betel Posted May 3, 2010 Posted May 3, 2010 Albinka ma jednego obserwatora , trzymajcie mocno kciuki Quote
Vlk Posted May 4, 2010 Posted May 4, 2010 faktycznie, za granicą zazwyczaj mają inne podejście w ogóle do psów i faktycznie niepełnosprawny pies to nie jest wielkie halo. U nas niepełnosprawny człowiek dla niektórych jest nie do przejścia a co dopiero pies... poproszę koleżankę, która siedzi w Niemczech żeby spróbowała się dowiedzieć, czy ktoś by nie chciał przygarnąć, znajomego z Belgii też mogę spytać przy okazji. Quote
slay Posted May 4, 2010 Posted May 4, 2010 [COLOR=#000000][FONT=MS Shell Dlg 2]czy Tylko ja mam problemy z forum?? to sa filmiki z Albinka i osobami postronnymi ale nie dało się inaczej :)[/FONT][/COLOR] [COLOR=#000000][FONT=MS Shell Dlg 2][/FONT][/COLOR] [COLOR=#000000][FONT=MS Shell Dlg 2][URL]http://yfrog.com/5zimg0013z[/URL][/FONT][/COLOR] [COLOR=#000000][FONT=MS Shell Dlg 2][/FONT][/COLOR] [COLOR=#000000][FONT=MS Shell Dlg 2][URL]http://yfrog.com/13img0012z[/URL][/FONT][/COLOR] [COLOR=#000000][FONT=MS Shell Dlg 2][/FONT][/COLOR] [COLOR=#000000][FONT=MS Shell Dlg 2][/FONT][/COLOR] [COLOR=#000000][FONT=MS Shell Dlg 2][URL]http://yfrog.com/j3img0011z[/URL][/FONT][/COLOR] Quote
andzia69 Posted May 4, 2010 Posted May 4, 2010 Slay - dzięki za filmiki:):) ....i tak sobie myślę...że dom w bloku, po schodach...absolutnie odpada:( tylko dom z ogródkiem...czyli kolejny psiak, który musi mieć dom z ogrodem:( te łapy są tak "miękkie" ze masakra...czy weci cos mówili o tym zerwanym więzadle? czy operacja tego wiązadła poprawiłaby jakoś chodzenie Albinki??? kurda...juz sama nie wiem co z tym wszystkim robic:( Quote
Kar0la Posted May 5, 2010 Posted May 5, 2010 Jaka ona jest śliczna :loveu:, ale ta dupinka strasznie biedna. Ta prawa łapka słabiutka. Quote
Jaaga Posted May 5, 2010 Posted May 5, 2010 Andziu, teraz jest super. Musiałabys widzieć przed wizyta w Brnie. Obie łapki wwijały się pod siebie. Długo trwało zanim każdą z nic ulozyła odpowiednio, a z prawą często nie udawało się. Teraz nawet rozlizywana rana pod złamaniem na prawej nodze zabliźniła się. No i Albinka nie jest już na żadnych środkach przeciwbólowych. Niedawno przechodziłam u mojej suni operację zerwanego więzadła. Tragedia. Noga musi być usztywniona w stałym opatrunku przez co najmniej 10 dni. Wszystko jest gigantycznie opuchnięte. Po zdjęciu usztywnienia pies zamiast nózki ma wiszący kilkutek bez mieśni. Gdyby nie to, ze moja sunia miała całkowicie zerwane wiezadło i nie potrafiła z bólu w ogóle postawić tej nogi, to nie zrobiłabym tej operacji. Drugą mam z naderwanym więzadłem i operacji nie zrobie. Do tego oczywiscie trzeba cały czas podawac antybiotyki, w tym na bakterie beztlenowe i silne środki przeciwbólowe. Quote
erka Posted May 5, 2010 Posted May 5, 2010 W końcu udało mi się wejśc na dogo, więc napiszę ,że odebrałam jeszcze z WU od P.Agnieszki Szumskiej 50 dol. dla Albinki. Bardzo serdecznie dziękujemy!:loveu::loveu::loveu: Slay , dzięki za filmiki:p. Nareszcie możemy zobaczyć kochanego pychulka. Biedne łapinki, ale jakoś teraz sobie radzi, wcześniej było dużo gorzej. Quote
ewab Posted May 5, 2010 Posted May 5, 2010 No i mnie też się udało zalogować. Na koncie "Zwierzaka" zaksięgowana została wpłata od p. Małgorzaty Szlaga - 20 zł. Również serdecznie dziękujemy:):):) Albinka całkiem fajnie kica. Z chodzeniem trochę się gorzej, ale widać uśmiech na jej pycholcu, więc pewnie nie boli. Faktem jest, że trochę jej się przytyło:). Quote
