Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

W biurze nie ma miejsca- są tam 3 maluchy z matką, suczka staruszka, 4-mieś szorstek, 4kg 2-letnia sunia i nieduża suka z niedowładem, a w pomieszczeniu obok prawie identyczna astka Fiona, która rzuca się na prawie wszystkie psy (toleruje jedną staruszkę i niektóre maluchy, ale ze względów bezpieczeństwa jest izolowana.
Zostaje tylko kojec :-(

• Replies 207
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

[quote name='Kika9004']jayo proszę ucałuj ją ode mnie :D

**
Dobrze byłoby znaleźć jej miły, cieplutki DT :([/QUOTE]

Wycałowałam na życzenie :-)
Sunia jest młodziutka i super przyjazna. Jest trochę chuda, pojawił się jakiś łupież (mamy nadzieje, ze to tylko stres).
Radosne stworzenie, naprawdę. Z niedowierzaniem i wyraźną niechęcią wracała z wybiegu do kojca :((

[attachment=559:3144.attach]

Posted

Poprosze jak najwiecej info o tej sunieczce na PW :) Wszystko, doslownie wszystko co wiecie :)
Postanowilam troszke edytowac ten post - wiem, ze sunka jest w schronisku i niewiele o niej wiadomo, ale kazda informacja bylaby bardzo cenna, przede wszystkim:
* czy sunia toleruje inne suczki?
* czy jest skora do zabawy z innymi psami?
* czy nie reaguje agresywnie na ludzi/inne psy przy misce?
* czy ma tendencje niszczycielskie? (wiem, ze to pewnie trudno ocenic)
* moze zna jakies komendy? przychodzi na zawolanie?

Posted

ms_arwi
Frida toleruje inne suczki, jest skora do zabawy z innymi psami, ale nie była sprawdzana, czy reaguje agresywnie przy misce. Nie sprawdzimy, czy ma tendencje niszczycielskie, bo jest w kojcu, a tam psiaki się nudzą i prawie wszystkie coś obgryzają, by się uspokoić poprzez żucie. Na cmokanie przychodzi praktycznie od razu, nie sądzę, by znała komendy, ale raczej szybko będzie się ich uczyć.

Posted

[quote name='ms_arwi']Poprosze jak najwiecej info o tej sunieczce na PW :) Wszystko, doslownie wszystko co wiecie :)
Postanowilam troszke edytowac ten post - wiem, ze sunka jest w schronisku i niewiele o niej wiadomo, ale kazda informacja bylaby bardzo cenna, przede wszystkim:
* czy sunia toleruje inne suczki?
* czy jest skora do zabawy z innymi psami?
* czy nie reaguje agresywnie na ludzi/inne psy przy misce?
* czy ma tendencje niszczycielskie? (wiem, ze to pewnie trudno ocenic)
* moze zna jakies komendy? przychodzi na zawolanie?[/QUOTE]

czyli sunia ma szansę? bosko!:)

Posted

[quote name='andzia69']czyli sunia ma szansę? bosko!:)[/QUOTE]

Sunia wyglada jak moja astka :) Tak, ma szanse, w tej chwili zastanawiamy sie pomiedzy ta sunieczka a szczeniakiem astkowym z innego watku. Dlatego chcialabym wiedziec jak najwiecej o sunce. Zachowanie przy misce jest wazne, bo to jednak sa dwie suki, a nie chcialabym miec w domu walk...
Wiem, ze w schronisku nie mozna za wiele sprawdzic, ale moze cos jednak by sie udalo? Jesli tak, to bardzo bym prosila... Mieszkam niestety daleko i dlatego bardzo bylabym wdzieczna za pomoc.

Posted

[quote name='ms_arwi']Sunia wyglada jak moja astka :) Tak, ma szanse, w tej chwili zastanawiamy sie pomiedzy ta sunieczka a szczeniakiem astkowym z innego watku. Dlatego chcialabym wiedziec jak najwiecej o sunce. Zachowanie przy misce jest wazne, bo to jednak sa dwie suki, a nie chcialabym miec w domu walk...
Wiem, ze w schronisku nie mozna za wiele sprawdzic, ale moze cos jednak by sie udalo? Jesli tak, to bardzo bym prosila... Mieszkam niestety daleko i dlatego bardzo bylabym wdzieczna za pomoc.[/QUOTE]

Szczeniak zawsze ma wieksze szanse na dom niż 2 letnia suka więc myślę, że warto by było poprosic , żeby takie testy zrobili w schronisku i [B]to jak najszybciej !!![/B]

