Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Chantell napisał(a):
Skąd wzięłaś ten skład? jestem ciekawa, bo moje jedzą acane z większą zawartością mięsa. tzn. jadły, bo już im nie daję ;)

to skopiowany skład ``starej`` Acany Adult.

• Replies 191
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Chantell napisał(a):
a no widzisz ;)
mi nie chodzi o weterynaryjnego rc, bo on ma zupełnie inny skład. Do niego się nie czepiam, ale dla osób używających rc dla ras i innego, to uświadamiam, bo to jak podawać trucizne.

A Royal Canin Hypoallergenic tez jest karma BE ???

Posted

[quote name='Chantell']jak mi cykniesz fote składu całego, to Ci powiem :P

SKŁADNIKI
Hydrolizowany izolat białka sojowego, tłuszcz zwierzęcy,Ryż, sole mineralne, pulpa buraczana, hydrolizowana wątróbka drobiowa, oleje roślinne (w tym olej z ogórecznika), zeolit, fruktooligosacharydy (FOS), tran, L-tyrozyna, chelatowane pierwiastki śladowe, tauryna, DLmetionina, wyciąg z aksamitki (bogaty w luteinę), witaminy.

Posted

Chantell napisał(a):
wygląda ok ;)

no to dobrze
ja bytówka RC nie karmie od dobrego roku

Edit ale patrze ze Diety RC tez maja BHA ???
czy jest jakas karme bez tego świństwa ????

Posted

RC Hypoallergenic nie zawiera w ogóle mięsa, tylko śladowe ilości wątróbki "dla smaku". To karma oparta na soi (szczerze mówiąc nie wiem dlaczego, bo ta też potrafi silnie uczulać, chociaż to hydrolizat, więc nie powinien). Przeznaczona jest dla psów z silną alergią na białka zwierzęce, absolutnie nie wolno jej podawać "tak sobie", jeżeli nie ma potrzeby. Gdybym miała psa alergika, to dążyłabym do znalezienia źródła alergii i jeżeli np. okazałoby się, że to białko drobiowe, to podawałabym karmy na rybie, jagnięcinie itp. zamiast faszerować psa soją. Chyba że to naprawdę rzadko spotykany przypadek absolutnej nietolerancji białka zwierzęcego.

Karm bez BHA/BHT jest teraz mnóstwo. Właściwie wszystkie, które są konserwowane mieszaniną tokoferoli (wit. E). Nie mam pojęcia co mogłoby smakować Twojemu psu, nie wiem też, co mu "szkodzi", skoro jest na karmach leczniczych. Dla przykładu pies mojej znajomej, alergik straszny, wybredny okropnie i do tego z wrażliwym żołądkiem najlepiej wcinał TOTW (rybny, bizon mu bardzo smakował, ale trzebe było odstawić, bo ma alergię na kurczaka) i Orijena Regional Red. Ale cena jest powalająca, a ten piesek waży ponad 30kg :evil_lol:

Posted

Orijena jadł chetnie ale tam jest bardzo duzo białka

mi sie kończy 3,5 kg RC Hypoallergenic i chce zmienić tylko nie wiem na co jak pies je chetnie to za duzo białka jest ...
a karme poleciła mi wetka...

Posted

Delph napisał(a):

Karm bez BHA/BHT jest teraz mnóstwo. Właściwie wszystkie, które są konserwowane mieszaniną tokoferoli (wit. E).

Gdzieś czytałam, że mączki używane do produkcji karm są z definicji konserwowane BHA i BHT, ale jeśli kupuje się je jako półprodukt do produkcji karm, to producent karmy nie ma już obowiązku zamieszczenia na opakowaniu informacji o składzie półproduktu - daje tylko info "mączka z kurczaka". Tym sposobem większość karm, które zawierają mączki, zawiera także BHA/BHT, choć informacji na opakowaniu już o tym nie ma.
Czy ktoś się spotkał z podobną informacją?

Posted

Tak, np. tutaj możesz przeczytać o tym artykuł:
http://www.pet-food-choice.co.uk/antioxidants_in_pet_food.htm

Idealnie nigdy nie będzie, ale tym bardziej jestem przeciwna dodawaniu BHA/BHT po raz kolejny przy produkcji karmy. Przy przekroczeniu pewnych ilości, te składniki są bardzo szkodliwe.

Poza tym zauważcie, że informacja o konserwantach najczęściej dotyczy tłuszczu, bo to on przede wszystkim wymaga zabezpieczenia przed zepsuciem. Rzadko jest zamieszczona informacja jakim środkiem jest konserwowane mięso.

Hawanka, a Arden Grange? Zielone z jagnięciną jest super i nie ma dużo białka. Moje wcinają aż miło, ale nie wiem czy Twój psiak ruszy ;)

Posted

[quote name='Delph']

Hawanka, a Arden Grange? Zielone z jagnięciną jest super i nie ma dużo białka. Moje wcinają aż miło, ale nie wiem czy Twój psiak ruszy ;)
Miałam Pies nawet powąchac nie chciał .....i oddałam do schronu

Posted

Hmmm, chyba Belcando zmieniło skład, bo jakoś inaczej zapamiętałam, ale mogę się mylić. Nie jest tragiczne, ale bardzo mało mięsa (podana procentowa zawartość przed odwodnieniem) i po co tam są pestki winogron nie rozumiem (w dodatku odtłuszczone, to olej z pestek jest wartościowy, a same winogrona szkodliwe). Generalnie nie jest źle, jeżeli by Twojemu psiakowi smakowało i dobrze by to trawił, to można dawać :evil_lol: Tylko podawałabym dodatkowo mięso co jakiś czas, bo w tej karmie jest go stanowczo za mało. Puszki mają fajne, więc może nimi uzupełniać?

