_Goldenek2 Posted May 7, 2010 Posted May 7, 2010 Tak się cieszę, że u Gasparka wszystko dobrze :). Quote
aanka Posted May 7, 2010 Posted May 7, 2010 Całusy dla Ciebie Gasparze dzielny :p, Bjuta wracaj do zdrowia;) Quote
Ingrid44 Posted May 7, 2010 Posted May 7, 2010 Bjutko, bardzo mi przykro z powodu wypadku , zycze szybkiego powrotu do zdrowia :loveu: Quote
Cantadorra Posted May 7, 2010 Posted May 7, 2010 Bjutka, na pewno wszystko cie boli, przy oddychaniu i obracaniu na boki. Wracaj do zdrowia kochana! Quote
bela51 Posted May 7, 2010 Posted May 7, 2010 Matko ! Przecież taka zapadnia jest glęboka! Współczuje, dobrze, że tylko tak sie to skonczyło! Zdrowiej szybko, Bjutko :glaszcze: Quote
ilon_n Posted May 7, 2010 Posted May 7, 2010 Pozdrowienia dla Gasparka.... i życzenia powrotu do zdrowia dla Bjuty! A my zapraszamy do naszego niewidomego podhalana i jego bazarek [B]Cioteczki dorzućcie do skarbonki naszego ślepego Juranda, tanie ciuszki dla maluszki::[/B] [url]http://www.dogomania.pl/threads/185036-Bazarek-ciuszkowy-quot-UBIERZ-MALUSZKA2-quot-do-16.05-na-leczenie-i-hotel-niewidomy-Jurand?p=14624432#post14624432[/url] Quote
Havanka Posted May 7, 2010 Posted May 7, 2010 4 maja na koncie Gaspara, powinna pojawić się moja druga wpłata. Bjuta, ja też trzymam kciuki za Twój szybki powrót do zdrowia. Quote
Bjuta Posted May 7, 2010 Author Posted May 7, 2010 Dziękuję Wam bardzo za dobre słowa! Czuję się... świetnie! Napakowali mnie lekami, które mnie zdziebko otumaniają, ale za to mam świetny humor! :eviltong: :evil_lol: Przy okazji - zapraszam Was - jeśli będziecie mieli chwilkę czasu w poniedziałek to w teatrze TV będzie mój debiutancki spektakl (nazywa się Koncert życzeń) - jest fajna obsada - Kowalski, Herman, Kaim i Gorzlak i jeden pies (ale z daleka)... Poniedziałek 1 pr. 20.25 - jakby co. ;) Quote
ilon_n Posted May 7, 2010 Posted May 7, 2010 [quote name='Bjuta']Dziękuję Wam bardzo za dobre słowa! Czuję się... świetnie! Napakowali mnie lekami, które mnie zdziebko otumaniają, ale za to mam świetny humor! :eviltong: :evil_lol: Przy okazji - zapraszam Was - jeśli będziecie mieli chwilkę czasu w poniedziałek to w teatrze TV będzie mój debiutancki spektakl (nazywa się Koncert życzeń) - jest fajna obsada - Kowalski, Herman, Kaim i Gorzlak i jeden pies (ale z daleka)... Poniedziałek 1 pr. 20.25 - jakby co. ;)[/QUOTE] WOW!! gratulacje!!! Quote
halbina Posted May 7, 2010 Posted May 7, 2010 [quote name='Bjuta']Dziękuję Wam bardzo za dobre słowa! Czuję się... świetnie! Napakowali mnie lekami, które mnie zdziebko otumaniają, ale za to mam świetny humor! :eviltong: :evil_lol: Przy okazji - zapraszam Was - jeśli będziecie mieli chwilkę czasu w poniedziałek to w teatrze TV będzie mój debiutancki spektakl (nazywa się Koncert życzeń) - jest fajna obsada - Kowalski, Herman, Kaim i Gorzlak i jeden pies (ale z daleka)... Poniedziałek 1 pr. 20.25 - jakby co. ;)[/QUOTE] Ale żeby z tej okazji rzucać sie w przepaść... przesada! Bjutko, bardzo współczuję... mam doła, a tu jeszcze takie wieści... chyba muszę też się nafaszerować jakimiś wspomagaczami... spektakl obejrzę!!! Quote
Bjuta Posted May 8, 2010 Author Posted May 8, 2010 Polecam leki przeciwbólowe - mieszanka Tramalu i paracetamalu trzyma mnie w doskonałym humorku od wczoraj!!! O dole nie ma mowy! Są same góry do zdobycia!!!! :evil_lol::evil_lol::evil_lol: Quote
Bjuta Posted May 8, 2010 Author Posted May 8, 2010 Dziękujemy Go-ji :loveu: za czerwcowy czynsz i Livce :loveu: za wpłatę bazarkową! To duże wsparcie na ew. operację - oby była możliwa!!! Quote
Akrum Posted May 8, 2010 Posted May 8, 2010 Gasparku, dziś dla ciebie wielki dzień, bo skoro ma przyjśc wet. i zobaczyć twoje oczka, to od tego dużo pewnie zalezy ... Quote
Mysza2 Posted May 8, 2010 Posted May 8, 2010 Trzymam kciuki za dobre wiadomości. Gasparkowe Cioteczki proszę zaglądajcie czasem na wątek Volwerina [url]http://www.dogomania.pl/threads/183449-Przyzwolenie-na-%C5%9Bmier%C4%87-przez-zagryzienie-lub-hotel-brakuje-250-z%C5%82/page40?p=14629377#post14629377[/url] chociażby żeby go podnosić. Tak się tam pusto zrobiło, a jeszcze trzeba dozbierać kaskę Quote
