Mada:) Posted March 4, 2010 Posted March 4, 2010 [FONT=Georgia]Porządki przedświąteczne...[/FONT] [FONT=Georgia]...są już za nami, jednak ich skutki cierpią do dziś.[/FONT] [FONT=Georgia]Zerknęli do szafy, wyrzucili niepotrzebne zimowe płaszcze, kurtki, stare, potrzaskane bombki. Umyli okno w kuchni, wytrzepali dywany. Rozwiesili ozdoby świąteczne, zaświecili lampki. Samochód także odkurzyli i byli już pewni, że dom lśni. Zapewne mieli już plany na ferie świąteczne, a i Sylwestra chcieli spędzić w radości, zerkając na kolorowe podniebne podboje. Ale, ale... pod nogami plątało się niewielkie psie posłanko, nikomu z nich nie potrzebne. Bo gdzie człowiek będzie spał w psim posłanku? Haha![/FONT] [FONT=Georgia]Posłanko to było jedynym kątem Maniusia, gdzie czuł się bezpiecznie. Było miękkie i cieplutkie. W zimową porę Maniuś beztrosko mógł zanurzyć się w psie sny, wygodnie leżąc na wspomnianym posłanku. Nadszedł dzień. Dzień, wydawać by się mogło, jak co dzień. Posłanka już nie było... Był twardy beton, zimny, nieprzyjemny. Nie było tez ich...[/FONT] [FONT=Georgia]A Maniuś kochał ich bardzo, jak widać, bez wzajemności. Dzielili się opłatkiem przy stole wigilijnym. Maniuś dzielił się kawałkiem podestu z innymi psami, na którym mogły się położyć. Cieszyli się nastrojem świątecznym. Maniuś płakał i trząsł się z przerażenia, że nie ma ich przy nim...[/FONT] [FONT=Georgia]Mieli siebie, wspólnie się radowali. Maniuś cierpiał z samotności... Cierpi do dziś.[/FONT] [FONT=Georgia]Podsumowując historię Maniusia, można stwierdzić, że kiedy wydawało się, iż dom błyszczał, trzeba było zamieść jeszcze jednego członka rodziny - Maniusia. Wyrzucili psa, jak wspomniane powyżej stare płaszcze, potrzaskane bombki... Odkurzyli kąt, w którym stało Maniusia posłanko.[/FONT] [FONT=Georgia]Nie przejęli się losem psa, jego uczuciami. Tym, że on żyje, kocha! Pozwolili na cierpienie, opuścili go, zawiedli tego, kto im ufał - Maniusia, który nie może pogodzić się z tą stratą! Stracił swoją rodzinę, która go zdradziła...[/FONT] [FONT=Georgia]Opisana powyżej historia Maniusia, jest tylko przedstawieniem tego, co czuje pies, który dnia 3 października 2009 został znaleziony przy jednej z tyskich ulic, skąd trafił prosto za kratki. Jest psem starszym, w związku z czym musiał mieć dom przez te wszystkie lata, musiał mieć swojego Pana, który bezczelnie 'zrobił z nim porządek'![/FONT] [FONT=Georgia]Maniuś przeżywa psychiczną katorgę po dziś dzień. Bez perspektyw, bez szans i nadziei odejdzie w zapomnienie. Na zimnym betonie umrze z tęsknoty, za tymi, których kocha, a którzy nie kochają jego...[/FONT] [FONT=Georgia]APEL DO WSZYSTKICH, KTÓRZY ZERKAJĄ NA TEN WĄTEK:[/FONT] [FONT=Georgia]bardzo, bardzo, baaardzo pilnie potrzebny jest dom stały, bądź co najmniej tymczasowy dla Maniusia! Potrzebne jest dotarcie do jak największej liczby ludzi. Maniuś musi znaleźć dom i z powrotem wrócić na miękkie, cieplutkie posłanko. Maniuś ma około 9 lat. Jest niewielkim, bardzo spragnionym obecności człowieka psem. Uwielbia, gdy się go głaszcze, całym sobą prosi: 'zabierz mnie stąd!' Toleruje zwierzęta. Może trafić nawet do niewielkiego mieszkania. Jest zdrowy i zaszczepiony. On chce tylko kochać i kochanym pragnie być![/FONT] [FONT=Georgia]Proszę o ogłoszenia!![/FONT] [FONT=Georgia] Kontakt w sprawie adopcji: tel: 601-294-064 Miejskie Schronisko dla Zwierząt w Tychach: ul. Przejazdowa 101 43-100 Tychy Numer ewidencyjny Maniusia: 3340[/FONT] Quote
JOMA Posted March 4, 2010 Posted March 4, 2010 ŚLICZNY STARUSZEK - zaznaczam Co ja napisałam :mad: - 9 lat to w sile wieku :lol: Quote
Mada:) Posted March 4, 2010 Author Posted March 4, 2010 Nie jestem w stanie ocenić jego wielkości w centymetrach, ale jest jednym z mniejszych psiaków z naszego schroniska. Postaram się dowiedzieć więcej na ten temat. ;) Quote
Livka Posted March 4, 2010 Posted March 4, 2010 Śliczna psinka, biedaczek ma takie smutne oczka...:( Quote
AlfaLS Posted March 4, 2010 Posted March 4, 2010 No to mamy kolejnego, ślicznego "Tyszaka", któremu trzeba pomóc. Maniuś będzie dobrze, już my się wszyscy o to postaramy:lol:. Quote
polubek Posted March 4, 2010 Posted March 4, 2010 no to i ja zapisuję się do naszego kolejnego tyszaka. ecie troszkę i banerek wpadnie Quote
polubek Posted March 4, 2010 Posted March 4, 2010 ojejku przeczytałam i się poryczałam. dlaczego ja tak nie potrafię jak te bestie? Quote
polubek Posted March 4, 2010 Posted March 4, 2010 ********************* tak jak obiecałam wpadają banerki Quote
UBOCZE Posted March 4, 2010 Posted March 4, 2010 Biedna ślicznota z tego Maniusia...:-( Na razie pobiorę banerek... Quote
polubek Posted March 5, 2010 Posted March 5, 2010 pobieraj ubocze banerek i śpiesz wołać dobre duszyczki Quote
Mada:) Posted March 5, 2010 Author Posted March 5, 2010 polubek - dzięki za piękne banerki. ;) Wstawię jakiś, jak wrócę. Quote
AlfaLS Posted March 7, 2010 Posted March 7, 2010 [quote name='polubek']alfa jesteś nocny marek tak?[/QUOTE] to nie wiedziałaś? A ponieważ wracam jakoś powoli do życia po chorobie to muszę nadrabiać zaległości na dogo:evil_lol: Quote
Recommended Posts