Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Pozdrowienia dla Gasparka.... i życzenia powrotu do zdrowia dla Bjuty!

A my zapraszamy do naszego niewidomego podhalana i jego bazarek

[B]Cioteczki dorzućcie do skarbonki naszego ślepego Juranda, tanie ciuszki dla maluszki::[/B]
[url]http://www.dogomania.pl/threads/185036-Bazarek-ciuszkowy-quot-UBIERZ-MALUSZKA2-quot-do-16.05-na-leczenie-i-hotel-niewidomy-Jurand?p=14624432#post14624432[/url]

Posted

Dziękuję Wam bardzo za dobre słowa! Czuję się... świetnie! Napakowali mnie lekami, które mnie zdziebko otumaniają, ale za to mam świetny humor! :eviltong: :evil_lol:

Przy okazji - zapraszam Was - jeśli będziecie mieli chwilkę czasu w poniedziałek to w teatrze TV będzie mój debiutancki spektakl (nazywa się Koncert życzeń) - jest fajna obsada - Kowalski, Herman, Kaim i Gorzlak i jeden pies (ale z daleka)... Poniedziałek 1 pr. 20.25 - jakby co. ;)

Posted

[quote name='Bjuta']Dziękuję Wam bardzo za dobre słowa! Czuję się... świetnie! Napakowali mnie lekami, które mnie zdziebko otumaniają, ale za to mam świetny humor! :eviltong: :evil_lol:

Przy okazji - zapraszam Was - jeśli będziecie mieli chwilkę czasu w poniedziałek to w teatrze TV będzie mój debiutancki spektakl (nazywa się Koncert życzeń) - jest fajna obsada - Kowalski, Herman, Kaim i Gorzlak i jeden pies (ale z daleka)... Poniedziałek 1 pr. 20.25 - jakby co. ;)[/QUOTE]

WOW!! gratulacje!!!

Posted

[quote name='Bjuta']Dziękuję Wam bardzo za dobre słowa! Czuję się... świetnie! Napakowali mnie lekami, które mnie zdziebko otumaniają, ale za to mam świetny humor! :eviltong: :evil_lol:

Przy okazji - zapraszam Was - jeśli będziecie mieli chwilkę czasu w poniedziałek to w teatrze TV będzie mój debiutancki spektakl (nazywa się Koncert życzeń) - jest fajna obsada - Kowalski, Herman, Kaim i Gorzlak i jeden pies (ale z daleka)... Poniedziałek 1 pr. 20.25 - jakby co. ;)[/QUOTE]

Ale żeby z tej okazji rzucać sie w przepaść... przesada! Bjutko, bardzo współczuję... mam doła, a tu jeszcze takie wieści... chyba muszę też się nafaszerować jakimiś wspomagaczami... spektakl obejrzę!!!

Posted

Polecam leki przeciwbólowe - mieszanka Tramalu i paracetamalu trzyma mnie w doskonałym humorku od wczoraj!!! O dole nie ma mowy! Są same góry do zdobycia!!!! :evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

Dziękujemy Go-ji :loveu: za czerwcowy czynsz i Livce :loveu: za wpłatę bazarkową! To duże wsparcie na ew. operację - oby była możliwa!!!

Posted

Trzymam kciuki za dobre wiadomości.
Gasparkowe Cioteczki proszę zaglądajcie czasem na wątek Volwerina [url]http://www.dogomania.pl/threads/183449-Przyzwolenie-na-%C5%9Bmier%C4%87-przez-zagryzienie-lub-hotel-brakuje-250-z%C5%82/page40?p=14629377#post14629377[/url]
chociażby żeby go podnosić. Tak się tam pusto zrobiło, a jeszcze trzeba dozbierać kaskę

Posted

Będę oglądać z zainteresowaniem Twój spektakl, kochana Bjuto! :)

