Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='isabelle30']swoich przekonan bede bronic jak niepodleglosci, i nie ma w nich ani krzty poparca dla rozmnazania psow na lewo i na prawo, ale gdyby niektorzy czytac potrafili to by o tym wiedzieli
w schronisku owszem bylam i to kilka razy, na warszawkim paluchu oraz w celestynowie, z celsestynowa mialam suczke, sdechla po 7 dniach - miala nosowke a we wspanialym schronie nie mieli weta, lub latwiej im bylo pozbyc sie chorego psa po prostu
pod krytyka hodowli salukow podpisalam sie imieniem i nazwiskiem, przykro mi ale peselu podawac nie musze, regulamin tego nie wymaga.
za to prosze o podanie imion i nazwisk wszystkich osob tutaj krytykujacych poglady moje, Krzysztofa i Wagens bo tego wlasnie wymaga regulamin - krytykujesz cos lub kogos to sie przedstaw
acha, i kundli na ulicach warszawy widze wiecej niz psow rasowych, czy tych wtypie czy z papierami
nadal uwazam ze akcja r=r ma na celu tylko i wylacznie nabijanie kasy hodowcom zrzeszonym czyli dzialania zmierzajace do zniszczenia konkurencji, bo skoro wlascicielowi bezpapierowej suki oplaca se sprzedac szczeniory po 5 stowek, zadbane, odrobaczone, zaszczepione to nie wiemskad biora sie bajonskie sumy nierzadko przekraczajace 2 tysiace zlotych za dokladnie takiego samego psa. moze ograniczmy sie do tego ze psy z paierami beda kupowac pasjonaci albo ci ktorzy planuja zalozyc hodowle a reszta niech po prostu dba o swoje psy, niezaleznie od tego czy sa kundlami, psami w typie czy jakimikolwiek innymi
co do masowej kastracji....piekna idea, w zyciu nie pozwole okaleczyc swojego psa zboczencom ze skalpelem, nasza pani wet twierdzi cytuje "nie pozwole wybebeszac zdrowych zwierzat, nie w tej klinice" na co jej szef a wlasciciel kilku klinik przyklaskuje (sam tez wet)
i jedno pytanie bo gdzies mi sie przwinal pomysl psiobusa jezdzacego po wsiach i kastrujacego suki. mam nadzieje ze osoby organizujace taka rzez masowa psow zapewnia tym psom po zabiegu przynajmniej 3 tygodniowa pelna opieke, full servis? czy tez beda one wypuszczane na wolnos zaraz po przebudzeniu z narkozy i wtedy nie bedzie wogole problemu? bo 3/4 z nich umrze w straszliwych cierpieniach po kilku dniach zostawione samym sobie, poki jakis rolnik sie nie wscieknie i nie pogoni towarzystwa z siekiera....
w ten sposob chcecie ograniczas liczebnosc walesajacych sie psow?[/QUOTE]

Czy leci z nami moderator??? Troll nam zwariowa艂, bidulek. I co to znaczy "sdech艂a" for God's sake?!

• Replies 806
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

dlaczego jestem chora? bo nie chce pozwolic na okaleczenie psa ktory jest zdrowy i ma checi do zycia? dlatego ze chce mu zapewnic szczesliwe zycie bez stresow zwiazanych z niepotrzebnymi narkozami, bolem, brakiem hormonow odpowiedzialnych organizmie nie tylko za rozrod ale takze za szereg innych funkcji?
ty oczywiscie wykastrowalas swojego psa oblozonego kilkoma schorzeniami? wymieniasz je pieknie na forum weterynaryjnym, to wszystko czy zaraz sie okaze ze pieskowi jeszcze cos dolega? pewnie paierkowa perelka z superhodowli po superzdrowych rodzicach?
prosze Zofio, dlaczego moderator ma ie tu wtracac, bo mam poglady inne niz ty? bo mam poglady takie jak reszta spoleczenstwa i wypowiadajac je na glos zagrazam w jakis sposob interesowi hodowcow?
nie martw sie, jak ktos chce psa z hodowli z paierami to tam go bedzie szukac, jak ktos chce po prostu psa ale o okreslonym wygladzie to poszuka tanszego egzemplarza i ty tego nie zmienisz, nikt tego nie zmieni ale to juz zostalo powiedziane przez innego uzytkownika forum;)

