marysia55 Posted January 18, 2010 Posted January 18, 2010 [quote name='ewatonieja']hehe ciotka Betta widze zaprasza cała Łódź :)) nie tylko :cool3:, Kraków tez zaprosiła:p:p. Na razie tylko wpadłam się zapisać. Wrócę później bo przede mną jeszcze sporo pracy. Te smutne, zrezygnowane oczy i podkulony ogon, to obraz wiernych przyjaciół skazanych na schroniskową poniewierkę. Ozzy , strasznie nieszczęśliwy obraz psiego życia. Quote
Emigrantka Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 Ozzy sliczniutki, jak sie masz? Do gory chlopak po grosiki..... Quote
Betta Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 dziewczyny wysyłacie zaproszenia ?? jeszcze jakieś 12 - 14 osób z groszami by się przydało : P mam pytanie: Emigrantka może ty wiesz, bo masz ONka (cudownego: ) ... na ile dni starcza dla takiego dużego i dorosłego Onka 14 kg karmy suchej ?? Quote
Emigrantka Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 Betta - moja w tej chwili jest na Orijen i wg "ichniej strony" na jej wage (39kg a powinna 35 kg wiec wg 35kg mam karmic) ma jesc miedzy 275 g a 375 gram dziennie Orijen. To 275 dla kanapowych typow a 375 dla bardzij ruchliwych - ja jej daje 325 gram suchego dziennie, no i ma co kotu podkradnie. Ale - patrzalam ile Orijen w Polsce kosztuje i tyle samo co u mnie, az mi szczeka oklapla. Tyle ze tansza karma = wiecej trzeba dawac wiec to taka sztuczna ekonomia.... Nie wiem jakie inne karmy w Polsce sa.... James Well Belowed jest tez dobre.. ale Orijen jest najlepszy, dlatego malo sie go daje i starcza, w Orijen nie ma ZADNYCH smieci czy dopychaczy - ile Ozzy wazy? Quote
Ania i Kajber Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 Ozzy na pewno nie waży więcej niż 15-20 kg. Quote
Betta Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 Ja tu właśnie poszukuję specjalistycznych karm na stawy dla Staruszków i oto co znalazłam: http://www.krakvet.pl/royal-canin-mobility-large-special-14kg-p-1510.html orijen też tam jest - ale jak pytałam u mojego weta to mówił że ta z RC na stawy jest dobra - na necie kosztuje 219 zł (hmm...coś przesyłka pewnie), a u mojego weta 250 zł .... no i ciekawa jestem na ile starcza taka 14 kilowa porcja można by ewentualnie ozzy' emu zafundować na jakieś 2 -3 miesiące... tylko nie wiem czy jako suplement diety czy regularne żywienie Quote
Emigrantka Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 RC= Royal Canine? Jakas wersja specjalna na stawy tej karmy jest? Quote
Emigrantka Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 Ok, "po mojemu" ale... Wg tego co ponizej, RC "mature" dla psow powyzej 7 lat - czy o to chodzi? http://www.royalcanin.co.uk/my_pet/dog_products/size_health_nutrition/medium_dogs/medium_mature.aspx Jest tabelka tam - pies w kg ile potrzebuje suchego dziennie... Niechby Ozzy 20kg wazyl to 265 gram karmy dziennie, z 14kg byloby na jakies 53 dni.. jak Ozzy wazy troche mnie to i na 2 miesiace by taka paczka starczyla... Quote
Betta Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 tak, ta podana w linku - Mobility , ja znacie jakieś karmy z dodatkami wspomagającymi chrząstki i stawy to piszcie Emigrantka, to sie nazywa szybka penetracja stron internetowych : ) dzieki Quote
Emigrantka Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 Ta ktora ja zlinkowalam to jest Mature nie Mobility.....Nie widzialam Mobility, zaraz poszukam Quote
Emigrantka Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 Ta jest "Mobility" http://www.royalcanin.co.uk/vet/clinical_diets/canine_clinical_diets/mobility_support.aspx Quote
Betta Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 WAŻNE jutro - tj. środa lub najpóźniej w piątek będzie wiadomo na jakie konto prywatne będziemy przez jakis czas zbierać pieniążki na Ozzy'ego - na razie jeszcze nie stałe, ewent jednorazowe wpłaty (część jest na koncie Fundacji która nie będzie mogła zapłacić Kikou za pierwsze 2 miesiące) - i wtedy osoby chętne napiszą na forum a ja prześlę nr konta na pw Quote
