Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czytałem ostatnio dużo o dual sired lub multi sired breeding, czy jednorazowym kryciu suki dwoma lub więcej psami. Dla osób nie wiedzących o co chodzi to wyjaśnim że dual sired breeding to krycie suki dwom psami lub mieszanką nasienia z dwóch psów. Multi to psów więcej niż dwa. Uważam że to wspaniłe rozwiązanie które mogło by mieć duży wpływ na postęp hodowli. Wielka oszczędność czasu. W jednym miocie można mieć poprostu szczeniaki po dwóch psach, dzięki czemu można szybiciej zobaczyć jakie cech są przez ojców i matkę przekazywane. Ojcostwo szczeniaków ustala się na podstawie badań genetycznych i wiadomo który szczeniak jest po jakim ojcu. No niestety w Polsce chyba niedpuszczalne choćby ze względu na małą dostępność i ceny testów genetycznych. Czy ktoś słyszał żeby przynajmniej trwały jakieś prace by można było w Polsce tak kryć i mieć metryki z takich kryć?

Posted

[quote name='TristaNeo'] Wielka oszczędność czasu.[/quote] A z czym tu się spieszyc i gdzie?
[quote]W jednym miocie można mieć poprostu szczeniaki po dwóch psach, dzięki czemu można szybiciej zobaczyć jakie cech są przez ojców i matkę przekazywane. Ojcostwo szczeniaków ustala się na podstawie badań genetycznych i wiadomo który szczeniak jest po jakim ojcu. No niestety w Polsce chyba niedpuszczalne choćby ze względu na małą dostępność i ceny testów genetycznych. Czy ktoś słyszał żeby przynajmniej trwały jakieś prace by można było w Polsce tak kryć i mieć metryki z takich kryć?[/quote]
Nie podoba mi się to. Może jak usłyszę inne argumenty na korzyść to zmienię zdanie, na razie:shake:

Posted

Śpieszyć to może źle napisałem i można to opacznie zrozumieć. A kierunek "ewentualnego" pośpiechu - wiadomo to o co w tym wszystkim przynajmnije chodzić powinno czyli postęp hodowlany. No pomyśl. Potomstwo po dwóch wybranych wymarzonych psach w jednym miocie. Nie musisz czekać dwóch lat by sprawdzić jakie będą szczeniaki po tych psach. Możesz w tym samym czasie porównywać ich rozwój i łatwiej wybrać tego który u ciebie zostanie by dalej kształtować Twoją linię hodowlaną. Dla mnie to powód wystarczający.

Posted

no niestety ja słyszalam i mysle ze takie sytuacje mialy miejsce w polskich hodowlach nie raz , bylo krycie suki dobrym reproduktorem , na wyjeździe , powrót do domu i mysl , o kurcze , a jak nic z tego nie będzie ? więc tak profilaktycznie jeszcze raz ,psem tez oczywiscie z papierami ,ale takim tańszym , co to był pod ręką zeby nie bylo jakiegos kwasu totalnego , no i zeby wyjśc na swoje , zeby nie bylo straty. koniecznie powinny byc obowiązkowe testy DNA w poslkich hodowlach

Posted

A to jeszcze nie takie okropne. O takim przypadku słyszałam: brat pokrył siostrę, więc żeby nie było, to sukę szybko pokryto innym, obcym reproduktorem:angryy:

Posted

Metoda, o której pisze TristaNeo jest takiej wady pozbawiona - wszystkie szczeniaki mają genetycznie ustalane ojcostwo. Uważam, że to jest duży plus takiego sposobu krycia - po prostu testy trzeba wykonać i już.

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='mch']no niestety ja słyszalam i mysle ze takie sytuacje mialy miejsce w polskich hodowlach nie raz , bylo krycie suki dobrym reproduktorem , na wyjeździe , powrót do domu i mysl , o kurcze , a jak nic z tego nie będzie ? więc tak profilaktycznie jeszcze raz ,psem tez oczywiscie z papierami ,ale takim tańszym , co to był pod ręką zeby nie bylo jakiegos kwasu totalnego , no i zeby wyjśc na swoje , zeby nie bylo straty. koniecznie powinny byc obowiązkowe testy DNA w poslkich hodowlach[/quote]

no to zupelnie co innego.
Tu nie chodzi o zapobieganie kwasom ale o wybor z dwoch wymarzonych reproduktorow. Czyli obaj tatusiowie maja byc super i obaj zapewniac super potomstwo.
Ja generalnie uwazam pomysl za ciekawy, ciekawi mnie tylko czy jest prawdopodobienstwo wystapienia jakichs mutacji genetycznych przy takim miksowaniu?

