Wadercia Posted July 27, 2011 Posted July 27, 2011 doszlam do wniosku ze trzeba na allegro zmienic tytul.. cos bardziej uderzajacego... Jakies pomysly? Quote
Monika z Katowic Posted July 27, 2011 Posted July 27, 2011 Rozesłałam już allegro po FB do znajomych oraz gości wydarzenia Franeczka. A może dać allegro skrócony tytuł wątku: "Los zrobił mi świństwo!" Quote
Wadercia Posted July 27, 2011 Posted July 27, 2011 ok, a mozna napisac ze ma podejrzenie guza mozgu ? Quote
Monika z Katowic Posted July 27, 2011 Posted July 27, 2011 wadercia napisał(a):ok, a mozna napisac ze ma podejrzenie guza mozgu ? Oczywiście kochana Waderciu - przecież tak brzmiała diagnoza lekarza (pierwsze badania były zaraz po przeniesieniu Franeczka z dt do hoteliku Ajlii). Krystyno kochana! Będziemy działać. Niech tylko to biedne oczko się polepszy. Jak widzisz - na to wszystko trzeba dużo pieniędzy. Zapraszam do postu numer 2 - tam widać czarno na białym, że obecnie średni koszt utrzymania Frania wynosi około 1200 złotych miesięcznie. A wszystko, co zakupiliśmy i opłaciliśmy było niezbędne. I dodatkowo wspaniałe osoby bezpłatnie podarowały Franeczkowi suplementy oraz leki. Ajlii droga? Jak sądzisz - jest już lepiej z franiowym oczkiem? Quote
Monika z Katowic Posted July 27, 2011 Posted July 27, 2011 wadercia napisał(a):zmienione :) Dziękuję Ci bardzo, bardzo Waderciu kochana!:iloveyou::iloveyou::iloveyou: Quote
KrystynaS Posted July 27, 2011 Posted July 27, 2011 Moniko wiem, że wszystko kosztuje a zwłaszcza ratowanie zdrowia, wiem. Czytałam przecież w jakim stanie zdrowotnym zabrałyście Fanka. Ile było do zrobienia. Podziwiam Was jak potraficie zdobywać fundusze na leczenie, jedzenie, kąt do spania dla Frania. Mnie tylko cały czas niepokoi i martwi guz jądra u Frania. A teraz doszło to chudnięcie właściwie bez przyczyny. Nic nie dzieje się bez przyczyny. Przechodziłam przez podobną sytuację i może dlatego przesadzam Quote
Monika z Katowic Posted July 28, 2011 Posted July 28, 2011 Oczywiście - poprosimy więc Ajlii, by przy okazji wizyty pokazała wetowi to jąderko. Droga Ajlii? Czy dotarł już trzeci suplement dla Franeczka? Jak już będzie - to napisz, ile kosztował razem z przesyłką? Proszę Cię o te koszty, bo chcę obliczyć, ile obecnie Franuś ma środków na koncie Vivy (tak sobie marzę, że nazbiera się tyle, by starczyło na karmę "Vitake"). Wczoraj na FB dwie osoby pisały, że wysłały grosik. Quote
ajlii Posted July 28, 2011 Posted July 28, 2011 Nic więcej nie dotarło dla Frania. Natomiast Franusiowego jąderka nie ma jak pokazać "przy okazji". W przyszłym tygodniu jedziemy do okulisty. W sobotę zaś na powtórkę convenii do lecznicy "As" w Łodzi. Jest to bardzo droga lecznica (wizyta w sprawie zastrzyku, bez badania psa to 43 zł + 10 zł samo zrobienie zastrzyku). Jeśli tam wezmą się za Franusiowe jądro, to puszczą psa z torbami, szczególnie że skończy się to zapewne powtórką usg itp. Ale decyzję pozostawiam darczyńcom Frania. Proszę też o określenie konkretnych działań, które mam podjąć w kwestii Franusiowego jąderka. Tzn. do jakiej lecznicy mam go zawieźć i o co ustalać z weterynarzem (operacja? inne leczenie?). Quote
