rodzice Posted March 23, 2010 Posted March 23, 2010 Mrówa jest odcieta od neta niestety wiec ja przekazuje to co sie dowiedziałam i mimo sklerozy zapamietalam . Otóz od weta wyszli wczoraj dopiero o 21 . Jammalek mial ochote skakac wiec w koncu musieli siedziec z nim na podlodze zeby sie uspokoil . Operacja byla powazniejsza niż miala byc , pewnie dlatego to trwalo tak dlugo . Teraz beda jeździli z Jammalem co 2 dzień na kontrole sprawdzać czy nie zbiera się plyn w stawie .Kudłaty nie dostaje zadnych lekow przeciwbólowych zeby nie skakal i nóżke oszczędzał , przy okazji nie dostaje tez lekow przeciwzapalnych bo dzialaja one tez przeciwbolowo - dlatego konieczne sa tak czeste wizyty u weta . Jammal dzisiaj duzo spi , pewnie lapka boli . Rana bedzie goila się kolo 3 tygodni i dopiero po tym czasie mozna podjąć rehabilitacje . Dopiero tez wtedy bedzie wiadomo czy konieczna bedzie operacja na kolanko bo to zalezy od stopnia sprawnosci stawu biodrowego . Szwy z jajek bedzie miał zdejmowane w sobote lub piatek .Myślę ze trzeba by dorocie dolozyć troszke siana za benzynke bo kilometrow nakulaja w najbliższym czasie . Quote
al'akir Posted March 23, 2010 Posted March 23, 2010 rodzice napisał(a):Mrówa jest odcieta od neta niestety wiec ja przekazuje to co sie dowiedziałam i mimo sklerozy zapamietalam . Otóz od weta wyszli wczoraj dopiero o 21 . Jammalek mial ochote skakac wiec w koncu musieli siedziec z nim na podlodze zeby sie uspokoil . Operacja byla powazniejsza niż miala byc , pewnie dlatego to trwalo tak dlugo . Teraz beda jeździli z Jammalem co 2 dzień na kontrole sprawdzać czy nie zbiera się plyn w stawie .Kudłaty nie dostaje zadnych lekow przeciwbólowych zeby nie skakal i nóżke oszczędzał , przy okazji nie dostaje tez lekow przeciwzapalnych bo dzialaja one tez przeciwbolowo - dlatego konieczne sa tak czeste wizyty u weta . Jammal dzisiaj duzo spi , pewnie lapka boli . Rana bedzie goila się kolo 3 tygodni i dopiero po tym czasie mozna podjąć rehabilitacje . Dopiero tez wtedy bedzie wiadomo czy konieczna bedzie operacja na kolanko bo to zalezy od stopnia sprawnosci stawu biodrowego . Szwy z jajek bedzie miał zdejmowane w sobote lub piatek .Myślę ze trzeba by dorocie dolozyć troszke siana za benzynke bo kilometrow nakulaja w najbliższym czasie . dzięki za informację. Twarda sztuka z Jammala :cool3: A jakie są te koszta paliwa ? Quote
rodzice Posted March 23, 2010 Posted March 23, 2010 na razie nie wiadomo - zalezy ile tych wyjazdów do Poznania przez 3 tygodnie zrobia .Dorota nic mi nie mowila na temat paliwa - to jest mój pomysl , bo przeciez ona i tak duzo daje od siebie . Nie kazdy chciałby pielęgnowac takiego psa . Quote
al'akir Posted March 23, 2010 Posted March 23, 2010 rodzice napisał(a):na razie nie wiadomo - zalezy ile tych wyjazdów do Poznania przez 3 tygodnie zrobia .Dorota nic mi nie mowila na temat paliwa - to jest mój pomysl , bo przeciez ona i tak duzo daje od siebie . Nie kazdy chciałby pielęgnowac takiego psa . oczywiście masz rację i jesteśmy bardzo wdzięczne za DT i opiekę nad Jammalkiem, no i taki szybki odzew:Rose: Quote
Energy Posted March 23, 2010 Posted March 23, 2010 Jak to nie dostaje żadnych przeciwbólowych, przecież on bardzo cierpi:shake:nie można dać mu choć mniejszej dawki i czegoś uspakajającego, żeby się za mocno nie ruszał??? Quote
