Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='green-girl']A ja się jeszcze zastanawiam czy problem z jedzeniem nie wynika z braku konkurencji przy misce? Zawsze miałam w domu tylko jednego psa i zawsze był problem. A jak to wygląda u osób mających więcej psów? Czy u Was też trafiają sie niejadki? [/QUOTE]

Mój pies ma konkurentkę w postaci grzywiastego łakomczucha a i tak jedzenia nie ruszy, jeszcze jej swoją michę odstępuje :eviltong:

• 2 weeks later...
  • Replies 191
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Tak czytam i czytam wątek bo mam ten sam problem. Próbowałam zabierać jej miskę po 10min jak nic nie zjadła i dawać później itd, itp. Mała i tak zje tylko parę granulek i koniec. A przez dłuższy czas nie moge jej "głodzić" bo ma niecałe cztery miesiąca i przypomina chodzący szkielecik :shake: więc z desperacji karmię ją z ręki ( je wtedy o wiele chętniej ) i zabieram wór karmy na spacery :D wtedy też wcina. Ale wątpię żeby to było dobre rozwiązanie na dłuższą metę :-(

A no własnie przeczytałam ten link:
[URL="http://seterkowo.org/index.php?view=items&cid=14%3Aporady&id=57%3Aco-zrobi-gdy-pies-nie-chce-je&option=com_quickfaq&Itemid=179"]http://seterkowo.org/index.php?view=items&cid=14%3Aporady&id=57%3Aco-zrobi-gdy-pies-nie-chce-je&option=com_quickfaq&Itemid=179[/URL]

Ale to jest dobre dla dorosłego psa a nie dla szczeniaka w fazie wzrostu, który i tak ma już niedowagę (ok.1/5 masy ciała) :(

Posted

Moja psina jak grymasi przy suchym to albo podlewam troszkę letnią wodą albo wcześniej robię jej galaretkę ze skrzydełek i dodaję trochę tej galaretki i podlewam wodą i wcina :D

Posted

Wypróbowałam różne karmy, z tym samym prawie skutkiem. Pies czeka na miskę, po czym sprawdza, co jest w środku i odchodzi. W karmie były już danonki, mielone gotowane kurze łapki, gotowana pierś kurczaka, wołowinka, i nic. karmię z ręki, prawie na siłę. Jak dostawała trochę z obiadu samego rosołku z makaronem czy ryżem i marchewką, wcinała. Jak się ugotowało specjalnie dla niej ryż czy makaron z kurczakiem - nie jadła. Chyba, żeby pannica leżała na kanapie, a ja podawałabym jej jedzenie na łyżce do pychola i namawiała do jedzenia. Tak zresztą wyglądają wszystkie jej posiłki. Koszmar!

Posted

Miałam przez miesiąc w domu strasznego niejadka w typie pudla, dostałam razem z nim, instrukcje na dosmaczanie karm. Skutek był taki,że mój pies przestał jeść suchą karmę a tymczas nie zaczął jeść podstawowych posiłków. Po kolejnych próbach karmienia z moczeniem, dosmaczaniem bez skutku , mojej parce zaczęłam proponować bardzo forsowne spacerki, ale takie ,że nóżki już zaczynały się plątać. Potem woda do picia , odpoczynek i sucha karma. Kombinowały, zaglądały w talerze domowników ale konsekwentnie nic nie dostawały i zaczęły jeść. Bez szału, ale do dzisiejszego dnia mój pies je suchą karmę bez dosmaczania a pudelek po powrocie do rodziny dalej wybrzydza. Więc mój wniosek jest taki, konsekwencja, obserwacje psa(chodzi mi o zdrowie,ewentualny zbyt duży ubytek wagi) i bardzo dużo ruchu.

Posted

isiaczku powiem tak-zdrowy pies nie da się zagłodzić ,nawet jeśli nic nie zje przez 2-3 dni nic mu się nie stanie.przeważnie jest tak,że jednego dnia nic to drugiego zje i jeszcze miske wyliże.nie zostawiaj mu żarcia na cały czas,zabieraj po godzinie.w końcu skapituluje.i nie przejmuj się tak i nie daj się zwariować.

Guest papillonek
Posted

Myślę ,ze właściciele łakomych psów chcieliby miec taki problem ,jakim jest niejedzenie i odwrotnie :D

Posted

[quote name='papillonek']Myślę ,ze właściciele łakomych psów chcieliby miec taki problem ,jakim jest niejedzenie i odwrotnie :D[/QUOTE]

Moja poprzednia sunia był żarłokiem z nadwagą (na gotowanym jedzonku). Odgłos otwieranej lodówki lub stawiania talerza na stole wyrywał ją z najgłębszego snu. Przez tę nadwagę szybciej wykończyła ją dysplazja...

