Jump to content
Dogomania

Zuzu, Raven, Hunter i koty plus inne potwory. Zapraszamy

Recommended Posts

Posted

[quote name='a_niusia']czarek wiedzial, ze pies go moze ugryzc.
on dosyc dobrze "czyta" psy.

to, ze w pewnych okolicznosciach przyjmuje postawe konforntacyjna, na ktora nie zdecydowalby sie prawdopodobnie zaden polski szkoleniowiec i ze pies go ugryzl, niczego mu nie ujmuje. mimo ze wszyscy uzywaja tego jako argumentu przeciwko niemu.[/QUOTE]

:mdleje: sorry, ale takie traktowanie psa, który ewidentnie się BOI i wysyła sygnały uspokajające to na pewno nie jest dobre czytanie psa, tylko kompletna nie znajomość psiej mowy. a pokazywanie psu, że trzeba człowieka ugryźć, bo inne metody nie działają(csy), to idiotyzm.

• Replies 8.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

dodam, ze nie jestem jakas fanka cesara. wiele rzeczy robie inaczej. np. bardzo, bardzo duzo do psow mowie.
zgadzam sie jednak z podstawowymi zasadami, wg ktorych wychowuje on psy i sadze, ze sa to uniwersalne zasady, ktore sprawdzaja sie u absolutnie kazdego psa.
podoba mi sie tez, ze cesar nie skupia sie tylko na pracy z psem, ale przede wszystkim na zmianie nastawienia wlascicielaa. on nazywa to energia...zawsze mnie smieszy jak ktos pociska z tej jego "energii", bo szczerze mowiac ciezko mi pojac, ze ktos moze nie kumac, ze tu nie chodzi o energie kosmiczna ani sloneczna ani tez o zadna sile nadprzyrodzona, ale po prostu o ogolne podejscie i nastawienie wlasciciela.

Posted

[quote name='asiak_kasia']czyżby Olga od sunday Vigo, Eri i bravy? :diabloti:[/QUOTE]

Nie, facet. Ale nie wiem, czy mogę pisać więcej :niewiem:

[quote name='panbazyl']no wiesz, jak się coś wydaje i firmuje swoim nazwiskiem to od tego jest sztab ludzi który powinien pilnować czy aby wszystko jest ok. Bo jednak to do czegoś zobowiązuje.[/quote]

Powinno tak być. Ale szczerze mówiąc, ostatnio chyba się wszędzie oszczędza i zleca się tłumaczenia czy korekty idiotom. Bo nie wiem, jak inaczej wytłumaczyć choćby fakt, że w jednej z najbardziej oczekiwanych premier z półki fantastycznej zeszłego roku są byki ortograficzne i poprzestawiane strony. Co ciekawe, puścili tak dwa nakłady. No ale jak nie wiadomo o co chodzi, to wiadomo :)

[quote name='panbazyl']A Zuza jakoś schudnięta :cool3: - też się ostrzygę na nogach i będę chudsza :diabloti:

Kto będzie na lubelskiej kwietniowej? Z kim się spotkamy?[/QUOTE]

Zuza idzie pod maszynkę zaraz przed albo zaraz po świętach, bo już nie mogę na nią patrzeć :evil_lol: Przechodzi intensywnie kurs odchudzania, a właściwie wybiegiwania. Z czego jest bardzo niezadowolona, zwłaszcza jak jej każę śmigać przez zaspy większe od niej ;) A na kwietniowej może będę, przywiozę Ci wreszcie Czarka :)

[quote name='a_niusia']
to, ze w pewnych okolicznosciach przyjmuje postawe konforntacyjna, na ktora nie zdecydowalby sie prawdopodobnie zaden polski szkoleniowiec i ze pies go ugryzl, niczego mu nie ujmuje. mimo ze wszyscy uzywaja tego jako argumentu przeciwko niemu.
[/QUOTE]

Według Ciebie - nie ujmuje. Według innych jest to zupełnie niepotrzebne przyciskanie psa do granic możliwości, a nawet nakłanianie go do przekraczania tej granicy. Gdzie czasem dałoby się to zrobić bez tego. Ale nie byłoby show :diabloti:

Posted

[quote name='motyleqq']:mdleje: sorry, ale takie traktowanie psa, który ewidentnie się BOI i wysyła sygnały uspokajające to na pewno nie jest dobre czytanie psa, tylko kompletna nie znajomość psiej mowy. a pokazywanie psu, że trzeba człowieka ugryźć, bo inne metody nie działają(csy), to idiotyzm.[/QUOTE]

sorry, ale uwazam, ze w przypadku tego psa polegloby wiekszosc polskich behawiorystow. nalezy wziac tez pod uwage fakt, ze w domu byly male dzieci.
to ze w tym przypadku koles zastosowal taka a nie inna metode, nie swiadczy o tym, ze zle czyta psa.
po prostu tak a nie inaczej postanowil z tym psem postapic.

