT][FONT=Arial CE]100[/FONT] [FONT=Arial CE]K-D. Wiesława,[/FONT][FONT=Arial CE] Granica- [/FONT][FONT=Arial CE]20[/FONT] [FONT=Arial CE]B. Blanka,[/FONT][FONT=Arial CE] Gdańsk [/FONT][FONT=Arial CE](z facebooka)-[/FONT][FONT=Arial CE]30[/FONT] [FONT=Arial CE]RANIAS- [/FONT][FONT=Arial CE]50[/FONT] [FONT=Arial CE]W-M Anna,[/FONT][FONT=Arial CE] Warszawa- [/FONT][FONT=Arial CE]30[/FONT] [FONT=Arial CE]CZERDA- [/FONT][FONT=Arial CE]30[/FONT] [FONT=Arial CE]W. Joanna,[/FONT][FONT=Arial CE] Czechowice-Dziedzice-[/FONT][FONT=Arial CE]50[/FONT] [FONT=Arial CE]K. Agnieszka [/FONT][FONT=Arial CE]Kłodzko[/FONT][FONT=Arial CE] (z facebooka)-[/FONT][FONT=Arial CE]100[/FONT] Katarzyna S. Ostrowiec Świętokrzyski- 50 Jeremi N. Jabłonna- 40 Viola005 (ponownie witamy), to ta wpłata łączona- 130 Agnieszka W 50 zł Darren C 10 funtów (49,18 zł) [FONT=Tahoma]UBOCZE- 20,00[/FONT] [FONT=Tahoma]Szajbus- 500,00[/FONT] [FONT=Tahoma]Weronika D. z Warszawy- 20,00[/FONT] [FONT=Tahoma]UPADLY ANIOL- 20,00[/FONT] [FONT=Tahoma]Zbyszek G.z Gdańska- 100,00[/FONT] [FONT=Tahoma]Wirginia W.z Sulechowa- 50,00[/FONT] GO-JA-20 Agnieszka K. z Sosnowca- 30 Barbara C.-J. z Warszawy- 50 Iwona D. z Siedlec- 100 FUNIA-10 Agnieszka J.-W. ze Szczecina- 150 ABRAKADABRA-10 Renata L. z Radomia- 15 AGUCHA-120 100 zł od Jolanty K. z Warszawy Wanda N-P z Warszawy- 30 ASIK 007 (za VI,VII,VIII)-30 Izabela G-M z Warszawy- 100 Danuta Z. z Radzynia Podl- 30 ILON N-70 Agnieszka P.z Wrocławia- 50 LADYMONIA-40 NIJASE-5 Grażyna M.Łęgowo-50 [FONT=Arial CE]razem : 3395,30 zł[/FONT] [FONT=Arial CE]wydatki:[/FONT] [FONT=Arial CE]- 900 hotelik z rabatem, bonusem i po wielkej uprzejmości.[/FONT] [FONT=Arial CE]- 300 wet ( odrobaczenie, karma, RTG,witaminy)[/FONT] [FONT=Arial CE]zostało : 2195,30 zł.[/FONT] [FONT=Arial CE]- leczenie Pajki [/FONT] [FONT=Arial CE]-sterylizacja Poli[/FONT] [FONT=Arial CE]-hotelik za 3 miesiące [/FONT] [FONT=Arial CE]*( pełne rozliczenie posiada Fela )[/FONT] [FONT=Arial CE]Kochani, wielkie dzięki [/FONT] [FONT=Arial CE]w imieniu Poli i jej maluchów ![/FONT] Quote
idusiek Posted June 4, 2010 Author Posted June 4, 2010 tu już zapakowane ,gotowe do podróży: Mama - bezimienna jeszcze . niestety tak wygladam, nie chcę sie podnosić, booooli: i potwory i spółka: Quote
idusiek Posted June 4, 2010 Author Posted June 4, 2010 Filmik , ktory nakręciła Fela mając 7 chwilowo na DT: [video=youtube;8wqxAsvUzRM]http://www.youtube.com/watch?v=8wqxAsvUzRM[/video] Deklaracje dogo: Czerda- kilkadziesiąt zł Nijase 5 zł ( stała) rexxx- wpłata zachary 200 zł UBOCZE 20 zł Bjuta 10 zł Abrakadabra- 10 zł kmrudz 10 zł ( stała) asik 10 zł ( stala) mimiś 20 zł polubek- coś Poker- znajoma wpłaci 50 zł szajbus - 500 zł funia 20 zł Menrzuś 100 zł Lolaola 20 zł Saphira- 100 Ellig - 59 zł plus karma za 275 zł ! ilon_n 70 zł Ladymonia 30 zł plus 10zł (stała) viola005 130 zł szajbus 500 zł 1804 zł zadeklarowanych wpłat. bazarki: Agucha,Poker, ludwa x2 ( fanty Feli) , fanty jeszcze przekaże waldi. ogłoszenia- majqa karma dla Polci i maluchow- Ellig Dziekujemy! bannerki: Quote
idusiek Posted June 4, 2010 Author Posted June 4, 2010 a tymczasem są nowe zdjęcia maluchów i mamy Polci: jasne kokardki mają dziewczyny,ciemne chłopaki kliknij na zdjecie : chłopak: CZARUŚ chłopak: ELWIS dziewczyna: PAJKA dziewczyna :BELLA mamusia Pola: Quote
idusiek Posted June 4, 2010 Author Posted June 4, 2010 na notaki i zdjecia. bo mam ich duzo wiecej Quote
laikinia Posted June 4, 2010 Posted June 4, 2010 Cudowna ta Pola i taka biedna...strasznie cierpi, a i tak dzieci sa dla niej najwazniejsze... :( Quote
ludwa Posted June 4, 2010 Posted June 4, 2010 Taaaa, suczka troskliwsza niż ludzkie matki a traktowana jak śmieć... Quote