Monika z Katowic Posted May 8, 2010 Posted May 8, 2010 [quote name='Bjuta']Dziękuję Wam bardzo za dobre słowa! Czuję się... świetnie! Napakowali mnie lekami, które mnie zdziebko otumaniają, ale za to mam świetny humor! :eviltong: :evil_lol: Przy okazji - zapraszam Was - jeśli będziecie mieli chwilkę czasu w poniedziałek to w teatrze TV będzie mój debiutancki spektakl (nazywa się Koncert życzeń) - jest fajna obsada - Kowalski, Herman, Kaim i Gorzlak i jeden pies (ale z daleka)... Poniedziałek 1 pr. 20.25 - jakby co. ;)[/QUOTE] Będę oglądać z zainteresowaniem Twój spektakl, kochana Bjuto! :) Quote
bela51 Posted May 8, 2010 Posted May 8, 2010 [quote name='aanka']Ja też się postaram oglądać.;)[/QUOTE] I ja również.:lol: A sa jakies wieści o Gasparze? Był u weta? Quote
Bjuta Posted May 8, 2010 Author Posted May 8, 2010 Ale fajnie! Rozmawiałam z hotelikiem o 17 to jeszcze czekali na weta - nie wiem czy w końcu dojechał czy nie. Ekipa zabrzańska - właśnie stamtąd wyjeżdża - ponoć obfocili towarzystwo. Rozmawiałam dłużej o Gasparze. Panie mówią - że to jest złoty chłopak. Nie ma w nim cienia agresji a jednak nie da się go polecać "w ciemno", bo czasem ma zaskakujące zachowania. Np. nie lubi wyczesywania. Toleruje 6 ruchów szczotką a potem kłapie - nie żeby ugryźć, ale żeby było wiadomo - hola! Nie lubię czesania! I potem znowu go można czesać. Czasem jak jakiś pies go zaskakuje to też kłapie na oślep zębami i też żeby nie ugryźć a odstraszyć - ale niektóre psy się denerwują - bo on mowę ciała ma inną niż widzący pies. Ponieważ ten potencjalny dom ma dużego psa - panie uważają, że bez spotkania ich na neutralnym terenie i obserwacji - nie można przewidzieć czy połączenie się uda. Genralnie Gaspar jest bardzo psom życzliwym (suczki uwielbia), po prostu czasem zachowuje się niestandardowo. Quote
Monika z Katowic Posted May 8, 2010 Posted May 8, 2010 Gaspar uwielbia suczki? :) No proszę! :):):) Quote
Bjuta Posted May 8, 2010 Author Posted May 8, 2010 [B][COLOR=Red] UWAGA! SĄ WIEŚCI!!!![/COLOR][/B] Rozmawiałam bezpośrednio z przemiłym wetem okulistą. Gaspar ma chorobę rogówki, która zdarza się ONkom może nie bardzo często, ale wyraźnie częściej niż innym rasom. Jest to tak zwane [B]suche zapalenie rogówki[/B] (t.zw łaszczka - ale to może źle usłyszałam). Jest to choroba autoimunologiczna - organizm rozpoznaje własną rogówkę jako ciało obce i ją zwalcza - niczym cudzy przeszczep. Wyleczyć się tego nie da ale da się powstrzymać. Są dwie możliwości maść cyklosporyna (120 zł) ale też na szczęście - i to akurat w Krakowie) można dostać analogiczne krople (40 zł - powinny wystarczyć na ok 5-6 tygodni). Jak się to Gasparowi poda to powinno troszkę to zmatowienie i obrzęk ustąpić i wtedy będzie wiadomo na ile Gaspar widzi. Bo jakiś szczątkowy wzrok prawdopodobnie ma - ale ile naprawdę - na razie nie wiadomo. Te krople (czy też maść) musi już stosować do końca życia. Podsumowując - choroba nie jest "operowalna" ani nie jest uleczalna - ale można ją bardzo spowolnić - a może nawet zatrzymać. Koszt miesięcznego utrzymania Gaspara wzrasta o jakieś 30 zł z hakiem do końca życia (piszę w sensie - że ew. adoptująca osoba musi się liczyć z takim ekstra stałym kosztem). Gaspar po jakimś czasie stosowania kropel powinien widzieć lepiej niż w tej chwili - ale o tym przekonamy się dopiero po jakimś czasie. Quote
Ingrid44 Posted May 8, 2010 Posted May 8, 2010 Bjutko, Gratulacje ! Szkoda ze nie bede mogla obejrzec spektaklu:shake: Napewno jest ciekawy . Ciesze sie ze w koncu wiadomo co jest z Gasparka wzrokiem bo mozna teraz jakos pomoc.:loveu: Nawet jak tylko troszke bedzie widzial to juz jest duzo . Quote
Mysia_ Posted May 9, 2010 Posted May 9, 2010 żeby zrobić Gasparowi jakiekolwiek foty trzeba bardzo się nagimnastykować :roll: ja mam tylko cztery i niezaciekawe, może Pati udało się zrobić coś lepszego :evil_lol: [IMG]http://i43.tinypic.com/zu4nb6.jpg[/IMG] [IMG]http://i43.tinypic.com/t6wnkp.jpg[/IMG] [IMG]http://i44.tinypic.com/316qdc2.jpg[/IMG] [IMG]http://i39.tinypic.com/w6tgza.jpg[/IMG] Quote
bela51 Posted May 9, 2010 Posted May 9, 2010 Bardzo się cieszę, że Gasparkowi mozna będzie pomóc. Troche widzieć, a nie widzieć nic, to jednak spora różnica. Oby kropelki pomogły! Quote
Recommended Posts