GoskaGoska Posted March 23, 2010 Posted March 23, 2010 kurde też mnie to zmroziło, ze nie dostaje lekow przeciwbólowych przecież można z ból znieść jajo - ja bym nie wytrzymała - nie lepiej mu dawać przeciewbólowe a pożyczyć klatkę i do klatki go dać, zeby nie szalał Quote
Energy Posted March 23, 2010 Posted March 23, 2010 GoskaGoska napisał(a):kurde też mnie to zmroziło, ze nie dostaje lekow przeciwbólowych przecież można z ból znieść jajo - ja bym nie wytrzymała - nie lepiej mu dawać przeciewbólowe a pożyczyć klatkę i do klatki go dać, zeby nie szalał Właśnie miałam pisać o klatce, przecież to jest skazywanie tego psa na straszne cierpienie... Quote
caha Posted March 24, 2010 Posted March 24, 2010 mam nadzieje, że tak drastycznie to jednak nie jest a jak dzisiaj czuje się jammal? Quote
rodzice Posted March 24, 2010 Posted March 24, 2010 Słuchajcie myślę ze nie jest tak źle , pies nie wyje , nie piszczy . moja Hana też po sterylizacji nie dostala nic przeciwbolowego , lezała spokojnie a ruch dawkowała sobie powolutku .Tez byłam w szoku ze lekarz niczego mi nie zlecil po takiej operacji . Zaraz bede dzwonila do Mrówy i jak zlapie zasieg to się wypytam jak dzisiaj . Quote
rodzice Posted March 24, 2010 Posted March 24, 2010 Jammalek biega , trudno go utrzymac w miejscu , Dorota mowi ze wyglada jakby nic mu nie dolegalo . Klatka nie wchodzi w gre bo psiak ma duzy klosz na glowie . Kurcze ja tu sobie pisze a suki mi sie pogryzly . Aż mi sie rece jeszcze trzęsa . Cale szczęscie ze wiecej hałasu i nerwow niz szkód tylko kojec ze szczeniakami jak po wojnie . zmykam , Dorota zaraz tez pewnie cos napisze . Quote
al'akir Posted March 24, 2010 Posted March 24, 2010 to może ketonal ? W razie czego mu dać ? Ja psu dawałam po operacjach . Quote
Piromanka Posted March 24, 2010 Posted March 24, 2010 GPooLCLD napisał(a):to może ketonal ? W razie czego mu dać ? Ja psu dawałam po operacjach . Nie jestem pewna czy to dobry pomysł. Trudno określić, jaka dawkę ketonalu dać psu. Quote
al'akir Posted March 24, 2010 Posted March 24, 2010 Piromanka napisał(a):Nie jestem pewna czy to dobry pomysł. Trudno określić, jaka dawkę ketonalu dać psu. według zaleceń weterynarza podawałam Quote
al'akir Posted March 24, 2010 Posted March 24, 2010 to tylko taka sugestia , może jak piszesz , że to niebezpieczne to lepiej nie - albo trzeba zadzwonić i zapytać. Mój pies nie miał żadnych sensacji żołądkowych po tym, czuł się dobrze . Antybiotyk po drugiej operacji podawałam też w tabletkach , ludzki. Mimo tego , że weterynarza mam niedaleko domu, ale mój pies po długotrwałych, bolesnych zabiegach miał "weto-wstręt" i panicznie bał się iść do gabinetu , nie chcieliśmy już go stresować . Quote
pom-pon Posted March 24, 2010 Posted March 24, 2010 dziewczyny, ketonal jest dobry, nawet bardzo dobry, ale niestety też bardzo szwankuje układ pokarmowy po nim. Nie zawsze, ale trzeba brać to pod uwagę przy wyborze środka przeciwbólowego. Mój pies też nic nie dostawał po zabiegu resekcji. Te leki, które Jammal zapewne dostał zaraz po zabiegu działają tez przeciwzapalnie a co za tym idzie trochę przeciwbólowo. Poza tym pies będzie osbie sam kontrolował obciążanie tej nóżki. Niestety może się to wydawać lekko brutalne, ale tak się z reguły postępuje przy tego typu operacjach. Quote
caha Posted March 24, 2010 Posted March 24, 2010 zresztą znajduje się w dobrych rękach i pod kontrolą weta :) jammal - jak najszybszego powrotu do zdrówka :) Quote