mshume Posted May 5, 2010 Posted May 5, 2010 Czy ktoś probował pytac dziewczyny, ktore wspolpracuja z fundacjami o pomoc?Wiem,że: ostatniaszansa Boguszyce wspolpracuje ze Szwajcarią, ocelot Tomaszow Maz z Holandią, Tola z Obornik Wielkpol z Niemcami, dziewczyny z Dłużyny z Niemcami, może pomogłyby? Quote
Rudzia-Bianca Posted May 6, 2010 Posted May 6, 2010 U Albinki zaspamuję , może zła nie będzie w końcu bazarek na jej krajanów :) a w głębinach bazarkowych się tarza ;) [url]http://www.dogomania.pl/threads/184859-Scrapkowo-dla-Kielc-do-17.05-zapraszam-otwarte?p=14608023#post14608023[/url] Quote
erka Posted May 6, 2010 Posted May 6, 2010 [B][FONT=Arial]MVDr. Aleš Tomek, DECVN[/FONT][/B] [B][FONT=Arial]Klinika JAGGY, s.r.o., Komárovská 5, 617 00 Brno[/FONT][/B] [B][FONT=Arial]Tel: 545 234 035, Fax: 545 234 406[/FONT][/B] [B][FONT=Arial][URL="http://www.jaggy.cz/"][COLOR=#0000ff]http://www.jaggy.cz[/COLOR][/URL], e-mail: [EMAIL="[email protected]"][COLOR=#0000ff][email protected][/COLOR][/EMAIL][/FONT][/B][B][FONT=Arial][/FONT][/B] [COLOR=#0000ff][/COLOR][FONT=Times New Roman] [/FONT] [FONT=Times New Roman] [/FONT] [FONT=Times New Roman]______________________________________________________________________________[/FONT] [FONT=Arial][SIZE=2] Brno, 26.4. 2010[/SIZE][/FONT] [CENTER][CENTER][B][FONT=Arial][SIZE=2] [/SIZE][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Arial]Medical report[/FONT][/B][/CENTER][/CENTER] [B][FONT=Arial] [/FONT][/B] [SIZE=2][B][FONT=Arial]Owner[/FONT][/B][FONT=Arial]: Katowice[/FONT][FONT=Arial], Polska[/FONT][/SIZE] [SIZE=2][B][FONT=Arial]Patient[/FONT][/B][FONT=Arial]: mix breed “Albina“; female; 10.8. 2006; 17kg[/FONT][/SIZE] [FONT=Arial][SIZE=2] [/SIZE][/FONT] [SIZE=2][B][FONT=Arial]History: [/FONT][/B][FONT=Arial]January castration, after the anesthesia weaknes on the pelvic limbs, worse on the left. Therapy – see medical report. Improvement, but still plantigrade posture, spontaneous overknuckling.[B] [/B][/FONT][/SIZE] [B][FONT=Arial][SIZE=2] [/SIZE][/FONT][/B] [SIZE=2][B][FONT=Arial]Neurological examination: [/FONT][/B][U][FONT=Arial]Consciousness[/FONT][/U][FONT=Arial]; [U]Behavior[/U]: normal; [U]Posture,[/U] [U]Gait[/U]: severe plantigrade posture, moderate paraparesis; [U]Postural reactions[/U]: decreased on both pelvic limbs, left worse; thoracic limbs normal; [U]Spinal reflexes[/U]: front legs – normal, hind legs – patellar reflex increased, flexor reflex both side severe decreased, perianal reflex normal. [U]Cranial nerves[/U]: normal; [U]Muscles[/U]: severe muscles atrophy on the distal pelvic limbs and caudo-lateral thigh bilaterally. Without pain.[/FONT][/SIZE] [SIZE=2][U][FONT=Arial]Localisation[/FONT][/U][FONT=Arial]: L7-S1 intramedulary or n. tibialis bilateraly[/FONT][/SIZE] [FONT=Arial][SIZE=2] [/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=2] [/SIZE][/FONT] [B][FONT=Arial][SIZE=2] [/SIZE][/FONT][/B] [SIZE=2][B][FONT=Arial]MRI[/FONT][/B][FONT=Arial]: L3/4, 4/5, L7S1 – slight disc protrusion[/FONT][/SIZE] [B][FONT=Arial][SIZE=2] [/SIZE][/FONT][/B] [B][FONT=Arial][SIZE=2] [/SIZE][/FONT][/B] [SIZE=2][B][FONT=Arial]Diagnosis: - [/FONT][/B][FONT=Arial]suspect of injury of the n. tibialis bilaterally (overextension during the fixation for the [/FONT][/SIZE] [FONT=Arial][SIZE=2] castration?) or spinal cord infarct L7/S1 spinal cord segment[/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=2] - secondary - L3/4, 4/5, L7S1 – slight disc protrusion[/SIZE][/FONT] [B][FONT=Arial][SIZE=2] [/SIZE][/FONT][/B] [FONT=Arial][SIZE=2]Slight discs protrusions, even in combination, very hardly explain the clinical symptoms.