Posted

[quote name='Isiak']Wypróbowałam różne karmy, z tym samym prawie skutkiem. Pies czeka na miskę, po czym sprawdza, co jest w środku i odchodzi. W karmie były już danonki, mielone gotowane kurze łapki, gotowana pierś kurczaka, wołowinka, i nic. karmię z ręki, prawie na siłę. Jak dostawała [B]trochę z obiadu samego rosołku z makaronem czy ryżem i marchewką[/B], wcinała. Jak się ugotowało specjalnie dla niej ryż czy makaron z kurczakiem - nie jadła. Chyba, żeby pannica leżała na kanapie, a ja podawałabym jej jedzenie na łyżce do pychola i namawiała do jedzenia. Tak zresztą wyglądają wszystkie jej posiłki. Koszmar![/QUOTE]
A może przywykła do solonego/doprawianego? Zwykle jest tak, że gdy gotujemy specjalnie dla psa to się nam przypomina, że psu nie należy doprawiać ;) a jednak niesolone smakuje zupełnie inaczej. Podwójnie inaczej jeśli do własnych obiadów/rosołków używa się przypraw z glutaminianem sodu (maggi, kucharek, vegeta, kostki rosołowe itp.) - od tego rodzaju przypraw nawet ludzie się uzależniają :)

Posted

Mój siedmioletni Beagle konsekwentnie "wypina się" na suchą karmę i jedzenie z puszki. 2 dni chodzi głodny, słania się po katach robi biedne oczy a do miski nie podejdzie. Jedyny sposób na niego to gotowany kurczak z ryżem i warzywami, wszystko gotowane razem żeby ryż i warzywa przeszły smakiem kurczaka. Za to jedzenie dałby się żywcem pokroić :-) Danie szykuje raz na dwa dni i dzielę na 4 porcje. Mój pies jest przeszczęśliwy, ja mam spokój bo nie muszę oglądać cyrków jakie wyprawia wokół miski, chociaż muszę przyznać szczerze że nieźle mnie sobie wychował

Posted

[quote name='merrickmayfair']Tak czytam i czytam wątek bo mam ten sam problem. Próbowałam zabierać jej miskę po 10min jak nic nie zjadła i dawać później itd, itp. Mała i tak zje tylko parę granulek i koniec. A przez dłuższy czas nie moge jej "głodzić" bo ma niecałe cztery miesiąca i przypomina chodzący szkielecik :shake: więc z desperacji karmię ją z ręki ( je wtedy o wiele chętniej ) i zabieram wór karmy na spacery :D wtedy też wcina. Ale wątpię żeby to było dobre rozwiązanie na dłuższą metę :-(

A no własnie przeczytałam ten link:
[URL]http://seterkowo.org/index.php?view=items&cid=14%3Aporady&id=57%3Aco-zrobi-gdy-pies-nie-chce-je&option=com_quickfaq&Itemid=179[/URL]

Ale to jest dobre dla dorosłego psa a nie dla szczeniaka w fazie wzrostu, który i tak ma już niedowagę (ok.1/5 masy ciała) :([/QUOTE]

Dorosłego radziłabym przegłodzić po prostu i tyle, a jeśli chodzi o szczeniaka... Przede wszystkim odrobacz go dobrym środkiem, obejrzyj dokładnie zęby itd. (może ma jakieś przetrwałe mleczaki lub coś, co przeszkadza mu jeść). Najlepiej wybrać się w tym celu do weterynarza. Jeżeli pies jest zdrowy, to zacznij od niedokarmiania absolutnie niczym między posiłkami, ustal stałe pory posiłków i wprowadź rytuał jedzenia tak jak opisano to w linku, który podałaś. Jedną dobę bez jedzenia może być spokojnie, a już na drugi dzień powinien trochę więcej zjeść (zabierz michę zanim zacznie kręcić nosem). U mnie rewelacyjnie sprawdził się olej z łososia jako dodatek do karmy, wzmaga apetyt, do tego często psy go uwielbiają, więc pomógł mi stopniowo poradzić sobie z takimi szczeniorkami-niejadkami (a były zabiedzone bardzo, więc głodzenie nie wchodziło w grę).

Posted

Ja znalazłam sposób:D
Weź łyżeczkę pasztetu i wymieszaj z wodą tak aby aby to było takie nie gęste i nie rzadkie, potem podgrzej w mikrofalówce tak aby było letnie i polej karmę(można tez nie podgrzewać).
Dzięki temu mój miki zjada całe porcje karmy:D

Posted

[URL]http://seterkowo.org/index.php?view=items&cid=14%3Aporady&id=57%3Aco-zrobi-gdy-pies-nie-chce-je&option=com_quickfaq&Itemid=179[/URL]

dobry artykuł,zastanawiam się czy zastosować go do mojego seterusa - ale raczej jak dorośnie, bo 6-miesięcznemu szczeniakowi tego nie zrobię ;) szczeniurek ogólnie je, ale tylko dosmaczane:diabloti: bo samego suchego nie ruszy, a już rosołek, kawałek marchewki czy mięska w tym to już inna bajka ;)

Posted

Tylko przy tym przegładzaniu, podawaniu pół porcji, 2/3 porcji i tak dalej, kontrolujcie wagę psa, bo można się czasem nieźle zdziwić. Niektóre są bardziej zawzięte niż inne i wydają się działać wg zasady "na złość babci odmrożę sobie uszy" ;)