Betta Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 http://www.royal-canin.pl/6krokowdozdrowia/index.php?cmd=mobility_special - powyżej 20kg a poniżej to jeszcze trzeba poszukac - nie wiem czy to nie ta support bo innej mobility nie widze aa dawkowania mobility też nie widze : P poszukam jak będę miała czas albo zapytam weta... teraz lecę... Quote
Emigrantka Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 [quote name='Betta']http://www.royal-canin.pl/6krokowdozdrowia/index.php?cmd=mobility_special - powyżej 20kg a poniżej to jeszcze trzeba poszukac - nie wiem czy to nie ta support bo innej mobility nie widze aa dawkowania mobility też nie widze : P poszukam jak będę miała czas albo zapytam weta... teraz lecę... O wlasnei to ta.. jak znajde na "moich" stronach dawkowanie to wkleja, na olkich wyszukiwarcha to ja leze i kwicze... :( Znalazlam ale nie w gramach.. grrr http://makntracks.com/acatalog/K9_MOBILITY_SUPPORT_JS_LARGE_BREED.pdf To szukam dalej Quote
Emigrantka Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 O mammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm Tu jest - nawet podzielone na chydy (thin) normalny (normal) overweight(otyly) bo wiadomo ze nps 20 kg jamnika to nie to samo co 20kg bernardyna.... Cala tabelka jest w prawym dolnym rogu: http://www.royalcanin.co.uk/PDF/mobility_support.pdf Quote
malibo57 Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 Cześć dziewczynki! Emi, ja Cię nie śledzę, uwierz mi. A moze tu jakis wujaszek jest, a ja tak...Ale co tam. To deklaruje "kwotę sugerowaną" - 30 stałej. Mogę wtrącić się w dyskusje o karmach? Orijen jest cudowną karmą, ale nie nadaje się dla starszych psów. Taka ilość białka rozwala im nerki i wątrobę. Weźcie pod uwagę, że "w naturze" one dawno by nie żyły. Ozzi potrzebuje dobrej jakości karmy o zaw. białka nie wiecej jak 22-28%. Jeśli potrzebuje stale leków przeciwzapalnych lub przeciwbólowych, to powinien byc na Hepaticu, RC np. To załatwia osłonę watroby. Jesli ma kłopoty z wchłanianiem, przyswajaniem lub trawieniem, to Intestinal RC. Ufff! Ciocia M. wykłada! Przepraszam, ale to taka moja słabość;-) Quote
Betta Posted January 20, 2010 Posted January 20, 2010 Emigrantka, czyli 275 g .. starcza na niecałe 53 dni... 245 zł w sklepie internetowym... generalnie warto sie zastanowić malibo57, Ozzy potrzebuje przede wszystkim czegoś co wspomoże jego stawy, o białku nie wiedziałam : / wiec dobrze że się wtrącasz ;) dzięki za deklarację !!! Quote
malibo57 Posted January 20, 2010 Posted January 20, 2010 Czy już robimy wpłaty? To Mobility Support będzie w sam raz. Albo podobna:) Quote
Emigrantka Posted January 20, 2010 Posted January 20, 2010 Malibo - ja Ciebie tez nie sledze ;) Betta - no wg tej ulotki ktora wkleilam to wychodzi ze ta torba bylaby na 53 dni..... Wg ciotki malibo sie nadaje wiec......chyba na to trzeba sie zdecydowac dla Ozzy naszego Quote
Betta Posted January 20, 2010 Posted January 20, 2010 Nie wpłacamy jeszcze stałych deklaracji..... czekamy aż uzbiera odpowiednia ilość osób, bo bez sensu gdyby coś wyszło nie tak (np ozzy przestał czekać - oby nie) a pieniądze leżały na koncie (ps do marca będziemy zbierać pieniążki na prywatnym koncie) póki co zapraszajcie innych do zapoznania sie z wątkiem ; ) Quote
malibo57 Posted January 20, 2010 Posted January 20, 2010 To ja bardzo proszę o info na PW, jak przyjdzie pora i to prywatne konto z namiarami. Bardzo...Strasznie się gubię ostatnio. Quote
Emigrantka Posted January 20, 2010 Posted January 20, 2010 Betta - a ja bym zbierala od 1 szego lutego .. zeby sie nazbieralo w skarpecie dla Ozzy...nawet jakby dopiero w marcu na przyklad jechal gdzies biadulek....to juz by cos w tej skarpecie miala "na zas", tak zrobilismy z Olkiem i juz w tym tygodniu jedzie chlopak do hotelu... Swoja lutowa przesle do Nikusia i jak bedzie trzeba to on Ozziemu wplaci. Quote
Emigrantka Posted January 20, 2010 Posted January 20, 2010 Betta - a ja bym zbierala od 1 szego lutego .. zeby sie nazbieralo w skarpecie dla Ozzy...nawet jakby dopiero w marcu na przyklad jechal gdzies biadulek....to juz by cos w tej skarpecie miala "na zas", tak zrobilismy z Olkiem i juz w tym tygodniu jedzie chlopak do hotelu... Swoja lutowa przesle do Nikusia i jak bedzie trzeba to on Ozziemu wplaci. Quote
Recommended Posts