Monika z Katowic Posted July 28, 2011 Posted July 28, 2011 Kochani darczyńcy! Czekam więc na Wasze opinie. Jak pisze Ajlii - nie można jąderka pokazać przy okazji. Trzeba kolejną wizytę, badania (a badania już były). Moim zdaniem - na chwilę obecną kastracja jest złym pomysłem - ze względu na długotrwałą chorobę oczka i ogólny stan Frania. Boję się o życie naszej starowinki... Oczywiście podporządkuję się decyzji większości drogich sponsorów. Jeszcze informacja o stanie finansów- Franeczek ma obecnie 605 zł i 150 dolarów oraz około 100 zł na koncie Vivy (dokładny stan podam, jak przyjdzie do hoteliku trzeci suplement). Wydatki konieczne na początku przyszłego tygodnia to: 350 zł czynsz oraz 173 zł karma "Vitake". Są wakacje, bazarki kuleją, mało wpłat jednorazowych. Mówiąc krótko - ciągle wysyłam prośby na Dogo oraz na FB, ale odzew jest nikły i nie spodziewam się znacznego wzrostu zawartości franiowej skarpetki. Ajlii kochana? A jakie jest Twoje zdanie w sprawie jąderka? Czy możesz nam jeszcze napisać - jak ogólnie miewa się Franeczek? Czy dotarło 200 zł, które Ci wysłałam? A Twój skaner już czynny? Quote
ajlii Posted July 28, 2011 Posted July 28, 2011 [quote name='Monika z Katowic'] Ajlii kochana? A jakie jest Twoje zdanie w sprawie jąderka? Czy możesz nam jeszcze napisać - jak ogólnie miewa się Franeczek? Czy dotało 200 zł, które Ci wysłałam? A Twój skaner już czynny? 200 zł dotarło - jest już w skarpecie Frania :) Skaner nie działa. Wizyta w klinice okulistycznej jest umówiona na poniedziałek 1 sierpnia, godz. 17.20. Co do Franiowych jąderek... ja bym zaczęła od ponownego usg. Będziemy wiedzieć czy coś się zmienia, rośnie itp. Usg moim zdaniem należałoby by powtórzyć albo u dr Sikorskiego w Łodzi (który od początku prowadzi Frania), albo zdecydować się na usg u dr Marcińskiego w Warszawie - guru ultrasonografii. Myślę że przy okazji usg jąder dobrze by było zrobić też usg jamy brzusznej, może znajdzie się przyczyna utraty wagi. Quote
hebanowa Posted July 28, 2011 Posted July 28, 2011 Ja zawsze robię dokumentację aparatem fotograficznym,fotki są wyraźniejsze dodatkowo. Na ponowne USG jąder to chyba szkoda wydawać pieniążków bo to nic nie da ,ale USG jamy brzusznej to myślę ,że jak najbardziej wskazane. Jeśli by było zrobione to czy mogłabyś zrobić fotkę z dokładnym opisem lekarza ,czy są jakieś patologie w jamie brzusznej ???/ Quote
Monika z Katowic Posted July 28, 2011 Posted July 28, 2011 [quote name='ajlii']200 zł dotarło - jest już w skarpecie Frania :) Skaner nie działa. Wizyta w klinice okulistycznej jest umówiona na poniedziałek 1 sierpnia, godz. 17.20. Co do Franiowych jąderek... ja bym zaczęła od ponownego usg. Będziemy wiedzieć czy coś się zmienia, rośnie itp. Usg moim zdaniem należałoby by powtórzyć albo u dr Sikorskiego w Łodzi (który od początku prowadzi Frania), albo zdecydować się na usg u dr Marcińskiego w Warszawie - guru ultrasonografii. Myślę że przy okazji usg jąder dobrze by było zrobić też usg jamy brzusznej, może znajdzie się przyczyna utraty wagi. Oczywiście! Zgadzam się z Tobą w 100 %! Właśnie rozmawiałam telefonicznie z lekarzem i poradził mi to samo - usg jamy brzusznej konieczne, a docelowo - kastracja w wypadku stwierdzenia zmian złosliwych nowotworowych! Nie czekajmy więc i zróbmy jamy brzusznej już w sierpniu (tak będzie widać ewentualne zmiany). Myślę, że dr Sikorski w Łodzi ma tą przewagę, że już zna Franeczka - więc optuję za Nim.:) Kochania darczyńcy? Zgadzacie się na takie rozwiązanie? Quote
magdus84 Posted July 28, 2011 Posted July 28, 2011 Wszystko co można zrobić w imię lżejszej i lepszej przyszłości tego psiaka - nie podlega dyskusji. :) Quote
Monika z Katowic Posted July 28, 2011 Posted July 28, 2011 magdus84 napisał(a):Wszystko co można zrobić w imię lżejszej i lepszej przyszłości tego psiaka - nie podlega dyskusji. :) Też tak sądzę! Przyszłość Franeczka bez bólu to moje największe marzenie!:loveu::loveu::loveu: Los kochanego Franeczka pójdzie albo w dobrą, albo w złą stronę... Jeżeli to nowotwór łagodny i nie ma przerzutów - to byłoby wspaniale. W wypadku nowotworu złośliwego kastracja jest konieczna. Możliwe też, że będziemy musieli podawać Franeczkowi silne środki przeciwbólowe (np. tramal).:-( Patrzę w przyszłość z optymizmem i ufam, że to łagodne zmiany (lekarz sugerował, że może to włókniak?)... Ajlii kochana! Hebanowa ma dobry pomysł - zrób rachunkom, w wolnej chwili, zwykłe zdjęcia - to wystarczy. Zdradzę Wam, że mamy na wątku paru gości z FB (niezarejestrowanych na Dogo:)), którzy stale śledzą losy Franeczka, pozdrawiam ich serdecznie w imieniu naszej starowinki, która chce żyć i chce cieszyć się życiem!:iloveyou::iloveyou::iloveyou: Quote
ajlii Posted July 28, 2011 Posted July 28, 2011 Ok, to umówię Frania na usg jąder i jamy brzusznej do dr Sikorskiego. Spróbuję na jutro, a jeśli się nie da to na przyszły tydzień. Chyba będę musiała filmik wstawić, zobaczycie jak Franio biega, jakby miał motorek w dupsku. To bardzo radosny, towarzyski pies - i naprawdę bardzo sprawny jak na swój wiek. Doskonale orientuje się w przestrzeni, mimo że nie widzi (nie wiem czy na węch, czy na słuch - ale daje sobie radę pierwszorzędnie). Zdjęcia rachunków faktycznie mogę zrobić. Quote
ajlii Posted July 28, 2011 Posted July 28, 2011 wadercia napisał(a):tak tak! ;) prosimy o filmik z Franiem!:D Jak nie padnę, to wrzucę go na picasse po północy. Do jutra powinien się załadować. W dzień nie wrzucę ze względu na ograniczenia transferu - odciełoby mnie od netu do końca I tygodnia sierpnia. Kończy nam się brainactiv balance i olej z czarnuszki - mamy zapas na kilka dni jeszcze. Encorton dawno się skończył, ale Franuś dostał kolejny w prezencie od mojej cioci. Ale to opakowanie też już się kończy... Quote
KrystynaS Posted July 28, 2011 Posted July 28, 2011 Wspaniale Dziewczyny, tak zróbcie jak mówicie. Najlepiej jechać do lekarza tego co na początku zajmował się Franiem (nie ten okulista) do dr Sikorskiego. Ile by kosztowała kastracja i USG??? Uda się zebrać potrzebne na ten cel pieniądze, zobaczycie. W sierpniu mam duże dodatkowe wydatki w moim domu, ale we wrześniu wyślę Franiowi kilka złotych więcej, nie będzie tego dużo. Moniczko jakbym zapomniała to dopominaj się głośno, bo czasem to naprawdę jestem zakręcona. Witam i pozdrawiam Gości z FB :loveu: . Miło, że interesujecie się losem Frania . Quote
haliza Posted July 28, 2011 Posted July 28, 2011 Witaj Franusiu, ciocie radzą i radzą jak zadbać o Twoje zdrówko :loveu:- pieniążki wyślę po niedzieli za lipiec i sierpień :oops: ( jak potrzebny encorton mogę wysłać - długo jeszcze ma brać sterydy ?) Quote
ajlii Posted July 28, 2011 Posted July 28, 2011 Dziś mi się nie uda wrzucić filmiku. Jest za długi, a ja nie mam na laptoku programu do pocięcia. Quote
