Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Anuk trenowal zawsze z rowerem na smyczy(ok 1,6-7 metra).

Teraz chce zeby biegal na linie normalnej ktora jest dluzsza niz ta do ktorej sie przyzwyczail.

Jak nauczyc go zeby biegal i ciagal przed rowerem na takiej dlugiej linie??

Bo nie chce zeby on kolo mnie biegal.

Ma biec przede mna i ciagac na dlugiej linie-jak go tego nauczyc?

• Replies 186
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
Jak nauczyc go zeby biegal i ciagal przed rowerem na takiej dlugiej linie??

Bo nie chce zeby on kolo mnie biegal.

Ma biec przede mna i ciagac na dlugiej linie-jak go tego nauczyc?

Najprościej jechac za drugim zaprzęgiem, to Anuk będzie go gonił.

Druga wersja, podpiąć razem z psem, który ciągnie i wie o co chodzi (zna komendy itp.).

A jeśli nie ma powyższych możliwości, to próbuj skorzystać z rad Horyzonta.

PS. lina do roweru nie powinna przekraczać 3 m po rozciągnięciu amortyzatora.

Posted

Horyzont,a moglbys to dokladniej wyjasnic???Bo ja niekumata jestem :oops: .

Po prostu ja dostane pod choinke line z amortyzatorem na dwa psy,no ale ja tez mozna wykorzystac dla 1 psa. I po prostu chce go nauczyc porzadnej pracy:szybkiego biegu i mocnego ciagniecia.

Bo druga sunia go zniecheca bo nie chce biegac i ona go hamuje a on przestaje ciagnac. :(

I jak anuk idzie sam i ma dobry humor to biegnie 28-29 na godzine ale slabo ciagnie i ja mu ciagle pomagam zeby nie tracil tempa.

A jak ide z sunia jeszcze to wtedy one tylko w lesie ciagaja a poza lasem wogole nie chca. :roll:

No a zawody nie zawsze sa w lesie.. :wink:

Co ja mam z nimi/nim zrobic bo juz mnie szlag trafia jak ide na trening a one sie opierdzielaja. :evil:

Posted

TAJRAGA,to ty przyjedz.Ty jestes pelnoletnia i tobie rodzice nie zabronia.A mi tak :)

Jak bedziesz sie nudzila to wpadaj do koszalina,mamy pokj goscinny i 2 ogrodki.PSom wystarczy :D

Posted

TAJRAGA,propozycja jak najbardziej serio, mam 2 tarasy, 2 ogrodki.. i kota dla rozrywki. :D

Zreszta na dlugi weekend planuje zlot w gaskach na campingu znajomych moich rodzicow.

Ale goscie zwlaszcza tacy mili sa zawsze mile widziani.

A takie ladne suczki przez anuka sa baaaaarrrrrrdzo mile widziane. 8)

Posted

Aha

Jacek zaczynam sie nawet z toba w jakichs kwestaich zgadzac,a nie klocic.A to juz postep. :)

Dziekuje za rady Jacek i Grzes :wink:

Posted

Na tym campingu z tego co wiem to mozna wypozyczyc przyczepke.A jak ktos nie ma kasy to namiocik....

Bo wiadomo ze przyczepka troszke kosztuje.

No ale na tym campingu nie ma problemu z psami,juz iles razy z anukiem tam bylismy.

Do tego jest prywatna plaza campingowa,na ktora wstep maja tylko mieszkancy campingu.

Wiec zapraszam...:)

Posted

Ja osobiscie wole sledy.Jak dla mnie sa wygodniejsze.Tylko bardzo wazne jest,zeby byly dobrze dobrane.Jak sa za male to beda obciskac,a jak za duze to moga obetrzec psa w pachwinach<wiem to z wlasnego doswiadczenia>

A w guardach przeszkadza mi to,ze sie przekrecaja

Posted

znam psy, ktore wlasnie dziwnie reaguje na sledy, a w guardach dobrze ciagna.. poza tym guardy moga byc np. dla psow, ktore nie maja zapalu do biegu, wiec w sensie wlasnie "spacerowym" a nie "do pracy"..

Posted

wedlug mnie guardy zle rozkladaja obciazenie... no i jak ciagnie sie psa to unosi sie go w miejcu zgiecia kregoslupa, tram powsaje garb.....

a sledy rownomiernie rozkladaja cale obciazenie na kregoslup, jest on dobrze ustawiony i miesnie pracuja rowniez poprawnie....

moj pies od szelek guard ma garba, ale juz mu naprosowuje go i jest prawie niewyczuwalny, znam rowniez inny psy w takiej samej sytuacji.

najlepiej ubrac psa w guardy przypiac smycz i szarpnnas, zatrzymac gdy idzie, zobaczycie sami jak pracuja, dla szczeniat i psow rosnacyhc w ogole ich nie polecam nawet jako spacerowe.....

apropos pana od Manmata zapytajcie Metros....

Ja z doswiadczenia wlasnego odradzam.......

Posted

Anuk chodzil dlugo w guardach i teraz ma garba

I teraz juz mu tak zostanie,jak on sie sam ustawia to to bardzo widac,dopiero kiedy ja go ustawie to garb znika, ale to i tak jest problem.

Ale co ciekawe po spacerze i bieganiu w sledach garb mu sie naprostowuje :) .

• 3 weeks later...
Posted

I co z tego , że nie zgadzacie się? Zamieściłem na forum pewien czas temu projekt regulaminu , czy ktoś poparł wysyłając swój list do Zarządu Federacji ? Chyba nikt . Znalazł się tylko jeden mądrala który zamiast sensowynych uwag chciał stworzyć definicję roweru i jak zwykle dużo pisał ale bez sensu . Więc nie pozostaje wam nic innego jak się nie zgadzać i siedzieć cicho . Nieobecni głosu nie mają. :wink: