kaskadaffik Posted April 16, 2010 Posted April 16, 2010 APRILKA jestem, bo kwietniowa :p To w kwietniu 2010 roku Sunia została dzięki Mieleckim Wolontariuszkom wypatrzona i wytypowana do pobytu w hoteliku u Murki. APRILKA W DOMKU Aprilka i Charles maja sie dobrze. Aprilka jest jeszcze troche niesmiala wobec ludzi. Razem z Charlesem chetnie bawia sie w ogrodzie. A tak napisała Kasia/Murka :p "Podobno dzikawa, zalękniona... w lecznicy udziabała wetkę... ale u nas okazało się, że to całkiem normalna psina, tylko wystraszona. Nawet już zamachała parę razy nieśmiało ogonkiem, mimo, że "zna" nas zaledwie od paru godzin. A jak się wyrwała ze smyczą (na smyczy chyba nigdy nie chodziła), to po chwili... sama podeszła z lekko merdającym ogonkiem do TZa :smile: Zapowiada się bardzo fajna, normalna sunia. Jest po sterylce, obolała, a spokojnie wyjęliśmy ją z klatki, TZ wziął na ręce i zaniósł do boksu, zmieniłam jej obrożę, zdjęlam zasikane ubranko pooperacyjne, założyłam kołnierz. Wszystko spokojnie, bez żadnych oporów ze strony suni, nawet nie warknęła." "Aprilka z każdym spacerem lepiej, już całkiem dobrze chodzi na smyczy, czasem się tylko zapiera. Tylko na razie nie chce się załatwiać... ale postęp jest bo wzięła już smakołyki z ręki, z miski też jedzonko znika. Nie ma się co dziwić jej zestresowaniu: nagłe zmiany miejsca, sterylka, zakołnierzowanie... " Prosze Kasię o wklejenie tego filmiku, na którym Aprilka chodzi na smyczy :) :) Quote
Ulka18 Posted April 16, 2010 Posted April 16, 2010 Dobrze, ze jest juz watek Aprilki :fadein: Kilka tygodni i suczka bedzie juz wychodzic na prosta pod opieka Murkow. Quote
majuska Posted April 16, 2010 Posted April 16, 2010 I ja się melduje u szorstkiej mordeczki, juz widać dużą zmianę w zachowaniu, przeciez ona była przyklejona do ziemi w schronisku prawie cały czas... Quote
Reno2001 Posted April 16, 2010 Posted April 16, 2010 Baaardzo się cieszę, że mała dochodzi do siebie. Ogonek opuszczony, ale nie wciśnięty pod siebie ... bedzie dobrze! Quote
eloise Posted April 16, 2010 Posted April 16, 2010 no, Aprilka, będzie dobrze :) Maleńka Aprilka siedziała wciśnięta w kąt boksu i czekała… Właściwie nie wiemy czy czekała na człowieka, który jej się zgubił, na człowieka, który ją porzucił, a ona nadal w niego wierzyła, czy czekała na kres swych dni i chciała, żeby nastąpił szybko… Jej małe ciałko, zgarbione, wzrok zupełnie obojętny, uszy opuszczone do samej ziemi, ziemi pokrytej śniegiem, to nie uszło uwadze wolontariuszy. Decyzja o pomocy właśnie jej zapadła jednogłośnie. Aprilka opuściła schroniskowy boks i trafiła do hotelu dla psów w potrzebie, gdzie okazało się, że Aprilka nie jest wcale taka malutka! To piesek średniej wielkości, po prostu chciała być niewidoczna. Suczka jest urocza, kudłata a na jej pysiu od czasu do czasu pojawia się nieśmiały uśmiech. Aprilka nie jest typowym pieszczochem- musi nabrać zaufania do człowieka zanim pozwoli się do siebie zbliżyć. Aprilka lubi zabawy z innymi psami. To młoda suczka, już wysterylizowana. Czeka na cierpliwy, wyrozumiały dom, który da jej czas na oswojenie i miejsca i człowieka. Wierzymy, że Aprilka będzie normalnym radosnym psem, trzeba tylko dać jej czas i miłość. Quote