[/SIZE][/FONT] [B][FONT=Arial][SIZE=2] [/SIZE][/FONT][/B] [B][FONT=Arial] [/FONT][/B] [B][FONT=Arial]Recommendations[/FONT][/B][FONT=Arial][B]: [/B][/FONT] [FONT=Symbol][B]· [/B][/FONT][FONT=Arial][B]intensive physiotherapy - massage, passive movements, stretching, training of the normal posture, gait with supporting of the body, swimming[/B][/FONT] [FONT=Symbol][B]· [/B][/FONT][FONT=Arial][B]Control movement – gait on the leach and harness for 10-15 minutes 5x per day[/B][/FONT] [FONT=Symbol][B]· [/B][/FONT][FONT=Arial][B]Increasing the exercise depending on the improvement[/B][/FONT] [FONT=Symbol][B]· [/B][/FONT][FONT=Arial][B]Without any medication. [/B][/FONT] [FONT=Symbol][B]· [/B][/FONT][FONT=Arial][B]Reduction of the body weight minimally about 5 kg![/B][/FONT] [FONT=Arial][B][/B][/FONT] [FONT=Arial][B][/B][/FONT] [FONT=Arial][B][/B][/FONT] [FONT=Arial][B] Dzisiaj dotarł wynik z Brna. Czy mógłby ktoś dokładnie przetłumaczyć?[/B][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=2] [/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=2] [/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=2] [/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][/FONT] Quote
andzia69 Posted May 6, 2010 Posted May 6, 2010 tłumaczenie: Historia: kastracja w styczniu, po znieczuleniu słabość w miednicy kończyn, gorzej po lewej stronie. Leczenie - patrz orzeczenie lekarskie. Poprawa, ale nadal stopochodna?? postawa, spontaniczne ruchy kostką, kłykcią (cos w sensie że czasem za duża częstotliwość). Badanie neurologiczne: świadomość, zachowanie: normalne; postawa, chód: ciężka postawy stopochodna??, łagodny niedowładem kończyn dolnych, reakcje postawy: zmniejszenie obu kończyn miednicy - chyba że stawów, lewa w gorszym stanie, kończyny przednie w normalnym stanie; odruchy rdzeniowe: przednie nogi - normalnie, tylne - refleks rzepki podwyższony , odruchy/refleks zginaczy drastycznie pogorszone, normalny odruch okolicy odbytu. Nerwy czaszkowe: normalne; Mięśnie: drastyczny zanik mięśni kończyn miednicy i dwustronny mięśni bocznych uda. Bez bólu. Lokalizacja: L7-S1 intramedulary(??) lub Mięsień piszczelowy przedni MRI: L3 / 4, 4 / 5, L7S1 - niewielkie występ dysku Diagnoza: - podejrzenie o uszkodzenie mięsień piszczelowy przedni (rozszerzenie podczas kastracji?) lub segment rdzenia kręgowego L7/S1 zawał rdzenia kręgowego odcinka - po drugie - L3 / 4, 4 / 5, L7S1 - niewielki występ dysku niewielki występ dysku, nawet w połączeniu z innymi, bardzo trudno wyjaśnić objawy kliniczne. Zalecenia: · Intensywnej fizjoterapii - masaże, ruchy pasywne/bierne, rozciąganie, szkolenia normalnej postawy, chodu z podtrzymywania ciała, pływanie · Sterowanie ruchu - chód na uprzęży dla 10-15 minut 5 razy dziennie · Zwiększanie ćwiczeń w zależności od poprawy · Bez żadnych leków. · Zmniejszenie masy ciała, minimalnie około 5 kg! Quote
Linssi Posted May 7, 2010 Posted May 7, 2010 Andziu, pozwolilam sobie zrobic korekte twojego tlumaczenia... [FONT=Arial][SIZE=2]Brno, 26.4. 2010[/SIZE][/FONT] [CENTER][B][FONT=Arial]Karta informacyjna[/FONT][/B] [/CENTER] [SIZE=2][B][FONT=Arial]Właściciel[/FONT][/B][FONT=Arial]: Katowice[/FONT][FONT=Arial], Polska[/FONT][/SIZE] [SIZE=2][B][FONT=Arial]Pacjent[/FONT][/B][FONT=Arial]: mieszaniec“Albina“; suka; 10.8. 