obraczus87 Posted March 2, 2010 Posted March 2, 2010 Ja robiłam swojemu badania trzustki i wszystkiego innego. Przez rok nie mogli dojsc co Mu jest. No ale tutaj najjwazniejsza jest Toska ;) Quote
gusia0106 Posted March 2, 2010 Posted March 2, 2010 ronja napisał(a):Gusia chyba Marlejowi badała trzustkę, trzeba ją podpytac. Nie badałam, bo badanie jest cholernie drogie. Po kosztach wychodzi 250 zł. W dodatku badanie pokazuje tylko czy trzustka wydziela odpowiednią ilość enzymów czy nie. My zrobiliśmy tak, że podaliśmy enzymy trzustkowe - Kreon 10 000, po dwóch tygodniach kupa się poprawiła i zaczął proces tycia, który stanął, ale to już całkiem inna historia. Quote
ronja Posted March 2, 2010 Posted March 2, 2010 mi te wyniki nic nie mówią Bartek pokazywał te wyniki naszemu wetowi przy pierwszej wizycie i wet nic nie mówił wtedy o trzustce ale zobaczcie same Quote
Ilka21 Posted March 2, 2010 Posted March 2, 2010 ronja daj jeszcze raz te wyniki lekarzowi i spytaj czy tu była badana trzustka mi tez nie wiele one mówią tylko, ze ma sporo rzeczy nie w normie. Jak nie to ustalcie znim co by trzeba było zbadac i jaki koszt ale Tosia własnie głównie na trzustke miała miec robione plus ogólna krew. Quote
gusia0106 Posted March 2, 2010 Posted March 2, 2010 Badanie trzustki to badanie TLI czy tam TLP, w każdym bądź razie trzech wielkich liter, w tym na bank pierwsza jest T ;) Te badania, które tu są to zwykła morfologia i biochemia. Bez większych zarzutów z resztą. Quote
Ilka21 Posted March 2, 2010 Posted March 2, 2010 no to pupa blada trzeba zbadać w takim razie edit: a wiecie na co wpadłam, ze przeciez ona dostała teraz aniprazol a on jest bardzo mocny i czesto długo kupy sa nie ładne po nim dodatkowo przy tak wyniszczonym organiźmie, plus nowa karma, zmiana miejsca wiec to wszystko mogło się zbiec w czasie, moze trzeba jeszcze chwilę odczekac, dawa jej hepetil i rumen tabs z wyciagiem ze żwacza Quote
obraczus87 Posted March 2, 2010 Posted March 2, 2010 Dziewczyny, ja bym podała tak jak mówi Gusia Kreon. Nwet zdrowemu psu nie zaszkodzi, a choremu tylko pomoże. Mój Tobi przyjmuje Kreon bardzo długo. On przyjmuje kosztowna karmę, więc problemy sie nie pojawiają, ale jak tylko koopka jest luźniejsza czy brzydsza od razu dajemy Mu Kreon. Koszt nie jest duży. Quote
mala_czarna Posted March 2, 2010 Posted March 2, 2010 Ronja, to może tej Eukanuby co kupiłam też jej nie warto dawać. Dobra, dam sobie na wstrzymanie i nie będę panikować, bo póki co to bez sensu ;) Quote
obraczus87 Posted March 2, 2010 Posted March 2, 2010 mala_czarna napisał(a):Ronja, to może tej Eukanuby co kupiłam też jej nie warto dawać. Dobra, dam sobie na wstrzymanie i nie będę panikować, bo póki co to bez sensu ;) Ciotka to ja nie potrzebnie z karma wyleciałam ;) spokojnie. Mówię Wam, zacznijcie podawać Jej Kreon. Powinno pomóc ;) Quote
obraczus87 Posted March 2, 2010 Posted March 2, 2010 gusia0106 napisał(a):Badanie trzustki to badanie TLI czy tam TLP, w każdym bądź razie trzech wielkich liter, w tym na bank pierwsza jest T ;) Te badania, które tu są to zwykła morfologia i biochemia. Bez większych zarzutów z resztą. Badanie to TLI ;) Quote
gusia0106 Posted March 2, 2010 Posted March 2, 2010 obraczus87 napisał(a):Badanie to TLI ;) No coś tak mi się kołatało właśnie ;) Też bym zaczęła od Kreonu, kosztuje około 42- 46 zł za opakowanie, w którym jest 50 tabletek. Podawałabym 2xdziennie w trakcie jedzenia, czyli starczyłoby jedno opakowanie na prawie miesiąc. A kupy są śluzowate czy po prostu rozwolnienie? Quote
ronja Posted March 2, 2010 Posted March 2, 2010 wet kazał na razie nie panikować, dać jej jeszcze kilka dni. aniprazol byl podany środa, czwartek, piątek co do Kreonu, to same zdecydujcie. Quote