Posted

Teraz to ju偶 chyba tylko psychiatra pozosta艂... :shake:

Isabelle, czy Ty jeste艣 normalna?! Nie chcesz fundowa膰 swojemu psu rzekomego cierpienia z powodu zabiegu a nie rusza Ci臋, 偶e Tw贸j pies codziennie czuje jak膮艣 ciekn膮c膮 suk臋 i prze偶ywa frustracj臋 zwi膮zan膮 z niezaspokajaniem tego pop臋du?

Posted

po primo

3. OPINIA, KRYTYKA
Je艣li chcesz przedstawi膰 opini臋 na temat kogo艣/czego艣, niech b臋dzie to opinia oparta na Twoich osobistych do艣wiadczeniach, poparta dowodami, a tak偶e podpisana Twoim imieniem i nazwiskiem. Ka偶da inna jest niewiarygodna. Krytyka anonimowa b臋dzie usuni臋ta, wobec czego zastan贸w si臋 zanim zaczniesz kogo艣 krytykowa膰 z imienia i nazwiska lub w spos贸b jednoznacznie identyfikuj膮cy. Publikowanie danych osobistych i teleadresowych, a tak偶e prywatnych wiadomo艣ci innych os贸b jest zabronione.

jako magister :roll: powinna艣 umie膰 interpretowa膰 regulamin i mylisz sie co do tego ze kto艣 cie tu bedzie przeprasza艂

po drugie primo :)

stosujesz ciekawe s艂ownictwo i propagand臋 pani mgr biolog :roll: czy偶by studia teraz bieg艂y w kierunku NOWA MOWA :hmmmm:

Posted

[quote name='isabelle30']dlaczego jestem chora? bo nie chce pozwolic na okaleczenie psa ktory jest zdrowy i ma checi do zycia? dlatego ze chce mu zapewnic szczesliwe zycie bez stresow zwiazanych z niepotrzebnymi narkozami, bolem, brakiem hormonow odpowiedzialnych organizmie nie tylko za rozrod ale takze za szereg innych funkcji?
ty oczywiscie wykastrowalas swojego psa oblozonego kilkoma schorzeniami? wymieniasz je pieknie na forum weterynaryjnym, to wszystko czy zaraz sie okaze ze pieskowi jeszcze cos dolega? pewnie paierkowa perelka z superhodowli po superzdrowych rodzicach?[/QUOTE]

O ile si臋 nie myl臋 nie jeste艣 wetem , pami臋tnika na m贸j temat te偶 nie piszesz. Nie musz臋 Ci si臋 t艂umaczy膰 z chor贸b mojego psa, po kt贸rym mog艂aby艣 co najwy偶ej sprz膮ta膰 kupy.

DLA TWOJEJ WIADOMO艢CI TAK JEST WYKASTROWANY.

Posted

Alicjo ty nie musisz przepraszac ale jezeli obrazasz to miej odwage cywilna sie przedstawic, ja mialam....
secundo - nie ma czegos takiego jak "drugie primo" ale gdybys zamiast na wagary chodzila do szkoly to bys o tym wiedziala
tertio - jakiez to slownictwo cie razi? nie wiesz co to jest fiksacja, dobor i selekcja naturalna? to doczytaj

