Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Były już szczeniaki Viola i Brązi, był kudłaczeki Przemko, po biurze Otozu w Gdyni chodzi kot Natalian Rogowski, to teraz kolej na nowe gwiazdy :evil_lol:

Gospodarz miał trzy pieski... i tyle. Biegały po podwórku, platąły się pod nogami, jak to małe, wiejskie burki. Do czasu, kiedy postanowił się ich pozbyć. Miały być utopione w worku lub 'siekierą przez łeb', nie zdecydował jeszcze, kiedy wspomniał o tym swojemu sąsiadowi. Sąsiad okazał się bardziej ludzki, zabrał od niego psy, zapakował do bagażnika, i odwiózł do Przytuliska. Przyjechały jako trzy przerażone, zaślinione kupki nieszczęścia, przez pierwszy tydzień nie było z nimi żadnego kontaktu. Najodważniejszy z nich, terrierkowaty piesek Doniś, najszybciej przełamał swój lęk, odważył się na kontakt z ludźmi. Znalazł nowy dom w zeszłym tygodniu.

Zostały dwie młode, maleńkie suczki - bezimienne, wystraszone, nie dające się dotknąć. Przechodziłyśmy obok ich boksu, za każdym razem mówiąc sobie, że następnym razem się z nimi zapoznamy. I wreszcie przyszedł ten czas ;)

Pimpki przy pierwszym kontakcie przerażone i próbujące się odgryzać, już po pół godzinie siedzenia z nimi rozmerdały się i zaczęły pchać się na kolana. Jeszcze trochę niepewne, jeszcze gotowe do ucieczki, ale najważniejszy przełom już nastąpił. I dostały super dogomaniackie imiona - Gameta i Akucha :evil_lol:

To malutkie, miniaturowe psinki. Gameta ma pinczerowatą mordkę, a Akucha wygląda jak fretka ;) Są świetne! Akucha spokojniejsza, delikatniejsza, bardziej uległa i cicha, Gameta - zadziora, charakterna, ale też szuka kontaktu. Sunie tolerują się nawzajem, ale kiedy pojawia się człowiek robią się bardzo zazdrosne, powinny być jedynymi zwierzakami w swoich nowych domach.

I tu zaczyna się dramat - bo adopcja małego pieska zwykle jest dodatkiem do posiadanych już innych czworonogów, lub z ukierunkowaniem na rodzinę z dziećmi. A Gameta i Akucha, nie dość że nie do dzieci, to jeszcze nie do innych zwierząt. Ludzie widzą małego pieska i myślą, że z racji niewielkich gabarytów będzie bezproblemowo..a te dwie niunie potrzebują, wbrew pozorom, raczej doświadczonych właścicieli. Na pewno nie mogą trafić do ludzi, którzy nigdy nie mieli psa.
Malutkiego psa czasami szukają starsi ludzie... i owszem, Akucha jak najbardziej, na poduchę i kanapę do jakichs spokojnych, ciepłych i cierpliwych ludzi. Ale Gamety nie widzę w takiej roli, to miniaturka z charakterem :diabloti:

kontakt - Przytulisko Dąbrówka k/Wejherowa, tel. 695 435 270

• Replies 73
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Śliczne bestie :) Myślę, że stanowczo przesadzacie z charakternościa Gamety a i ta mordka nie do końca pinczerowata. Kiedyś, gdy byłam mała po osiedlu chodził bardzo podobny do Gamci Pikuś - może protoplasta?
Mam nadzieję, że szybko trafią na dobre, odpowiedzialne domy ...

Posted

[quote name='brazowa1']Akucha ładniejsza.
A Gameta z mordki podobna do pinczerowatego Kubusia ze Starogardu.

PS Gameta zdrobnia sie na Gamcia :]

:obrazic::watpliwy:

Ja nie wiem gdzie ty pinczera widzisz w Gamecie :motz:

Posted

Iii tam przesadzamy, Gamcia mnie dziabła na wstępie znajomości, i gdyby nie moje pomarańczowo-żółte rękawiczki za 3 zł to bym się na nią obraziła :razz:

Strasznie są fajne, niech tylko znajdą się dla nich równie fantastyczne domki.

Posted

[quote name='pinkmoon']Iii tam przesadzamy, Gamcia mnie dziabła na wstępie znajomości, i gdyby nie moje pomarańczowo-żółte rękawiczki za 3 zł to bym się na nią obraziła :razz:

Strasznie są fajne, niech tylko znajdą się dla nich równie fantastyczne domki.

Nie rozumiem :niewiem: może to jednak Akucha, bo Gamcia na pewno tam cud i miód :p