Murka Posted April 16, 2010 Posted April 16, 2010 kaskadaffik, dzięki za założenie wątku suni :):) Mam jeszcze parę fotek, umieszczę potem. Na razie wrzucam filmik: [video=youtube;s1IXBnENaK8]http://www.youtube.com/watch?v=s1IXBnENaK8[/video] Wygląda na to, że sunie super zachowuje czystość, załatwia się tylko na spacerach. Quote
Reno2001 Posted April 16, 2010 Posted April 16, 2010 ja się nie mogę na nią napatrzec! W schronisku wyglądała na o połowę mniejszą, taka biedulka skulona wiecznie była. Super, że juz jest w hoteliku! Quote
Murka Posted April 16, 2010 Posted April 16, 2010 Aprilka już czeka na spacer, kładzie się na podłodze i pysk wciska między pręty drzwi do boksu... na mój widok delikatnie merda ogonem :loveu: Bardzo chętnie wychodzi na spacerki, ale też nie ma żadnego problemu z powrotem do boksu. Jest jeszcze bardzo smutna i zdezorientowana, ale na pewno nie bez znaczenia jest tu sterylka i kołnierz. Na pewno niedługo będzie brykać :) A tu reszta fotek, które zrobiłam w tym samym dniu co te pierwsze: Tutaj Aprilka z Pusią. Aprilka jest bardzo otwarta na kontakty z innymi psami. :cool3: Quote
Reno2001 Posted April 17, 2010 Posted April 17, 2010 Mureczko, przelałam właśnie te 100zł od dziubakk. Przepraszam, że dopiero dziś, ale nie skończyła mi się tydzień temu w kompie licencja antywirusowa i dopiero wczoraj późnym wieczorem mi ja odnowiona. Wolałam nie obsługiwac kont bankowych bez antywirusów. Byłoby dobrze, aby wkleic tu na wątku rozliczenie, ile w sumie mamy teraz na Aprilkę. Mam jeszcze prosbę do Murki, aby na tym wątku potwierdziła, że przekazałam na mielczaki w hoteliku 150zł z bazarku. http://www.dogomania.pl/threads/180921-Super-buty-ecco.-Koniec Kopiuję z wątku Nero: Murka napisał(a): Pozostałość po hotelowaniu Nera wynosi +765,75 zł. Ta kwota przechodzi na konto Aprilki Do tej kwoty dojdze jeszcze ww 100zł Quote
Murka Posted April 17, 2010 Posted April 17, 2010 Reno2001 napisał(a):Mureczko, przelałam właśnie te 100zł od dziubakk. Przepraszam, że dopiero dziś, ale nie skończyła mi się tydzień temu w kompie licencja antywirusowa i dopiero wczoraj późnym wieczorem mi ja odnowiona. Wolałam nie obsługiwac kont bankowych bez antywirusów. Byłoby dobrze, aby wkleic tu na wątku rozliczenie, ile w sumie mamy teraz na Aprilkę. Mam jeszcze prosbę do Murki, aby na tym wątku potwierdziła, że przekazałam na mielczaki w hoteliku 150zł z bazarku. http://www.dogomania.pl/threads/180921-Super-buty-ecco.-Koniec O kurczę, a ja przez to zamieszanie w Mielcu zrozumiałam, że te 150 zł to jest 100 zł od dziubakk i 50 zł od Ciebie Czyli to 150 zł jest z bazarku, ok to muszę zmienić na wątku Nero. Była dzisiaj u nas pani z Janowa Lub. z nastoletnią córka, chcą adoptować średnią suczkę do domu z ogródkiem. Pokazałam im Paję, ale troszkę się przeraziły, że ona taka wylękniona, że mogą nie dać sobie rady (Paja bardzo boi się obcych, nowych miejsc) i że nie będzie można z suczką chodzić na spacery po mieście. Bardzo natomiast spodobała się im Aprilka, mniejsza i spokojniejsza od Paji. Jeśli