Posted

[quote name='isabelle30']swoich przekonan bede bronic jak niepodleglosci, i nie ma w nich ani krzty poparca dla rozmnazania psow na lewo i na prawo, ale gdyby niektorzy czytac potrafili to by o tym wiedzieli
w schronisku owszem bylam i to kilka razy, na warszawkim paluchu oraz w celestynowie, z celsestynowa mialam suczke, zdechla po 7 dniach - miala nosowke a we wspanialym schronie nie mieli weta, lub latwiej im bylo pozbyc sie chorego psa po prostu
pod krytyka hodowli salukow podpisalam sie imieniem i nazwiskiem, przykro mi ale peselu podawac nie musze, regulamin tego nie wymaga.
za to prosze o podanie imion i nazwisk wszystkich osob tutaj krytykujacych poglady moje, Krzysztofa i Wagens bo tego wlasnie wymaga regulamin - krytykujesz cos lub kogos to sie przedstaw
acha, i kundli na ulicach warszawy widze wiecej niz psow rasowych, czy tych wtypie czy z papierami
nadal uwazam ze akcja r=r ma na celu tylko i wylacznie nabijanie kasy hodowcom zrzeszonym czyli dzialania zmierzajace do zniszczenia konkurencji, bo skoro wlascicielowi bezpapierowej suki oplaca se sprzedac szczeniory po 5 stowek, zadbane, odrobaczone, zaszczepione to nie wiemskad biora sie bajonskie sumy nierzadko przekraczajace 2 tysiace zlotych za dokladnie takiego samego psa. moze ograniczmy sie do tego ze psy z paierami beda kupowac pasjonaci albo ci ktorzy planuja zalozyc hodowle a reszta niech po prostu dba o swoje psy, niezaleznie od tego czy sa kundlami, psami w typie czy jakimikolwiek innymi
co do masowej kastracji....piekna idea, w zyciu nie pozwole okaleczyc swojego psa zboczencom ze skalpelem, nasza pani wet twierdzi cytuje "nie pozwole wybebeszac zdrowych zwierzat, nie w tej klinice" na co jej szef a wlasciciel kilku klinik przyklaskuje (sam tez wet)
i jedno pytanie bo gdzies mi sie przwinal pomysl psiobusa jezdzacego po wsiach i kastrujacego suki. mam nadzieje ze osoby organizujace taka rzez masowa psow zapewnia tym psom po zabiegu przynajmniej 3 tygodniowa pelna opieke, full servis? czy tez beda one wypuszczane na wolnos zaraz po przebudzeniu z narkozy i wtedy nie bedzie wogole problemu? bo 3/4 z nich umrze w straszliwych cierpieniach po kilku dniach zostawione samym sobie, poki jakis rolnik sie nie wscieknie i nie pogoni towarzystwa z siekiera....
w ten sposob chcecie ograniczas liczebnosc walesajacych sie psow?[/QUOTE]

Du偶o racji w tym co piszesz.

Posted

isabelle, imi臋 i nazwisko podaje si臋 przy krytyce konkretnej osoby i powa偶nych oskar偶eniach, a nie przy wymianie pogl膮d贸w i dyskusji. Ogarnij si臋.

Posted

[quote name='isabelle30']nadal uwazam ze akcja r=r ma na celu tylko i wylacznie nabijanie kasy hodowcom zrzeszonym czyli dzialania zmierzajace do zniszczenia konkurencji, bo skoro wlascicielowi bezpapierowej suki oplaca se sprzedac szczeniory po 5 stowek, zadbane, odrobaczone, zaszczepione to nie wiemskad biora sie bajonskie sumy nierzadko przekraczajace 2 tysiace zlotych za dokladnie takiego samego psa. moze ograniczmy sie do tego ze psy z paierami beda kupowac pasjonaci albo ci ktorzy planuja zalozyc hodowle a reszta niech po prostu dba o swoje psy, niezaleznie od tego czy sa kundlami, psami w typie czy jakimikolwiek innymi
Ja Ci wyja艣ni臋, chocia偶 wiem, 偶e dobrze to wiesz.