beka Posted June 4, 2010 Posted June 4, 2010 Ida zawrzyj w tytule informację że sunia nie choddzi i że do nie strzelano: Niechodząca, po wypadku, ze śrutem w łapie matka 6 szczeniąt ... cos w tym stylu. Allegro cegiełkowe by się przydało jak bedzie juz [po konsultacji.. Quote
viola005 Posted June 4, 2010 Posted June 4, 2010 Lady Bell, dziekuje za powiadomienie. Jestem zdruzgotana. Pola jest przepieknym psem, twarz, ktorej sie nie zapomina. Na poczatek wstawiam na nk i pytam: gdzie wyslac pieniadze? Dostalam wlasnie od mojej szefowej 10 euro na "moje psy", ktore moge juz dzis wyslac internetem, tylko potrzebuje nr konta i swiftcode (BIC) banku dla przelewow z zagranicy. Od siebie tez cos dorzuce. Czekam na namiary, pamietajcie o swiftcode, wiem z doswiadczenia ze na dogo sie tego nie podaje, a bez swiftu/BIC-a nie mozna nic wyslac spoza Polski! Czy ktos umialby zrobic bannerki Poli i jej dzieci? Quote
idusiek Posted June 4, 2010 Author Posted June 4, 2010 viola pieniadzę slij nam, ale nie przelewem... Bank pobiera opłatę w wysokości 50 zł za zagraniczne przelewy- to nawet nie będzie tyle co chcesz wysłać. Lepiej Pay Palem, tak jak robi to IVV. Dziex! Quote
czerda Posted June 4, 2010 Posted June 4, 2010 chciałabym przesłąć kilkadziesiąt zł , proszę o konto my mamy w tej chwili sunię która urodziła w lesie.... podajcie mi jaka to gmina , poproszę ich o udzielenie informacjii publicznej o ustawie i zabezpieczaniu bezdomnych zwierząt , odpowiedzieć muszą i będę ich gnębić Quote
idusiek Posted June 4, 2010 Author Posted June 4, 2010 czerda, pisałam do nich juz rok temu, odpisali ze nie maja kasy a potem, że będą to ustalać na kolejej sesji, ale właściwie to ustalać nie ma czego, bo u nich problemu z bezdomnymi psami nie ma....to Gmina Brok. numer konta pisze juz w 1 poscie! dziex! Quote
czerda Posted June 4, 2010 Posted June 4, 2010 to nie jest kwestia czy gmina ma czy nie ma pieniędzy-to kwestia czy urzędnicy przestrzegają czy łąmią prawo , jeśli nie mają uchwały -łamią prawo , jeśli nie mają w budżecie odpowiednich pieniędzy -łąmią prawo , jeśli nie mają umowy na to kto sprawuje opiekę nad bezdomnymi zwierzętami -łąmią prawo my , wyręczając ich pozwalamy im na to -musza za to płącić bo to są pieniądze publiczne zbierajcie faktury , zdjęcia , rachunki-obciążymy gmine za opiekę na psiakami jak nie mają uregulowanego tego prawnie idą wybory i urzędnicy boją się bo urzędnik któ®y nie przestrzega prawa może zostać karany za porzucenie -a karany nie może kandydować Quote
NiJaSe Posted June 4, 2010 Posted June 4, 2010 odemnie macie 5 zł ,możecie potrącać odrazu z opłaty za DT dla Lilki Quote
idusiek Posted June 4, 2010 Author Posted June 4, 2010 NiJaSe napisał(a):odemnie macie 5 zł ,możecie potrącać odrazu z opłaty za DT dla Lilki dzięki nijase. to stała czy jednorazowa? Quote
idusiek Posted June 4, 2010 Author Posted June 4, 2010 a żebyś wiedziała, Pola nie chodzi a jak juz wstanie to robi 2 kroki na 3 łapach i się kładzie, widać, że bardzo ją boli. Pewnie miednica rozwalona :( Miała pod ogonem kupę, w poniedziałek nie mogła wcale wstać na nogi.:( I jeszcze do tego 6 maluchów ........... Quote
rexxx Posted June 4, 2010 Posted June 4, 2010 Ja też wpłaciłem. Wrzuciłem też baner na inne fora. Quote
idusiek Posted June 4, 2010 Author Posted June 4, 2010 rexxx napisał(a):Ja też wpłaciłem. Wrzuciłem też baner na inne fora. rexxx - dzięki. proszę, rozsyłajcie wątek gdzie mozecie. My nie damy rady z tą całą 7- nie podołamy finansowo :( Quote
Florentynka Posted June 4, 2010 Posted June 4, 2010 znalazłam na fecebooku - melduję się, na razie zapisuję. Quote
Recommended Posts