ostatecznie: udalo mu sie.

a nie wiesz, czy cos innego by w tym przypadku podzialalo i czy wlasciciele poradzili by sobie po tym, jak cezar od nich odjedzie.

prawda jest taka, ze to jest telewizja.
i ocenianie tego filmiku jest dla mnie smieszne i dziwie sie zamieszaniu, ktore on wywolal w polsce.

ok, pies go ugryzl.
na pewno zaadnego innego szkoleniowca pies nie ugryzl ze strachu:)))

Posted

[quote name='evel']
Według Ciebie - nie ujmuje. Według innych jest to zupełnie niepotrzebne przyciskanie psa do granic możliwości, a nawet nakłanianie go do przekraczania tej granicy. Gdzie czasem dałoby się to zrobić bez tego. Ale nie byłoby show :diabloti:[/QUOTE]

no wlasnie-ne byloby show.
a nie zapominajmy, ze to jest telewizja.

ten filmik i te dwie file to sa czolowe argumenty przeciwnikow cesara millana.

ale badzmy szczerzy-wiadomo, ze jak ktos jest slawny i wystepuje w tv to ma przeciwnikow i zolennikow, a ineligentna osoba wyciagnie sobie to, co ma wyciagnac i tyle.

Posted

[quote name='a_niusia']dodam, ze nie jestem jakas fanka cesara. wiele rzeczy robie inaczej. np. bardzo, bardzo duzo do psow mowie.
zgadzam sie jednak z podstawowymi zasadami, wg ktorych wychowuje on psy i sadze, ze sa to uniwersalne zasady, ktore sprawdzaja sie u absolutnie kazdego psa.
podoba mi sie tez, ze cesar nie skupia sie tylko na pracy z psem, ale przede wszystkim na zmianie nastawienia wlascicielaa. on nazywa to energia...zawsze mnie smieszy jak ktos pociska z tej jego "energii", bo szczerze mowiac ciezko mi pojac, ze ktos moze nie kumac, ze tu nie chodzi o energie kosmiczna ani sloneczna ani tez o zadna sile nadprzyrodzona, ale po prostu o ogolne podejscie i nastawienie wlasciciela.[/QUOTE]

Podpisuję się pod tym obiema rękoma i naszymi szestastoma łapkami ;)

Też nie jeste fanką Cezara - od kiedy mam regularnie styczność z innymi psiarzami, to uważam wręcz, że jego program jest szkodliwy (bo większość ludzi nic stamtąd NIE ROZUMIE). Uważam również, że wiedza teoretyczna CM mocno kuleje, dlatego mam innych "mentorów", od których uczę się teorii.
Ale uważam, że Cezar ma dobre wyczucie psów (moim zdaniem O WIELE większe niż choćby Victoria, bleh). I owszem, czasem zrobi głupotę - be tego nie byłoby show, taka przykra prawda. Ale w większości sytuacji zachowuje się przy psach o niebo lepiej, niż większość cenionych behawiorystów-ciumkaczy.
Ale i tak najważniejsze jest to (a mało krytykujących CM osób o tym pamięta), że on bardzo często pracuje z psami, które zdecydowana większość specjalistów by z miejsca uśpiła.
Raz oglądałam program, w którym wielce behawiorystka Victoria oceniła zabawnie łapiącego zębami huskiego jako bardzo agresywnego psa, który zagraża rodzinie. Nie jestem tego pewna, bo to było dawno, ale wydaje mi się, że ostatecznie psa chyba postanowiono uśpić...

Posted

[quote name='panbazyl']no to ja jestem chyba jedyną na dogo istotą co nie oglądała słynnej Viktoriii :eviltong: i jakos nie mam ochoty na to - wolę Czarka po stokroć.[/QUOTE]

Nic nie straciłaś.Jak pies nie leżał jak na sedalinie ,nie daj boże szczeknął czy burknął na psa/dziecko/ptaszka był agresywny i ciężki do opanowania:shake::lol:

Posted

Jakby podlazła do mnie z tym swoim wyszczerzonym końskim zgryzem to z przerażenia kopnąłbym ją w pysk:evil_lol: I te jej czarne obcisłe spodnie ,sweterki i na początku tego programu z pejczem wyglądała jak jakaś domina rodem z sex shopu dział SM.