Hodowca ps贸w rasowych (przez co rozumiem, 偶e z rodowodem) pocz膮tkowo inwestuje - dajmy na to te przyk艂adowe 2 tys. (chocia偶 zwykle jest to wielokrotno艣膰 tej sumy) w warto艣ciowego i rokuj膮cego wystawowo szczeniaka. Nast臋pnie inwestuje w wystawianie go, szcz臋sto ju偶 od pierwszych miesi臋cy 偶ycia. Je艣li rasa tego wymaga, to dodatkowo inwestuje w najr贸偶niejsze zabiegi piel臋gnacyjne. O rzeczy tak oczywistej, jak dobra karma, nawet nie wspominam. Ka偶da wystawa to koszty. Dojazd na ka偶d膮 wystaw臋 to koszty, szczeg贸lnie je艣li wystawa odbywa si臋 na drugim ko艅cu Polski, b膮d藕 w innym kraju. Inwestuje w badania psa.

Hodowca ps贸w rasowych (r=r) zazwyczaj nie poprzestaje na uzyskaniu przez psa/suk臋 uprawnie艅 hodowlanych. Cz臋sto latami "bawi si臋" w wystawianie swojego zwierz臋cia. W mi臋dzyczasie w艂a艣ciciel suki ponosi kolejne koszty, op艂acaj膮c krycie, b膮d藕 inseminacj臋, a maj膮c warto艣ciow膮 i utytuowan膮 suk臋, dobiera do niej r贸wnie dobrego, czy lepszego psa - co oznacza kolejn膮 du偶膮 inwestycj臋. Ta inwestycja mo偶e si臋, brzydko m贸wi膮c, zmarnowa膰 bo suka mo偶e poroni膰, mo偶e urodzi膰 martwy miot, maluchy mog膮 pa艣膰 po porodzie, suka mo偶e pa艣膰, albo zachorowa膰. Zachorowa艂a? Leczymy. Inwestycja. Konieczna by艂a cesarka? Tniemy. Inwestycja. Potem jest ju偶 z g贸rki, pozostaje tylko zainwestowa膰 w dobr膮 karm臋 dla matki i szczeni膮t, w szczepienia, odrobaczanie. Drobiazg w por贸wnaniu z poniesionymi do tej pory kosztami.

I co, taki hodowca ma oddawa膰 szczeni臋ta, w kt贸re pakuje nie tylko kas臋, ale i mn贸stwo w艂asnego czasu, w zasadzie za darmo? Za symboliczne 500 z艂? Gdzie tu sens, gdzie logika?

A teraz przyk艂ad pani... no powiedzmy Mariolki. Pani Mariolka ma Sab臋. Sabcia to jej ukochana labradorka. Bez jakiego艣 tam g艂upiego rodowodu, bo pani Mariolka nie ma zamiaru Sabci nigdy m臋czy膰 jakimi艣 wystawami dla snob贸w. Saba kosztowa艂a 350 z艂, a kupi艂a j膮 od swojej kole偶anki, dlatego tak tanio. Innym kole偶anka sprzedawa艂a po 500 z艂. Saba ma ju偶 rok i pani Mariolka, za namow膮 s膮siadki i osiedlowego weterynarza, postanawia j膮 dopu艣ci膰, bo to przecie偶 najwy偶sza pora, 偶eby Sabcia mia艂a dzidzie i pozna艂a uroki macie偶y艅stwa. Szczeg贸lnie 偶e mia艂a ju偶 jedn膮 ci膮偶臋 urojon膮, a nie ma lepszego lekarstwa na ci膮偶臋 urojon膮, ni偶 prawdziwa. Pani Mariolka przegl膮da og艂oszenia na allegro i znajduje anons pana Przemka o tre艣ci "Pienkny lablador Ares sz贸ka rzony, tanio kryje". Pani Mariolka jest wniebowzi臋ta, poniewasz okazuje si臋, 偶e pan Przemek mieszka na s膮siednim osiedlu. Zapoznaj膮 Aresa z Sabci膮, kt贸ra ma te dni.