Wadercia Posted July 28, 2011 Posted July 28, 2011 to poczekam bo z checia zobaczylabym Frania :) Quote
Monika z Katowic Posted July 29, 2011 Posted July 29, 2011 O! Jak fajnie, że będzie filmik z FRANIEM! :multi: Ajlii!!!! I jeszcze serdecznie proszę (w miarę szybko) o zdjęcie faktury za suplementy, bo ludzie na FB chcą ją zobaczyć. To ważne, bo musimy być wiarygodni. Jak skończy się pierwsze wydarzenie Franeczka na FB - chcę od razu zrobić drugie ze zbiórką na narkozę wziewną. Kochani Franusiowi Fani! Czekamy na dalsze opinie w sprawie jajeczka :). Chcemy w sierpniu zrobić tą diagnostykę (usg jamy brzusznej u dr Sikorskiego w Łodzi), żeby wiedzieć, jak jest z franiowym jąderkiem i czy jest to łagodna czy złośliwa zmiana nowotworowa. Kosztów jeszcze nie znamy (mam szczerą nadzieję, że będziemy w stanie to zapłacić bez popadania w długi). W sprawie kastracji musimy zdać się na opinię specjalisty. To ważna i odpowiedzialna decyzja. Jest jednak pewne, że nasz staruszek musiałby mieć narkozę wziewną (o ile wiem to koszt ponad 400 zł). Więc kastracja nie wcześniej niż we wrześniu, bo trzeba nazbierać pieniędzy... Quote
malibo57 Posted July 29, 2011 Posted July 29, 2011 W przypadku Frania narkoza wziewna jest bezwzględnie konieczna - sugeruje pytać o jej skład. Dla bezpieczeństwa powinien być izofluran, a nie halotan, a do tego trzeba mieć podajnik - nie wszystkie lecznice mają ( z oszczędności...) Dr Sikorski nie ma aparatury do wziewnej - trzeba pytać tu: "Cztery łapy" ul. Ciołkowskiego 14, tel. 426810506 Łódź albo liczyć się z wyjazdem do Wawy, do Lancetu. Nie ma żadnych nowych wpłat na koncie fundacyjnym dla Frania. Są natomiast 2 przelewy wychodzące na suplementy. Te, które dotarły już do Ajlii kosztowały 155,90 z kosztami przesyłki. HMB, na które czekamy: 141,72 Quote
Akrum Posted July 29, 2011 Posted July 29, 2011 przyszłam odwiedzić Frania i pocałować w oczko - żeby już się do końca wygoiło :) Quote
Monika z Katowic Posted July 29, 2011 Posted July 29, 2011 Przyszły deklaracje stałe za lipiec od Iwki100 i Wojtusia. :Rose::Rose: Dziękuję z całego serca, że trwacie przy naszym schorowanym staruszku. Wiem, kochani darczyńcy, że z dnia na dzień trudniej wchodzić na ten wątek, że opuszcza Was optymizm... ale bardzo proszę nie zostawiajcie Franeczka! Niestety pieniędzy jest już mało i może nie wystarczyć na wszystko. Sytuacja finansowa Franeczka robi się bardzo nieciekawa! Już w poniedziałek muszę sprzedać dolary, które były na czarną godzinę. I nie zostanie nic.:-( Wysłałam 350 zł - czynsz za trzeci miesiąc hotelikowania (od 1 sierpnia do 1 września). Serdecznie proszę Ajlii o potwierdzenie wpłaty na wątku. Z moich obliczeń wynika (szczegóły w poście numer 2 pod zdjęciem Frania), że na koncie Vivy mamy tylko 100 zł 93 gr. To o wiele za mało na karmę Vitake. :( Ajlii? Kiedy się kończy karma Frania? Czy dobrze pamiętam, że w połowie sierpnia czy może wcześniej? Oczywiście - zrób usg jąder i jamy brzusznej u dr Sikorskiego (ważne, by stwierdzić czy nie zostały zaatakowane węzły chłonne lub inne narządy wewnętrzne, co znaczyłoby, że zmiany nowotworowe są złośliwe). Czeka nas jeszcze w przyszłym tygodniu duży wydatek za transport do Warszawy do okulisty (wizyta w klinice okulistycznej jest umówiona na poniedziałek 1 sierpnia, godz. 17.20). Quote
Recommended Posts