2006; 17kg[/FONT][/SIZE] [B]Historia choroby:[/B] sterylizacja w styczniu, po znieczuleniu wystąpiło osłabienie kończyn tylnych, w większym stopniu z lewej strony. Leczenie - informacje w karcie informacyjnej. Polepszenie stanu, jednak z dalszą stopochodnością, spontaniczne podwijanie łapy z opieraniem jej o podłoże na powierzchni grzbietowej palców. [LEFT][B]Badanie neurologiczne:[/B] [U]Świadomość,;Zachowanie[/U]: w normie; [U]Postawa; Chód:[/U] silna stopochodność, umiarkowany niedowład; [U]Odruchy postawy:[/U] zmniejszone odruchy obu kończyn tylnych, w większym stopniu z lewej strony; kończyny przednie w normie; [U]Odruchy rdzeniowe[/U]: kończyny przednie - w normie; kończyny tylne - zwiększony odruch rzepkowy; poważnie osłabione odruchy mięśni zginaczy po obu stronach; odruchy okołoodbytnicze w normie; [U]Nerwy czaszkowe[/U]: w normie; [U]Mięśnie:[/U] silny zanik mięśni w kończynach tylnych oraz obustronnie na tylno-bocznej powierzchni uda. Brak bólu. [U]Lokalizacja[/U] : śródrdzeniowo w odcinku L7/S1 lub obustronnie nerw piszczelowy;[/LEFT] [B]MRI [/B](Obrazowanie rezonansu magnetycznego): Lekkie obniżenie krążka międzykręgowego [SIZE=2][FONT=Arial]L3/4, 4/5, L7S1[/FONT][/SIZE] [SIZE=2][FONT=Arial][B]Rozpoznanie: [/B][FONT=Verdana]podejrzenie obustronnego uszkodzenia nerwu piszczelowego (możliwe nadciągnięcie w czasie stabilizacji do zabiegu sterylizacji) lub zawał rdzenia kręgowego odcinka[/FONT] L7/S1, a także [/FONT][/SIZE]lekkie obniżenie krążka międzykręgowego [SIZE=2][FONT=Arial]L3/4, 4/5, L7S1[/FONT][/SIZE]. Lekkie obniżenie krążków międzykręgowych, nawet jednoczesne, praktycznie nie wyjaśnia objawów klinicznych. [B]Zalecenia:[/B] - intensywna fizjoterapia - masaże, ruchy pasywne, ćwiczenie prawidłowej postawy, chodzenie z podtrzymaniem ciała, pływanie; - kontrolowany ruch - chodzenie na smyczy i w szelkach przez 10-15 min. 5 razy dziennie; - intensyfikacja ćwiczeń w miarę poprawy stanu; - nie stosować leków; - redukcja masy ciała o co najmniej 5 kg! Quote
Linssi Posted May 7, 2010 Posted May 7, 2010 Z ta stopochodnoscia to chodzi o to, ze psy sa palcochodne, czyli nie opieraja o ziemie calej lapy, a jedynie palce. U Albinki wystepuje nieprawidlowe ulozenie lapki, czyli stawia ja w calosci na podlozu... jak np. niedzwiedz (misie sa stopochodne). Quote
erka Posted May 7, 2010 Posted May 7, 2010 Dzięki wielkie za tłumaczenie:) Czyli tylko rehabilitacja, no i oczywiście dom, ale czy Albinka znajdzie kogoś , kto ją pokocha:roll:. Quote
erka Posted May 7, 2010 Posted May 7, 2010 Jakoś wszyscy już zapominają o Albince:(, a ona dalej potrzebuje pomocy, tym razem w szukaniu domu. Quote
Vlk Posted May 8, 2010 Posted May 8, 2010 ja rozesłałam wici za granicą, na razie ino Niemcy... chociaż podobno oni wcale tacy chętni nie są i mają węża w kieszeni ale może chociaż ktoś by przekazał koleżance jakieś parę euro.. no zobaczymy. Albinka by miał więcej w skarbonce. Quote
Kar0la Posted May 8, 2010 Posted May 8, 2010 Hmmm z opisu wynika, że ona ma słabszą lewą nogę, a przecież ta prawa jest taka słabiutka. Quote
Igiełka Posted May 8, 2010 Posted May 8, 2010 Witajcie Erka wszystko będzie dobrze Albinka doczeka się wspaniałego domu. gdyby nie schody... to już by się nim cieszyła. :roll: Quote
holly101 Posted May 8, 2010 Posted May 8, 2010 Na pewno domek się znajdzie! Trzymaj się Albinko! Quote
Magnesiatko Posted May 8, 2010 Posted May 8, 2010 Podnoszę wątek! Albinka szuka super domku! :) Quote
erka Posted May 8, 2010 Posted May 8, 2010 [quote name='Kar0la']Hmmm z opisu wynika, że ona ma słabszą lewą nogę, a przecież ta prawa jest taka słabiutka.[/QUOTE] No właśnie nie wiem, dlaczego oni piszą o słabszej lewej nodze, jak to prawa jest zdecydowanie gorsza.:roll: Quote
Recommended Posts