Posted

Ale fajnie!
Rozmawiałam z hotelikiem o 17 to jeszcze czekali na weta - nie wiem czy w końcu dojechał czy nie. Ekipa zabrzańska - właśnie stamtąd wyjeżdża - ponoć obfocili towarzystwo.
Rozmawiałam dłużej o Gasparze. Panie mówią - że to jest złoty chłopak. Nie ma w nim cienia agresji a jednak nie da się go polecać "w ciemno", bo czasem ma zaskakujące zachowania. Np. nie lubi wyczesywania. Toleruje 6 ruchów szczotką a potem kłapie - nie żeby ugryźć, ale żeby było wiadomo - hola! Nie lubię czesania! I potem znowu go można czesać. Czasem jak jakiś pies go zaskakuje to też kłapie na oślep zębami i też żeby nie ugryźć a odstraszyć - ale niektóre psy się denerwują - bo on mowę ciała ma inną niż widzący pies.
Ponieważ ten potencjalny dom ma dużego psa - panie uważają, że bez spotkania ich na neutralnym terenie i obserwacji - nie można przewidzieć czy połączenie się uda. Genralnie Gaspar jest bardzo psom życzliwym (suczki uwielbia), po prostu czasem zachowuje się niestandardowo.

Posted

[B][COLOR=Red]

UWAGA! SĄ WIEŚCI!!!![/COLOR][/B]

Rozmawiałam bezpośrednio z przemiłym wetem okulistą. Gaspar ma chorobę rogówki, która zdarza się ONkom może nie bardzo często, ale wyraźnie częściej niż innym rasom. Jest to tak zwane [B]suche zapalenie rogówki[/B] (t.zw łaszczka - ale to może źle usłyszałam). Jest to choroba autoimunologiczna - organizm rozpoznaje własną rogówkę jako ciało obce i ją zwalcza - niczym cudzy przeszczep. Wyleczyć się tego nie da ale da się powstrzymać. Są dwie możliwości maść cyklosporyna (120 zł) ale też na szczęście - i to akurat w Krakowie) można dostać analogiczne krople (40 zł - powinny wystarczyć na ok 5-6 tygodni). Jak się to Gasparowi poda to powinno troszkę to zmatowienie i obrzęk ustąpić i wtedy będzie wiadomo na ile Gaspar widzi. Bo jakiś szczątkowy wzrok prawdopodobnie ma - ale ile naprawdę - na razie nie wiadomo. Te krople (czy też maść) musi już stosować do końca życia.

Podsumowując - choroba nie jest "operowalna" ani nie jest uleczalna - ale można ją bardzo spowolnić - a może nawet zatrzymać. Koszt miesięcznego utrzymania Gaspara wzrasta o jakieś 30 zł z hakiem do końca życia (piszę w sensie - że ew. adoptująca osoba musi się liczyć z takim ekstra stałym kosztem). Gaspar po jakimś czasie stosowania kropel powinien widzieć lepiej niż w tej chwili - ale o tym przekonamy się dopiero po jakimś czasie.

Posted

Bjutko, Gratulacje ! Szkoda ze nie bede mogla obejrzec spektaklu:shake: Napewno jest ciekawy .

Ciesze sie ze w koncu wiadomo co jest z Gasparka wzrokiem bo mozna teraz jakos pomoc.:loveu: Nawet jak tylko troszke bedzie widzial to juz jest duzo .

Posted

żeby zrobić Gasparowi jakiekolwiek foty trzeba bardzo się nagimnastykować :roll: ja mam tylko cztery i niezaciekawe, może Pati udało się zrobić coś lepszego :evil_lol:

[IMG]http://i43.tinypic.com/zu4nb6.jpg[/IMG]

[IMG]http://i43.tinypic.com/t6wnkp.jpg[/IMG]

[IMG]http://i44.tinypic.com/316qdc2.jpg[/IMG]

[IMG]http://i39.tinypic.com/w6tgza.jpg[/IMG]