Posted

[quote name='julita104'] Ja generalnie uwazam pomysl za ciekawy, ciekawi mnie tylko czy jest prawdopodobienstwo wystapienia jakichs mutacji genetycznych przy takim miksowaniu?[/quote]Mutacji? :crazyeye: a co, plemniki się między sobą częściami wymienią? :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Posted

[quote name='Eurasierka']Mutacji? :crazyeye: a co, plemniki się między sobą częściami wymienią? :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:[/quote] nie o to mi chodzi, ale o krycie -cytuję "mieszanką nasienia z dwóch psów". Po prostu tak z ciekawosci pytam o krycie mieszanka dwoch lub wiecej rodzajow plemnikow.
spoko wiem skad sie bierze potomstwo bo sama zamierzam niedlugo posiadac :P wiec wiem co i jak, tak tylko myslalam czy tu nie ma pola do popisu dla jakichs manipulacji materialem genetycznym, w koncu ludzie robia rozne rzeczy, moze nie tyle u nas, ale za granicą.

Posted

[quote name='julita104']nie o to mi chodzi, ale o krycie -cytuję "mieszanką nasienia z dwóch psów". Po prostu tak z ciekawosci pytam o krycie mieszanka dwoch lub wiecej rodzajow plemnikow.[/quote]toć piszę przecież :evil_lol: co masz na myśli używając słowa [I][B]mieszanka[/B][/I] :evil_lol: ? chyba nie podejrzewasz, że szczenię po takim kryciu może posiadać materiał genetyczny dwóch ojców?

Posted

[quote name='Eurasierka']toć piszę przecież :evil_lol: co masz na myśli używając słowa [I][B]mieszanka[/B][/I] :evil_lol: ? chyba nie podejrzewasz, że szczenię po takim kryciu może posiadać materiał genetyczny dwóch ojców?[/quote]

no otoz to trzeba by zidentyfikowac slowo mieszanka :eviltong:
a ono bylo uzyte w pierwszym poscie.
No i mam nadzieje ze takie mixy wlasnie nie beda wymyslane
bo jak owce sklonowali, psa sklonowali to bog wie co jeszcze wymyslic potrafia

Posted

[quote name='julita104']no otoz to trzeba by zidentyfikowac slowo mieszanka :eviltong:
a ono bylo uzyte w pierwszym poscie.
No i mam nadzieje ze takie mixy wlasnie nie beda wymyslane
bo jak owce sklonowali, psa sklonowali to bog wie co jeszcze wymyslic potrafia[/quote][B]julitko[/B], w pierwszym poście dokładnie opisana jest ta metoda - po prostu przeczytaj sobie dokładnie raz jeszcze :eviltong:
chyba przerabiałaś w szkole męskie i żeńskie gamety, co? ;)
pozdrawiam,
Eurasierka

Metoda ta byłaby nieoceniona w przy pracy nad nową rasą - myślę, że utworzenie eurasiera zajęłoby znacznie mniej czasu, i kto wie?, może entuzjaści cieszyliby się tymi psami już w latach 60.?...:lol:

Posted

Metoda jest zupełnie naturalna - krycie przecież odbywa się tj w naturze - tyle, że pokrycie suki kilkami psami odbywa się w sposób kontrolowany. Późniejsze testy na ojcostwo nie mają nic wspólnego z inżynierią genetyczną, czy jakimkolwiek manipulowaniu przy materiale genetycznym. O żadnych "mutacjach" mowy być nie może - chyba, że o tych, które pojawią się samoistnie.

Posted

[FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Osobiście uważam pomysł za idiotyczny. Wydaje mi się, że nigdzie oficjalnie nie jest on dopuszczony.[/COLOR][/SIZE][/FONT]
[FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Ponadto ceny testów !![/COLOR][/SIZE][/FONT]
[FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]I jakie wspaniałe pole do nadużyć, których i tak dosyć ![/COLOR][/SIZE][/FONT]

Posted

Dopuszczone jest np. w Holandji .
Ja osobiście uważam to za świetny pomysł , zmniejsza się eksploatacje suki itd...
Jeśli chodzi o badania genetyzne 1 kosztuje 60 pln. np. w Poznaniu , więc koszt niewielki . Ja osobiście chciała bym by u nas była taka możliwość .