tylko wyrazicie zgodę, to Aprilka może do tego domku pojechać, p.Bogumiła czeka na decyzję. Nie jest tak jakiś wersal, warunki są takie: ogrodzony dom z ogrodem, ocieplona budka w zaciszu, suczka miałaby zagwarantowany wstęp do domu w zimie czy w innych wyjątkowych sytuacjach. Oczywiście żadnych łańcuchów itp. Poza tym spacery poza ogrodem, po mieście. P.Bogumiła jest bardzo otwartą na sugestie osobą, dużo się pyta, widać, że lubi psiaki, choć jest wychowana, że pies nie powinien być w domu. Poważnie podchodzi do sprawy wzięcia psa, na początku miała wątpliwości czy będą mieli czas na oswajanie suni (ona pracuje, córka chodzi do szkoły), ale wspólnie jednak stwierdziły, że postarają się jej poświęcać jak najwięcej czasu, pytała nawet o jedzenie dla suczki, o szczepienia, o tym, czy to dobry pomysł, aby na początku uczyć Aprilkę chodzić na smyczy tylko na ogrodzie, co robić, aby się szybko z nimi oswoiła itp. W domu mieszka też m.in. babcia. Ja jeszcze zrobię wywiad środowiskowy co do tego domku (p.Bogumiła podała mi swoje dane), możemy też podjechać na wizytę poadopcyjną (jest zgoda jak najbardziej). Decyzja należy do Was. Quote
mariusz pp Posted April 17, 2010 Posted April 17, 2010 Poszedł przelew 100 zł na psiaki mieleckie. Quote
Ulka18 Posted April 17, 2010 Posted April 17, 2010 Ja jestem za tym domkiem, ale zrób Murko jakis wywiad czy cos w tym stylu. Dobrze byloby, zeby Aprilka jeszcze kilka dni byla u Ciebie, zeby sie jej brzuch lepiej zagoil i zeby podszkolila chodzenie na smyczy. Quote
Reno2001 Posted April 17, 2010 Posted April 17, 2010 Murka napisał(a):O kurczę, a ja przez to zamieszanie w Mielcu zrozumiałam, że te 150 zł to jest 100 zł od dziubakk i 50 zł od Ciebie Czyli to 150 zł jest z bazarku, ok to muszę zmienić na wątku Nero. Była dzisiaj u nas pani z Janowa Lub. z nastoletnią córka, chcą adoptować średnią suczkę do domu z ogródkiem. Pokazałam im Paję, ale troszkę się przeraziły, że ona taka wylękniona, że mogą nie dać sobie rady (Paja bardzo boi się obcych, nowych miejsc) i że nie będzie można z suczką chodzić na spacery po mieście. Bardzo natomiast spodobała się im Aprilka, mniejsza i spokojniejsza od Paji. Jeśli tylko wyrazicie zgodę, to Aprilka może do tego domku pojechać, p.Bogumiła czeka na decyzję. Nie jest tak jakiś wersal, warunki są takie: ogrodzony dom z ogrodem, ocieplona budka w zaciszu, suczka miałaby zagwarantowany wstęp do domu w zimie czy w innych wyjątkowych sytuacjach. Oczywiście żadnych łańcuchów itp. Poza tym spacery poza ogrodem, po mieście. P.Bogumiła jest bardzo otwartą na sugestie osobą, dużo się pyta, widać, że lubi psiaki, choć jest wychowana, że pies nie powinien być w domu. Poważnie podchodzi do sprawy wzięcia psa, na początku miała wątpliwości czy będą mieli czas na oswajanie suni (ona pracuje, córka chodzi do szkoły), ale wspólnie jednak stwierdziły, że postarają się jej poświęcać jak najwięcej czasu, pytała nawet o jedzenie dla suczki, o szczepienia, o tym, czy to dobry pomysł, aby na początku uczyć Aprilkę chodzić na smyczy tylko na ogrodzie, co robić, aby się szybko z nimi oswoiła itp. W domu mieszka też m.in. babcia. Ja