Posted

Ale ludzie to oglądają i rżną bohaterów. I potem dostają wpierdziel od własnego psa i zdziwko że piesek ugryzł.
Do pewnych metod , trzeba mieć charakter odpowiedni.
Już widzę stado frajerów , co boją się sami siebie ... jakby tak moją Lalkę szturchnął lub obalił na ziemię .... to był urwała głowę przy samej dupie.I biła bym Lalce brawo.

Pudrowana lala , z uzębieniem jak kjuik , wg mnie jest gorszym wynalazkiem niż Czarek. I ona to dopiero robi szoł.

Książki o takiej tematyce , to ja traktuje jak romansy harlekina ... a nie biblię.

Posted

Może widziałam ze dwa odcinki CM,zresztą przypadkiem. I jak bardzo nie byłby kontrowersyjny to należy mu oddać to,że w wielu ludziach obudził świadomość,że z psem należy budować relacje i się nim zajmować.Psoarze oczywiście,rozkładają jego programy na milion czynników,ale za to przeciętni ludzie,którzy po prostu mają psy,nic z nimi nie robią mogą zdać sobie sprawę,że pies poza potrzebami podstawowymi wymaga również uwagi.CM podkreśla,że psa należy obserwować,pracować z nim...i jeśli ta świadomość trafia pod strzechy to super.
Znam samozwańczych psich psychologów,ktorzy diagnozy wydają przez telefon po zaksięgowaniu właściwej kwoty na koncie,a swoje rady traktują jak wiedzę tajemną zabraniając je upubliczniać.CM jawnie i otwarcie działa co jest dla mnie wielkim plusem.

Zawsze mówię,że metodę wybiera się pod psa,ale cenię w CM konsekwencję oraz to,że jego osoba zmusiła wielu nieświadomych do debaty nad potrzebami psów.

Posted

Dodatkowo warto tez wspomnieć, że Czarek zajmuje się przypadkami, które już kilka razy były skreślone. Mi najbardziej utkwiła historia rotka Apollo. Pies w schronie z agresją do wszystkich, jedna dziewczyna-wolontariuszka do niego dotarła. I potem poszła z psem na jakis casting czy cuś do programu Czarka. Gość psa naprostował na tyle, że został u nich jako pies Czarkowego Syna. A serio, pies miał mega problem, i dziewczyna uratowała go od igły.

Dużo takich było na przestrzeni tych kilku sezonów. Ten progrma robi tyle samo dobrego co złego. Zależy jaki jest odbiorca, bo głupek nawet z pozytywnych metod zrobi masakrę. A człowiek rozgarnięty, będzie myslał i nie zacznie psa lać pod wpływem programu.

dodatkowo powiem wam szczerze, że porównałam sobie kilka odcinków CM z oryginale i z naszym lektorem-MASAKRA. Także polecam ogladac to bez lektora, jak juz z napisami, a najlepiej w oryginale, bo bardzo dużo umyka, albo jest beznajdziejnie przełożone.

Posted

[quote name='Aleks89']Jakby podlazła do mnie z tym swoim wyszczerzonym końskim zgryzem to z przerażenia kopnąłbym ją w pysk:evil_lol: I te jej czarne obcisłe spodnie ,sweterki i na początku tego programu z pejczem wyglądała jak jakaś domina rodem z sex shopu dział SM.[/QUOTE]

kiedy pierwszy raz zobaczylam babe to mialam identyczne odczucia.
do tego ten jej glos, ktory mowi "aaa" i "stay".

jesli chodzi o postawe konfrontacyjna czeto wytykana cesarowi, to zeby to zosatosowac przede wszystkim do tego trzeba miec jaja.
i tego akurat millanowi nie brakuje.

Posted

Na YT można znaleźć całe odcinki tego jej programu "ja albo mój pies".Irytowało mnie też ,że na dzień dobry praktycznie polecała wszystkim znaleźć psu inny dom...no sorry.

Posted

[quote name='Aleks89']Na YT można znaleźć całe odcinki tego jej programu "ja albo mój pies".Irytowało mnie też ,że na dzień dobry praktycznie polecała wszystkim znaleźć psu inny dom...no sorry.[/QUOTE]

i obowiązkowo kastracja! :diabloti:

Posted

Ja widziałam jej odcinek z bullem,ale ten bull był naprawdę masakrycznie niewychowany.Gwałcił wszystko co się ruszało,łącznie z dzieckiem.
Zupełnie nie wiem jak można dopuścić do takiego stanu,kiedy dziecko w domu boi się swobodnie poruszać.