Ares kryje nie tylko tanio (pani Mariolka zap艂aci艂a panu Przemkowi 100 z艂), ale i skutecznie. Po kilku tygodniach okazuje si臋, 偶e Sabcia jest w stanie b艂ogos艂awionym, hurrraaaa!! Je coraz wi臋cej Chappi, ale pani Mariolka jej nie 偶a艂uje. Ju偶 kiedy艣 j膮 odrobacza艂a, jak Saba by艂a szczeniakiem, wi臋c nie musi tego robi膰 ponownie. W odpowiednim czasie nast臋puje rozwi膮zanie i na 艣wiat przychodzi 8 prze艣licznych, biszkoptowych kuleczek. Pani Mariolka dzwoni wzruszona do pana Przemka, pan Przemek te偶 ma 艂ezk臋 w oku i z dum膮 klepie Aresa po g艂owie. Pani Mariolka daje Sabci du偶o Chappi, a gdy male艅stwa s膮 ju偶 wi臋ksze, kupuje dla nich specjalistyczn膮 karm臋 - Chappi Junior. Dzieci膮tka Sabci maj膮 4 tygodnie i ona jako艣 ju偶 ich nie lubi, chyba jest zm臋czona macie偶y艅stwem. Pani Mariolka daje og艂oszenie u weterynarza i darmowe w lokalnej gazecie. Jednego bobaska kupuje od niej s膮siad z parteru dla swoich trzyletnich bli藕niak贸w, kt贸re marz膮 o s艂odkim szczeniaczku, a reszta po 400 z艂 od sztuki (pani Mariolka musia艂a troch臋 zej艣膰 z ceny, bo rynek jest ju偶 mocno nasycony) w wieku 5 i 6 tygodni znalaz艂a nabywc贸w. Weterynarz powiedzia艂, 偶e takich ma艂ych bobask贸w si臋 nie szczepi, ani nie odrobacza, wi臋c tym zajm膮 si臋 ju偶 nowi w艂a艣ciciele. The end.

A teraz pytanie retoryczne: jest r贸偶nica w wysoko艣ci nak艂ad贸w prowadz膮cych do wyhodowania psa w dobrej, profesjonalnej hodowli, a u pani Mariolki?

Posted

[quote name='isabelle30']Alicjo ty nie musisz przepraszac ale jezeli obrazasz to miej odwage cywilna sie przedstawic, ja mialam....
secundo - nie ma czegos takiego jak "drugie primo" ale gdybys zamiast na wagary chodzila do szkoly to bys o tym wiedziala
tertio - jakiez to slownictwo cie razi? nie wiesz co to jest fiksacja, dobor i selekcja naturalna? to doczytaj

dziecko kochane ty to by艣 co najwy偶ej w Mojej szkole za mn膮 plecak nosi膰 mog艂a ;)... 艂acine znam , a pisac sobie moge pierwsze ,drugie ,trzecie... pi膮te primo ...za ma艂a jeste艣 by to zrozumie膰

Co do obrazy ...wiesz na czym to polega je艣li Ty mia艂aby艣 racj臋 i pisa艂aby艣 z sensem to chyl臋 czo艂a , ale nie tobie . I przedstawia膰 si臋 te偶 nie b臋d臋 , jako艣 na to nie zas艂ugujesz ....poza tym doczytaj dziecko REGULAMIN :roll:

Posted

[quote name='isabelle30']dlaczego jestem chora? bo nie chce pozwolic na okaleczenie psa ktory jest zdrowy i ma checi do zycia? dlatego ze chce mu zapewnic szczesliwe zycie bez stresow zwiazanych z niepotrzebnymi narkozami, bolem, brakiem hormonow odpowiedzialnych organizmie nie tylko za rozrod ale takze za szereg innych funkcji?
ty oczywiscie wykastrowalas swojego psa oblozonego kilkoma schorzeniami? wymieniasz je pieknie na forum weterynaryjnym, to wszystko czy zaraz sie okaze ze pieskowi jeszcze cos dolega? pewnie paierkowa perelka z superhodowli po superzdrowych rodzicach?
prosze Zofio, dlaczego moderator ma ie tu wtracac, bo mam poglady inne niz ty? bo mam poglady takie jak reszta spoleczenstwa i wypowiadajac je na glos zagrazam w jakis sposob interesowi hodowcow?
nie martw sie, jak ktos chce psa z hodowli z paierami to tam go bedzie szukac, jak ktos chce po prostu psa ale o okreslonym wygladzie to poszuka tanszego egzemplarza i ty tego nie zmienisz, nikt tego nie zmieni ale to juz zostalo powiedziane przez innego uzytkownika forum;)[/QUOTE]

Matko jedyna, jakimi schorzeniami "ob艂o偶ony" jest m贸j pies??? Jak wychodzi艂am z domu, to by艂 ob艂o偶ony jedynie kotyma (tylko i li)... A co do pere艂ki to owszem - si臋 pochwal臋: tata to Xplorer of Slatestone, a mama te偶 niczego sobie. I co to s膮 "paiery". Ju偶 kt贸ry艣 raz to piszesz, a ja nie rozuuumieem :(

Posted

[quote name='isabelle30']secundo - nie ma czegos takiego jak "drugie primo" [/QUOTE]
Momentami odnosz臋 wra偶enie, 偶e isabelle ma z nas niez艂膮 polewk臋, bo chyba takich rzeczy nie pisze si臋 na powa偶nie ;)

[quote name='Darianna']
Specjalistyczna karma chappi junior[/QUOTE]
No a nie??? Wiesz ile to ksoztuje?! Chyba ze cztery zeta za worek, serio :-o

Posted

[quote name='Greven']Momentami odnosz臋 wra偶enie, 偶e isabelle ma z nas niez艂膮 polewk臋, bo chyba takich rzeczy nie pisze si臋 na powa偶nie ;)

No a nie??? Wiesz ile to ksoztuje?! Chyba ze cztery zeta za worek, serio :-o[/QUOTE]

Nie by艂abym taka pewna... Wczoraj by艂am na spotkaniu klasowym. Moja kole偶anka (dwa fakultety) spyta艂a czy trzymam swoje zwierz臋ta na balkonie. Spyta艂am dlaczego na balkonie, a ona na to, 偶e psy maja du偶o zarazk贸w :(

Posted

[quote name='isabelle30']nadal uwazam ze akcja r=r ma na celu tylko i wylacznie nabijanie kasy hodowcom zrzeszonym czyli dzialania zmierzajace do zniszczenia konkurencji, bo skoro wlascicielowi bezpapierowej suki oplaca se sprzedac szczeniory po 5 stowek, zadbane, odrobaczone, zaszczepione to nie wiemskad biora sie bajonskie sumy nierzadko przekraczajace 2 tysiace zlotych za dokladnie takiego samego psa. [/QUOTE]

No c贸偶 rozumiem, 偶e te psiaki za 5 st贸wek maj膮 ojca na drugim ko艅cu Europy, to w celu rozszerzenia puli genetycznej, a ich matka jest ma IPO 3, obi 3, A3, itp. itp. W艂asciciel bezpapierowej suki kryje byle czym, pies nie ma 偶adnych test贸w psychicznych (no co najwy偶ej polskie - tu nie wiem czy smia膰 si臋 czy p艂aka膰), a o badaniach genetycznych nawet nie s艂ysza艂. Poniewa偶 pies nie ma papier贸w nie da si臋 obliczy膰 imbredu, nic nie wiemy o przodkach, itp, itd.
To ja ju偶 wole doros艂ego psa ze schronu, wiem przynajmniej co bior臋, a snobowa膰 si臋 pseudorasowcem zeby sasiedzi widzieli nie musz臋.