jeszcze zrobię wywiad środowiskowy co do tego domku (p.Bogumiła podała mi swoje dane), możemy też podjechać na wizytę poadopcyjną (jest zgoda jak najbardziej). Decyzja należy do Was. Pewnie ja też nie dokładnie wytłumaczyłam. Dałam 150zł, które miałam z bazarku w portfelu, 100 od dziubakk wetknęłam w samochodzie a potem już nie zdążyłam dac. Ja oczywiście jestem jak najbardziej za sprawdzeniem domu. Najważniejsze, aby ludzie, którzy są zainteresowani sunią po prostu ją pokochali. Nie każdy musi mieszkac w Wersalu ;) Oceń Murko sama, jak lękliwa jest Aprilka i czy ci ludzie podołają. Quote
Murka Posted April 17, 2010 Posted April 17, 2010 Oki to będziemy działać z tym domkiem ;) Oczywiście nie wydamy suni nie zagojonej. Jeszcze ma dwa dni antybiotyku. Quote
Ulka18 Posted April 18, 2010 Posted April 18, 2010 No to czekamy na wiesci nt. domku i na wygojenie sie ranki pooperacyjnej. Quote
Murka Posted April 18, 2010 Posted April 18, 2010 Aprilka tak jak przypuszczałam to normalna psinka, żadna tam dzika czy lękliwa. Po prostu przytłaczało ją schronisko. Dzisiaj spuściłam ją ze smyczy, brykała z Górką, ogon w górze, podbiegała do mnie... aż się serce raduje na taki widok :loveu: Potem sama weszła do swojego boksu. P.Bogumiła na pewno nie będzie mieć problemów z oswojeniem suni. Dzisiaj zadzwoniła z prośbą o informacje, bo już się suni nie mogą doczekać (byliśmy umówieni, że ja zadzwonię, ale nie wytrzymali ;) ). Zapewnia, że będzie miała najlepszą opiekę i że zawsze będziemy mile widziani aby sunię odwiedzić. Już się dopytywała w jaki sposób najlepiej sunię przewieźć, co jest potrzebne itp. Czekam jeszcze na informacje od bianki0, ale prawdopodobnie po prostu my zawiziemy sunię do domku i od razu zobaczymy dom, lokatorów itd. Quote
majuska Posted April 18, 2010 Posted April 18, 2010 No,no zapowiada się wszystko dobrze, wątek raptem 2 stronki i tak optymistycznie sie układa, zaciskam kciuki Aprilko mocno!! Quote
Murka Posted April 18, 2010 Posted April 18, 2010 mariusz pp napisał(a):Poszedł przelew 100 zł na psiaki mieleckie. Pieniążki doszły, póki nie ma suczki na miejsce Ulki18, to rozdzielam po połowie między Aprilką i Rufim. Doszła też wpłata od Ulki18 - 100 zł - z nią to samo robię :) Quote
Ulka18 Posted April 18, 2010 Posted April 18, 2010 Dokladnie Murko, podziel na mielczaki, poki nie mamy nastepczyni Aprilki. Mysle, ze w przyszlym tygodniu juz znajdziemy suczke na stale miejsce hotelikowe. Quote
yoko100 Posted April 18, 2010 Posted April 18, 2010 dopiero znalazlam watek Aprilki a tu juz domek sie szykuje :) Quote
Ra_dunia Posted April 19, 2010 Posted April 19, 2010 Yoko - to dokładnie tak jak ja :) Oby więcej takich wątków było :D Quote
Murka Posted April 19, 2010 Posted April 19, 2010 Przepraszam za nieostre zdjęcia (padał deszcz i robiłam na szybko żeby mi aparat nie zmókł, bo dopiero co wyczyścili go z wakacyjnego piasku :evil_lol:), ale chciałam Wam pokazać nową Aprilkę :) filmiki: [video=youtube;0hYKdCKaWB8]http://www.youtube.com/watch?v=0hYKdCKaWB8[/video] [video=youtube;O2VN6PDtC_c]http://www.youtube.com/watch?v=O2VN6PDtC_c[/video] Quote
Recommended Posts