Posted

Hawanka napisał(a):
Ja dzisiaj poswieciłam cały dzień i nie znalazłam idealnej karmy :shake:

Bo takiej nie ma! Zawsze albo coś nie podchodzi psu, albo właścicielowi. Znam to;)

Posted

Delph ja puszki z Belcando podaje juz pół roku (mieszam z suchym) i moge powiedziec ze pucha miesna jest pies sie cieszy a mój portfel płacze :D

mi jedynie w Tej suchej ten wyciąg z juki sie nie podoba po co on potrzebny jest ???Hmmmm

Posted

To Yucca Schidigera, popularny składnik m.in. zmniejszający odór odchodów i moczu, podobno ma też działanie przeciwzapalne. Przetłumaczyli na polski i teraz nie wiadomo o co chodzi, bo w innych składach podają nazwę łacińską :lol:

• 5 weeks later...
Posted

Podziwiam Was,mnie by się nie chciało...Mały dostaje RC dla yorków a co 2-3 dni trochę puszki animondy i jest ok!Dla mnie najlepszym sposobem na niejadka nie jest kupowanie 50 karmy czy mieszanie z mięskiem/puszką/czymś innym tylko zwyczajne przegłodzenie psiaka czyli metoda-jak zgłodnieje to zje.;)Psiak się sam nie zagłodzi. a jak widzi,ze co chwile może dostać coś pysznego,NOWEGO to wtedy wymyśla...:cool3:

Posted

Litterka napisał(a):
Skoro była tu mowa o Acanie... Karmię Acaną Prairie Harvest (bezzbożową). Co jest jeszcze lepsze, oprócz Orijena?

Może się jeszcze przyda. Link do rankingu karm KLIK! Oczywiście najlepsze z 6*
Ja im chyba nawet wierzę :)

• 1 month later...
Posted

Delph napisał(a):
RC Hypoallergenic nie zawiera w ogóle mięsa, tylko śladowe ilości wątróbki "dla smaku". To karma oparta na soi (szczerze mówiąc nie wiem dlaczego, bo ta też potrafi silnie uczulać, chociaż to hydrolizat, więc nie powinien). Przeznaczona jest dla psów z silną alergią na białka zwierzęce, absolutnie nie wolno jej podawać "tak sobie", jeżeli nie ma potrzeby. Gdybym miała psa alergika, to dążyłabym do znalezienia źródła alergii i jeżeli np. okazałoby się, że to białko drobiowe, to podawałabym karmy na rybie, jagnięcinie itp. zamiast faszerować psa soją. Chyba że to naprawdę rzadko spotykany przypadek absolutnej nietolerancji białka zwierzęcego.

Karm bez BHA/BHT jest teraz mnóstwo. Właściwie wszystkie, które są konserwowane mieszaniną tokoferoli (wit. E). Nie mam pojęcia co mogłoby smakować Twojemu psu, nie wiem też, co mu "szkodzi", skoro jest na karmach leczniczych. Dla przykładu pies mojej znajomej, alergik straszny, wybredny okropnie i do tego z wrażliwym żołądkiem najlepiej wcinał TOTW (rybny, bizon mu bardzo smakował, ale trzebe było odstawić, bo ma alergię na kurczaka) i Orijena Regional Red. Ale cena jest powalająca, a ten piesek waży ponad 30kg :evil_lol:

dodatkowo tluszcz pochodzenia zwierzęcego w tak drogiej karmie to również coś czego tam nie powinno być. Chociaż BHA i BHT w karmie hypoalergicznej to największe przegięcie...

Posted

Tu KLIK, jest dość dokładnie wyjaśnione na co zwracają uwagę w tym rankingu [SIZE="1"](W skrócie: mięso, mięso, mięso - konkretnie nazwane a nie 'produkty pochodzenia zwierzęcego', jeśli z ziarnami to tylko pełne ziarna ale lepiej bez użycia zbóż a zamiast tego warzywa i owoce. Unikać: mięsa nie wiadomo z czego, aromatów, barwników - zwłaszcza zakazanych w żywieniu ludzi. Oczywiście ranking tylko na podstawie tego co podaje producent)

Zauważ na przykład, że nie wszystkie royale są w 1* z resztą tak samo inne przez Ciebie wymienione. Royale kończą się na 3* eukanuba, hills i purina na 2*

Z ciekawości poszukałam informacji o ilości mięsa w popularnej Purinie Pro Plan kurczakowo-ryżowej i co? Kurczak 20%........

Nie mam nic wspólnego z tą stroną ale tak na zdrowy rozum, przyglądając się składowi tych karm nie dziwię się, że mają 1* w tym rankingu.

Posted

[quote name='groomer10']A probowaliscie Properform&Temper jest na łososiu.Dziczyznie:P Moze takie smaki podejda Psiakowi.www.worldpets.pl

z tego co widzę to ta karma nie ma nic w składzie :shake:

odrobinka mięsa i kupa mąki z pszenicy , mąki z kukurydzy , mąki z ryżu z tłuszczem wieprzowym ....