Energy Posted March 24, 2010 Posted March 24, 2010 Jak Jammalek? Zdrowiej szybciutko piękny:lol: Przelałam 50 zł za obraz z bazarku Monika083 na Jammala:lol: Quote
rodzice Posted March 24, 2010 Posted March 24, 2010 dziewczyny Dorota mowi ze psiak radosny , skory do zabawy , z apetytem wiec chyba za bardzo nie cierpi . Quote
Energy Posted March 24, 2010 Posted March 24, 2010 rodzice napisał(a):dziewczyny Dorota mowi ze psiak radosny , skory do zabawy , z apetytem wiec chyba za bardzo nie cierpi . Ufff to dobrze:lol: Swoją drogą Jammal to ciekawy przypadek, z chorą łapką latał, po operacji radosny... Quote
al'akir Posted March 25, 2010 Posted March 25, 2010 rodzice napisał(a):dziewczyny Dorota mowi ze psiak radosny , skory do zabawy , z apetytem wiec chyba za bardzo nie cierpi . dobre wiadomości :) a dzisiaj co słychać u Jammalka ? Quote
monika083 Posted March 25, 2010 Posted March 25, 2010 Energy napisał(a):Jak Jammalek? Zdrowiej szybciutko piękny:lol: Przelałam 50 zł za obraz z bazarku Monika083 na Jammala:lol: Dziekuje,za przesylke tez juz mam, Prosimy zatem Pania glowna ksiegowa o potwierdzenie wplaty:) Quote
Energy Posted March 25, 2010 Posted March 25, 2010 monika083 napisał(a):Dziekuje,za przesylke tez juz mam, Prosimy zatem Pania glowna ksiegowa o potwierdzenie wplaty:) Przyłączam się do prośby:p Mrowa jak Jammal dzisiaj? Quote
mrowa23 Posted March 26, 2010 Author Posted March 26, 2010 jestem - musialam zahaczyc o szpital o nie bylabym soba Jammal drodzy Państwo po wizycie kontrolnej zostal okreslony mianem CUDU ! ( wyglad tez ale chodiz głownie o gojenie sie...) no wiec tak - na to jak zachowuje sie Jammal to powinnismy miec wysiek z ran, albo no chociaz jakas opuchlizne cos...a my nic.. ponadto zaczynamy uzywac biodra przy chodzeniu na "moherowego" czyli krok za kroczkiem powolutku... jak szybciej to nie uzywamy Jah bardziej wkurzaja szwy na "bylych jajkach" niz na nodze, raz doprowadzil mnie do zawalu, bo wyszlam po drewno do kominka a baran sciagnal sobie abazur ( tzn. znalazl szczeline w domu i wkladal tam abazur a potem z calej sily ciagnal glowe) no i dorwal sie do "bylych jajek" ale na szczescie tylko lekko wylizal. szwy bedziemy sciagac w sobote z bylych jajek. jezeli nadal bedzie sie tak goila noga Jah to szwy z niej bedizemy sciagac ok 30-31 marzec Jah nie dostaje przeciwboli bo do czasu wygojenia sie calkowitego rany ma tylko lekko uzywac nogi...wychodzi nam to fatalnie, bo np . Jah stwierdzil, ze chirurg, ktory go pocial jest spoko i na powitanie trzeba mu dac buziaka.... no to chirurg jak juz nas widzi to przykuca zeby przywitac sie z Jah i jakos dziwnie odchyla glowe do tylu generalnie Jah juz jest znany z klinice z powszechnie slyszanego "k**** Jah nie skacz prosze cie, bo przestane cie kochac" ewentualnie "aaaaaaaaaa zamorduje cie jak nie przestaniesz skakac" Pan dohtor nawet przestal juz mowic, ze mamy ograniczyc skakanie Jah... ale opanowalam dziwna sztuke... potrafie w ulamek sekundy wziac smycz i doczolgac sie do Jah tak zeby ten nie zdazyl skoczyc z radosci ze idziemy gdzies- malz mowi ze bardzo osobliwy widok wstawie liste wplat tylko ja ogarne, w tym przypadku prosze o cierpliwosc, bo i tak nie powinnam po szpitalu siadac do kompa...no ale jak to zrobic? EDIT: wstawiłam liste rozliczen do pierwszego postu, gdyby cokolwiek sie nie zgadzala prosze od razu dac znac .:oops: Quote
Recommended Posts