Posted

[quote name='Aleks89']Na YT można znaleźć całe odcinki tego jej programu "ja albo mój pies".Irytowało mnie też ,że na dzień dobry praktycznie polecała wszystkim znaleźć psu inny dom...no sorry.[/QUOTE]

chyba sobie pooglądam :cool3:

[quote name='asiak_kasia']i obowiązkowo kastracja! :diabloti:[/QUOTE]

ee,to akurat popieram, wiele problemów ma podłoże w jajkach :eviltong:

Posted

[URL="http://www.youtube.com/results?search_query=ja+albo+m%C3%B3j+pies+po+polsku&oq=ja+albo&gs_l=youtube.1.1.0l10.631.1540.0.3541.7.6.0.1.1.0.102.432.5j1.6.0...0.0...1ac.1.OG5oX1ek6YU"]http://www.youtube.com/results?search_query=ja+albo+m%C3%B3j+pies+po+polsku&oq=ja+albo&gs_l=youtube.1.1.0l10.631.1540.0.3541.7.6.0.1.1.0.102.432.5j1.6.0...0.0...1ac.1.OG5oX1ek6YU[/URL]

Macie linkusia do odcineczków:diabloti:

Posted

[quote name='motyleqq']chyba sobie pooglądam :cool3:

ee,to akurat popieram, wiele problemów ma podłoże w jajkach :eviltong:[/QUOTE]

ale kastracja nie jest remedium na wszystko, a ona mniej więcej tak to stosuje. Inaczej żaden pies reproduktor nie byłby do ogarnięcia. ;) Poza tym nie jestem zwolennikiem cięcia wszystkiego jak leci.

Posted

[quote name='Aleks89'][URL]http://www.youtube.com/results?search_query=ja+albo+mój+pies+po+polsku&oq=ja+albo&gs_l=youtube.1.1.0l10.631.1540.0.3541.7.6.0.1.1.0.102.432.5j1.6.0...0.0...1ac.1.OG5oX1ek6YU[/URL]

Macie linkusia do odcineczków:diabloti:[/QUOTE]

dziękuję :loveu:

[quote name='asiak_kasia']ale kastracja nie jest remedium na wszystko, a ona mniej więcej tak to stosuje. Inaczej żaden pies reproduktor nie byłby do ogarnięcia. ;) Poza tym nie jestem zwolennikiem cięcia wszystkiego jak leci.[/QUOTE]

często jest bardzo pomocna w rozwiązywaniu problemów. nie chodzi o cięcie wszystkiego jak leci, tylko o świadome podejmowanie decyzji, co jest dla nas ważniejsze i lepsze dla psa, a często życie bez jajek okazuje się znacznie mniej stresujące i problematyczne ;)
a co Victoria uważa, to nie wiem, ale pooglądam sobie i się dowiem :evil_lol:

Posted

bardzo, bardzo wiele psich szkolen stawia wlasciciela w pozycji dystrybutora smakolykow.
tak, ze po prostu dla psa czlowiek jest niczym innym niz przedluzeniem reki.

to jest generalnie bardzo przykra strona popularnosci szkolenia pozytywnego w naszym kraju.

Posted

[quote name='motyleqq']dziękuję :loveu:

często jest bardzo pomocna w rozwiązywaniu problemów. nie chodzi o cięcie wszystkiego jak leci, tylko o świadome podejmowanie decyzji, co jest dla nas ważniejsze i lepsze dla psa, a często życie bez jajek okazuje się znacznie mniej stresujące i problematyczne ;)
a co Victoria uważa, to nie wiem, ale pooglądam sobie i się dowiem :evil_lol:[/QUOTE]

e no jasne. Wiadomo, że kastracja pomaga psa ogarnąć. Tylko tak jak napisałas, musi to byc świadoma decyzja, a nie lek na całe złe zachowanie pieska. :cool3:

Z resztą wiadomo o co chodzi ;)

Posted

[quote name='Aleks89'][URL]http://www.youtube.com/results?search_query=ja+albo+mój+pies+po+polsku&oq=ja+albo&gs_l=youtube.1.1.0l10.631.1540.0.3541.7.6.0.1.1.0.102.432.5j1.6.0...0.0...1ac.1.OG5oX1ek6YU[/URL]

Macie linkusia do odcineczków:diabloti:[/QUOTE]

siodmy odcinek od gory szczegolnie wyglada zachecajaco, gdy patrze na miniaturke przy nim.

nawet, gdyby miala worek batonow to by mi sie nie chcialo na nia sie patrzec.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...