Posted

[quote name='Kika9004']Zobacz jak kusi Cię tymi swoimi pięknymi oczkami ze zdjęć :) Ona nie krzyczy, ona szepcze: :"weź mnie..." :D[/QUOTE]
To prawda, ze sunia jest piekna i kusi niezmiernie, to prawda, ze w schronisku nie jest jej na pewno najlepiej... Jednak nie chcialabym podejmowac pochopnej decyzji, zeby potem nie okazalo sie to nieudana adopcja. Dlatego tak bardzo prosze o sprawdzenie suni. Jesli w schronisku jest to niemozliwe, to moze w okolicy jest jakis szkoleniowiec, ktory podjalby sie tego? Chetnie zaplace za taka sesje ze szkoleniowcem dla suni zeby poznac blizej jej charakter. W razie czego, podaje swoj numer telefonu: 504 830 231 - moze osoby, ktore maja z nia blizszy kontakt moglyby powiedziec mi cos wiecej na temat sunieczki.

Posted

[quote name='ms_arwi']To prawda, ze sunia jest piekna i kusi niezmiernie, to prawda, ze w schronisku nie jest jej na pewno najlepiej... Jednak nie chcialabym podejmowac pochopnej decyzji, zeby potem nie okazalo sie to nieudana adopcja. Dlatego tak bardzo prosze o sprawdzenie suni. Jesli w schronisku jest to niemozliwe, to moze w okolicy jest jakis szkoleniowiec, ktory podjalby sie tego? Chetnie zaplace za taka sesje ze szkoleniowcem dla suni zeby poznac blizej jej charakter. W razie czego, podaje swoj numer telefonu: 504 830 231 - moze osoby, ktore maja z nia blizszy kontakt moglyby powiedziec mi cos wiecej na temat sunieczki.[/QUOTE]

Bardzo mi się podoba, że od razu mówisz, że nie chcesz się śpieszyć, dobrze to o Tobie świadczy :) Ja chętnie wzięłabym ją na tydzień w ferie i sprawdziłabym ją, ale niestety w domu jest małe dziecko, bo siostra zwaliła się na głowę i niestety nie mogę ryzykować, a moja decyzja musi być zaakceptowana przez wszystkich członków z rodziny. Po drugie jak nie do domu to jedynie do kojca, gdzie niestety nie ma budy, bo się ostatnio jedna rozpadła :) Ale może dało by się poprosić właścicielkę schroniska by ja sprawdziła, a z tym szkoleniowcem to może ktoś inny będzie wiedział coś więcej bo ja nie słyszałam o szkoleniowcu w Ostrołęce :) nasza kochana dziura ;p

Posted

[quote name='doddy']Do jutra musimy znaleźć domy tymczasowe dla 3 szczeniaków w wieku 5-6 tyg. POMOCY! Może ktoś zechce dać DT.[/QUOTE]

doddy podaj linka jak maja jakiś wątek bedzie łatwiej szukac

Posted

ms_arwi możesz spokojnie dzwonić do p.Wiesi- na pewno postara się jak najdokładniej opisać zachowanie Fridy.
Jej nr to 603-703-468
Proponuję zadzwonić po 16, bo teraz jest na łapance w Ostrołęce.

Posted

[quote name='ms_arwi']To prawda, ze sunia jest piekna i kusi niezmiernie, to prawda, ze w schronisku nie jest jej na pewno najlepiej... Jednak nie chcialabym podejmowac pochopnej decyzji, zeby potem nie okazalo sie to nieudana adopcja. Dlatego tak bardzo prosze o sprawdzenie suni. Jesli w schronisku jest to niemozliwe, to moze w okolicy jest jakis szkoleniowiec, ktory podjalby sie tego? Chetnie zaplace za taka sesje ze szkoleniowcem dla suni zeby poznac blizej jej charakter. W razie czego, podaje swoj numer telefonu: 504 830 231 - moze osoby, ktore maja z nia blizszy kontakt moglyby powiedziec mi cos wiecej na temat sunieczki.[/QUOTE]

Moża ostatecznie ją zabrac do hoteliku domowego na kilka dni i tam sprawdzić jej zachowanie przy jedzeniu. Jednak to kosztuje ( 15- 20 zł doba) i jest ryzyko, że jeśli nie zda egzaminu, będzie musiała wrócić do schroniska bo nie mamy pieniędzy żeby ją utrzymywać. Poza tym może być i tak, ze sunia zda egzamin celująco ale po pewnym czasie już w domu poczuje się na tyle pewnie żeby ustalć nową hierarchię z druga sunią i co wtedy... ? :oops:

Posted

[quote name='Owieczka']Moża ostatecznie ją zabrac do hoteliku domowego na kilka dni i tam sprawdzić jej zachowanie przy jedzeniu. Jednak to kosztuje ( 15- 20 zł doba) i jest ryzyko, że jeśli nie zda egzaminu, będzie musiała wrócić do schroniska bo nie mamy pieniędzy żeby ją utrzymywać. Poza tym może być i tak, ze sunia zda egzamin celująco ale po pewnym czasie już w domu poczuje się na tyle pewnie żeby ustalć nową hierarchię z druga sunią i co wtedy... ? :oops:[/QUOTE]

15-20 zl na dobe - nie widze problemu. Zastanawialam sie nawet czy jesli nie ma u Was szkoleniowcow (od wczoraj przeszukuje Internet pod tym katem), to nie zabrac sunki do Bogatyni np. (jesli byloby miejsce i szkoleniowcy tam by sie zgodzili) i nie zafundowac jej kursu podstawowego posluszenstwa tak na wszelki wypadek...
Wiem, ze kiedy psia panienka poczuje sie pewniej moze sprobowac ustalic nowa hierarchie z Mia, na to nie ma rady. Mimo wszystko najlepiej jest zapobiegac niz leczyc.

Posted

[quote name='ms_arwi']15-20 zl na dobe - nie widze problemu. Zastanawialam sie nawet czy jesli nie ma u Was szkoleniowcow (od wczoraj przeszukuje Internet pod tym katem), to nie zabrac sunki do Bogatyni np. (jesli byloby miejsce i szkoleniowcy tam by sie zgodzili) i nie zafundowac jej kursu podstawowego posluszenstwa tak na wszelki wypadek...
Wiem, ze kiedy psia panienka poczuje sie pewniej moze sprobowac ustalic nowa hierarchie z Mia, na to nie ma rady. Mimo wszystko najlepiej jest zapobiegac niz leczyc.[/QUOTE]

Takie szkolenie to niesamowita szansa dla tej suni. :multi: Widze , że zapadła Ci w serducho :loveu:
Jeśli możesz ją zasponsorowac jakkolwiek było by cudownie. Wszycy wiemy że teraz sa ciężkie czasy dla Astowatych i takie kilkuletnie psiaki nie maja w zasadzie szans na adopcje... :shake:

Masz racje, ze nie ma rady na próby ustalenia hierarchii , wczesniej czy później każdy pies będzie tego próbował, jednak to nie to samo co walka o miche więc doskonale Cię rozumiem.
Powiedz jak mozemy pomóc , czego dokłądnie szukac ??

Posted

[quote name='Owieczka']Takie szkolenie to niesamowita szansa dla tej suni. :multi: Widze , że zapadła Ci w serducho :loveu:
Jeśli możesz ją zasponsorowac jakkolwiek było by cudownie. Wszycy wiemy że teraz sa ciężkie czasy dla Astowatych i takie kilkuletnie psiaki nie maja w zasadzie szans na adopcje... :shake:

Masz racje, ze nie ma rady na próby ustalenia hierarchii , wczesniej czy później każdy pies będzie tego próbował, jednak to nie to samo co walka o miche więc doskonale Cię rozumiem.
Powiedz jak mozemy pomóc , czego dokłądnie szukac ??[/QUOTE]

Jak juz mowilam, sunka podoba mi sie niezmiernie :) Dlatego tak sie o nia dopytuje. Ciesze sie tez, ze mnie rozumiesz, mam swiadomosc tego, ze dorosle astki nie sa zbyt chetnie adoptowane, dlatego przed ostateczna decyzja o adopcji szczeniaka postanowilam sprawdzic jakie skarby kryja sie jeszcze na dogo :)
Jesli chodzi o pomoc mi, to bardzo bylabym wdzieczna, gdyby ktos znal szkoleniowca z okolic, bo nie moge znalezc niczego w sensownej odleglosci - chociaz mozliwe, ze w takim razie nie ma tam nikogo, kto sie tym zajmuje. W takim wypadku dobrze by bylo sprawdzic chociaz to zachowanie przy misce (chyba nawet w schronie mozna to sprawdzic, prawda?), moze zachowanie na spacerze? Ja ze swojej strony zadzwonie dzis do schroniska i poprosze moze te pania o sprawdzenie tego dla mnie i podpytam wiecej o zachowanie Fridy.