Posted

Greven, jako posiadaczka psa do kochania - zainwestowalam pieniadze zeby psa kupic, karmie go dobrze nie szczedzac pieniedzy, nie szczedze rowniez na pielegnacje oraz opieke weterynaryjna. pewnie jak wiekszosc wlascicieli psow ktorzy kochaja swojego zwierza, kupuja mu kolejna obroze do kompletu, setki zabawek i najlepsze kosmetyki. inwestuje w okresowe badania zeby byc pewnym ze wszystko jest ok. to tak samo jak hodowca prawda?
roznimy sie tylko brakiem kosztow zwiazanych z wystawami - ale nie oszukujmy sie , wiekszosc osobnikow hodowlanych ma tylko tyle wystaw na karku zeby jakos uprawnienia dostac i sie sprzedac. kazda wystawa ponad to to nie dbalosc o dobro szczeniat tylko koszta zwiazane z kosztownym hobby - ponosi je kazfy kto ma jakiekolwiek hobby.
rzezcywisty koszt "wyprodukowania' szczeniakow to koszty krycia, szczepien, odrobaczen, metryczki dla maluchow i koszt nakarmienia malucha ....
przy miocie 10 sztuk - koszt krycia to koszt jednego szczeniaka, koszta zwiazane z odrobaczaniem, szczepieniami , metryczkami oraz nakarmieniem malcow to koszt drugiego szczeniora. dodajmy jeszcze wszystkie rzeczy ekstra jak kojec - koszt okolo 500zl za taki lepszy i sluzacy kilka lat wielu miotom, podkladow na podloge zeby maluchy nie siedzialy w bagnie - okolo 2zl za sztuke (niedawno przerabialam takie podlady na lozeczko mojego dziecka wiec jestem na bierzaco rozmiar 90x90), i ewentualne zniszczenia to koszt mocno naciagany trzeciego malucha. zostaje 7 sztuk czystego zysku.
oczywiscie zawsze istnieje ryzyko ze miot bedzie liczyc nie 10 sztuk a tylko 1 czy 2 i wtedy rzezcywiscie same straty, ale hodowcy doskonale wiedza ja to zrobic zeby szczeniat bylo wiecej.....przez porownanie jeszcze 20 lat temu miot rzadko kiedy liczyl wiecej niz 5-6 sztuk, teraz coraz czesciej widze ze szczeniat rodzi sie ponad 10. (kilka kryc roznymi psami z czego caly miot przypisany jednemu facetowi? inseminacja wielokrotna zwiekszajaca prawdopodobienstwo mnogiego miotu? czy tez moze hormonalna stymulacja superowulacji? (spotkalam sie z tym u myszy z ktorymi pracowalam na zajeciach z embriologii doswiadczalnej ssakow) - ta kwestia mnie mocno intryguje i zywo interesuje i chetnie bym te wiedze zglebila

zofio, nie pisalam ze twoj pies jest oblozony chorobami, sprawa dotyczy psa Chefrenka....
a Warszawianka jestem od 5 pokolen....tyle jestem w stanie sie cofnac wstecz, a osoba zarzucajaca mi slome z butow i wiesniactwo zachowuje sie wlasnie w sposob bardzo charakterystyczny dla ludnosci naplywowej zalewajacej nasze piekne miasto od lat wielu

Posted

Zofio, moze kolezanka byla na tym samym roku z isabelle, na UW...?
Swoja droga, moze warto zerknac na IP wagens, jedyne wypowiedzi, bardzo lakoniczne, akurat w tym temacie...