Posted

Jeśli taki koszt badania tak jak piszesz Doroto to 60 zł czy nawet coś w tych okolicach to pomysł jest ciekawy- tylko gdyby to weszło w życie myśle, że szybko "chodoffcy" wymyślili by co by z tym zrobić żeby jak najwięcej na tym zarobić kosztem psów :angryy:

Posted

Unas w zk są robione badania genetyczne jeśli coś jest podejzane w tym roku były 2 razy dlatego jestem zoriętowana w tym temacie ,nasz oddzał wysyła właśnie do Poznania , koszt 1 badania to 60 zł.
Co do przekrętów - były , są , będą i niestety narazie tak zostnie , tylko dlaczego mają cierpieć wszyscy ? pomysł naal uważam za dobry .

Posted

[quote name='sirion'][FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Osobiście uważam pomysł za idiotyczny. Wydaje mi się, że nigdzie oficjalnie nie jest on dopuszczony.[/COLOR][/SIZE][/FONT]
[FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Ponadto ceny testów !![/COLOR][/SIZE][/FONT]
[FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]I jakie wspaniałe pole do nadużyć, których i tak dosyć ![/COLOR][/SIZE][/FONT][/quote]

Hahahaha a ja znam miliony takich kryć i to całkiem oficjalnych i z ogromnym skutkiem ;)

Posted

[quote name='dorota marzycka']Dopuszczone jest np. w Holandji .
Ja osobiście uważam to za świetny pomysł , zmniejsza się eksploatacje suki itd...
Jeśli chodzi o badania genetyzne 1 kosztuje 60 pln. np. w Poznaniu , więc koszt niewielki . Ja osobiście chciała bym by u nas była taka możliwość .[/quote]

Koszty i tak beda duzo bo trzeba wynagrodzic dwoch reproduktorow :diabloti:
Ale te prawdziwie pasjonackie hodowle to raczej nie maja zysku tylko strate :lol:
no oczywiscie zysk psychiczny jest bezcenny!

Posted

Nie dyskutujemy tutaj o uczciwości hodowców, tylko o zaletach takiego sposobu krycia. Dlaczego uważacie, że byłyby nadużycia? Przecież testy dawałyby dużo większą pewność, kto jest rodzicem psa niż teraz.

• 9 months later...
Posted

[quote name='TristaNeo']Czytałem ostatnio dużo o dual sired lub multi sired breeding, czy jednorazowym kryciu suki dwoma lub więcej psami. Dla osób nie wiedzących o co chodzi to wyjaśnim że dual sired breeding to krycie suki dwom psami lub mieszanką nasienia z dwóch psów. Multi to psów więcej niż dwa. Uważam że to wspaniłe rozwiązanie które mogło by mieć duży wpływ na postęp hodowli. Wielka oszczędność czasu. W jednym miocie można mieć poprostu szczeniaki po dwóch psach, dzięki czemu można szybiciej zobaczyć jakie cech są przez ojców i matkę przekazywane. Ojcostwo szczeniaków ustala się na podstawie badań genetycznych i wiadomo który szczeniak jest po jakim ojcu. No niestety w Polsce chyba niedpuszczalne choćby ze względu na małą dostępność i ceny testów genetycznych. Czy ktoś słyszał żeby przynajmniej trwały jakieś prace by można było w Polsce tak kryć i mieć metryki z takich kryć?[/quote]
Faktycznie takie krycia mogłyby przyczynić się do poprawienia hodowli,zwłaszcza że i tak jest to praktykowane a miot przypisujesię tylko do jednego reproduktora!
a testy to powinny być obowiązkowe!Może wtedy byłoby mniej "przekrętów"!

Posted

[quote name='Boniecki']No jak to ? :razz: Trzeba się spieszyć żeby kaske prędzej natrzepać. :diabloti:[/quote]

Tak no bo faktycznie na amatorskiej domowej hodowli da się natrzepać kasę:angryy: Powodzenia życzę.