ronja Posted March 2, 2010 Posted March 2, 2010 kupy nie są śluzowate, mają konsystencję śmietany i szarawy kolor - zresztą Maja na początku miała kupy bardzo podobne. no i te kupy są duże - jak to Bartek stwierdził wielkości patelni... Quote
Diora Posted March 2, 2010 Posted March 2, 2010 Na mój gust sunia potrzebuje czasu. Dlaczego na większości wątków, jak pies ma rozwolnienie wszyscy od razu myślą ,że to z powodu chorej trzustki?? ;) Ja myślę,że to równie dobrze może byc infekcja, która przejdzie po podaniu antybiotyku. Quote
mala_czarna Posted March 2, 2010 Posted March 2, 2010 Dlatego próbuję dać sobie na wstrzymanie i tak się zbytnio nie emocjonować. Kreon póki co darowałabym sobie. Quote
anouk92 Posted March 3, 2010 Posted March 3, 2010 Ja 2 miesiące temu walczyłam z zapalenie trzustki u mojej Gabryśki. Lekarz poznał po wynikach Fosfatazy alkalicznej czyli ALP której norma jest ok 155 moja Gabrysia miała 1179 Tośka ma 41 więc poniżej normy. Dodatkowo było robione USG które potwierdziło zapalenie trzustki. ALP odpowiedzialne jest również za wątrobę. Przy zapaleniu trzustki enzymy wydzielane przez nią trawią wewnętrzne organy - kupa po takim procesie wyglądem przypomina czarną, maziowatą słomę. Tośka nie ma takie kupy więc bym nie panikowała. Quote
mala_czarna Posted March 3, 2010 Posted March 3, 2010 No to ja nie wiem już co robić. Czekać, czy nie? Dzisiaj miałam własnie kupić kreon. W Aptece Zico mają naprawdę przystępne ceny - za 50 szt. 33,80. Quote
Ilka21 Posted March 3, 2010 Posted March 3, 2010 ja bym trochę poczekała tym bardziej, że wet mówi nie panikować Quote
obraczus87 Posted March 3, 2010 Posted March 3, 2010 mala_czarna zrobisz jak uważasz. ;) Moi weci mówili mi przez 9miesiecy aby nie panikować ;) Quote
obraczus87 Posted March 3, 2010 Posted March 3, 2010 anouk92 napisał(a):maa czarna no wa ale że co?? :) Quote
Ilka21 Posted March 3, 2010 Posted March 3, 2010 obarczuś ja bym poczekała z tego względu że suni mogło się jeszcze nie ustabilizować i pogadać z wetem na temat co to może być jak nie przejdzie i jakie badania żeby nie badać w ciemno, ew podać jej już ten kreon i poobserwować czy pomaga. Quote
obraczus87 Posted March 3, 2010 Posted March 3, 2010 Ilka21 napisał(a):obarczuś ja bym poczekała z tego względu że suni mogło się jeszcze nie ustabilizować i pogadać z wetem na temat co to może być jak nie przejdzie i jakie badania żeby nie badać w ciemno, ew podać jej już ten kreon i poobserwować czy pomaga. Ja sie nie upieram przy Kreonie. Nie jestem wetem. Wiem tylko tyle, że mój pies był diagnozowany przez prawie rok i wielu wetów nic nie wykrywało. Tak jak pisałam wczesniej, Kreon nie zaszkodzi na pewno, a może pomóc. Sama Gusia pisała o tym, że badania związane z trzustką są drogie. Jesli po Kreonie by sytuacja sie unormowała wtedy można pomysleć o dokładniejszych badaniach, ktore by pokazaly jakie leki powinna Tosia brac, oraz czy konieczna jest karma specjalistyczna. W wielu przypadkach same leki których miesieczny koszt to 20 czy zł wystarczą i nie jest potrzebna specjalistyczna karma. Mała_czarna głowa do góry! Damy rade z Tosią, nie zamartwiaj się już Nia tak, bo w wariatkowie wylądujesz ;) Problemy z trzustka nie oznaczają duzych problemów z adopcja. Tak było w przypadku Felusia z Duczek, który tez ma problemy z trzustką. Od niedawna grzeje doopke w DS :) Quote
gusia0106 Posted March 3, 2010 Posted March 3, 2010 obraczus87 napisał(a):Mała_czarna głowa do góry! Damy rade z Tosią, nie zamartwiaj się już Nia tak, bo w wariatkowie wylądujesz ;) Obraczus, widziałaś ją "na żywo"? Tak czy siak wyląduje prędzej czy później :evil_lol: Quote
Recommended Posts