Posted

Po co Alicja ma Ci si臋 przedstawia膰 - chcesz j膮 doda膰 do znajomych na Naszej Klasie? :lol:

[quote name='evl']Greven, kocham Twoje posty[/QUOTE]
Ciesz臋 si臋 ;)

Posted

[quote name='isabelle30']nasza pani wet twierdzi cytuje "nie pozwole wybebeszac zdrowych zwierzat, nie w tej klinice" na co jej szef a wlasciciel kilku klinik przyklaskuje (sam tez wet)
Zmie艅 weterynarzy...
[quote name='isabelle30']i jedno pytanie bo gdzies mi sie przwinal pomysl psiobusa jezdzacego po wsiach i kastrujacego suki. mam nadzieje ze osoby organizujace taka rzez masowa psow zapewnia tym psom po zabiegu przynajmniej 3 tygodniowa pelna opieke, full servis?
A po co? Ja bra艂am psa z DT, z kastracj膮 jeszcze przez schronisko "macierzyste" robion膮. Wygl膮da艂o to tak: w 艣rod臋 suni臋 wysterylizowano, w sobot臋 wioz艂am j膮 z Olsztyna do Gdyni, a w poniedzia艂ek by艂am u naszego weta na zastrzyku z antybiotykiem i obejrzeniu blizny. Raptem 5 dni niezbyt intensywnej opieki weterynaryjnej. Nawet szwy by艂y rozpuszczalne, nie by艂o co 艣ci膮ga膰. Par臋 dni temu pr贸bowa艂am znale藕膰 blizn臋 posterylkow膮 i nie potrafi艂am, wi臋c chyba nie b艂 to 藕le przeprowadzony zabieg? I uwierz mi, nie czuj臋, 偶eby sunia by艂a jaka艣 dziwna i s艂aba na umy艣le. Ok, jest szalona, ale to akurat inna sprawa:diabloti: A ja? A ja nie mam problemu z jej cieczk膮.:multi: 呕e o psychice Mikry nie wspomn臋... Ale mam wra偶enie, 偶e jeszcze co艣 odczuwa, jakie艣 reminescencje, bo ostatnio jest troszk臋 nerwowa bez powodu.
[quote name='Greven']J
Pani Mariolka daje Sabci du偶o Chappi, a gdy male艅stwa s膮 ju偶 wi臋ksze, kupuje dla nich specjalistyczn膮 karm臋 - Chappi Junior.
Sabcia ma mn贸stwo szcz臋艣cia - karmienie Chappi i tak jest lepsze od suchego chleba z wod膮, 偶eby si臋 koszty zwr贸ci艂y. Mo偶e ponadto chodzi膰 na spacery, a nie siedzie膰 w ciasnej klatce we w艂asnych odchodach... Jeszcze Izabelli ma艂o?:angryy:
[quote name='wagens']Tak jak napisa艂am s膮 one rozdawane po rodzinie, znajomych i st膮d znajduj膮 si臋 p贸藕niej w schroniskach.
No w艂a艣nie - trafiaj膮 w r臋ce nieodpowiedzialnych ludzi, kt贸rzy znudzeni psem, nie zwa偶aj膮c na jego rozpacz oddaj膮 go do schroniska.

Nie twierdz臋, 偶e sama nie chcia艂abym mie膰 kiedy艣 suczki w ci膮偶y (raczej jakiej艣 ma艂ej), ale na to s膮 sposoby - albo kupujemy suni臋 rasow膮, robimy hodowlank臋, kombinujemy repa i mo偶emy rozmna偶a膰 (ale tu z moim brakiem wiedzy nt. rozmna偶ania bym si臋 ba艂a), albo bierzemy na DT i odch贸w szczenior贸w ci臋偶ar贸wk臋 ze schronu. Da rad臋? Da, tylko trzeba chcie膰!

Posted

Ale czemu Ala ma si臋 przedstawia膰, bo chyba zgubi艂am w膮tek...? Jedyn膮 osob膮, kt贸ra miota oskar偶eniami i przezwiskami w innych u偶ytkownik贸w jeste艣 TY.